Last news in Fakti

15 Декември, 2021 21:45 2 067 17

ЕС ще разреши на страните членки съвместно закупуване на природен газ

  • европейски съюз-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • зелена енергия

Ако бъдат установени рискове, страните трябва да обмислят мерки като задължаване на компаниите оператори да купуват стратегически запаси

ЕС ще разреши на страните членки съвместно закупуване на природен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия предложи днес правила, позволяващи на страните членки съвместно да закупуват природен газ за стратегическите си резерви. Плановете би трябвало също така да засилят съхраняването на газ и да включат в енергийния микс повече нисковъглеродни газове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Няколко членки на ЕС, сред които Испания, Гърция и Румъния, призоваха за съвместни покупки, като според тях подобен инструмент би подобрил снабдяването си синьо гориво.

Цените на природния газ скочиха до рекордни максимуми през последните месеци под влиянието на редица фактори, включително силно търсене и по-слаб от очакваното износ от Русия.

Европейската комисия отговори, предлагайки система, при която операторите на газопреносните мрежи на страните членки ще могат да закупуват съвместно стратегически газови резерви. Тези количества ще могат да бъдат използвани при извънредни ситуации на тежък недостиг.

Участието ще бъде доброволно и страните първо ще трябва да уведомят Еврокомисията, споделяйки детайли за плановете си, включително количествата, които възнамеряват да купят, оперативните процедури за активиране на снабдяването в извънредни ситуации и очакваните разходи и ползи.

Страните членки освен това ще трябва да включат системата за съхранение в регионалните оценки за рисковете пред газоснабдяването, включително евентуална чуждестранна собственост върху инфраструктурата за съхранение на природен газ, предвижда предложението на ЕК.

Ако бъдат установени рискове, страните трябва да обмислят мерки като задължаване на компаниите оператори да купуват стратегически запаси.

Според испанския вицепремиер Тереса Рибера съвместните покупки могат да помогнат за получаване на по-добри условия на световните газови пазари от индивидуалното закупуване на синьо гориво.

Представители на някои други страни от ЕС посочиха, че не очакват правителствата им да се включат в подобна схема.

Според ЕК нивото на запълненост на подземните газови хранилища в ЕС е 62 процента от капацитета им, което е с 12 процентни пункта под нормалното равнище.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    34 2 Отговор
    Ами ние вече нямаме държав, квото каже Брюксел....РАЗБРАХТЕ ЛИ ВСИЧКИ
  • 2 wegewrcg

    28 2 Отговор
    ЕС погубва хората. Ако ни няма там ще сме си по-добре.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стига си трил бе

    13 1 Отговор
    Боклук!
  • 5 Така е

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "wegewrcg":

    Попитали радио Ереван, кога ще стане по добре в България . Радиото отговорило - то вече беше. И те така...
  • 6 Та какво беше изср@ла

    22 2 Отговор
    Фон дер Лайн Енд? 😁 Щяла да направи жестоки санкциите срещу Русия.... Мхм!
  • 7 долу ес

    6 1 Отговор
    а да пр днем заедно можем ли/ я да си и бат май ката
  • 8 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Фон де лайне,еен,фалирва,,Съюза,,.Съвместно закупуване ,??.Каква е тая комунистическа ,комунална измишльотина България ,ще купи от където има добра цена .Искам газ на 50 Ст..И ток от 20 лв ,месец..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    10 1 Отговор
    Те с кой го обсъдиха това защото казвате"по-слаб от очакваното износ от Русия."
    Нещо сметката без кръчмаря явно пак я правите
  • 11 Костова

    8 1 Отговор
    Какво значи по-добри условия при закупуване на газ? Отделните страни и сега имат избор да получат горивата си като подпишат договор. Или другият вариант - като си ги купуват на борсата. Тази година повечето потребители се направиха на хитреци - всички искат да си пазаруват от борсата, казват било по-евтино. Но цените на борсите се определят от търсенето и предлагането. Като всички се юрнат към борсите, цените естествено скачат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мнение

    4 0 Отговор
    Доган беше прав като каза че
    ,,корупцията е измислена от запада,,//не у нас//
  • 14 гост

    0 3 Отговор
    Бившият посланик на САЩ ще изпълни транскаспийската мечта на Туркменбаши да доставя синьо гориво на ЕС, въпреки руското „не може“ ! За да блокират безвъзвратно „Северен поток -2“ (СП-2) и да превърнат гигантската тръба на дъното на Балтийско море в метален скрап, американците трябва да предложат на европейските енергийни компании алтернатива на руския газ. Няма съмнение, че именно затова янките положиха безпрецедентни политически усилия за възраждането на Trans-Caspian Gas Pipeline (съкр. TCP - Транскаспийския газопровод) с капацитет от 30 млрд. м3. Ясно е, че това е възможност за стартиране, която при успех ще бъде последвана от рязкото увеличение на предлагането.

    Припомнете си, че тръбата, която на Запад беше наречена тръбата на TCP, има дълга история, започнала от американците още през 1996 г. Газопроводът трябваше да свърже град Туркменбаши с Баку. Освен това, както се предполагаше, че неговото трасе щеше да минава през Азербайджан с разклонение за Турция и Грузия и с дестинация към ЕС. След това, след многострадалното разделяне на Каспийско море, имаше дълги разговори, че бенефициентите на TCP ще използват Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (съкр. TANAP - Трансанадолския газопровод), за да стартира този проект от неговата мъртва точка.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Да кажем така, че скоро Ашхабад ще „може да се възползва от новите възможности за износ на газ на Запад“, тъй като „американските бизнес кръгове продължават да търсят нови възможности за укрепване на своето икономическо сътрудничество с Туркменистан“.

    Междувременно сред експертите, както руски, така и от чужбина, преобладава гледната точка, че изграждането на TCP под Каспийско море противоречи на интересите на Русия на европейския газов пазар. Твърди се, че затова Москва ще постави пречки в колелата на проекта TCP.

    Всъщност подобна оценка опростява погледа върху проблема. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Баку и Ашхабад се скараха за собствеността върху три каспийски петролни находища. Две от тях - Азери и Чираг - бяха взети от азербайджанците, въпреки спорния статут, а заради третото Капаз (на туркменски Сердар) истинските препирни продължават и до днес.

    Що се отнася до позицията на Русия, Москва ясно заяви, че няма да даде зелена светлина за изграждането на TCP, ако проектът ще убие екологията на Каспийско море. Това затворено море така или иначе не блести с девствената си чистота и след постоянните замърсявания от петрола ще загуби уникалната си екосистема.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    И сега, ако се съди по докладите от САЩ, янките са решили да пуснат туркменски газ в Европа, въпреки руските екологични изисквания и кавгата между Баку и Ашхабад. Сделката ще бъде управлявана от базираната във Флорида компания Trans Caspian Resources (съкр. TCR - Транскаспийски ресурси), наскоро основана фирма, която се ръководи от бившия посланик на САЩ в Туркменистан Алън Мастърд и Берт Уотсън, виден американски лобист, като в този случай се замесиха и наскоро пенсионираните „корави момчета“ от British Petroleum.

    На уебсайта на „стартъпа TCR“ се казва, че не е необходимо много за решаването на този проблем, защото е достатъчно да се построят около 42 км (според друга версия, 77 км) свързваща тръба (кънектор) от тръбопровода от туркменското петролно и газово кондензатно находище Махтумкули до Азербайджан, което, между другото, се стопанисва от British Petroleum. Съобщението завършва с „няма по-добро време от сега“. Фразата „няма по-добро време от сега“ може да означава само едно: че янките най-накрая са взели Алиев под своя капак, така, че той да не може да мърда. В политически мащаб, повтаряме, Транскаспийският тръбопровод е сериозна загуба за Баку с далечни последствия.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Бившият посланик на САЩ в Туркменистан Мастърд флиртува, когато казва, че му е трудно да намери средства за „кънектора от 42 км“, дори само защото зад него стоят Държавният департамент и Белият дом. Въпреки това той призна, че средствата вече са намерени и това са инвестиции на DFC, JBIC, Saudi-ARAMCO, SOCAR и други финансови компании. Той все пак ще проведе кастинг, за избере кои пари да вземе, и кои не. Мастърд също е уверен, че няма да има проблеми с Ашхабад. Да кажем, че Бердимухамедов ще направи това което му се каже, защото той политик, вече „наплашен“ от американците за използването на детски труд при събирането на реколтата от памук.

    Що се отнася до Баку, тук, според ръководителя на Trans Caspian Resources, е било необходимо „да се поработи усилено“. Но изглежда, че янките и британците вече са убедили Алиев или по-точно са го вкарали под капака. „TCR не планира самостоятелно да търгува с туркменския газ, а иска да го продава на SOCAR (държавната петролна компания на Азербайджан), която след това ще може да препродава този газ на когото си пожелае“, обяви Мастърд при вероятно вече договорената сделка.
Новини по държави: