Last news in Fakti

10 Декември, 2021 15:31 6 104 40

Създателят на BioNTech е отказал да си сложи ваксина? Проверка на фактите:

  • угур шахин-
  • пфайзер-
  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • пандемия-
  • антиваксъри-
  • фалшиви новини

Твърденията, че създателят на ваксината не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени

Създателят на BioNTech е отказал да си сложи ваксина? Проверка на фактите: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Д-р Угур Шахин, създател на ваксината на BioNTech/Pfizer, отказва да се ваксинира със собствения си препарат от съображения за сигурност" - това пише юзър над видео, публикувано тези дни в Туитър и Ютюб, където то е споделяно от много хора.

Тъй като за доказателство се използва едно видео на ДВ, ние проверихме фактите - и установихме, че въпросното твърдение няма нищо общо с истината. Във видеото действително е показан основателят на BioNTech Угур Шахин, но кадрите са от 2020 година - тоест, видеото отдавна вече не е актуално. Междувременно Шахин е не само двойно ваксиниран, но е и с поставена бустерна доза. Освен това видеото, публикувано в Туитър и Ютюб, е било манипулирано.

Какво точно се казва във видеото

Въпросното видео има за цел да докаже, че създателят на ваксината на BioNTech Угур Шахин е отказал да се имунизира със собствения си препарат. Първите 15 секунди от видеото показват Шахин, а репортер, който не е в кадър, му задава следния въпрос: "Позволете ми един много личен въпрос. Знам, че не обичате да отговаряте на такива въпроси, но Вие и Вашата съпруга играете толкова централна роля при разработването на вируса...". Следва приближен кадър, при който думите "разработването на вируса" прозвучават два пъти на бавни обороти.

На 22-та секунда от видеото репортерът задава следващия въпрос: „Научих, че Вие самият все още не сте ваксиниран. Защо?“. Угур Шахин отговаря така: „В момента законът не ми позволява да се ваксинирам“. На допълнителното запитване каква е причината за това, създателят на ваксината казва, че в Германия се спазват приоритети при ваксинирането. По времето, по което е заснето видеото - тоест, преди близо година - в Германия беше разрешено да се ваксинират само възрастните хора над 80 години, както и най-рисковите групи от населението.

По-нататък Шахин обяснява, че нито той, нито останалите служители в неговата фирма BioNTech не са имали право да участват в клиничните изпитания на ваксината - отново заради действащите законови разпоредби. В същото време Угур Шахин казва, че най-важната цел в бъдеще е да се ваксинират всички сътрудници и партньори на фирмата. Шахин съобщава освен това, че за 2021 година BioNTech си е поставил за задача да осигури производството на над 1,3 млрд. дози ваксина. С други думи: никакви изказвания, които да издават нежелание за ваксиниране или предпазливост от "съображения за сигурност".

В 2-минутното видео, целящо да докаже, че Шахин бил отказал да се ваксинира със собствения си препарат, са използвани кадри от 8-минутно интервю на Дойче Веле с него, излъчено на 22 декември 2020 година. Освен това видео, в социалните мрежи в последно време се разпространяват и други стари интервюта на Угур Шахин, като всеки път целта е да се внуши, че създателят на ваксината няма доверие в собствения си продукт. Както в случая с видеото на ДВ, едно интервю на SWR от 21 декември 2020 също е било манипулирано и съкратено само до въпроса защо Шахин все още не се е ваксинирал. Публикувано е в Ютюб чак тази година - през октомври, когато е споделено от множество юзъри. При това във въпросното интервю Угур Шахин изрично заявява: „Разбира се, че с голяма радост бих се ваксинирал, когато това стане възможно“.

Истината

Към момента, в който са проведени двете цитирани интервюта, 55-годишният тогава създател на BioNTech не е имал право да се ваксинира, тъй като ограничените налични количества от ваксината по онова време бяха разпределяни с приоритет само сред най-възрастните и най-рисковите групи от населението. На 19 март 2021 година Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи обявиха официално, че те и техният екип от сътрудници междувременно са ваксинирани. А наскоро агенция Ройтерс съобщи, че според говорител на BioNTech Угур Шахин си е поставил първата доза от ваксината още в началото на 2021 година, а бустерната доза - преди няколко седмици. Казано накратко: разпространяваните в социалните мрежи твърдения, че създателят на ваксината срещу COVID-19 не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    67 2 Отговор
    Вече му е изтекъл срока и трябва отново срещу щам №.....
  • 2 Бамби

    85 7 Отговор
    Ваксиниран...с плацебо.

    Коментиран от #37

  • 3 ХАХАХАХАХА

    134 7 Отговор
    Можем ли да проверим тези твърдения? НЕ!
    Значи не се е ваксинирал.

    Коментиран от #23

  • 4 Пич

    114 3 Отговор
    DW замазва типично в свой стил - некадърно...
  • 5 ПЕНЦИОНЕР

    40 1 Отговор
    .....ТАС ЯНГЬОЗЕСТАТА ДО НЕГО ДА НИ Е БАБА МУ ...ХИ ХИ ..

    Коментиран от #35

  • 6 Баш майстора

    85 2 Отговор
    Само кажи че дойче зеле е писало и не чети повече
  • 7 Грульо

    60 4 Отговор
    Дойчо Веле опровергава Дойчо Веле. :D
  • 8 Лост

    74 1 Отговор
    А навремето учените са ги изпробвали първо на себе си.
  • 9 Шахън

    71 2 Отговор
    Като знаеш състава, как да си сложиш.
  • 10 Хммм

    88 1 Отговор
    Шахин отговаря, че нито той, нито неговите служители са имали право да участва в КЛИНИЧНИТЕ ИЗПИТАНИЯ на ваксината, поради действащите законови разпоредби:)) Тоест клиничните изпитания се правят само върху опитни мишки ( в случая върху просто смъртните хорица)
  • 11 Сивата чапла

    66 3 Отговор
    Защо в този сайт цитират непрекъснато "Дойче Веле". Те четат ли "Факти" та в Германия?

    Коментиран от #26

  • 12 Хипохондрик

    66 3 Отговор
    На Пфайзер засекретиха резултатите за 75 години. На Модерна достъпни ли са за широката публика? ;)
  • 13 ...

    17 1 Отговор
    И щом Се ви го казва, и фактчеква, значи ли че е истина?
  • 14 ха ха

    23 4 Отговор
    Ваксинирал се бил... Някои хора за пари какво ли не биха направили...
  • 15 Реалист

    20 4 Отговор
    Фейкове яко, ама ламерите кълват!
  • 16 ...............

    42 2 Отговор
    А кога ще проверим твърденията на Дойче Зеле? Част от послушните бургери може и да се доверяват на Зелето, но ние сме тъпи и диви българи и хич не им вярваме!
  • 17 да го хвърлят

    37 2 Отговор
    от някой небостъргач, ако оживее значи е ваксиниран.
  • 18 !!!!!!!!!!!

    40 3 Отговор
    И най-големия наивник няма да повярва на тези обяснения. Не вярвам, че ще кажат истината.

    Коментиран от #22

  • 19 Може да казват пред хората, че Е

    33 1 Отговор
    А всъщност да НЕ е, ваксиниран. Няма как да знаем със 100% сигурност!

    Коментиран от #20

  • 20 100% сигурно е Обаче

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Може да казват пред хората, че Е":

    Информираното съгласие преди ваксинацията и КОЙ носо отговорността, ако се случи нещо страничен необратим ефект от нея. Тук е и въпросът: Като симпоставяте ваксина против грип, подписвате ли такъв документ???
  • 21 Коко

    22 2 Отговор
    Лъжеш, племето ти е лъжливо и коварно. Никой вяра ти няма.
  • 22 Това като дъпъсЪ депутатите

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "!!!!!!!!!!!":

    Били те милите ваксинирани имали зелен сертификат. Така говорят от трибуната на НС. А като се напият по банкетите разправят как са си изкарали фалшиви сертификати! Ай чиба бе! Хамеллеончета
  • 23 SOS

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХАХАХА":

    Много сте "УМЕН"
  • 24 DW-пропаганден машинен

    20 0 Отговор
    Хаха "разказ по картинки" и нито едно доказателство, че са "ваксинирани", само били заявили видите ли хаха! Пак откачените манипулации на DW !
  • 25 живак с плотоний

    16 0 Отговор
    Разбира се че се е ваксинирал, но не с неговия продукт пуснат за масова употреба. Той си е направил ваксина която ще го пази примерно 10-20 г. или до живот, а за простолюдието ще се правят ваксини за всеки вариант бил той опасен или не.
  • 26 нищо лично просто бизнес

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сивата чапла":

    Ако Факти получат такъв грант, както DW и платят на DW, бъдете сигурни, че ще ги публикуват в Германия, а и където изсипят една камара пари!
  • 27 1520

    8 0 Отговор
    ама то няма значение дали еваксиниран или не това си е личен избор и това въобще не ме инте рисува
  • 28 Механик

    15 1 Отговор
    Дойчевеле дава фakти за нещо!!!! Ти да видиш! Кой ви вярва, бе ? Само деизнформация и пропаганда струи от статиите ви. Вина ги са в стил "възможно е", "много вероятно", "по-скоро да", "по-скоро не", ".......твърдят, че....", "предполага се", "вероятно ще се окаже" и все в тоя ред. НИКОЙ българин не ви вярва! Ходете да си облъчвате камиларите в немската джамахирия!
  • 29 Интензивното

    14 1 Отговор
    Искате да убедите хората,че този е ваксиниран с произволно избрана ваксина от купчината на пфайзер?Не не не не става така много грубо играете.Ще повторя истината,колкото и да боли ваксинираните,но ще трябва да я преживеят.Политиците,бугаташите,част от медицинските служители и техните близки,част от администрацията и армията са ваксинирани с витамини а ваксините са изцвъркани в канала.В България само 15% са реално ваксинираните бедни и възрастни,които не четат в интернет а гледат само бтв, повечето насилствено а не по убеждение.В целия свят реално ваксинирани са 30%.Пландемията е пред провал.Тези които защитават ваксинацията в ефир не са ваксинирани правилно
  • 30 Енее

    8 0 Отговор
    Ваксина чиито създател се казва Шахин няма начин да ми влезе в тялото.Все едно да допусна бомбаджия в дома си и го черпя с ракия преди да ме гръмне.На мусулмани не вярвам грам.Те мразят останалите религии и не случайно японците не им дават дори да прелитат без разрешение в пътнически самолет над Япония.Проверете фактите
  • 31 На снимката:

    10 0 Отговор
    Гнусни рептили сатанисти се хилят за това че унищожиха и разболяха здрави хора със създаден от тях вирус, за да пълнят чекмеджетата си!
    Да не са луди да си инжектират собствената експериментална отрова...
  • 32 Няма доказателствата

    11 0 Отговор
    Аз също мога да ви кажа, че вече съм ваксинирана 7 пъти, ще ми повярвате ли?
  • 33 ДВ винаги

    7 1 Отговор
    Лъже катотарамбуките - наглоИбезочливо
  • 34 Гестапо sss

    4 0 Отговор
    Аз не вярвам на ваксини това са все израелски опити за завладяване на човечеството
  • 35 Гестапо sss

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Това е българка от кирпичево заминала в Германия
  • 36 бря

    0 2 Отговор
    Бе ,чета коментарите и се сещам,що е кочина на север от Гърция!А ,миналата година беше така, за да се ваксинираш трябваше да ти дойде реда!!А , и друго......никъде в ЕС при ваксинация нямаше "информирано съгласие"!Познайте защо!Ами, просто е, ако по някакъв начин ваксината ти навреди в ЕС те лекуват безпроблемно!А в бг си подписал декларация и ще си плащаш ...като ид.иот какъвто и те правят с въпросното съгласие!
  • 37 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бамби":

    Абсолютно. Дойче Юден Зеле - глобалистка еврейска медия за дезинформация, лъжи и пропаганда. Чифтите да си заврат дезинформацията в пърдяника. Всяка година от Израел мигрират в Германия 10000 сатанисти, които окупират всички ключови места в Германия.
  • 38 АЗ ВЕЧЕ САМО ПРОМЕТЕЙ

    2 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ВАКСИНИРА СВЕТЪТ И ДА ОПЕЧЕ МЕН И МИЛИОНЕРИТЕ ЖИВИ НИЕ ХОРАТА ВСЕ ЩЕ МРЕМ НЯКОГА НОМЕРЪТ Е ДА СЕ ИЗБИЯТ БОГАТИТЕ ДЕТО СА ГЕННО МОДИФИЦИТАНИ ОТ ДЯВОЛЪТ
  • 39 Kiro

    0 0 Отговор
    Ваксинирал се с глюкоза...измамник до измамника
  • 40 AMERICAN

    1 0 Отговор
    Хм, защо ли... Тоя му треба една от моите ваксини - .45 ACP Para Ordnance
Новини по държави: