Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 11:05 6 735 23

Северна Македония коментира конспирациите, че катастрофата на "Струма" е инсценирана

  • автобус-
  • катастрофа-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • буяр османи-
  • северна македония

Българските институции действаха професионално, каза външният министър

Северна Македония коментира конспирациите, че катастрофата на "Струма" е инсценирана - 1
Снимка: БГНЕС

„Българските институции действаха професионално и осигуриха спокойствие на семействата на пострадалите, защото имаше прекалено много спекулации, което допълнително ги натоварваше емоционално. Имаше ефикасно управление на последствията от тази криза. Това е още един знак, че и в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме. Това заяви пред NOVA външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Той отхвърли конспирациите, че трагедията е инсценирана, за да накара София да каже „да” на Скопие по пътя към ЕС. „Ако ме питате за различията, които имаме и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три път избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация. В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави", каза Османи. „България е една от държавите, които движи напред процесът на евроинтеграцията на целия регион. Да не забравяме, че през 2018 година точно в София именно България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше тази европейска перспектива на целия регион”, каза Османи.

„Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още външният министър на Северна Македония. „Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм. Но, в отношенията между Северна Македония и България фокусът не трябва да го оставяме само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето. Цяло е когато има всичко. Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", каза още македонският министър на външните работи. „При нас казват, че хората се познават в лоши моменти, а приятелите – в тежки. Това, което се случи последните 2 дни, показва, че сме най-близки съседи, близки приятели и можем да си помогнем един на друг и в добро и в лошо”, каза още Буяр Османи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни глупости

    30 9 Отговор
    Инсценирана ?!? Кой и защо? Кой има интерес от това, че да инсценира катастрофа ?

    Коментиран от #4, #6, #14

  • 2 Тъй, тъй....

    47 2 Отговор
    Тъй като макетата са по-заинтересовани от нас бугарите, по-добре за всички ще е, да си прегледат договора, да си прочетат учебниците и всичко, което е антибългарско да го премахнат!Защото сме, ако не братя, то първи братовчеди, а кръвта вода не става!😂😂😂😂
  • 3 Еразъм

    35 2 Отговор
    Може и да звучи фантастично, но истината е, че политиката е много мръсна работа! Навсякъде по света, но тук, на Балканите е гарнирана допълнително и с доста глупост и твърдоглавие.
  • 4 ХИЛЪРИ

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пълни глупости":

    КОЙ КОЙ КОЙ - АМИ ДЕНИС ДЖАМБАЗ ,ТО Е ИМА ИНТЕРЕС!!!! ДЕНИС ДЖАМБАЗИНА- ЕТО КОЙ!!!!!!
  • 5 Хора събудете се

    22 6 Отговор
    Тези убиха сто хиляди деца само в Ирак,ще имат ли скрупули да убият 45 човека?
  • 6 Делю Хайдутин

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пълни глупости":

    ЦРУ,ФБР!
  • 7 от кат

    9 12 Отговор
    Естествено,че е инсценировка,с кървави последствия.Шофьорът на автобуса бил виновен,нашите власти бели като ангелчета,както винаги.
  • 8 бай Кольо

    11 4 Отговор
    Може би в дъното на всичко стои членството на макетата в ЕСъто!
    Ясно е,че човешкия живот не означава нищо за политиците!
    Но всичко ще се замаскира като обикновена катастрофа,а и шофьора е мъртъв-идеален виновник!
  • 9 Спомени

    3 7 Отговор
    Спомням си за един бомбаджия под закрилата на полицията, службите и властта, пък и на Военно-медицинска болница, дето тренираше хвърляне на бомбички от 5-тия етаж на Македонския дом на Пиротска 5 в София! Пък и го бяха хванали на летище София с пищов „Макаров“ в дипломатическия му багаж?! Нещо нетипично се е снишил по Татовски и смуче блага греана ракия със спец-прахчета, май?! А сега се е скрил и снишил по-ниско и от правешкия му Тато през 1989!

    Коментиран от #10, #20

  • 10 патриотът

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Спомени":

    Май Джамбазки се казваше,а?
  • 11 Павел пенев

    21 0 Отговор
    Поговорката гласи- когато си наакан не чуруликай. Добре че македонците се оказаха наакани с тази престъпна фирма Беса транс, иначе нямаше да можем да им затворим устите.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Грогу

    22 0 Отговор
    Правителството на Кирил Петков може през целия си мандат да си говори със Скопие за инфраструктури и търговски сделки , но те са без значение за влизането им в ЕС и макетата само губят време , като се въртят, шикалкавят и избягват темата за бълг. произход . Ако ги слуша човек какви ги говорят , ще реши , че ако РСМ не влязат час по-скоро в ЕС , на Балканите ще настъпи Апокалипсис . Де бре , селски тарикати .
  • 14 КОМЕНТАР

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пълни глупости":

    ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ БЕ !!!! Не се четат само заглавията пък и заглавието е точно! .ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ!!!
  • 15 гост

    6 3 Отговор
    Очевидно е. Водачът на автобуса се е объркал заради лошата мркировка, ударил е мнтинелата, която разкъсва резервоара и по асфалта и долнат част на автобуса се образува тънък филм от гориво, от триенето на мантинелата се отделят искри и температура, което е достатъчно условие да възпламени дизеловото гориво. Въпросът е, колко време са имали хората да се евакуират и защо не се го направили? В интернет има клипчета на пожари в автобуси и времето за реакция е около от три до седем минути. Сега остава разследващите да кажат, защо не са използвали тези минути заради трвми, паника или и двете?
  • 16 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    КАК ДА СИ ОБЯСНИМ ---ДРУГИТЕ ПРЕМИНАЛИ АВТОБУСИ ????!!! ЗАЩО ЛИ ТОВА ДА НЕ Е - "ЛЕБЕДОВА ПЕСЕН " НА ЦРУ ПО ВЪПРОСНИЯ НАТИСК ЗА МАКЕДОНИЯ- В ЕС / СПОРЕД ОБЕЩЯНИЯТА ИМ / ????????..---.Е НЕМА КАК ЛАНГЛИ ---ТОВА ТУК Е "ПЕРНИШКА ДИСКОТЕКА " !!!!!!!!!
  • 17 Северно-макаронец

    6 1 Отговор
    Буяр Османи....те тоя е чист македонец.
  • 18 МИНУВАЧ

    16 0 Отговор
    Ако смея да направя лека бележка - Преди години, наши ученици
    , мир на душите им, загинаха падайки в някакво дере,.. после
    други българи се издавиха в Охридското езеро,... е тогава вдигна
    ли се такъв шум, както за сегашната катастрофа.
    Кой защо и как сега е виновен , журналистите-мисирки само търсят сензации за няколко гроша и настройват обществото
  • 19 добри

    1 0 Отговор
    думи!...
  • 20 pay ak

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Спомени":

    Kakво беше "школата" в Сливница...???
  • 21 Fausto

    1 1 Отговор
    Реално погледнато от такъв инцидент " печелят" Двама наши съседа малки но Големи амбицийи единствен който може реално да го предизвика е един дребен Господин на име Другарю..времето ще покаже.
  • 22 Онзи другии

    0 0 Отговор
    НОЩ.МЪГЛА.МОКЪР ПЪТ.БОГ ДА ГИ ПРОСТИ.
  • 23 Всички

    1 0 Отговор
    Оцелели в Пирогов, говорят за взрив в предната част на автобуса и бързо разразил се пожар, Резервоара на автобуса е отзад в близост до мотора, спукана гума не гърми като взрив, остава версия за много туби с бензин в предната част на автобуса, или взривно вещество задействано дистанционно, по всяка вероятност шофьора е вербуван да извърши този терористичен акт, за сметка на доста пари, и мисля че след време ще проличи по стандарта на живот на близките му в селото, от репортажа които гледах по БНТ, ми направи впечатление мизерията, все едно гетото на факултето в София
Новини по държави: