18 Декември, 2021 14:40 1 236 4

ЕС: Времето за преговори по иранската ядрена програма изтича

  • иран-
  • техеран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

Разговорите бяха подновени в края на ноември след дълга пауза

ЕС: Времето за преговори по иранската ядрена програма изтича - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) в преговорите по ядрената програма на Иран предупреди в петък, че времето за дипломация изтича, съобщи ДПА.

"Нямаме месеци, по-скоро имаме седмици, за да постигнем споразумение", каза Енрике Мора в края на последния кръг от преговори във Виена.

Мора координира непреките преговори между Иран и САЩ, с участието на Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

Всички тези държави бяха и страни по знаковото споразумение, което Вашингтон изостави през 2018 г., когато Доналд Тръмп беше президент. Той го нарече "най-лошата сделка някога".

Сделката отмени мащабните икономически санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената му дейност. Санкциите на САЩ бяха наложени отново, след като Тръмп се оттегли и Иран започна постоянно да нарушава неговите условия.

Преговорите за съживяването му при президента Джо Байдън се водят пристъпи и започват от април, с малък публичен напредък.

Според европейските преговарящи през последните няколко дни има "известен технически напредък" в преговорите.

Противно на пакта от 2015 г., Иран в момента произвежда уран, който е почти оръжеен, и изследва ядрени технологии, които имат както мирни, така и военни цели.

Според европейските дипломати разкъсаната сделка за предотвратяване на иранските ядрени оръжия може да стане напълно безполезна само за няколко седмици.

Преговорите бяха подновени в края на ноември след дълга пауза.

Нови ирански преговарящи за президента Ебрахим Раиси, който е на поста от август, дойдоха във Виена и призоваха санкциите да отпаднат, преди да предприемат някакви ядрени стъпки. Другите страни искат едновременни или поетапни стъпки от Вашингтон и Техеран.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    11 0 Отговор
    Стига сте лъгали персите нищо не нарушават след като краварите напуснаха едностранно сделката.
  • 2 хахото

    5 2 Отговор
    ес защо се интересува от тая сделка бе,или пак клекат на краварите заради незаконната страна израел,щото тя е главната цел на ирнците,и то със право
  • 3 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    Израел управлява щатите, каквото кажат ония с бакембардите до раменете, ковбоите само слушам и изпълнявам.
  • 4 Иван

    3 0 Отговор
    Времето за американското военно присъствие в Европа изтича.