Last news in Fakti

3 Януари, 2022 20:00 1 251 3

Нова надежда! Подновяват се преговорите по ядрената програма на Иран във Виена

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • натанз-
  • аятолах али хаменей

Целта на световните сили е да накарат Иран да ограничи обогатяването на уран, което Техеран увеличи, след като Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка

Нова надежда! Подновяват се преговорите по ядрената програма на Иран във Виена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите по ядрената програма на Иран се очаква да бъдат подновени във Виена.

Говорителят на иракското външното министерство Саид Хатибзаде изрази очакване за по-задълбочени обсъждания около евентуалното подновяване на ядрената сделка със световните сили. Той обяви, че Техеран и САЩ неофициално обменят виждания с посредничеството на други преговарящи страни.

„Намираме се в точката, в която преговорите във Виена навлизат в задълбочена фаза. Днес следобед делегацията ни ще отиде във Виена и двустранните и многостранните преговори ще започнат. Повече подробности ще станат ясни след първата среща между координатора на преговорите и нашия преговарящ.“

Говорителят на иранското външно министерство също така допълни, че Техеран обменя виждания и предложения със САЩ неофициално посредством други преговарящи страни.

„Съществува определен канал за обмен на виждания между Иран и САЩ. Той е ясно определен и записан, за да се избегнат всякакви възможни недоразумения. Въпреки това този обмен на предложения се случва по неофициален и нехартиен начин.“

През последните дни ирански държавни служители описват преговорите като положителни и изразяват надежда за постигане на споразумение, което изглеждало все по-възможно, отбелязва АП.

Според Хатибзаде западните страни са осъзнали, че трябва да отстъпят от строгите си изисквания.

„Ако днес сме постигнали общ план на ядрените преговори, това е защото западната страна осъзна, че трябва да отстъпи от строгите си изисквания. Това, което виждаме днес, е отстъпление, или с други думи реализъм в западните страни във Виена, които разбраха, че не могат да искат нищо повече от Иран отвъд ядрената сделка или да вдигнат санкциите в по-малка степен, отколкото е записано в сделката.“

Целта на световните сили е да накарат Иран да ограничи обогатяването на уран, което Техеран увеличи, след като Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка. Иран, от своя страна, цели да издейства отпадане на американските санкции, за да може отново да изнася петрол.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Това пародия от кой вид смех на абсурда е? Щото политическата идиуфрения е много напред, от това което може да си представи робът-пациент на медийките.
  • 2 Blackthorn

    2 0 Отговор
    Ще ограничи обогатяването другия път! Да не са луди???
  • 3 Ясен

    0 0 Отговор
    Иракското или Иранското. Приятели правете разлика между Ирак и Иран. Малко география :)
    Говорителят на иракското външното министерство?