Last news in Fakti

17 Декември, 2021 12:54 2 172 19

Разнобой! Европейският съвет не постигна съгласие за ядрената енергия

  • ядрена енергия-
  • европейски съвет-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен

След приключването на срещата полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър, че системата не работи и има нужда от реформа, в резултат на което страната му не може да допусне приемането на празни заключения

Разнобой! Европейският съвет не постигна съгласие за ядрената енергия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери не постигнаха съгласие за повишаващите се цени на енергията, което и възпрепятства постигане на заключения по въпроса на завършилия рано тази сутрин Европейски съвет.

Двете главни различия бяха да бъде ли включена ядрената енергия в таксономията на устойчивите инвестиции и около системата за търговия с емисии. Самият председател на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че е имало противоречия между ръководителите.

Според „Политико“ Чехия и Полша са поискали изключения от тази система. Те са на мнение, че поскъпването на разрешителните за търговия с емисии са довели до покачването на цените на тока в целия Европейски съюз. Тези твърдения обаче били отхвърлени от доста страни.

След приключването на срещата полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър, че системата не работи и има нужда от реформа, в резултат на което страната му не може да допусне приемането на празни заключения.

Същевременно страни като Германия, Австрия и Люксембург не са се съгласили въпросът за таксономията да бъде включен в крайния документ. България е сред държавите, които подкрепят идеята на Франция ядрената енергия да бъде обявена за „зелена“ с всички произтичащи от това последици, включително в сферата на инвестициите.

Европейските лидери обаче бяха единодушни в позицията към Русия в случай, че тя отново нападне Украйна. Те предупредиха, че ЕС ще наложи нови и по-тежки санкции. Според дипломати става дума за мерки срещу руски олигарси, забрана за трансакции между ЕС и руски частни банки, както и изключването на тези банки от системата SWIFT.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pepi777

    21 1 Отговор
    Много ясно, че поляците ще искат повече кинти и ще се пазарят още!
  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    44 4 Отговор
    Малки и бедни държави като България, издържат тая тромава и неспособна на нищо бюрократична ламя като ЕС!
  • 3 боклуци

    41 2 Отговор
    Тъпанари , бюрокрадци , некадърници , гейоценностни , античовеци .
  • 4 Орел

    13 0 Отговор
    рак и щука !
  • 5 НЯМА ДА ИМА ДЯДО КОЛЕДА,ДЯДО МРАЗ

    29 0 Отговор
    ГРЕТА НАТИСКА ДА НЯМА АЕЦ. ЗА АТОМНАТА НЕ ЗНАМ АМА СКОРО ЕВРОГЕЙТЕ ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ КОЛЕДА, РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, ТОВА СА ЗАМИСЛИЛИ ТРЕТОПОЛОВИТЕ БРЮКСЕЛСКИ ЗЕЛКИ. ЩЕ ГО ЗАМЕНИМ С ДЯДО АСАН,ХАСАН
  • 6 долу ЕС

    34 0 Отговор
    първо тока водата и газа са до 3 пъти по скъпи от САЩ! ЗА КОЕТО Е ВИНОВЕН САМО СКАПАНИЯ ЕС И ЕК, и няма ского да се оправдават. второ ако някой нападнел някой? когато сащ нападнаха 10държави от бл изток, Гренада, Панама и още др 50, няма резолюции от никой ако сащ нападнат още някого втори път! те нападат само веднъж и никога не се махат, докато не вкарат местните в резерват
  • 7 някой

    42 1 Отговор
    На тия само Русия е в кухите им глави. Цяла Европа затънала в батаци,емигранти,инфрация,кризи с електричеството,те седнали Украйна да оправят. Англичаните били прости а?
  • 8 Niki

    39 1 Отговор
    Да изключат Русия от Swift и как ще плащат газ и суровини......... А е там май само малоумници са събрани

    Коментиран от #11

  • 9 3.14К

    36 0 Отговор
    Абсолютни дилетанти и неграмотници! За какво харчите пари, като не постигате решения за най-важните проблеми? Били постигнали съгласие за санкции срещу Русия! Плащаме на идиоти!
  • 10 БорисОFF

    18 1 Отговор
    Хайл ЕССР!
  • 11 БорисОFF

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Niki":

    Вчера съобщиха, че на преговорите между Путин и Си е била постигна договореност по необходимостта за изключване от SWIFT за намаляване на зависимостта от САЩ и ЕС. Предвижда се, въвеждането на нова система за разплащания между двете страни, към които в последствие да се присъединят и друг. От 2020 г. в Русия функционира системата СПСФ на руската централна банка, която се очеква до 2023 г. да обслужва 30% от общия платежен трафик на РФ и 100% от трафика с приятелските на РФ страни... В същото време, това прокарва постепенно и пътя за нова, глобална система.

    Коментиран от #19

  • 12 иди ми дойди ми

    16 0 Отговор
    Чакайте сега,говори се за атомна енергия и зелена сделка,за търговия с емисии ,а не за нападение на Русия над Украйна! Вие навсякъде споменавате Русия,защо?

    Коментиран от #14

  • 13 Бай Манчо

    19 0 Отговор
    Ако ми бяха казали , че ЕС , ЕК и цялата безсмислена пастмина от чиновници ще водят уверено ЕС от криза към по-дълбока криза без никакви правилни решения за излизането и стабилизирането на съюза нямаше да повярвам и щях да го обвиня в евтина пропаганда . Но както виждаме за да се прикрие не способността и некадърността на чиновниците се изкарват "плашила" като това , че видите ли Русия всеки момент ще нападне фа6истак украйна - първо беше по 1.12 , след това по коледа , сега в началото на 2022 и така до безкрай , а Русия иска само да прави бизнесс по правилата и си защитава гражданите от геноцида на клоуна и фа6итите около него , но така се получава когато си протекторат на глупавите янки . Със съюзници като янките кризите и войните са ти сигурни .
  • 14 Сандо

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "иди ми дойди ми":

    Защото иначе трябва да пишат какви евроидиоти ни управляват,пък не им стиска - пазят си белия хляб списовачите.А и на духовно оскотялото стадо какво му трябва:малко хляб,малко зрелища и много страх.
  • 15 СТАТИЯ ПО-ДОЛЕ ЧЕТЕТЕ ЕВРОГЕЙ

    16 0 Отговор
    С близо 10% поскъпна природният газ в Европа само в рамките на деня. Цената на синьото гориво надхвърли 1 700 долара за хиляда кубически метра за първи път от началото на октомври
  • 16 2121

    11 0 Отговор
    Стига с Русия.Не стига ,че сащ умират от страх,да не би Русия,да ги ликвидира от Космоса/а това ,мисля ,че накрая ще се осъществи/,ами непрекъснато джавкат като малко бараче против РФ.До гуша ни дойде от санкции, заплахи в писмена форма, ежедневните глупости, които тъпата Урсула и гейЕС,изричат без да мислят.Там е важно, да се говори,да се манипулира света/но все по малко са държавите ,които вярват на деменцията, на Урсула,на Макрон/баба му е по-смела от него/.Нищо не може да постигне гейЕвропа,в частност ЕС,ЕП, ЕК.Близо е денят ,когато ще се разпадне,това раково образование в Брюксел.НАТО, също върви към своя край-Варшавският договор също се разпадна,когато му беше времето.И,не ни занимавайте със зелената енергия.Нищо няма да стане.Ядрената енергия е чиста и необходима.Добре,че в Брюксел е Румен Радев,Президент на България.Видяхме, тоталното излагане и неадекватно поведение на двамата мошеници Кирчо ментата и Асенчо офшорката и на цялата ПП.Тези нови ,неадекватни министри, недоучили, липса на опит,ще задълбочат фалита и зануляването на България.Мисля, че на пролет ще има нови избори.Не може лъжец/КирилПетков излъга ДВА ПЪТИ,Президента Р. Радев/да оглавява Министерски Съвет ,като Мин. Председател.Но, всички българи видяхме,че Кирчо ментата ,е безочлив и нахален.Затова и няма да може да управлява-ДъПъСъ ще го въртят на шиш,а Герб ще използва кални номера.Мисля,че най-подходящото за България са нови избори,на пролет.
  • 17 Шофьор на златарка

    5 1 Отговор
    Виждам че са единодушни по най-наболелите за европейските граждани проблеми. Дреболиите могат да ги решат и след година-две. Време има, пък и ние си плащаме данъците.
  • 18 Минаващ

    8 0 Отговор
    И какво е общото между Еко,Меко и други зелени дивотии и "новото нападение над украйна" , като още няма първо такова.
  • 19 аха

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "БорисОFF":

    от доста време заплашваха Русия, че ще я извадят от системата SWIFT, от тогава Китай и Русия тихо работят по собствена система и е много вероятно, един ден, когато са готови, да изненадат мераклиите. Шоуто обаче няма да е весело като "Комиците", но дано да не стане страшно.
Новини по държави: