Last news in Fakti

24 Януари, 2022 12:00 1 943 3

Недостиг на работна ръка заради COVID-19

  • работа-
  • недостиг-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • работна ръка

Американските компании са приключили годината със силни резултати, но са обезпокоени

Недостиг на работна ръка заради COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със силни резултати, но са обезпокоени от възобновяването на инфекциите с COVID-19, въпреки че се очаква проблемите с доставките да намалеят, предаде агенция БГНЕС.

Малко повече от една трета от икономистите на компаниите посочват като най-голям риск за перспективите нарастването на случаите на COVID-19, изпреварвайки повишаването на цените, се казва в тримесечното проучване на Националната асоциация за бизнес икономика (НАБЕ) за условията за бизнес. През 2021 г. инфлацията се превърна в нарастваща грижа за американските потребители и предприятия, подхранвана отчасти от недостига на стоки в световен мащаб и транспортните затруднения.

NABE заяви, че около две трети от фирмите отчитат ръст на продажбите през последното тримесечие на 2021 г., което съответства на последните три проучвания и е сред най-високите стойности в 40-годишната история на проучването. А почти две трети от анкетираните са заявили, че продажбите в техните фирми са се върнали към обемите отпреди кризата. "Положителните резултати и перспективи идват въпреки ясно видимите дефицити, особено недостига на работна ръка", заяви ръководителят на проучването Ян Хогрефе.

NABE установи, че 57% от анкетираните са изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка - с 10 пункта повече в сравнение с октомврийското проучване - докато почти една четвърт се борят да намерят неквалифицирана работна ръка, в сравнение с едва 11% преди това. "И двата вида недостиг на работна ръка са станали постоянно по-разпространени през последната година", каза Хогрефе, който е и главен икономист на Boeing Commercial Airplanes. Почти една трета от анкетираните очакват недостигът на работна ръка да продължи и през 2023 г. или по-късно. За разлика от тях, само 11% от фирмите смятат, че проблемите във веригата на доставките ще продължат да съществуват и през следващата година, а подобен дял от тях разглеждат тези проблеми като основен риск за влошаване на състоянието им. Мненията за това кога ще приключат проблемите се различават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    3 0 Отговор
    Боли ме шатката за говедарите, гледам да купувам колкото се може по малко маде ин обор и свързано с тях
  • 2 Смех

    5 0 Отговор
    38 милиона са напуснали работните си места заради ковид рестрикции ... но те се хвалеха че са отворили 6 млн работни места.. БРАО.. това е годината на масовото напускане.. Продължавайте в тоя дух и после се чудят какво става...

    Ако деца управляват америка нещата ще се случват по добре.. демократите са рак...
  • 3 mi6osp

    1 0 Отговор
    Недостигът е заради шестте трилиона помощи от Байдън. Прясно напечатаните трилиони долари положиха безвъзвратно началото на края за САЩ.