Last news in Fakti

16 Декември, 2021 16:33 6 335 37

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

  • марк зукърбърг-
  • лекарство-
  • ваксина-
  • бил гейтс-
  • рак

Новите проекти на CZI съвсем отчетливо носят почерка на двамата съпрузи - на влюбения в детайлите технологичен експерт и на ангажираната детска лекарка с диплома от Харвард

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания - 1
Снимка: shutterstock

До края на века да победим всички болести: тази цел преследват Марк Зукърбърг и съпругата му, която е лекарка с диплома от Харвард. Двамата инвестират милиарди в начинанието си, но как точно смятат да постигнат целта си?

Да надвие всички болести до края на века - това амбициозно обещание даде създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг още през 2015 година, когато заедно със съпругата си Присила Чан обяви създаването на инициативата "Чан Зукърбърг" (CZI) в чест на новородената им дъщеря. По онова време мнозина сметнаха този анонс за проява на мегаломания или просто за някаква нова приумица на младия милиардер.

Но още по онова време стана ясно, че CZI действа амбициозно. В писмо до дъщеря им двамата съпрузи поеха задължението приживе да инвестират 99% от своите Фейсбук акции (тогавашната им стойност възлизаше на около 45 милиарда долара) в образование и лечение на болести. През 2016 година бе създадена и Научната програма CZI.

Милиарди за медицински изследвания

По повод петгодишния юбилей на програмата Чан и Зукърбърг обясниха как точно смятат да постигнат целта си. Те описаха мисията си по следния начин: става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се наблюдават, измерват и анализират - триизмерно и в реално време.

За целта е предвидено в течение на следващите 10 до 15 години да се разработят нови изследователски методи и технологии, като в медицинските изследвания ще бъдат инвестирани допълнително 3,4 милиарда долара.

За сравнение: през 2020 година разходите на фармацевтичните концерни за изследвания и развойна дейност в целия свят са възлизали на около 200 милиарда долара. В този бранш разходите за научни изследвания са особено високи.

Говорителят на CZI Джеф Макгрегър обясни, че 500 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт на Харвардския университет, който ще бъде специализиран в проучване на изкуствения интелект и ще бъде открит в края на 2022 година.

Други 600 до 900 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт за биомедицински изображения, а 1 милиард долара са предназначени за Мрежата „Биохъб“ на Чан и Зукърбърг, чиято цел е да бъдат омрежени водещите учени от различни институти по света, които съвместно да търсят отговори на „големите научни предизвикателства“. За самия "Биохъб" са заделени още около 1 милиард долара. Там с предимство ще се разработват технологии, които да улесняват борбата срещу различни болести.

Новите проекти на CZI съвсем отчетливо носят почерка на двамата съпрузи - на влюбения в детайлите технологичен експерт и на ангажираната детска лекарка с диплома от Харвард. Тези два свята ще бъдат обединени и ще си взаимодействат, за да изстрелят медицинските изследвания в дигиталната ера. Тъкмо това е обединяващото във всички начинания на Чан и Зукърбърг.

По примера на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестирането на милиарди от дигиталните технологии в името на човешкото развитие не е нещо ново. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс например е вложила от създаването си през 2000 година до днес над 60 милиарда долара за благотворителни цели. Дейността на фондацията е насочена предимно към развиващите се страни, където помага в борбата срещу болести като маларията, туберкулозата и полиомиелита, от които всяка година умират милиони хора. След развода си Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че смятат и занапред да си сътрудничат в рамките на тази най-голяма частна фондация в света.

Със своята инициатива съпрузите Чан и Зукърбърг преследват значително по-амбициозна цел - те се насочват към фундаменталните научни изследвания, а не толкова към конкретни болести. Особено Зукърбърг навярно е силно заинтересован от това името му да се споменава в позитивен контекст, след като в рамките на т.нар. "Facebook Papers" концернът му отново стана обект на остри критики.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    75 0 Отговор
    "До края на века да победим всички болести: , но как точно смятат да постигнат целта си?

    Като ликвидират всички болестоносители. :D

    Коментиран от #3

  • 2 Грульо

    28 2 Отговор
    Абе Факти, махенте таз мобилна версия на сайта, човек не може да отдели изреченията на нов ред... :D

    Коментиран от #16

  • 3 Майна

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    ...изкуствения интелект...СТАВА ВЪПРОС ЗА ,,НОВАТА НЕМЕДИЦИНА,,...ТЕЗИ ИЗРОДИ НАПРАВИХА И НЕЗНАЕЩИТЕ ДА ПРОГЛЕДНАТ , ТЪРСЕЩИ И ОСВЕСТЯВАЙКИ СЕ..
  • 4 SH BG

    44 2 Отговор
    ГейБилдс се грижи за хората като ги инжектира с намсиквото, с помощта на което се надява да ги стопи до "Златния милиард"...!!! Ха, ха, ха... :::)))
  • 5 Гаглей

    20 0 Отговор
    Защо Илън Мъск живее под наем??

    Коментиран от #28

  • 6 Юсуф

    41 2 Отговор
    ОТ ТАКИВА КАТО ВАС НИТО МЕДА НИТО ЖИЛОТО ЩЕМ.

    Коментиран от #14

  • 7 Пландемия

    39 0 Отговор
    С този проект може тотално да се зачеркне думата свобода и свободна воля...
  • 8 Ббб2

    39 1 Отговор
    Ама разбира се,тоя Жид в какво друго да ги вложи.Същото ,в каквото и другия назначен милиардер Гейтс!?Така са им наредили по-големите шефове!
  • 9 Сатана

    28 1 Отговор
    Защото не им се мре,искат да живеят вечно.Сигурно вече имат клонинги и ще ги усъвършенстват до последно."Дупе и душа " са две различни неща.
  • 10 zeus

    32 0 Отговор
    Виц: арменец върви по улицата и хвърля пари, а зад него евреин ги събира и му ги връща.
    Та не ще да е за да ни избавят от болестите, ами видяха как яко се печели от страха на хората.
  • 11 Сивата чапла

    24 0 Отговор
    Щото носят пари власт, що!
  • 12 mi6osp

    36 0 Отговор
    Съвременната медицина не премахва причините за болестите, а лекува последствията. Причината е, че така печалбата е много повече. А фармацевтичната индустрия, свързана с такава медицина, е по-печеливша от продажбата на дрога и на плът. Затова най-богатите влагат парите си в тези области.

    Коментиран от #24

  • 13 Сивата чапла

    31 2 Отговор
    Като гледам американците, какви са красотни. Или дебели и отпуснати, или сухи като чирузи от марихуана. ........................... Погледнете старите ни филми и артистите. Тук таме по-пълен човек, но като цяло всичките са като струни, пращят от здраве дето се вика.Расло на воля и слънце. ................................. А сега, мъкни си краката, на пешеходната линия да ти е драго да слезеш и да го нариташ дето се влачи като родопска песен. ................. Тия са си сатанисти от висша класа.
  • 14 Не щеш

    1 14 Отговор

    До коментар #6 от "Юсуф":

    ама кесиш на компа с Уйнодовса и на смарфона с Фейса ...

    Коментиран от #25

  • 15 Православ

    26 1 Отговор
    Щото са лоши хора като Бил Гей, искат да убият славяните и балканския ген.

    Коментиран от #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Това е Шериат

    22 1 Отговор
    Контрол на хора!
  • 18 Дуай Липа

    18 1 Отговор
    болестите ще надвият само богатите, от бедните и сега се чудят как да се отърват, камо ли пък да ги направят безсмъртни да им запълват земята и хабят ресурсите
  • 19 ⚜️Просветен⚜️

    18 2 Отговор
    Щото всичко е конспирация !
  • 20 Това е Шериат

    12 1 Отговор
    Идеята е да изтриват мозъка на млад човек и там да инсталират невроните на старец милиардер! Mind Control,Targeted Individuals,MK-ULTRA -Службите затова работят!
  • 21 Затова в медицината

    9 1 Отговор
    Когато си увреден по природа се опитваш да поправиш себе сибпо изкуствен начин, а това според тях минава през медицината
  • 22 Behemoth

    10 1 Отговор
    То хубаво ...ама Ко ша ядем като станем сто милиарда маймуни на клона....или то само някой ша са безсмъртни?!
  • 23 Раданч Татлъту

    8 1 Отговор
    Е как?Защото обичат цялото прогресивно човечество!🔯👳‍♂️👧🔯👍
  • 24 АзБГ

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    Много вярно.
    В Википедията се вижда, че официалната медицина не знае причината за 80% от болестите, а обяснението за другите е наивно.
    Всяка болест има причина, но нито един лекар не търси да отстрани първо причината, а след това да започне лечението.
    Така се получава схемата "пълнене на каца с пробито дъно", което е много печелившо за медико-фармацевтичния комплекс.
    И всички хипотези, които обясняват причината за болестите са "конспиративни", в случая - "алтернативни".
  • 25 МАХМУД

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не щеш":

    ХИИИЧ даже нямаме фейс а тука тая комуникация я ползваме щот ПРЕМАХНАХА ТЕЛЕФОНА НИ С ЖИЦИТЕ И ТРЯА ДА ВА ОБРАЗОВАМЕ И ОТВАРЯМЕ ОЧИТЕ..
  • 26 смях

    9 0 Отговор
    Ама тези двамата май се канят да живеят до края на века. То и навремето бай Тошо искаше да си вземе гарван, за да види дали ще живее 150 години. Та, като гледам, и тези нещо са се взели много на сериозно. Само че, дори и с много пари, пак няма да се откупят. На тази Земя много хора са минали по реда си - и млади, и стари, и богати и бедни, и царе и владетели.
  • 27 Конспиратор

    12 1 Отговор
    "става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се наблюдават, измерват и анализират - триизмерно и в реално време.". Вече започнаха подготовката на тази част от плана. Затова е графена в новите ваксини и имат 4 млр. души за тестване.
  • 28 Мойто мнение. Тези милиарди

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гаглей":

    Никога не са били негови!дадени са му назаем!от службите в САЩ..всичко е било проект който се разпада. Защото масово разпродават акции на тесла. И пак китайците ги бият с по евтина електрическа кола!с нелошо качество. Нещо като преди 30 години в България..бившите служби на ДС..заграбиха парите на народа и парите от ликвидирането на държавната собственост..след това ги раздадоха на приближени и приятели. И след време си ги поискаха обратно.
  • 29 Кат е толко загрижен и

    6 0 Отговор
    има излишни, що не прати храна на гладуващите в Афганистан или в Африка?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 EPIC

    5 0 Отговор
    А защо бат Бойко влага толкова много хиляди по разни моми , като мис Бикини и Мата Хари ? За да им го ВЛАГа във ВЛАГА.ли.ще.то ли ?
  • 32 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ква медицина е това....ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО!!!!!!!....Вложенията,част де,били в,,....образование и лечение на болести,,!!!!!!хммм,значи ПЪРВО,,ОБРАЗОВАТ,,БОЛЕСТИТЕ,....ЗА ДА ВЪРВИ...ТЯХНОТО!!!!!лечение/ваксини засега/....пък и се питам,,изкуственият интелект,,КОЙ ГО ПРОГРАМИРА?????
  • 33 Смех

    4 0 Отговор
    Защото искат най накрая да приличат на хора или поне Зуки.. пък жена му си е джеки чан....
  • 34 От страни

    7 0 Отговор
    Трябва да си най големия глупак да мислиш че Биг Фарма ти иска доброто. Влагат пари за да искарат още повече и не се знае искат да победят болестите или искат да ги продължават. Тоя вирус е искуствен и даде вече цялата гръцка азбука не стига да му измислят имената - дали па не е вложено в него от паричките на Марк?

    Коментиран от #37

  • 35 От страни

    4 0 Отговор
    То един такъв победител на болестите имаме вече - Бил Гейц - там където влизат неговите ваксинатори хората започват да мрат като мухи а жените стават бесплодни. Той открито заяви че светът е пренаселен и ако той позва умната ваксините ще успее да намали хората с 15 процента - това ли е "победа над всичките болести? Марк е разбрал къде са парите и взима пример от Гейц - фейсбучи-мейсбуци не дават такива доходи като бигфарма? Едно кило лекарства произведени в Швейцария може да струва около 250 милиона лева - кви ти наркотици, кво оръжие, кви домати - БИГ ФАРМА.
  • 36 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    бооооже, НЕНОРМАЛНО ЕДИН ПИШЛИГАР,СЪС ЖЪЛТО ОКОЛО УСТАТА.....ДА ДАВА ТОН В РАЗВИТИЕТО НА ....ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!!!!Кажете ми какъв МОРАЛ!!!!!има този ,,,акционерен ,,индивид!!!?????
  • 37 Да всичко се прави с цел!!

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "От страни":

    Повече вируси Повече бактерии. Повече различни химикали в храните. Повече болни. Повече пари. Фарма индустрията е най голямият бизнес. Но също има психологически стрес от медиите. Промиване на мозъка на населението. Това също води до абнормални състояния. Магнитните излъчвания. Всичко влияе. Или на тялото или на психиката. Илюминатите. САТАНИСТИТЕ. Ционистите знаят как да контролират тези бизнеси. И ИМ се отдава. Защото контролират държавите с дългове. Техен дългосрочен план. ВАКСИНИТЕ са също в плана. Отдавна има лекарство за ковид 19. 😇