Last news in Fakti

2 Декември, 2021 09:25 1 934 23

ЕС даде колективен отпор на хибридната атака от изток

  • александър лукашенко-
  • ес-
  • ек-
  • хибридна атака-
  • беларус-
  • граница-
  • русия-
  • маргаритис схинас-
  • мерки

От лятото насам режимът на Лукашенко и неговите поддръжници започнаха хибридна атака срещу ЕС

ЕС даде колективен отпор на хибридната атака от изток - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия има набор от временни мерки в областта на убежището и връщането, за да помогне на Латвия, Литва и Полша да се справят с извънредната ситуация на външната граница на ЕС с Беларус. Мерките ще позволят на тези държави членки да въведат бързи и организирани процедури, за да могат да управляват ситуацията, при пълно зачитане на основните права и международните задължения, включително принципа на забрана за връщане. Предложението е отговор на призива на Европейския съвет към Комисията да предложи всички необходими промени в правната рамка на ЕС, както и конкретни мерки, подсигурени с подходяща финансова подкрепа, за да се гарантира незабавен и подходящ отговор в съответствие с правото на ЕС и международните задължения, включително зачитането на основните права. Мерките, основани на член 78, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз, ще влязат в сила след приемането им от Съвета. Ще бъдат проведени консултации с Европейския парламент. Мерките ще бъдат в сила за период от 6 месеца.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: През последните седмици успяхме да дадем колективен отпор на хибридната атака, насочена срещу нашия Съюз. ЕС заяви ясно и единодушно, че опитите за подкопаване на Съюза ни само ще заздравят взаимната ни солидарност. Предложението е жив израз на тази солидарност: под формата на набор от временни и извънредни мерки, които ще предоставят на Латвия, Литва и Полша необходимите средства, за да реагират на тези изключителни обстоятелства по контролиран и бърз начин и да действат в условия на правна сигурност.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Интензивните усилия на ЕС доведоха до бързи резултати, но положението продължава да бъде деликатно. Днес, за да предпазим границите си и да защитим хората, ние осигуряваме гъвкавост и подкрепа на държавите членки, за да се справят с тази извънредна ситуация, но без компромиси с правата на човека. Това би трябвало да позволи на въпросните държави членки да приложат изцяло правото на убежище и да приведат законодателството си в съответствие с достиженията на правото на ЕС. Мерките са също така ограничени във времето и целенасочени. С оглед на това реакцията ни да бъде ефективна по отношение на хибридни заплахи в бъдеще, ние задействаме огромния дипломатически и правен капацитет на ЕС, за да налагаме санкции и да убедим третите държави да спрат да извършват полети. Скоро ще предложим реформа на шенгенските правила. Сега от съществено значение е постигането на напредък по Пакта за миграцията и убежището.

Предложени временни мерки

Включените в това предложение мерки са извънредни и изключителни по естеството си. Те ще важат за срок от 6 месеца, освен ако бъдат удължени или отменени, и ще се прилагат за граждани на държави извън ЕС, които са влезли незаконно в ЕС от Беларус и се намират в близост до границата, или за тези, които се представят на граничните контролно-пропускателни пунктове. Основните елементи на предложението са:

Извънредна процедура за управление на миграцията и убежището по външните граници:

- Трите държави членки ще имат възможност да удължат срока за регистрация на молбите за убежище до 4 седмици вместо сегашните 3 до 10 дни. Държавите членки могат също така да прилагат процедурата за предоставяне на убежище на границата, за да обработват всички молби за убежище, включително обжалването, в срок от най-много 16 седмици, освен когато не може да бъде предоставена подходяща подкрепа за кандидатите, които имат специфични здравни проблеми. При тези действия следва да се даде приоритет на основателните заявления и тези на семействата и децата.

- Материални условия на приемане: държавите членки съсредоточават условията на приемане до задоволяването на основни нужди, включително временен подслон, адаптиран за сезонните условия, храна, вода, облекло, подходящи медицински грижи и помощ за уязвими лица, при пълно зачитане на човешкото достойнство. Важно е държавите членки да осигурят тясно сътрудничество с ВКБООН и съответните партньорски организации, за да помогнат на хората в тази извънредна ситуация.

- Процедура за връщане: въпросните държави членки ще могат да прилагат опростени и по-бързи национални процедури, включително за връщане на лица, чиито молби за международна закрила са били отхвърлени в този контекст.

При извършването на всички свързани с това предложение процедури трябва да се зачитат основните права и специалните гаранции, предвидени в правото на ЕС, включително висшия интерес на детето, спешните здравни грижи и нуждите на уязвимите лица, използването на принудителни мерки и условията на задържане.

Практическа подкрепа и сътрудничество:

- Подкрепа от агенциите на ЕС: агенциите на ЕС са готови да помагат на държавите членки, ако се обърнат към тях. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) може да помогне за регистрирането и обработването на молбите, да осигури скрининг на уязвимите лица и да подпомогне управлението, проектирането и установяването на подходящи места за прием. Frontex може да предоставя допълнителна подкрепа за дейности по граничен контрол, включително скрининг и операции по връщане. Европол също е готов за осигуряването на разузнавателни данни, за да се даде отпор на контрабандата на хора.

- Постоянно сътрудничество: Комисията, държавите членки и агенциите на ЕС ще продължат сътрудничеството си, включително задължението държавите членки да продължат да докладват съответните статистически и други данни чрез мрежата на ЕС за подготвеност и управление на кризи в областта на миграцията.

Комисията редовно ще подлага на оценка ситуацията и може да предложи на Съвета да удължи или отмени тези временни мерки. В член 78, параграф 3 от Договора за функционирането на ЕС се посочва, че след консултация с Европейския парламент Съветът може да приема временни мерки в полза на съответните държави членки. Това става чрез гласуване с квалифицирано мнозинство. След като бъде одобрено от Съвета, предвид спешността на ситуацията, това решение следва да влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

От лятото насам режимът на Лукашенко и неговите поддръжници започнаха хибридна атака срещу ЕС, по-специално Литва, Полша и Латвия, които са изправени пред коварна нова заплаха под формата на инструментализиране на отчаяни хора. През октомври 2021 г. Европейският съвет прикани Комисията да предложи всички необходими промени в правната рамка на ЕС в отговор на организираното на държавно равнище инструментализиране на хора по външната граница на ЕС с Беларус. В член 78, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) се предвижда приемането на временни мерки при извънредни миграционни ситуации по външните граници на ЕС.

Предложението е последното от поредица координирани действия на ЕС, които включват: целеви мерки за транспортните оператори, които улесняват контрабандата или участват в нея; дипломатически и външни действия; засилване на хуманитарната помощ и подкрепа за управлението на границите и миграцията. Предложението е в съответствие с всеобхватния подход, заложен в Новия пакт за миграцията и убежището. То допълва Кодекса на шенгенските граници и предстоящата реформа на Шенген, в която Комисията възнамерява да предложи постоянна рамка за справяне с възможни ситуации на инструментализиране, с които Съюзът може да продължи да сблъсква и в бъдеще. Финансирането на това предложение ще бъде включено в бюджета на съществуващите инструменти на ЕС за финансиране за периодите 2014—2020 г. и 2021—2027 г. в областта на миграцията, убежището и управлението на границите. При необходимост и по изключение, ако ситуацията се влоши допълнително, биха могли да се използват механизмите за гъвкавост по многогодишната финансова рамка за периода 2021—2027 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 e те така

    40 2 Отговор
    Пак ли това гнило "журналистче". Явно не е чул че същите които са на границата са изгонени от "хубавата" Америка и ЕС.

    Коментиран от #4

  • 2 веселяк

    40 1 Отговор
    Знам, знам! Вече знам, Русия и Путин са виновни!
  • 3 консерва

    25 1 Отговор
    Дрънъ-дрънъ!
  • 4 ми приюти ги

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "e те така":

    ве мен дил
  • 5 Kcaniba

    40 1 Отговор
    То хибридката не беше ли срещу Беларус?!? Опит за непризнване на демократичният избор на народа на Беларус?!?! Някаква тип навални блогер-домохозайка тихановска?!? Телеграм канали базирани в прлша и лиьва?!? Нацистката символика на белоруските бандерлвуи, кочто дори сложизте на снимката на сиатията!!!
    А къде беше колективният ЕС когато ужаса бе на унгарската граница!? Орбан тогава бе набеден за диктатор!!
  • 6 Историк

    23 3 Отговор
    Да не се получи така,че посред зима ЕС да получи отговор на база природен газ,че има и такъв момент!

    Коментиран от #9

  • 7 Сесесере

    2 35 Отговор
    Пълна изолация на клоаката Русия и нейния сателит Беларус от цивилизования свят! Ние истинските българи сме зад решенията на ЕС и НАТО !

    Коментиран от #18, #19

  • 8 Амнезия

    15 1 Отговор
    Цял Евросъюз,се напънал за хибриден
    отпор.Нещо,като битката за Термопилите.Неравна битка,наш те ще
    са пропукат.Изтока е океан.Докога ли
    ще издържим.Да им подадем златен
    Троянски кон,за да ги умилостивим.
    Епични времена сър.
  • 9 истерик

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    да не получите в отговор Pu und U 😁

    Коментиран от #15

  • 10 Като

    28 1 Отговор
    бяха на нашата граница защо не пишеше такива статийки бре Денисчо? Сега ли се загрижи!?
  • 11 уведомление

    15 0 Отговор
    Бианка Чопра на български се превежда като Билянка Джофра.
  • 12 Факт

    13 0 Отговор
    Джабазин да си днес!
  • 13 Ъхмм

    28 0 Отговор
    Е, как да не разбирате?!Минаващите през Турция бежанци са демократи,а през Беларус са русофили и са опасни за ЕС!Ъхмм!
  • 14 ДазДраПерМа

    23 0 Отговор
    Каналджиите поляци, литовци и германци (имало и двама руснаци) а Лукашенко виновен че 4000 прокудени не са влезли в ЕС а стоят на неутрална територия с неизвестна съдба. Това не е грешно възпитание или лицемерие това е истинската демокрация по западен модел.
  • 15 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "истерик":

    Тва пък кво е?
  • 16 Бг_язовец

    17 0 Отговор
    Ква хибридна война срещу ЕС бре, а тия бежанци как са се отзовали в Беларус?със самолети, като е че дори и да искат те не могат сами да организират да извозват бежанци със самолети от Сирия Афганистан и т.н. Ясно е че хибридната атака е срещу Беларус по скоро
  • 17 Перо

    16 0 Отговор
    Меркел покани официално всички от Близкия изток да мигрират в Германия, даже си правеше селфи с афганистанците и тълпите тръгнаха! Сега няма какво да се отмята,а да си ги приема и осиновява! Тя си отива,но следващите трябва да и търпят простотиите!
  • 18 Пос[е] раните

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    българи са с ЕС и НАТО.
  • 19 Ессерем

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    Ха така те искам!
  • 20 propagand

    2 0 Отговор
    Това е нищо повече от Пропаганда! В най-лошите за жужетата дни, влизаха по около 100 мигранти на ден. (Вероятно толкова влизат и в БГ, на път за Шенгеня). Та, тези "крокодилски" сълзи падат директно в океана. Мигрантският натиск спря след разговора на Меркел с Лукашенко. На во(й)ня като на вой ня.
  • 21 Дядо Петко

    2 0 Отговор
    Здравей Денисчо! Само по заглавието те познавам, а статията не я чета.
  • 22 big

    1 0 Отговор
    Хибридните атаки не са възникнали на изток, а на запад и САЩ! С тях разрушиха бившия източен блок и СССР, сега отново ги въвеждат в експлоатация, което е много по-лесно в света на интернета и новите технологии!
  • 23 Олга

    0 0 Отговор
    ЕС да спре да си търси врагове от изтока, а да вземе да стегне ситуация отвътре,тъй като той започна сериозно да се клати. Да се заеме със спасяването си за да не остане само с дребни, бедни младоевропейци. Великобритания вече отпадна.

    За потвърждение има лоша за ЕС новина: Италия и Франция подписали стратегическо соглашение, което променя расклад на силите в ЕС и го отслабва значително.Държави ще действат съгласувано и автономно от ЕС.
    Авторитарен начин на управлението на бюрокрацията в ЕС създава разногласия и скандали вътре в ЕС, тъй като членовете принудени да се подчиняват на общи правила и обща “партийна” дисциплина, натрапени отгоре въпреки и във вреда на интереси на отделни държави в ЕС .