Last news in Fakti

27 Декември, 2020 22:00 3 114 44

Угур Шахин: “С ваксините ще поставим пандемията под контрол преди следващата зима“

  • угур шахин-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • европа-
  • пандемия-
  • контрол

Заедно с другите производители на ваксини трябва да се справим с пандемията преди следващата зима

Угур Шахин: “С ваксините ще поставим пандемията под контрол преди следващата зима“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доктор Угур Шахин е съосновател на германската компания BioNTech. В партньорство с Pfizer, BioNTech създаде първата ваксина срещу коронавирус, която беше одобрена за ползване в Европа.

ДВ: Доктор Шахин, какво значение има одобряването на ваксината за справянето с пандемията?

Това е една много важна стъпка – първата одобрена ваксина в Европа е. Това означава, че вече можем да започнем да имунизираме европейското население. Получихме одобрение и в Швейцария. Започваме с ваксинациите и очакваме, че те ще са от полза за ваксинираните хора. Надяваме се, например, още в следващите няколко месеца да улесним хоспитализацията на възрастните хора. Очакваме също така, че щом и продуктите на други производителите са одобрени, ще можем да произведем достатъчно количество дози от ваксините и по този начин да постигнем ниво на имунизациите от между 60 и 70 процента. Това ще ни помогне да поставим пандемията под контрол преди зимата на 2021-2022 година.

ДВ: Появи се нов, по-бързо разпространяващ се вариант на вируса - резултат от мутация. Знаете ли дали вашата ваксина е ефективна и срещу него?

Не знаем, защото не сме тествали. През следващите две седмици ще изградим частица от този вирус и ще можем да преценим дали имунният отговор срещу нашите ваксини е в състояние да я неутрализира. Научно погледнато, вероятността това да се случи е висока, защото, макар този вариант да е резултат от няколко мутации, само 1 процент от релевантния протеин е променен при мутиралия вариант. Това означава, че 99 процента са идентични, а ние знаем, че имунната реакция, която нашата ваксина предизвиква, атакува протеина от няколко страни. Така че вероятността, ваксината да е ефективна, е висока. Но, както казах, до две седмици ще получим резултатите и ще сме по-сигурни.

ДВ: Ако се окаже, че трябва да разработите нова ваксина срещу мутиралия вирус, колко време ще е необходимо?

Технически можем да произведем нова ваксина за около шест седмици. Но разработването вероятно ще отнеме повече време, защото ще трябва да покажем, че новата ваксина срещу мутиралия вирус предизвиква имунна реакция. И трябва да обсъдим с властите дали биха одобрили подобна промяна на ваксината. Това е научна и медицинска дискусия. Но съм сигурен, че ако има нужда от промяна, технологията, която използваме - информационната РНК технология, ще я осигури.

ДВ: Изключително ниската температура, на която вашата ваксина трябва да се съхранява, стана обект на сериозна дискусия. Очаквате ли да се появят усложнения, когато ваксината започне да се разпраща из Европейския съюз?

По никакъв начин. Тези изключително ниски температури не са нещо ново. Транспортирането в сух лед е известно от повече от 50 години. Това не е модерна технология. Това е кутия със сух лед. Има много доставчици на сух лед, което ни улеснява в изпълняването на задачата.

Кутиите се транспортират до обектите и след това медицинският персонал може да извади ваксините от кутиите и да ги прибере в хладилник. Ваксините ще бъдат стабилни в продължение на пет дни и знаем, че има силен интерес към започване на ваксинациите. Така че това не е истинско предизвикателство.

ДВ: Индустриализираните държави се сдобиха с ваксината, но по-бедните страни нямат достъп до нея. Не е ли това несправедливо?

Не, не мисля, че това е вярно. През последните седмици ваксината беше одобрена в повече от 40 държави, включително в икономически развиващи се страни като Мексико или държави в Южна Америка. Ние наистина се стремим да направим нашите ваксини достъпни в световен мащаб. И работим с властите по целия свят, за да сме сигурни, че те ще могат да получат достъп до нашите ваксини.

ДВ: Смятате ли се за супергерои?

Ние сме учени. И науката, която правим, е важна. Но ние не бяхме сами в развитието на тази наука. Мисля, че цялата научна общност е супергерой, и наистина трябва да разглеждаме това не като едно събитие, а като инвестиция в изследвания от толкова много различни учени, допринесли да постигнем всичко това.

ДВ: Самият Вие не сте се ваксинирал още. Защо?

Законово нямаме право да се ваксинираме. Разбира се, имаме го предвид. За нас е по-важно нашите колеги и партньори да се ваксинират, така че целта ни е да произведем повече от 1,3 милиарда дози през 2021 г. И това може да се направи само ако продължим да работим без прекъсване - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И трябва да сме сигурни, че можем да защитим нашите колеги и членовете на нашия екип от инфекция с COVID-19, защото това би означавало прекъсвания и забавяния в производството на дозите от ваксината. Следователно планираме да произведем отделна партида от контингента на ЕС, за да я доставим на нашите партньори и хората от екипите.

ДВ: Защо нямате право да се ваксинирате?

Знаете, че има приоритетни групи. Не е разрешено приемането на ваксината извън този приоритетен списък. Важно е също така, че дори не ни беше позволено да участваме в клинични изпитвания, защото по закон не е възможно да включим хора от компанията в такива изпитвания, което е правилно. Но сега сме изправени пред предизвикателството да осигурим функционирането на компанията. Аз вярвам, че ще намерим законово и справедливо решение.

Автор: Стивън Биърсдсли


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    49 0 Отговор
    Всеки си рекламира стоката ! Изборът е ваш!

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кой е тоя

    5 19 Отговор
    Добре изглежда.

    Коментиран от #31

  • 4 Бог е с нас

    25 1 Отговор
    облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни, защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата. Заради това приемете Божието всеоръжие, за да можете се възпротиви в лош ден и, като надвиете всичко, да устоите. И тъй, стойте, като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата, и обуйте нозете си в готовност да благовестите мира; а над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия; вземете и шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово;
    Послание на св. ап. Павла до Ефесяни 6:11‭/17
  • 5 Йосиффф

    44 13 Отговор
    ШАХИНЧО ТИ СИ НАЗНАЧЕНИЯ ОТКРИВАТЕЛ НА РОТШИЛДОВИ,В СЛУЧАЙ СИ ПОЛЗВАН ЗА КАМУФЛАЖ И СИ ЕДНО НИЩО.
  • 6 сПас

    54 2 Отговор
    Нещо което изисква -70 градуса за съхранение е всичко друго, но не и ваксина.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 no name no face no number

    61 5 Отговор
    Хитро го измислили на тях компанията не им давала да св ваксинират хахаха, Да предлагаш продукт и да те е страх сам да го ползеаш, може да си представиме що за ваксина е, мерси няма нужда боцкайте си се сами
  • 9 К 1929

    62 2 Отговор
    Знаете, че има приоритетни групи. Не е разрешено приемането на ваксината извън този приоритетен списък. Тези 2 изречения казват абсолютно всичко за грандиозната измама.
  • 10 Asdfg

    51 4 Отговор
    ТОЗИ ОЩЕ НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ! ЗАЩО???
  • 11 Не му вярвайте

    41 1 Отговор
    Колкото е под контрол грипа и всяка година не можете да отгатнете кой щам ще бъде, толкова и ковида ще контролирате. Това е мутация, която намалява през лятото като всеки грип и сезонно се връща наесен. Но вие през лятото ще кажете, че е намалял заради ваксините ви. А всъщност само банковите ви сметки ще се раздуят безкрайно поради овчата глупост на хората.

    Коментиран от #13

  • 12 мммм

    19 0 Отговор
    Коя пандемия?
  • 13 Мир

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Не му вярвайте":

    Правилно , вирусите опасни или не съществуват съвместно с нас през всеки сезон. Наблягат на зимата, защото повечето хора намират зимата за по - мрачен период но опасни вируси има и през лятото .
  • 14 Ахахах

    29 12 Отговор
    Не вярвам на турчин! Никога! Няма да обяснявам защо! Но и на този няма как да повярвам! А най-вече не вярвам на тулупомутрите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 dabeda

    33 9 Отговор
    прилича ми на човек от пазара в Турция,
    който ви продава адибас от 15 лева
    за супер-непромокаеми адидас за 150 лева
    и като го питаш Ти защо не носиш такива обувки,
    той отговаря ООО ами те са за младите
    аз няма да тичам като алтав
  • 17 Циганин

    19 7 Отговор
    ...бегай,бегай!!!
  • 18 Гост

    33 7 Отговор
    Върти, сучи, от 100 кладенци вода ще докара да изтъкне "причина" да не се ваксинира със собственото си изобретение! Как беше на майчиния му език - гьонсурат...
  • 19 Мошеници

    28 3 Отговор
    Спечелиха милиарди за да убиват обикновените хорица...Бог да ги съди.Не
    им вярвайте.Нека се ваксинира Бил Гейтс нека и ББ...след 2г...но те са ВИП за тях има други истински...Убийци милиардери да изчистят света от бедните.Но Господ вижда всичко!!!

    Коментиран от #21

  • 20 111

    20 1 Отговор
    Медии и правителства са под контрола на Глобалистите-Сатанисти. От хората зависи докога ще продължи ковид цирка. Ако всички излезем по площадите със слугите на Глобалистите е свършено още първата вечер.
  • 21 Хахаха

    20 6 Отговор

    До коментар #19 от "Мошеници":

    Абе вече си мисля, че нема ни Господ или нищо не вижда! Щом търпи тия гадове...
  • 22 БХОРТЕИ

    13 2 Отговор
    Ами изтрихте ми коментара но...Каквото и да направите не може м..г.л които не иска да се ваксинира да убеждава хората които не искат това.
  • 23 uspehh

    14 0 Отговор
    Бойко да си ваксинира внуците!
    Да са здрави ???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Башибозук

    4 2 Отговор
    На път към Европа и Ердоган ще е великият Диктатор от филма на Чаплин
  • 29 Те Жълтите

    7 0 Отговор
    Като огладнеят ще ни топлят безплатно през Зимата а ние като огладнеем ще пасем на Бойко в бустанът
  • 30 Хайл

    13 2 Отговор
    Угур-чистият арийски германец що не се върне да шикалкави като на Капалъ чарши в родината си.В Европа все още са останали,макар и малко мислещи хора и се надявам цялата измама с китайския вирус и отровните ваксини скоро да излезе на яве!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    Тия ще поставят пандемията под контрол преди следващата зима.
    Затова да не бързаме с ваксинирането!
    Нека първо да я поставят под контрол.
    След това няма да има смисъл да се ваксинираме.
  • 33 ха ха ха

    15 1 Отговор
    Първо се ваксинирай със собствената си отрова, после седни да ми говориш ;)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 AMON-RA

    19 0 Отговор
    До къде стигнахме, да се ваксинираме за да се върнем към "НОРМАЛЕН ЖИВОТ"!?Човечеството е БОЛНО но не от Ковид!
  • 37 Тоя фес

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "😷😷😷":

    Не го е страх, че може да се зарази, какъв е извода, всеки да си отговори, а защо не може да се ваксинира със собствената си ваксина 💉, всеки да си направи сметка колко е сигурна!!!

  • 38 Германчо

    7 3 Отговор
    От Стамбул като му гледам мутрата не ми мяза да е много интелигентен но Дяволът го съветва
  • 39 Град Кубрат

    3 2 Отговор
    Бойко защо не купите нормална руска вакцина? Тези не смеят сами да си вакцинират с тяхно изобретение!
  • 40 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Със сигурност стадото е под контрол и то от години,всичко друго са само трикове за да не разбере как го лъжат и използват.
  • 41 Гост

    5 0 Отговор
    Евала,няма лекарство обаче ваксина има.
    И как нямат законово превода се ваксината?Ако заразят ваксината ко прайм?
    Правят се на герои като дават предимство на колегите и другите да са опитни зайчета.
    От толкова много ваксини за всяка болест както е тръгнало скоро човек ще стане безсмъртен.
    Друг е въпросът какво става с тялото му от толкова боклуци вкарани в него?
  • 42 PDF

    5 0 Отговор
    Вярвам, че рано или късно ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. В западна Европа вече се надига такава вълна!
  • 43 Аз40

    6 0 Отговор
    Аха! Дойчевеле си прави реклама пак, но им излезна отново зле! Нямал право да се ваксинира! Досещайте се сега, увърта! Той не бил в "приоритетните групи", а здравните министри на страните са? Егати! Нещо смърди на мърша, застаряла мърша! Дали и този е бил в бизнес-бележника на Ипщайн? Или просто ЗНАЕ нещо, което не иска да знаем за ваксините?
  • 44 емо73канар

    4 0 Отговор
    Не искаме да поставяте пандемията под контрол, а да я излекувате /премахнете/ алчни боклуци.