Last news in Fakti

8 Декември, 2021 19:40 1 868 6

ЕК прие нови правила за софтуера с отворен код

  • ек-
  • ес-
  • отворен код-
  • цифрови технологии-
  • технологии-
  • правила-
  • мерки-
  • бизнес-
  • помощ-
  • електронен подпис-
  • софтуер

Стратегията на ЕС в областта на цифровите технологии има за цел цифровата трансформация да бъде от полза за хората и предприятията

ЕК прие нови правила за софтуера с отворен код - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие нови правила за софтуера с отворен код, които ще позволят нейните софтуерни решения да бъдат публично достъпни, когато се очакват потенциални ползи за гражданите, дружествата или обществените услуги. Неотдавнашното проучване на Комисията относно въздействието на софтуера и хардуера с отворен код върху технологичната независимост, конкурентоспособността и иновациите в икономиката на ЕС показа, че инвестициите в отворен код водят до средно четири пъти по-висока възвръщаемост. Службите на Комисията ще могат да публикуват изходния код на софтуера, който притежават, в много по-кратък срок и с по-малко административни формалности.

Комисарят по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви: „Софтуерът с отворен код предлага големи предимства в област, в която ЕС може да играе водеща роля. Новите правила ще увеличат прозрачността и ще помогнат на Комисията, на гражданите, предприятията и публичните служби в цяла Европа да извлекат ползи от разработването на софтуер с отворен код. Обединяването на усилията за подобряване на софтуера и съвместното създаване на нови характеристики понижава разходите за обществото, тъй като подобренията, направени от другите разработчици, носят ползи и на нас. Това може да подобри и сигурността, тъй като външни и независими специалисти проверяват софтуера за грешки и пропуски в сигурността“.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: „Комисията си поставя за цел да оглави цифровия преход, като самата тя дава пример. Новите правила на Комисията ще донесат значителна добавена стойност на дружествата, стартиращите предприятия, новарторите, гражданите и публичната администрация, като даде достъп до изходния код на своите софтуерни решения. Това решение също така ще стимулира иновациите, които ще могат да използват публично достъпния код на Комисията."

Пример за ползите от софтуера с отворен код е електронният подпис – комплект от открити стандарти, инструменти и услуги, които помагат на публичните администрации и предприятията да ускорят създаването и проверката на електронни подписи, които са правно валидни във всички държави – членки на ЕС. Друг пример е LEOS (Legislation Editing Open Software — редактор с отворен код за правни текстове), софтуерът, използван в Комисията за изготвяне на правни текстове. Първоначално изготвен за Комисията, понастоящем LEOS се разработва в тясно сътрудничество с Германия, Испания и Гърция.

Целият софтуер с отворен код на Комисията е на разположение на едно място

Комисията ще предостави своя софтуер като отворен код в едно-единствено хранилище, за да улесни достъпа до него и повторната му употреба. Преди предоставянето му всеки софтуер ще бъде проверяван, за да се избегнат рискове, свързани със сигурността или поверителността, проблеми във връзка със защитата на данните, или нарушения на правата върху интелектуална собственост на трети страни. С това решение ще бъдат улеснени и подобрени много действия:

- за разпространяването на софтуер с лиценз за отворен код вече няма да се изисква решение на Комисията.

- При наличие на възможност, службите на Комисията постепенно ще преглеждат всички софтуерни продукти, разработени преди приемането на новите правила, и ще определят онези, които имат потенциала да носят стойност извън Комисията.

- Сега Комисията позволява на своите софтуерни разработчици да допринасят за проекти с отворен код с подобрения, които са разработили като част от работата си.

Комисията вече споделя стотици софтуерни проекти като отворен код, включително софтуер, разработен за Механизма за свързване на Европа, Евростат, програмата „Оперативно съвместима Европа“ (решения за оперативна съвместимост за публичните администрации, предприятията и гражданите, предишната програма ISA²) и за Съвместния изследователски център .

Стратегията на ЕС в областта на цифровите технологии има за цел цифровата трансформация да бъде от полза за хората и предприятията, като същевременно спомага за постигането на целта за неутрална по отношение на климата Европа до 2050 г. Председателят Урсула фон дер Лайен издигна цифровизацията на Комисията в приоритет, за да се подпомогне стимулирането на цифровия преход и да се гарантира, че Комисията дава пример. Тези правила следват Стратегията на Комисията за софтуер с отворен код за периода 2020—2023 г., в която в рамките на темата „Мисли отворено“ се излага визия за насърчаване и мобилизиране на преобразуващата, новаторска и подпомагащата съвместната работа сила на отворения код, неговите принципи и практики за развитие. Стратегията допринася за постигането на целите на всеобхватната стратегия на Комисията в областта на цифровите технологии и програмата „Цифрова Европа“ .


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еЦоп

    4 1 Отговор
    Четете Мара Цифровата, дълбокомислена и иновативна, като изтърван петак в дълбок кладенец.
  • 2 Антимилиционер

    4 0 Отговор
    Искам България да разсекрети договорите за българското злато с тези канадски капиталисти .

    Коментиран от #3, #4

  • 3 asd

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    ХахаХахахАХаХахахаХАХахАХахахахАХАха

    Като затворят мините ...тогава и ще плащате стотици милиони за обезопасяване на извадените опасни материали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АзБГ

    4 1 Отговор
    А кога ще принуди Micro$oft да отвори кода на Windows
  • 6 И защо после ЕО бъксува...

    0 1 Отговор
    Най-очевидният пример за какво и на кого служи отворения код е Линукс. Цял свят работеше за него и го взе Гугъл да направи мръсно на Епъл, пускайки Андроид. Е в началото беше отворен код, но след това е най-затворения код. Де факто Гугъл като най-голям си присвои труда на всички работещи по Линукс. Отворения код работи само за най-големият и силният, другите работят за него.

    Да не говорим за отворения код на електронния подпис в ЕО. Ами ако има бъг? Излагат на опасност всичко подписано с този подпис. Утре ще дойде някой и ще ви поиска къщата. А и да няма бъг. Това са крипто подписи, които с достатъчно мощен компютър се разшифроват. Всичко, подписано преди десетина години трябва да се преподписва по тази причина. Поставяйки го на показ на всички е просто опасно.

    Изобщо филолог, приет с изрични изисквания да е жена, което иди дойди, дал господ българки ИТ, да е българка, но да не живее в България, абе... Но и да не е от компютърни науки като Еврокомисар.