Last news in Fakti

5 Декември, 2021 19:49 2 667 53

Заев: Сега е моментът да се намери решение с България

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • решение-
  • преговори-
  • история

Това е възможност да се направи стъпка напред, каза Заев

Заев: Сега е моментът да се намери решение с България - 1
Снимка: БГНЕС

Ще направя всичко, за да се намери решение с България. Ако то не се намери сега, не вярвам, че ще се намери през 2022 година. Между 14 декември и 15 януари е периодът, когато може да се проведе Съветът по общи въпроси. Това е възможност да се направи стъпка напред и най-накрая след шестнайсет и половина години да започнем преговори. Става въпрос за седмици, заяви Зоран Заев, предаде МИА.

Смятам, че това е важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство, което е осигурено с влизането на Алтернатива, каза Заев, цитиран от БТА.

Лично смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, че най-малкото след мен присъствието на неизвестността ще е по-силно, защото ме познават какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя и затова казвам, че това е най-позитивният период да се намери решение. За мен най-важното в държавата е евроатлантическият път и онова, което е започнато с България. На края сме, на фотофиниш и не може това така да се остави. Ясно е утвърдена целта кога това може да се завърши, следва период, когато Франция ще председателства (Съвета на ЕС) и изборите, които ще са там напролет, така че е малък периодът да се намери прозорец за решение на спора между Северна Македония и България, заяви Заев, отговаряйки на журналистически въпроси след подписаното споразумение с лидера на Алтернатива Африм Гаши. Заев повтори, че е в оставка и от двете функции, премиерската и партийната, като каза, че за кадровите решения, които предлага Алтернатива, ще решава новият мандатоносител.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 27 Отговор
    Нали заради това сложихме нащо момче Дачката Лорер

    Коментиран от #5, #16

  • 2 Бойко Разбойко

    19 4 Отговор
    Ще преговаряме в зайчарника в Банкя със Зайо Македонски.Да приготви едно чекмедже с пачки и злато.
  • 3 Антимилиционер

    28 6 Отговор
    ИМА ТАКЪВ НАРОД са взели външно министерство. Лошо за т.нар. македонци.

    Коментиран от #9

  • 4 ГРЪМОТЕВИЦА

    9 9 Отговор
    КУНЧЕВ Е ЖИВ,БЯ АНТИ ВАКСИТЕ ВИЯТ😵
  • 5 Татарина

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На тати умното макаданче навсякъде компетентен!
  • 6 Бибитко

    37 1 Отговор
    Зайко Байко, закъде си се забързал толкова? Първо признай, че си българин и ние няма да те спираме и ти да папкаш пари от еврофондовете, защото това ви е мечтата на всички политици, както тук, така и оттатък!
  • 7 Учуден

    18 1 Отговор
    Тези гърци нямат ли хора да ви видят телевизиите и да гушнете двойна тапа?
  • 8 Активист на БКП

    30 2 Отговор
    Нема да ви признаваме! Вардарска България е на България!!!Беломорска и Егейска България-също!!!
  • 9 смерш

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Може би лошо,но може и да се окажем изненадани неприятно с подписването на един добре изглеждащ анекс,с поети ангажименти от с.Македония/Заев вероятно има нещо предвид/в бъдеще време,които след това да чакаме да се изпълнят,ама надали!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    27 2 Отговор
    Невъзможно е да се реши бързо въпроса с македонизма, от който произхождат всички беди и пречки в двустранните отношения. Аз не знам Заев на какво се надява, на външен шантаж отново ли? Отстъпки от българска страна, за българска сметка не може да има! Това е невъзможно между страна кандидат и страна член на ЕС! Срамота е македонско момиче,гражданин на РСМ, да бъде лишено от кандидатстване в полицейско училище,защото семейството се е обявило с български произход! Прости на “макетата” им трябва много време и промени. За сега вето на 14.12.21 г.,до разумен интерес от дебати на високо двустранно равнище!
  • 12 Вистината

    5 42 Отговор
    Норвежкият език получава своя литературна норма едва през ХХ век. Той е съвършено разбираем за датчани, чиито език има доста по-дълга история, но това не поражда поводи за подигравки, подобни на българските спрямо македонския език и неговите носители. Италианци и испанци също се разбират без нужда от превод, но комшийски свади за това кой е по-легитимен наследник на някогашния език на Римската империя няма.

    Историк: "Несъстоятелно е да се твърди, че македонският език и нация са изкуствено създадени"

    Коментиран от #14, #17, #18, #48

  • 13 Коко

    3 13 Отговор
    Нито с българин, нито с македонец може да се излезе наглава. Трябват някакви външни вектори, които ще шибнат ситуацията в правилната посока, или в неправилната.
  • 14 Жител на Плиска

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вистината":

    От нашия град е пратен Климент да работи в българската школа в Охрид! Значи езика е лудогорски! 300година след новата ера, в земите на Македония вече не имало нито едно от племената които са я населявали по времето на Филип! Така че ако си къпан във Вардарска река на кръщението, не означава че си македонец, означава че си макаданец!
  • 15 Зайо, изчезни

    14 1 Отговор
    Зайо наистина е с нисък интелект щом не може да прецени кой воден басейн е по - голям и перспективен : Черно море или Охридското езеро
  • 16 Мишо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Аре поне един път бъди в час, само един път! Министерство на Външните работи, ще бъде в ръцете на партията ИТН, а не на ПП. Даниел Лорел е от ПП, така че той няма да бъде министър. И както всички знаем кои са в ИТН, на Зайо и този път няма да му минат номерата. Тези са по националисти и от Копейкин.
  • 17 Мишо

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вистината":

    Дай историографски извори и документи, въз основа на които претендираш, че населението в географска област Македония, е различно от българското до 1945г.? Смешна история е на запад от Петрич, искате да сте нещо, ама на гърба на България. То цялата световна историография казва, че до 1945г. населението там е предимно българско, ама вие сега не. Като не признавате българската история, има световна такава. Цялата истина е, че държавата покрай Вардар, е политически инженеринг по поръчка на Москва и Белград. В цялата световна историография е написано 1-към-1, кое, как и кога е било. Само вардарци манипулират и пълнят главите на децата си. Няма място за комунистически догми в ЕС - 21 век е. Или приемате реалността, живеете в добросъседство с всичките си съседи и изпълнявате международното право. Или си живеете в 19 век и ще гледате Европа през оградата, а някои от вас чрез БГ пасош.

    Коментиран от #19

  • 18 Перо

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вистината":

    Това няма нищо общо с историята на България и не става въпрос за разбиране на езика.
  • 19 Вистината

    2 20 Отговор

    До коментар #17 от "Мишо":

    В статията си “Как митовете раждат фалшификации” проф. Евелина Келбечева пише, че за създателите на доктрината “1300 години България” единствената възможна успешна политика за България е била да се акцентира върху културната дейност и да се активизира пропагандата на българските културни постижения, предимно на историческото наследство.
    По този начин се премества центъра на тежестта от мъглявите и фалирали постулати на комунистическия интернационализъм към един тип политика, която може да се нарече „социалистически национализъм“. Национализмът винаги е били изпитано и надеждно оръжие в такава ситуация, отбелязва проф. Келбечева.
    И ако Македония е пред дилема, дали да се отрече от този югославски социалистически национализъм, остава въпросът кога и дали изобщо България ще дойде до този момент на катарзис без ултимативен натиск отвън? В противен случай рискуваме, вторачени в митологизираната ни историческа значимост, да пропуснем настоящето и да си останем в миналото.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Вистината

    1 11 Отговор
    В изложението на проф. Христо Христов, директор на Института за история при БАН, докладвано на 21 май 1968 г. на заседание на Политбюро на ЦК на БКП, се казва: “Българската комунистическа партия постави пред българските историци отговорната задача да пристъ­пят към написването на многотомна история на България, в която на основата на марксистката методология и научното изследване да се разкрият онези добродетели и качества на българския народ, които го съхраниха през време на робството и го превърнаха днес в героичен строител на социалистическото общество”.

    Коментиран от #47

  • 21 Перо

    16 2 Отговор
    Македонизмът беше политика,после религия,а сега е психиатрично заболяване за което се иска дългосрочно лечение! Трябва да ги оставим да се лекуват и рехабилитират,иначе си губим времето!
  • 22 Мишо

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Вистината":

    Виж, изобщо не ме интересува нито комунизъм, нито национализъм, нито подобни мракобесни режими. Тук говорим за истината, нищо повече от това. Нещата да бъдат 1-към-1 с реалността. Няма как да ме плюваш, да правиш интриги и после да искаш да сме на една маса! Никой не ви иска да бъдете българи, просто спрете с омразата, фалшификацията на история и признайте истината.
  • 23 Перо

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Вистината":

    Това са извратени неолиберални,джендърски теории от соросисткия СУ. Прочети независимите турски,европейски и американски архиви в различните университети,музей и национални архиви и ще разбереш историческата истина,след като не вярваш на българските, иначе са соросистки брътвежи за глобалистки политики!

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вистината

    4 13 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Защо дискриминирате тези, които мислят различно? Къде са правата на човека? Имате 16 присъди за нарушаването им.

    Коментиран от #32

  • 26 Анонимен

    17 1 Отговор
    Заев , ако вашия проблем се реши на 14-15 декември означава това правителство да е най-кратко управляващото в нашата история - около седмица . 100 пъти ви се каза - не е проблема в министър или правителство . Българския народ има еднозначна позиция : докато сте сръбски мекерета и следвате измислената от тях преди 70-80 години политика ще гледате ЕС през крив макарон . Знаете какво трябва да направите , престанете да се надявате че ще дойде друго правителство и ще смени плочата . Вече народа е заел позиция и тя е пределно ясна на всички политици .

    Коментиран от #44

  • 27 Сух

    9 1 Отговор
    Кво стана, видяха състава на правителството и решиха, че сега е момента..
  • 28 Леле

    5 6 Отговор
    "докато сте сръбски мекерета"
    Треба да бидеме блгарски мекерета. Инаку нема Е У, вето до дупка. Хахаха

    Коментиран от #31

  • 29 665

    6 1 Отговор
    Палачинката взе да се обръща.
    Гледах вчера по комичното им предаване на Канал 5 едно интервю
    на едно ученичка от Крива паланка и съм впечатлен. Каза, че ще учи в БГ медицина, има бг паспорт , всичките и приятелки имат БГ паспорти и често ходят в София на разходка. Каза го наперено и без да се крие.

    Либерализиране на бг гражданството, стипендии за престижни професии конвертируеми на Запад , лекари, механици и капитани на кораби, пилоти и техници за поддръжка, инженерни специалности,
    компютърни науки, мед. сестри, повече работни визи за туризма за студенти, държавна политика в пропагандата /хода с двата самолета
    в Скопие бе успешен / и нещата ще започнат да се променят .

    По отношение на пропагандата куцаме яко, днес например в Битоля има обща служба на просръбскоия разколнически владика Враниковски и проруската украинска църква/ една от двете/. И това насочено срешу автокефалността НА МПЦ.
    Отбелязано е само в сайта Религия.мк докато масовите СМИ мълчат
    гузно, не могат да защитат собствената си църква от велокосръбския
    църковен щовинизън подкрепян за съжаление от РПЦ.

    Това събитие не се използва и от нащите СМИ, а това показва агресивната същност на СПЦ, както и пълното подчинение на смк СМИ на сръбските интереси.

    автокефалността на МПЦ.

    Коментиран от #30

  • 30 Леле

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "665":

    Радев кажува дека е опасно да кажеш дека имаш бугарско државјанство. Ти сега друго кажуваш.

    Се согласувам со тебе ама вие избравте вето. Со ветото покажавте непријателство.

    Коментиран от #33

  • 31 Анонимен

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Леле":

    Никой не иска да сте български мекерета . Бъдете си македонци или каквито искате . Спрете да крадете и изопачавате историята ни и започнете да пишете своята която започва от 1945 г . Поне на учениците ви ще е лесно да я учат .

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаджи Генчо

    15 1 Отговор

    До коментар #30 от "Леле":

    Проблема е че има маркови стоки и такива които са реплики. Ако узакониш репликата истинската марка се обезценява. Македонците са наследници на българи и говорят диалект който е българска езикова норма.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Прочитај

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Го коментарот бр.33
  • 36 Леле

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Хаджи Генчо":

    Ние сме биле копија... Вие сте "марка". Исто како Coca Cola.
  • 37 Тони

    8 1 Отговор
    Колко трябва да си жалък, да се надяваш да се промъкнеш между капките, когато господарят има проблеми и се надяваш да не ти обърне внимание че кръшкаш. Това се опитват да направят в момента македонците.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нормален човек

    7 0 Отговор
    Не се бой, Зайов!!! Не ти е малък прозореца😂
    Имате цялото време на света да си преговаряте и да не предприемате стъпки по изпълнение на споразумението. Никой не ви дава зор. Ако не тая година, то догодина, или по-догодина, или след 30 години 😁
    Но за едно си прав - всияки те знаят какъв лъжец си 🤣🤣🤣
  • 40 кУмУнист

    6 0 Отговор
    Сега ще лесната "спасителите" на България, но ще лъснат като най големите държавни предатели след Георги Димитров. Бесилката и Еритрея за тези ако предадат българския интерес.
  • 41 кУмУнист

    3 0 Отговор
    разтрел
  • 42 Нормален човек

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Леле":

    Ако някой ти даде камшик, можеш да удряш по когото си искаш, камшика е в тебе. Но е интересно, че ти даваш предимство на по-слабите и го намираш за "нормално"🤔
    Страхлива позиция!!!
    Освен за Сърбия, вето няма и за Черна гора и Албания, но е интересно, че не ги споменаваш 🤔
    И накрая като се замислиш и ще установиш, че проблемът май си е само във вас 😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️
  • 43 479479497339

    2 0 Отговор
    Циба ве
  • 44 Разчитат

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    на янките и Херото в София да ни пречупят и смачкат. Нали ни имат за аборигени и смятат, че с цветни хартийки и бляскащи станиолчета ще ни залъжат.
  • 45 Денис и Заев!! Нали миналата година ви

    1 0 Отговор
    Казахме да пренапише те Учебниците по История, вие си питате Заешки те уши!! Пак не сте си написали домашното!! Не разбрахте ли, че както Обикалят по портите на чужди държави няма да се получи!! Карате е по Тарикатския начин!! Почвайте от Учебниците!!!
  • 46 Учебниците пишете Заев, не се мотайте, с

    2 0 Отговор
    Дребни Тарикатския номера и шантаж от чужди държави няма да се случи Заев!! Новите Учебници по История пишете!!
  • 47 Гоце

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вистината":

    Ей, колко добре познаваш комунистическата история на България. Явно добре знаеш и български език, който според е “съвсем различен” от северномакедонския. Като си толкова образован, вземи прочети писмата и записките на Гоце Делчев, на Даме Груев, на Ванчо Михайлов… После може и да ги преведеш на северномакедонски, за да ги разберат по-добре в Северна Македония!
  • 48 Обективно

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вистината":

    Италианци и испанци не се разбират на майчините езици !!! Неграмотно макенце

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Alex

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Обективно":

    Абе,човек,защо модераторчето ти приема съжденията за италианците и испанците,а на мен не ми разрешава да се изокам,че Македония е била българска област с развален български език от сърбите!
  • 52 Друже

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Леле":

    На 38 езика четох че Александър е бил грък! На 38 езика четох че Самуил е бил българин! На всички ползвах преводач! И само на един български диалект открих че целия свят е в грешка! Е вие ли сте най правилните в този свят?
  • 53 469

    0 0 Отговор
    Прав е албанския интелектуалец Ким Мехмети, че БГ трябва да разбере, че преговаряйки с Македония, всъщност преговаря със Сърбия.
    И защо Заев говори така, когато историческата наука е пределно ясна ? От глупост и незнание, от желание да ни уязви ? Не ! На него му е пределно ясна истината, но лъже преднамерено, с цел да поставя още по големи разделителни линии и настройва хората между двете страни на границата. Той изпълнява заръките на своите господари сърбите, иначе никой няма да го допусне на този пост. Държат го с нещо. За съжаление, сме много назад в психо програмирането на човека в сравнение със сърбите. Пропагандата им е много по успешна. Дотам, че
    в една анкета в РСМ "В коя страна искате да се преродите" едно 10/15 % каза в Сърбия. Вярно, че бяха най окъсаните, но никой не каза БГ.
Новини по държави: