8 Декември, 2021 20:01 12 089 52

Британците го закъсаха тежко, няма работна ръка

  • работна ръка-
  • великобритания-
  • ес-
  • европа-
  • брекзит-
  • работа-
  • служители-
  • недостиг-
  • английска централна банка-
  • банки-
  • работници

Обединеното кралство страда от най-тежкия недостиг на работна ръка сред всички богати нации

Британците го закъсаха тежко, няма работна ръка - 1
Снимка: Shutterstock

Обединеното кралство страда от вероятно най-тежкия недостиг на работна ръка сред всички богати нации. Илюстративен пример за този бич за икономиката може да бъде Meridian Leisure Hotel, който се намира в град Рединг. Управителят на хотела Моез Джанмохамед не може да предлага пълния брой стаи, с които разполага хотела, защото няма нито персонал, нито готвачи за кухнята. В същото време се налага да вдига заплатите, за да задържи и малкото останали служители. Управителят твърди, че дори увеличение с 30% на заплатата не гарантира, че служителите ще останат на работа, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Опитът на Джанмохамед е рядък момент в историята, в който работниците могат да диктуват заплащането си. Това е фактор, който след време трябва да помогне за поддържане на търсенето и стандарта на живот. Но това носи други рискове за икономиката в по-широк план. Провалът в това да се осигури персонал заплашва да ограничи скоростта на възстановяване след тежките затваряния. Плащането на по-високи заплати на работниците означава, че Английската централна банка (АЦБ) може да установи, че инфлацията, която трябва да се потуши, се оказва по-дълготрайна.

Ситуацията във Великобритания е дори по-тежка, отколкото тази в САЩ. Ефектите от Брекзит все още се усещат, а те се комбинират с последствията от пандемията. Още преди да се появи щамът Омикрон ОИСР предупреди, че недостигът на работна ръка във Великобритания може да сложи прът в колелата на най-бързо възстановяващата се икономика от Г-7. Заплахата от инфлация сред заплатите може да обясни защо АЦБ смята да повиши лихвените проценти дори преди Федералния резерв. Майкъл Сондърс, ръководител в АЦБ, който гласува за повишаване на лихвите през ноември, миналата седмица отхвърли официалната прогноза на централната банка, че през следващата година растежът на заплатите ще спадне от сегашните 4,5% до около 2%.

„Вместо забавяне на основните средни доходи, ми се струва по-вероятно сделките за заплащане да се повишат през следващата година, защото условията на пазара на труда се затягат“, каза той в петък. Бен Бродбент, заместник-гуверньор на Банката на Англия, каза в понеделник, че затегнатите условия на трудовия пазар в страната оказват „продължителен натиск за повишаване на заплащането“. Въпросът към централните банкери е дали по-високите заплати ще върнат хората на работа, за да запълнят рекордните 1,3 милиона свободни работни места? Това е ключово, защото около половин милион работници са напуснали от началото на пандемията и официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което пресуши потока на работна ръка от континента.

Като цяло оценка на броя на хората, които щяха да са на разположение да работят, ако не беше пандемията възлиза на около 900 000, според Тони Уилсън, директор на Института за изследване на заетостта. Това е почти 3% от работната сила преди пандемията и не е далеч от нивото на съществуващите свободни работни места. Много зависи от това дали компаниите могат да привлекат новите „неактивни“ обратно на работното място. Ако това стане, натискът върху заплатите ще намалее. АЦБ заяви, че тази динамика ще определи политиката и Министерството на финансите също следи отблизо развитието. Къде са отишли ​​тези работници остава загадка. Според официалната статистика в страната има около 200 000 граждани на ЕС по-малко, а още 360 000 души на възраст под 65 години са неактивни - нито работят, нито търсят работа. Освен това работната сила щеше да се увеличи с около 300 000, ако се бяха запазили нормалните тенденции преди пандемията.

Отделен анализ на Уилсън, Сондърс и Джонатан Хаскел, други определящи ставките на АЦБ, показва, че много от тези, които са напуснали пазара на труда, може да са трудни за привличане обратно, което ще засили натиска за повишаване на заплатите. От февруари 2020 г. още 60 000 души под възрастта за държавна пенсия са се обявили за „пенсионирани“, а още около 150 000 са „продължително болни“. Уилсън твърди, че цифрите вероятно отразяват „откъсване“ на работната сила от хора, които може да са депресирани или отчаяни. Страдащите от дълъг COVID може да представляват още 20 000 работни места. Работодателите може да се затруднят да наемат обратно тези 230 000 бивши работници. Има все пак някаква надежда. Най-голямото увеличение на неактивността след пандемията е сред младите, като студентите нараснаха с 230 000 души. От тях само 28% са заети, което е по-малко от 35%, според показателите преди финансовата криза през 2008 г. Ако компаниите се опитат да наемат част от 3-те милиона души в университетите, може да успеят да убедят още 200 000 да започнат да работят, каза Уилсън. Има и няколкостотин хиляди души повече, отколкото преди Covid, в групата, които интензивно търси работа. Това ги излага на риск да загубят част от социалните си помощи, освен ако не положат усилия да си намерят работа, което може да доведе до запълване на свободни работни места.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    54 32 Отговор
    Те ще се оправят но ние не
  • 2 Хаджи Генчо

    113 4 Отговор
    Нямат евтини работници за гадна работа.
  • 3 Джамбазки

    78 1 Отговор
    Дадохме им 1 милион колко още искат
  • 4 ГАНЬО там нема да се връща.....

    67 4 Отговор
    Разказаха му играта. По ресторанти хотели ферми треин стайшънс..мъжко дпи .един път се такова 😜🤪🤑

    Коментиран от #13

  • 5 Някой

    67 5 Отговор
    Ако има длъжности като за снахата на Блъсков ще отида
  • 6 Фатмак

    104 0 Отговор
    Искахте Брекзит , на ви Брекзит. Имате колонии, чието население е 1/3 от това на планетата, оправяйте се. Винаги мо жете дапоискате съвет от Найджъл Фараж да ви светне в тънкостите на Брекзита.... пхах....
  • 7 Хаха

    43 2 Отговор
    Като не слушате заветите на Ротшилдите за отворени граници
  • 8 Сатана

    96 0 Отговор
    Идва ново мързеливо поколение от боклуци,което отказва да работи а само да получава.24/7 пачанга.В БГ е същото с малки изключения,че на всички некадърници им намират място на държавна хранилка.
  • 9 Даааа

    83 0 Отговор
    Абе "Джанмохамед" що не си доведе негови събратя и да бачкат, след като изгониха източно европейските работници, защото били им взели работата на местните тумбаци... Или те искат да работят като кметове, управители, директори и т.н....Ай сикт.. р бе, аланколуууу...

    Коментиран от #41

  • 10 Рашков

    42 3 Отговор
    Имаме от чер...ните ще им пратя
  • 11 6efket

    25 4 Отговор
    Ако мъ викът от юкеи шъ утидъ
  • 12 Шофьор

    10 8 Отговор
    Ражкоф и вас ши ва опраи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 BOBO

    23 2 Отговор
    АБЕ ДЖАМБАЗ ЗАЩО ПЛАЧЕШ НА ЧУЖД ГРОБ
  • 15 Селянин

    12 4 Отговор
    Тука на комунисъм по убАво
  • 16 Грульо

    63 1 Отговор
    Да си ударят по един бустер и да запрятат ръкави. Няма ганьовци вече, а на талибаните не им се бачка, те са доволни и от малко. :D
  • 17 Джанмохамед

    22 3 Отговор
    Юруш бе
  • 18 Гочо

    46 1 Отговор
    Мехлем за очите е тази статия...хитрата сврака с двата крака...хак им е на ингилизите,на ви Брекзит...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 джанмох

    55 0 Отговор
    65 милионна страна по малка от Румъния няма работници?! 60 хиляди се пенсионирали преждевременно,150 хиляди продължително болни,350 хиляди безделници нито учат нито работят нито търсят работа и чакат глупаци от Источна Европа да им вършат мръсната работа за мерси също немците
  • 21 Пасажер

    16 21 Отговор
    Не плачете на чужд гроб ,че не знаете къде му е главата- още в едни минали времена може да е било 1974 или 75 год. бях с един бг. хор в АНГЛИЯ разбира се показаха ни забележителности ,а ние и без това бяхме вече ахнали но през едни блиндиране стъкла се виждаха съкровищата на същите тези британци, та тази която ни развеждаше съм запомнил ,че между другото спомена ,че ето това може да стигне цяла Англия да преживее 200 години. Да бях там и видях много , много сме далече от света!
  • 22 Хайделберг

    37 3 Отговор
    Петьо Блъсков и неговият екип ще запълнят част от свободните работни места във Великобритания. Но не знам дали изобщо ги бива за полезен труд.

    Коментиран от #50

  • 23 Пасажер

    4 12 Отговор
    Не плачете на чужд гроб ,че не знаете къде му е главата- още в едни минали времена може да е било 1974 или 75 год. бях с един бг. хор в АНГЛИЯ разбира се показаха ни забележителности ,а ние и без това бяхме вече ахнали но през едни блиндиране стъкла се виждаха съкровищата на същите тези британци, та тази която ни развеждаше съм запомнил ,че между другото спомена ,че ето това може да стигне цяла Англия да преживее 200 години. Да бях там и видях много , много сме далече от света!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 kjl

    11 0 Отговор
    Добре, ще пия една ракия, а ти пази постовете!
  • 26 Пакс

    22 1 Отговор
    Да вземат работна ръка от Украйна - ше съберат достатъчно!
  • 27 3232323232

    37 0 Отговор
    Въодушевен съм от тази новина. Бозавите го закъсали. Няма вече балами Българи от бедните региони да им работят без пари и да спят по 4 души в една стая. Ще съм щастлив ако фалират предприятия там и идиотското им самочувствие да продължава да се лее из пространството.
  • 28 3232323232

    13 1 Отговор
    Поредният коментар изтрит от прекрасните модератори тук. Жалки сте.-
  • 29 23232323

    11 1 Отговор
    Ало....модераторите. Ще продължавате ли да се правите на г......и.
  • 30 2323232323

    17 0 Отговор
    Боклуци ...не случаино сте рогоносци.
  • 31 Курами янко

    13 0 Отговор
    Ми ла требен джендъриъе да почват работа? А?
  • 32 Атанас

    32 0 Отговор
    Поканете си инженери от афганистан,сирия и сомалия.
  • 33 един от многото

    29 0 Отговор
    Като си оставиха само Индита и Пакита , май ще трябва да се научат и да работят!
  • 34 доню

    15 0 Отговор
    така е. много тежко го закъсаха англичаните и са очаква от другана седмица да почнат да мрат от глад по улиците ... м - м ... нема начин да не почнат ... факти да вийш тугаз къф матрял ша напишат.
  • 35 Потребител

    23 1 Отговор
    Леле ужас, ами сега англичани ли ще трябва да работят, кой ще рита камериерки и ще се напива до безпаметност на Слънчака
  • 36 Димов

    31 0 Отговор
    Е, как така? Нали бяха много способни, много работливи, много развити и всемогъщи? Май, като ги няма ратаите от третите страни и на чорбаджията му пада пояса. Разбрахте ли сега, дали ние имаме нужда от тях, или те от нас?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Буха ха

    22 0 Отговор
    Да вкарат работници от Бангладеш, ама те единственото което могат е да карат велосипед.
  • 39 Миро

    16 0 Отговор
    Индия , Пакистан разни опушени да взимат пътя към острова и да бачкат .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мммм, да

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Даааа":

    Ами те неговата рода не ще да бачка!
  • 42 Еми, като се научат

    5 0 Отговор
    да не правят живота на работника „Умирай трудно”, може и да намерят работна ръка.
  • 43 Кую

    4 0 Отговор
    Добра новина.
  • 44 КОМУНИЗМА ПОБЕДИ

    4 1 Отговор
    ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ....ПРАЗНИ МАГАЗИНИ, НЯМА БЕНЗИН ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И НИКОЙ НЕ.... БАЧКА
  • 45 Емзеперикс-братче мило обади се.

    14 0 Отговор
    До собственика на хотела в Рединг-чистокръвният англичанин-Моез Джанджун Мохамед Мустафа Ибрахим..приготви ми,ако обичаш трудовия договор,социалните осигуровки,самостоятелна стая,служебна кола+колело,за да си каркам в парка,когато съм почивка и 3000,не,грешка-3500паунда и Идвааамм..а,и още нещо,за да не съм капо..чакам си и самолетния билет,с кола на аерогарата и шофьорчето да ме чака с табелка:-Мистер-Golden Bulgar...и съм навит...чакам си,поканата...ако ли пък не..затваряй хотела и ела при мен да работиш.няма да съжаляваш..имам едни 21500м2 земя,на 20км.от Пловдив,отглеждам домати,краставици,чушки (пиперки),орехи и други агро култури,та добре си ми дошъл.ще ти сложа един фургон на полето,с един бидон вода,с един хляб на ден,ще ми работиш 12-15часа и ще ти плащам,300,не,нека са 350 евро..кво ша каиш..Съгласен ли си..а,и на аерогарата на Пловдив,ще ти оставя едно колело,олд таймерче,има-няма 40год.тук в България не се краде,ние си имаме всичко..с табелка -с твоето име и адреса,и леко-леко,та при мене..всички ме познават,само да попиташ и ще те упътят...ще ме търсиш,като,Ганьо Балкански и те така...апропо..говоря 4-ри езика,IQ-то ми е 156,а бе с една дума-Ела..не се плаши,ние не ядеме хора..ще се разбереме някак...Чакам те...
  • 46 Анонимен

    4 3 Отговор
    Подвеждаща статия. Всичко е лъжа за Англия точка. Чао. Светли празници млади хора! Обратното е. Статията се отнася за България, но не и за Острова. Връщат се тарторитец с пари спечеляни от изнорите в Бг отвън. Чакат следващите избори и пак да ударят от вас печалбата от депутстите на ххх и хххх
  • 47 За х хвани ме

    2 1 Отговор
    В UK повечето неща са Ок.
    Работна ръка има..новината се отнася за България.
    Младите хора отказват да ра работят на комунистическите олигарси и продължават да бягат на Запад.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Валентин

    3 0 Отговор
    Живея в Англия 14 години и никога няма да се върна да работя в България при идиотите мутро работодатели! Вас ви забаломосват с манипулации,видите ли колко е зле в Англия и затова сте добре в България не протестирайте,ние ще ви оправим.
    Страна на крадци,измамници и национални предатели мижитурки.
  • 50 Ббб2

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хайделберг":

    Да вземат Тома биковия и Любен диловия,да берат ягоди
  • 51 Баба ми.

    1 0 Отговор
    Да вземат кралския крвдлив двор да бачка или на лечение при доктор Гилотин!
  • 52 Веселинъ ЕГН 7112136860

    2 0 Отговор
    Не мисля,че информацията е чиста. В Англия ,към днешна дата,едно болшинство от фирми са фирми на номади от Пакистан,Израел,Индия,Саудитска Арабия,Катар...Недостигът на работна ръка не третира английските фирми,а общият сбор от фирми. Май някой отново се опитва да ни убеди,че трябва да напълним Държавите си с някакви гастролиращи катунджии от Аврамов тип,които да управляват както социалният и политическият,така и икономически живот. Умолявам питамщите този ми коментар да проверят колко фирми в ЕС+ Англия са собственост на сирийци,афганистанци,албанци . Ще се изумите от колосалното семитско лицемерие. Дори някои Университети в Англия са купени от Катарци и Саудити. Реалността е гнусна .
Новини по държави: