Last news in Fakti

16 Декември, 2021 20:15 1 095 17

СЗО: Омикрон е открит в 77 държави, но вероятно вече е и в много други

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Испания ще постави трета доза ваксина срещу COVID-19 на всички граждани над 40 години

СЗО: Омикрон е открит в 77 държави, но вероятно вече е и в много други - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много бързо и броят на заразените се удвоява на всеки два-три дни, предупреди Световната здравна организация. Заради по-заразния Омикрон редица страни затягат мерките за пътуване и достъпа до обществени места.

По данни на СЗО Омикрон е открит в 77 държави, но вероятно вече е и в много други, просто не е засечен с изследване. По-високата скорост на разпространение на Омикрон в сравнение с други варианти, ще доведе и до увеличаване на броя на хоспитализациите, прогнозира доктор Мария Керхов.

"Знаем, че Омикрон се разпространява бързо и вече надделява над Делта в някои държави. Следим как този вариант циркулира при различните населения. Населения, които са приключили с Делта вълната или вирусът се е разпространявал по-бавно".

Заради Омикрон Франция ограничава пътуванията от и до Великобритания за повечето граждани. Всички влизащи в страната от Острова подлежат на задължителна карантина. Изключение ще се прави само за шофьорите на камиони, за да не се нарушат доставките на стоки. Британските власти окачествиха решението на Париж като неефективно е непропорционално.

Испания ще постави трета доза ваксина срещу Covid-19 на всички граждани над 40 години. Вчера Мадрид започна и кампания за ваксинация на децата на фона на резкия скок в броя на новите случаи, предизвикан от Омикрон варианта.

Долната камара на руския парламент одобри на първо четене проектозакон, който предвижда да се изискват Covid сертификати за достъп до определени обществени места.

От неделя влизането в Гърция ще става само с отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа, независимо дали човекът е ваксиниран или не. Мярката ще е временна и ще се прилага само за периода на коледните празници, каза официален гръцки представител, цитиран от "Политико".

Европейската агенция по лекарствата препоръча да се даде разрешително на две нови лекарства срещу Covid-19, а европейските лидери призоваха за разгръщането на ваксинационната кампания, така че ваксините, в т.ч. и подсилващата доза да достигнат до всички. Лидерите изтъкват също необходимостта от общ подход за валидността на КОВИД сертификата.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    17 0 Отговор
    Според научните изследвания този вирус се разпространява по-бързо, отколкото при предишни вълни, но процентът на хоспитализации и смъртни случаи остава сравнително ниски“, каза министърът на здравеопазването д-р Джо Фахла.

    След това той каза на южноафриканците, че трябва да прилагат разумни мерки за безопасност и да избягват „супер-разпространени“ събития, но че вариантът на Omicron не трябва да пречи на „радостната Коледа и проспериращите празненства на Нова година“.

    Коментиран от #10

  • 2 Рошко

    19 1 Отговор
    И някой да е умрял от него, питам аз световното заразно зло. СЗО
  • 3 Майна

    25 1 Отговор
    Централата на новия фашизъм е Брюксел...НЕ случайно днес Киро замина за среща с Лайнер...ГОТВЕТЕ СЕ ЗА БОРБА

    Коментиран от #7

  • 4 Стига

    20 1 Отговор
    Вече ПРЕКАЛЯВАТЕ
  • 5 ВИВА ЕСПАНЬОЛ ✊

    3 2 Отговор
    „ ОСЪДЕНИ ДУШИ ”2 ЩЕ СЕ СНИМА В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ДИКТАТУРАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ПРОЛЕТАРИАТ✊ПОПА СЕ ВЛЮБВА В ВАКСЪРКА ДОБРОВОЛКА КАКВА ДРАМАТУРГИЧНА ДРАМА🎥
  • 6 6efket

    1 2 Отговор
    Аааааа става ного ло6о с тоз нов микроп
  • 7 Hess

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Не бъркай понятията...ако фашизма би бил днешна доктрина то събитията от последните двадесетина години(джендър,безконтролна миграция,фалшиви финансови кризи,манипулации чрез измислен вирус и т. н.) не биха били възможни🤚88
  • 8 Vaccine

    9 1 Отговор
    Омикрон е сламката, за която се хванаха САЩ производителите на противогрипна "ваксина". Никога не е имало противогрипна ваксина и няма да има, заради многото серотипове на грипа. Противодействието със субстанции само засилва действието на грипа. Странно, производители на шампоани - Johnson Johnson пуснаха "ваксина", но не с името на производителя, тоест Janssen. MacDonalds изостава, трябва да има ваксина - BigVacMac...
  • 9 КиноКритик

    2 0 Отговор
    Сериалът е открит в 77 държави, но вероятно вече е и в много други държави. НА НЯКОЙ ГРУПИ ХОРА ТОЛКОВА Е ИНТЕРЕСЕН ТОЗИ СЕРИАЛ , ЧЕ НЕ ИСКАТ НИКОГА ДА СВЪРШВА !
  • 10 Столичанин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Аз съм на Ракиом, наздраве на всички българи !
  • 11 NikNay

    5 0 Отговор
    Сега е Омикрон после ще дойдат Мегатрон и Оптимус Прайм . . .
  • 12 Така:СЗО да го ду а

    4 0 Отговор
    Това в момента е най престъпната организация...
  • 13 Ти си

    1 0 Отговор
    Който си постави и четвърта доза после ще го очакват 72 девици ! Хайде нека ги направим 73 за да не каже някой че се пмагиатства от Корана !
  • 14 др ливайн

    1 0 Отговор
    на радио ереван вярвам повече отколкото на тази еврейско-англосаксонска мафия наречена сзо
  • 15 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    5 0 Отговор
    На хората всичко повече от 2 ВЪЛНИ и 2 ВАРИАНТА им е в повече. Само тоталните глупаци още се страхуват от "невидимия враг" и ходят и по улицата с маска.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Оня

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оня":

    Забравих,,факти,,...,.,