Last news in Fakti

4 Декември, 2021 13:04 10 803 42

Македонски учен: Трудно ще съберем мнозинство, за да впишем българите в нашата конституция

  • членство в ес-
  • георги трендафилов-
  • северна македония-
  • българия-
  • българи-
  • конституция

Ще бъде много важно двете правителства да демонстрират по-голяма искреност

Македонски учен: Трудно ще съберем мнозинство, за да впишем българите в нашата конституция - 1
Снимка: БГНЕС

Осъзнавам че, към днешна дата е доста трудно да се събере необходимото мнозинство в парламента за вписването на българите в Конституцията на РС Македония като един от държавотворните народи. С този ход, обаче, по възможно най-бързия начин ще се докаже, че има промяна в атмосферата, спиране на дискриминирането и определянето на българите като вечни врагове. Това каза македонският учен и председател на Националния съвет на Гражданския демократичен съюз Георги Трендафилов пред местната телевизия "Алсат", предаде БГНЕС.

На въпроса дали за местните българи е приемливо промяната на Конституцията и вписването им в нея да стане в някакво бъдеще време, както предложи премиерът Зоран Заев, Трендафилов каза следното: „По всяка вероятност правителството в Скопие ще трябва да предложи на новия кабинет в България, който ще бъде сформиран след последните избори. Вече се проведе първото си заседание на новото Народно събрание. Сроковете са сравнително кратки и към края на следващата седмица би трябвало да имат или пък да започнат сформирането на правителство. Лично аз не вярвам това да стане преди края на тази година - такива са сроковете. Със сигурност, обаче, ще бъде много важно двете правителства да демонстрират по-голяма искреност в желанието си да намерят решение на този въпрос."

Според него "спорът около езика" няма да бъде проблем в двустранните ни отношения. "Лично аз смятам, че въпросът за езика ще бъде най-малкия проблем, който ще дебатират София и Скопие. Вярвам, че и двете страни в по-голямата си част вече са постигнали съгласие по този въпрос. Разбира се става въпрос и за ехо, което кънти при нас от случващото се, както в София, така и в Скопие, но не вярвам езикът и идентификацията да бъдат препъни камък, защото когато признаваш една държава, тогава ти признаваш всички нейни елементи, независимо от това какви са - добри или лоши", посочи Трендафилов. Той смята, че "и двете страни трябва да демонстрират добра воля". "Съгласен съм, че властите в Скопие не изпълняват споразумението си и властите в РСМ трябва да демонстрират готовност, че имат намерение да започнат с изпълнението на Договора за да възстановим доверието", подчерта още Георги Трендафилов и призна, че между двете страни има и силни емоционални връзки. Той изрази съжаление, че са загубени 4 години. Смята, че "Буяр Османи и Никола Димитров трябва да докажат, че имат намерение да изпълняват Договора за приятелство от 2017 г.".

В същото време Добре Митрев от Сдружението за българско-македонско приятелство даде няколко примера за класическа дискриминация на българите в РСМ. "Има много лични примери. Аз, обаче, ще Ви посоча един от последните от моя роден град Кавадарци. Съвсем наскоро 18-годишно момиче не бе допуснато да учи в полицейската школа, получи официално съобщение, че не изпълнява условията за сигурност, защото нейният баща навсякъде и публично се декларира като българин". Той попита "на кого може да пречи вкарването на българите в конституцията на РСМ" и сам си отговори: „Македонските българи са тези, които са се борили за създаването на Независима Македония, както преди 1945, така и след 1945г.“. Според него, със самото вписване на македонските българи в Конституцията на РСМ няма да бъдат решени всички въпроси. "Тук се внушава, че ние сме над тях...Тук представяме България по един начин от миналото, а тя е много по-далеч. Ние не може да приемем нейният успех".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 верваи ми

    110 1 Отговор
    Все едно ,да е трудно да впиша родителите си в моята история. Няма спирка във вашата наглост и безсърдечие.
  • 2 Среден пръст

    78 2 Отговор
    Има два начина: първия е нашите продажни политици да клекнат пред ЕС и САЩ, вторият е да отстояваме позицията си и да намекнем дипломатично на коронизаторите да сменят управляващите сръбски мекерета с българи. Така ще се разберем и за малцинствата, и за историята, и най-вече ще се определи бъдещето ни. При сегашния курс, сините евро продажници продължават делото на кобургите, колониалистите и комунистите да разчепкват България и да раздерят народа ни.
  • 3 КОЙ

    46 19 Отговор
    В тази северна македония не останаха българи за какво се борим не знам, като погледнеш повечето са турци албанци и цигани , Българите са или избити или избягали на запад с наши паспорти.Резанчетата раждат по 12 деца как да се бориш с това.

    Коментиран от #39

  • 4 ученик

    75 0 Отговор
    а защо им е трудно, защото ни мразят, и не могат да ни гледат, и с македонския инат, не желаят да отстъпят абсолютно нищо, те и за гръцкия договор казват, че станат ли член на ЕС, моментално ще спрат да го спазват, и ще си върнат старото име
  • 5 Диоген

    85 1 Отговор
    Споко.Ние не бързаме за никъде!
  • 6 Тц!

    92 1 Отговор
    Питам се защо никой не изисква архивите на Ватикана и Османската империя ? Там няма описана,народност "македонец".Все едно шопите да претендират за Шопска държава !

    Коментиран от #14

  • 7 Фин

    42 1 Отговор
    Тогава ще ви е трудно и да влезете в ЕС!
  • 8 236

    43 0 Отговор
    Дори и малката вероятност за някакво договаряне изкарва фобиите на македонистите на светло.
    Либералката Кина /между другото старо рядко българско име/ , която иначе списва в "Дойче веле" днес се упражнява със "Страха на българите от македонското малцинство" в "Свободен народ". Тази антибългарска статия явно не е одобрена за "Дойче веле" .
    .
    Любчо Коцарев председателят на МАНУ в бившия официоз "Нова Македония" бий тъпана със есето "Значението и интегративната мош на македонския език", като обожествява Блаже Коневски и го поставя наравно с братята Кирил и Методи. Разбира, че мак. език говорим от 1 млн. човека в близко бъдеще ще изчезне.

    В паника са македонистите.Не могат да издържат изпита на времето.
    Не могат да отстъпят, без ЕС са за никъде, албанците зад гърба им.
    Но, продължават да тормозят малкото останали с българско самосъзнание и за полицай не дават допуск, ако си с български корени.
    Колко ли ще издържат така ? Не повече от 3 до 5 години и следва срутване на квазидържавичката им. Дано го разберат. Още се мислят за нещо, но вървят назад със стращна скорост. Няма ги Хърватска и Словения да ги бутат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Митpe

    7 37 Отговор
    Тия "учените" и "експертите" от първата политическа партия на бълагрите на Перица Колев и пищната му любовница Маринела "усвоиха" €10млн. за резултат от 300 бр. гласували за тях в цяла Македония! Други едни им завидяха и дойдоха в София да искат и за тях €10млн. за втора бълагарска бюджетно финансиране политическа партия в Македония - за да си поделели по 150 бр. избиратели! Както е тръгнало в Македония ще изникнат повече български политически партии отколкото в България, че и повече от броя на гласувалите за тях! Дедо ми казваше: "Кеко пари - теку бyгapи во Македония! Нема пари - нема и бyгapи!"! А наздраве на компанията на българската бюджетна кьop-coфpa на българските политически партии в Македония!

    Коментиран от #42

  • 12 Тогава

    36 2 Отговор
    Вето и ембарго докато не съберете мнозинството
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичето

    47 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тц!":

    Божидар Димитров (лека му пръст) показа на макетата точно такива документи, ама чугунените македонски тикви не ги признават, рииш ли..
  • 15 temerut

    33 1 Отговор
    Трудно ще е и в ЕС да влезете.
  • 16 бай Гъдю

    43 1 Отговор
    И ние трудно ще гласуваме за членството ви в ЕС! Кръвта вода не става! Защо се гърчите като риби на сухо?
  • 17 Антигербер

    30 1 Отговор
    Трудно ще ви кажем да за ЕС тогава.
  • 18 Перо

    38 1 Отговор
    Бомбата македонизъм е поставена преди повече от 100 г. от сръбски “мислител” и до сега нищо не е направено от РСМ за обезвреждането и. Това са много поколения дресиране и набиване на обръчи,че тази измислена идеология е станала не само политика,но и религия в РСМ и не виждам начин по който може да се споразумеем. Колкото по-бързо го разберем и ги изоставим,толкова по-добре! Не може да дадем съгласие за ЕС, просто не отговарят на европейските и цивилизационни ценности и ние нищо не можем да направим,освен да чакаме,сами да узреят,подобно на гърците! Остава това ясно да се обясни в ЕС и да се абстрахираме от чужди глобални интереси!

    Коментиран от #40

  • 19 Пич

    17 1 Отговор
    Чак сега му прочетох напъните на тоя , и моментално получих нещо , като шизофрения... Смеем се , смеем се , па ревем , ревем... И пак - смеем се , смеем се , па ревем , ревем...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мафия

    5 38 Отговор
    България ще клекне защото не е силна държавата и затова ще се поддаде на чужди интереси
  • 22 Абраам

    34 1 Отговор
    Много ги е яд в РСМ, че ние дръпнахме напред и живеем по-добре от тях. Тази разлика ще продължава да се увеличава, поне така се надявам с новите управляващи.
    При искане на българско гражданство и документи за самоличност трябва да се въведе забрана на двойното гражданство. Тогава щат или не щат, управниците в РСМ ще впишат българското малцинство в конституцията. Друг избор нямат.
    Не трябва да бързаме - ние имаме време да наложим волята си, а и Европа ще ни разбере по-добре.
    Време е да си кажем тежката дума и да не отстъпваме повече. Стига сме се правили на потърпевши и едва ли не виновни за инфантилната, просръбска политика на северомакедонски фантазьори.

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пешо от блока

    32 1 Отговор
    Няма нужда да ги вписвате, там българите са над 1 милион, просто болшинството от тях са с промити мозъци.Коминтерновците газеха наред 45 години там.А вие ще си останете кандидати за ЕС още 45 години.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 кочо

    1 4 Отговор
    МАКЕДОНИЯ -РАНА ЗА БЪЛГАРИЯ--ЯЗВА ЗА ГЪЛЦИЯ.
  • 28 В е л и к и я

    19 1 Отговор
    Аз пък мисля че трудно ще съберете мнозинство от македонци за да ги впишете като нация в конституцията ви , там имате всякъкви раси освен измислената македонска ...
  • 29 Калъчева

    21 1 Отговор
    Едно от задължителните решения на спора е тотална чистка на македонската административна върхушка: държавна сигурност, полиция, армия, наука, прокуратура ,съд, образование, местни власти! Всички тия днес са сръбски пионки, вербовани от Белград и Москва. Лустрацията на тия ще освободи народната енергия и пътища за признаване на историческата си принадлежност към българите и България.

    Коментиран от #33

  • 30 Атила

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Яне":

    Че кой е виновен за омразата.Ние или тези които оплюват България вече 80 г..Аз не съм канел никой македонец в Бг форумите.Това са си е право на всеки да пише какво мисли.Ако на някой не му харесва какво пиша или мисля ,просто да не го чете.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 УМЕН

    10 0 Отговор
    Дааа, всичко им е трудно на тия, ама най-трудно им е да признаят, че са българи. А точно от тази трудност им произлизат всички останали. Когато правиш всичко възможно да скриеш истината и постоянно живееш в лъжи, животът тисе превръща в низ от трудности и страдания.
  • 33 Ханко брат

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Калъчева":

    Ми то не останаха хора
  • 34 Болярин

    7 0 Отговор
    На вниманието на македонския учен - недоучен !
    А на нас ни е невъзможно да съберем и двама упредставители на българската нация, които да кажат "ДА !" на северно македонците за ЕС !!!
    Приятно втасване в следващите 30 години ХЕЙТЪРИ !!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Перо

    6 1 Отговор
    “Макетата” не отговарят на съвременните изисквания за притежание на европейски и цивилизационни ценности! Живеят 75 г. назад във времето.Македонизмът беше политика и идеология при тях,после стана религия,която налагаха от горе с огън и меч, а сега в условията на демокрация е психиатрична болест,която налага дългосрочно лечение и рехабилитация. Много им е рано за ЕС. За сега вето на 14.12.21 г. Нямаме избор!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 А333

    4 0 Отговор
    С тези арогантни действия за натиск върху България от САЩ си го забиха. Подли са. БЮРМ или РСМ все тая. Безименни наглеци като Заевия ще оказвали натиск. Османците 500 години ни газиха и не се дадохме та тия смешници Зайовци Байонци ще ни притискат.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 RR 2021

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    В никакъв случай не трябва да ги признаваме,те ще посегнат на Пиринска Македония, ОМО Илинден, продажниците платени от Сърбия и Русия,ще измислят нова самоличност, този Мицковски е анти българин,няма да предаваме родината и прадедите ни, САЩ и Евро Съюза, натиснат ли ни вкарат ли ги,ние правим референдум,дали да сме член та НАТО, това единственото от което се страхува запада.
  • 41 Дениз е във вихъра си днес!

    0 0 Отговор
    Като машина за печатане на фалшиви долари, пардон статии е! Подобри всички рекорди за количество глупости за един понеделник - като започна рано сутрин с прясна антируска пропаганда за закуска,ковид истерията по обяд, целувки по западните части на Бай изДЪН, по ракиено време яростна реклама на факсините и преди вечеря огромни порции северномарсиански лъжи! Ден година храни,
    Р. И. П. на обективната журналистика, да живей гнойче шнеле, ПИК, Близ, трудЪ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: