18 Ноември, 2021 07:16 12 251 78

Полша: Лукашенко загуби битката

  • александър лукашенко-
  • полша-
  • беларус-
  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ес

Режимът в Минск прави крачка назад, обяви Варшава

Полша: Лукашенко загуби битката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", съобщи по полска телевизия заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик, цитиран от ДПА.

По думите му режимът в Минск прави крачка назад след напрежението по границата заради мигрантите, опитващи се да проникнат в Полша. "Получих информация, че Александър Лукашенко е пратил първи автобуси за мигрантите, за да се качат и да бъдат откарани. Палатковият лагер край Кужница се опразва", каза Воншик. "Изглежда Лукашенко загуби битката за границата", добави той.

Генералният секретар на Беларуския Червен кръст Дмитрий Шевцов потвърди, че няколко автобуса са извозили от граничния пункт мигранти, които сега са настанени в разположен наблизо детски лагер. Според него обаче много мигранти все още пребивават край границата в палатков лагер и складова сграда.

Германската канцлерка Ангела Меркел е разговаряла по телефона с полския премиер Матеуш Моравецки за кризата за на външната граница на Европейския съюз с Беларус, където са се струпали хиляди мигранти. Двамата обсъдиха "близката германско-полска координация за обезпокоителната ситуация на границата", каза германското правителство в изявление. Меркел подчерта "пълната солидарност на Германия с Полша". Германската канцлерка разговаря два пъти по телефона с беларуския президент тази седмица.

ЕС наложи санкции на режима на диктатора след фиктивните избори в Беларус, довели до масови протести в страната. Службите, подчинени на Лукашенко, арестуваха мнозина протестиращи, погазвайки грубо човешките права и демокрацията. ЕС подготви нов пакет от санкции срещу диктаторския режим, подкрепян от Кремъл. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак предупреди, че кризата на границата с Беларус „може да продължи месеци или дори години”, и каза, че през изминалата нощ мигрантите отново са атакували полската граница. Беларус използва мигрантите, за да изнудва ЕС. Германският министър на външните работи Хайко Маас каза, че Европейският съюз ще разшири и засили санкциите срещу режима на Лукашенко.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 123 Отговор
    ЛУКАШЕНКО е психопат убиец и садист

    Коментиран от #11, #38

  • 2 Хаха

    78 31 Отговор
    Лукашенко ви пусна малко тълпа за проба и се о. акахте ит страх. Кастро го правеше тоя номер през година две

    Коментиран от #47

  • 3 Добре че е Нато и ЕС !

    24 81 Отговор
    Иначе можеше да сме прогресиращата колония Беларус... което пък от друга страна е идеално за неудачници и патреотари...

    Коментиран от #14, #43, #57

  • 4 комунисти терористи

    29 94 Отговор
    Терористичния режим на Лукашенко свежда глава...ама то така.е като си слугинаж на руските бандити.Рано или късно виждаш,че те чака само глад ,мизерия и изостаналост

    Коментиран от #8, #74

  • 5 Нищо

    88 31 Отговор
    не загубил цял свят видя ,че поляците са психопати и най-големи "демократи" в ЕС газещи Конвенцията за бежанците! Това всичкото под погледа на ЕП и ЕК!!!

    Коментиран от #12, #28, #64

  • 6 big

    83 12 Отговор
    А Полша знае ли какви са договорките между Меркел и Лукашенко? Може ЕС да започне да им плаща като на Турция или да го признае за президент или да свалят санкциите! Много са възможностите, но не Беларус губи, ЕС за пореден път се доказа като неспособна на нищо организация!

    Коментиран от #46

  • 7 ????

    62 13 Отговор
    Ей смешници, каква битка е загубил бе? Нали вчера ревахте, че Пергелка е разговатяла с лукашенко и я обеинихте, че го прави без знанието ви? Изтегля ги срещу 1 милион Евро и ще ви държи на каишка и вас, най вече вас и бюрократите от Брюксел с техните санкции. А сте зинсли, а мигранти на килограм. Каквото повикахте това ви отговориха!
  • 8 По толеми

    65 11 Отговор

    До коментар #4 от "комунисти терористи":

    терористи от либералите няма ,те просто разрушават цели държави и избиват цели народи! В сравнение с тях комунистите са детска градина!
  • 9 Дудю

    17 54 Отговор
    Със стари болшевики методи-до тук!Вече живеем в друго време,въпрос на време е и самият Путин!

    Коментиран от #31

  • 10 rusnak

    63 22 Отговор
    Лука го заби дълбоко на ЕС, с тази криза, и се видяха Еврогейските ценности че нищо не струват. Сега Лука действа хуманитарно, за да не измрът от студ децата и жените там. Колкото до шляхтите, жалки неудачници, вдигнали 20 хилядна войска срещу шепа спасяващи се от разрушените им страни, включително и с помоща на Полша...
  • 11 Въпрос

    55 9 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На гледна точка, оня ден в Полша почина бременна жена, защото са забранени абортите с закон. Поляците с тези закони дали не са психопати и убийци? И това е страна в евросъюза, егати демокрацията
  • 12 ????

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо":

    Ама ЕП и ЕК сигурен ли, си не искаха това? Някой трябваше да даде урок на паразитите прииждащи като скакалци! Мисля, че и някой куршум да бяха пуснали нямаше да направи впечатление. Поляци, поляци в Европа а ааа не "чистичкитд и невинни" западния и.
  • 13 Напротив

    34 9 Отговор
    Лукашенко стана фактор в европейската политика, докато Полша се раздира от противоречия в отношенията с ЕС и дори се опитва да шепне в ухото на САЩ за определени политики в Европа, които желае да яхне, за да извлече полза най-вече от бившите братски страни.
  • 14 big

    46 9 Отговор

    До коментар #3 от "Добре че е Нато и ЕС !":

    Само да попитам, ние сега не сме ли колония? Имаме ли национален суверенитет и самостоятелна политика? Чии министри, барабар с министър председателя преди мандата си ходят на инструктаж в американското посолство?

    Коментиран от #17, #19, #44

  • 15 Някой

    24 9 Отговор
    Да. На Шляхтата все победи й се привиждат. Още от 01.09.1939 г.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ееее

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "big":

    Някой ходят и в Турция, Германия...

    Коментиран от #24

  • 18 Ран Босилек

    44 5 Отговор
    Меркел беше уж слязла от политиката А сега пак се обадила Сега мразя да чета Лукашенко е диктатур Беларус има режим Какво има в САЩ -демокрация ли бе младежи Всеки 3 е напуснал образованието до 16 години Всеки 5 е в затвора за 2 или повече години Ако вдигнеш стачка Обикаляш в крьг с плакати докато ти се завие свят и паднеш от умора За да почнеш работа те проучват от как си се родил Всеки си има социален номер и там ти знаят и праба ти кога се е родила Това се казва демокрация Наказанията доносите там са ежедневие Кой се оплаква кой не му харесва го уволняват веднага без предупреждение Това е режим и диктатура по американски Стреса е огромен плащането е добро но са лицимери и нямат приятели а вечни интереси

    Коментиран от #51

  • 19 Дудю

    9 26 Отговор

    До коментар #14 от "big":

    Дали бивши служители на ДС ходят в американското посолство!?Дали Америка използва комунистически активисти за промяна...смях в залата!Болшевика умее да заблуждава,за това са завършвали задължително спец. школи на ДС!
  • 20 dron

    14 31 Отговор
    Няма почивка за руските тролове.Що не коментирате ,че
    зануленият обсъжда въвеждане на купонна система в
    матушката и къде отиват кинтите от въглеводородите?

    Коментиран от #35

  • 21 Пламен

    15 15 Отговор
    Полската полиция и военни бият яко.Нито един талибан няма да прекрачи границата.

    Коментиран от #36

  • 22 мм да

    28 15 Отговор
    Браво на Лукашенко . Само така твърдо трябва да се действа с отрепките в ЕС . Всъщност сценария и целият тази миграционен фарс но по точната дума е хаос е дело именно на Германия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кирил

    6 8 Отговор
    Браво на Полша и Унгария.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 отан

    25 4 Отговор
    Лукашенко говори с Меркел и получи пари от немците ,за това и настани бежанците в центрове ,поляците нямат нищо общо със събитието
  • 28 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо":

    Вземи си ги у вас тия икономически емигранти!
  • 29 нннн

    11 2 Отговор
    Някой знае ли как толкова мигранти се озоваха в Беларус? За мен това е.загадка.

    Коментиран от #68

  • 30 набухвател

    23 6 Отговор
    Абе,дайте информация и за гледната точка на Беларус!Така едностранно не става!Нали уж сме демократи и толерасти.
  • 31 Самият

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дудю":

    Петин такъв ще ви го надуди ,че ще ходите щасливи цял живот!Ще ходят те с баба Меца дренки да ядат!?!
  • 32 Тези Мигранти са транзит ни пътници

    25 6 Отговор
    През Беларус!! Полша неги пусна от Инат да отидат до Германия, за където са тръгнали!!! Никой от тези Мигранти, нямаше да остане в Полша, Пусти Полски Инат!! Изпълниха Поръчката да се плюе по Лукашенко и Путин!!

    Коментиран от #77

  • 33 Тити

    16 2 Отговор
    Да ги струпат пред американското посолство.
  • 34 Котката

    23 4 Отговор
    Авторе, а кой каза че избори фалцифицирани? Според кого е Лукашенко е диктатор? Чии права бяха погазени след изборите там? Какво би написал, авторе, за арести и жертви до Капитоля след избори е в Сащ? Не съм фен, нито съм комунист, но мисля че статии трябва да отразяват факти, а не да насаждат омраза

    Коментиран от #40

  • 35 Та тя

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "dron":

    в САЩ купонната система не е спира от 70-те години насам!Сега там на купони са 36 млн. души !

    Коментиран от #65

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ювиги

    21 5 Отговор
    Смешни сороси добре, че Германия развърза кесията иначе щяхте да видите кой се изтеглил от границата!

    Коментиран от #49

  • 38 санитаря

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ВИЕ СТЕ мним ТЕЛКАДЖИЯ , ТЪРТЕЙ НА ОБЩЕСТВОТО
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор
    КАКВО СТАВА СЪС САНСКЦИЙТЕ ДЕЙСТВАШ ЛИ?

    САМО ПИТАМ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ

    ДАВАЙТЕ ОЩЕ САНСКЦИЙ БЕЗ ДА МУ СЕ ОБАЖДАТЕ ПО ТЕЛЕФОНА
    ХАХАХАААААА. ПАК ЩЕ ВИ ГИ ПУСНЕ

    ТИЯ ГОСТИ НАЛИ БЯХА ПОКАНЕНИ ЛЮБЕЗНО ОТ ТАЯ ЯЛОВАТА ГЕРМАНКА? ДА ОПЛОЖДАТ АРИЙСКАТА РАСА
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Котката":

    НЕ ГИ ПИТАЙ, ТО НЕ ЗНАЕ, БИЛ Е В БАНЯТА СЪС НАСАПУНИСАНИ ОЧИ НО ГО Е ЧУЛ , НО НЕ ВИДЯЛ КОИ ГО Е КАЗАЛ
  • 41 Нарния

    12 6 Отговор
    Режима налаган от ЕС е в Брюксел, президента Александър Лукашенко победи отново, ЕС плати за да не хапнат боя от белсрската и руската армии!

    Коментиран от #54

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Някой

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Добре че е Нато и ЕС !":

    Патреотари? Човече, научи български език, пък после се опивай, че си в НАТО. И живей с илюзията, че НАТО ще те пази, ако провокира ескалация с Русия в Черно море.

    Коментиран от #45

  • 44 Ах, госпожо...

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "big":

    Как разбрахте, че ни командват...но дано сте права. Докато брака с чужденец е успех за българската жена, то значи има защо за не сме Беларус !
  • 45 ПатрЕотари е правилно !

    5 9 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    Човек който още държи черешово топче в двора си, опиянява се от питката на Султанка, децата му учат в ЕС, спестява в долари и евро, всичките му вещи са ТМ, но заешкото сърчице е в Масква. Това е определението...

    Коментиран от #56

  • 46 Костова

    16 8 Отговор

    До коментар #6 от "big":

    Беларус за сега не губи. Русия е винаги зад гърба им. А и Лукашенко е един от малкото, който не се подведе да играе по свирката на СЗО. Няма там локдауни и дискриминация на населението относно дали имаш някакъв си лудачки код или не. За пореден път лъсна лицемерието на Западния свят. Някъде в ЕС емигрантите свободно прииждат, а в Полша не може.

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Лол

    4 8 Отговор

    До коментар #37 от "Ювиги":

    С водните оръдия добре ги оправиха,Изтрещелко ги събра набързо.При 5 градуса у гората ще станат на висулки
  • 50 Интересува

    7 2 Отговор
    ме какво ще правим с нашия Лукашенко. Това е по важно. Техния засега не ни застаршава.
  • 51 Някой

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ран Босилек":

    Лукашенко си разказваше в едно интервю как външният министър гей на Германия го нарекъл диктатор. А той, Лукашенко му отговорил,, По-добре да съм диктатор, отколкото пдрс.

    Коментиран от #52

  • 52 Лол

    5 15 Отговор

    До коментар #51 от "Някой":

    Голем герой,лол.Идола на мижитурките.А собствения му народ го ненавижда.Хомосексуалисти има по целия свят,Ленин-твоя идол ,също е бил.Бе тая глава не е само за равновесие бе,пич.

    Коментиран от #58, #61, #62

  • 53 Комисар

    15 3 Отговор
    Диктатора се смили над бедните мигранти, Демократите не. Обляха ги с вода и химикали.

    Коментиран от #55, #59

  • 54 Дейвид Рокфелер

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Нарния":

    Плаща отдавна.И сесесерето купи
  • 55 Диктатора

    6 8 Отговор

    До коментар #53 от "Комисар":

    Сега да си ги чува у Минск,или да ги изпрати у мацква
  • 56 Някой

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "ПатрЕотари е правилно !":

    Големият син на Лукашенко върти бизнес с Арабските страни. А малкият му син все още учи в Белорус. Лукашенко дори с него се появяваше на протестите. Лукашенко точно и за това не могат да го хванат за някои чувствителни мъжки органи, той няма сметки в Западни банки. Няма как да му ударят лични финансови санкции. Как си представяш цяла Белорус да е под американски и ЕС санкции, а децата на,, диктатора " да учат свободно там?
  • 57 .ам гъл

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Добре че е Нато и ЕС !":

    Голяма "Мъдрост". Сега сме Окупирана държава без Собствен път. Опитни Зайчета на ЕС, САЩ, ТУРЦИЯ и в скоро време Русия.
  • 58 Що за

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "Лол":

    логика ?! Диктатори и пе.раси са обичани и мразени по цял вят , а и ги има, едните повече от другите! И откъде реши ,че собствения му народ го ненавижда ,от телевизията CNN може би,пич!
  • 59 Костова

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "Комисар":

    Така нареченият диктатор пусна Западните журналисти до белоруско - полската граница, а полските власти им отказаха. Няма защо Светът да знае как те се отнасят с емигрантите. Но това няма да го напишат във факти. бг.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Някой

    13 2 Отговор

    До коментар #52 от "Лол":

    Не се възбуждай прекалено, уважаеми. Остави ти Ленин в покой. Гейове има навсякъде. Нека си живеят в мир и щастие. Страшното е, че ни командват нас, традиционно ориентираните. И се заемат с обучението на децата ни. И то с патос и фашистки методи.

    Коментиран от #73

  • 62 Максим

    7 3 Отговор

    До коментар #52 от "Лол":

    Ако белоруският народ ненавижсаше Лукашенко, то той щеше да е на улицата. А там си живеят спокойно. Ниски цени на електричество и газ. За бензина не знам точно но те си го произвеждат, така че 100 процента е по - евтин, отколкото у нас. Бензин дори изнасят главно за Русия и Украйна. И защо да не произвеждат, Русия им продава евтин нефт, за който имат преработващи заводи. Вярно, заплатите им в повечето сектори не са големи. Но няма и да им фалира малкият им и среден бизнес, локдауни няма.
  • 63 Бай Манчо

    10 5 Отговор
    Лукашенко не е загубил нищо , а показа хуманност и какво представляват европейските и евроатл. ценности -показа на целият свят какви фа6исти са шляхтите и как не спазват конвенцията за бежанците и европейските закони . 20 000-на армия срещу 2000 невъоръжени :)))) , интересно къде бяха право защитните организации , които в такива случаи обикновено изпреварват събитията и ни информират преди да са се случели :)))
  • 64 Очевидец

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо":

    Полша си пази границите от нашественици!Така прави всяка нормална държава,ако има армия,разбира се.Това не са никакви бежанци,а навлеци!
  • 65 аз също

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Та тя":

    се изненадах, че в сащ имат купони. Мойта приятелка живее там иказа, че и по вестниците има купони.
  • 66 И защо пищите?

    9 2 Отговор
    Когато Лукашенко бил загубил битката. Коя точно?
  • 67 Затвор

    6 2 Отговор
    Лукашенко с помоща на Ердоган ги пратиха на Полската граница.Да си ги връщат в ислямиска турция.На нас Българите са ни насадили турски мигранти а Боко тиквата и направи хиляди джамий вместо да направи черкви.

    Коментиран от #69

  • 68 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "нннн":

    Арабска страна или Турция, туристическо бюро, самолет, Минск. Белоруските линии отдавна летят до арабските страни. Просто преди европейските санкции властита в Белорус ловеше емигрантите около границата и ги връщаше обратно. Те така и така си имаха обратен билет.
  • 69 Някой

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Затвор":

    Лукашенко не може да прати емигрантите,те не са колет. Просто Белорус има развит отдавна въздушен транспорт с някои африкански и азиатски държави. Дори руснаците пътуват за там, чрез Белорус.
  • 70 Кук

    4 2 Отговор
    Ердоган е много хитра лисица винаги праща към европа мигранти с техните деца.
    Така по лесно да ислямизира и да прави джамий.Както направи в християнска България.
    И направи в Истамбул черквата Св.София джамия.
    Християните да не спът ,а опор да дадат.
  • 71 Дочо

    6 5 Отговор
    Мрьсни миризливи комунета децата ви са на запад иначе го плюете ха ха болни мозаци
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Лол

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Някой":

    Явно говориш за себе си.
  • 74 Гост 1

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "комунисти терористи":

    Гладът и мизерията са тук в бг ходи и виж как живеят в Русия и Беларус
  • 75 Хитър Потър

    4 5 Отговор
    Психопата изгуби

    Коментиран от #76

  • 76 Жулиен Гаков

    5 4 Отговор

    До коментар #75 от "Хитър Потър":

    Психопата си ти ,,Хари
    Потър" . Дай Боже на всички държавници като Лукашенко, Орбан и Вучич.
  • 77 IME

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тези Мигранти са транзит ни пътници":

    ЩОМ СА ЗА ГЕРМАНИЯ БЕЛАРУСКИТЕ САМОЛЕТИ ЗАЩО НЕ ГИ КАРАТ НА ЛЕТИЩЕТО В БЕРЛИН ?
  • 78 Сивата чапла

    0 0 Отговор
    Поляците бяха в основата на ВСВ.
    Пак са се разбързали!

    Жалко за народите ни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания