Last news in Fakti

20 Декември, 2021 12:50 9 796 82

Русия строи нови бази, в които ще разположи ракети "Циркон". Ето къде ще са базите:

  • циркон-
  • ракети-
  • русия-
  • флот-
  • бази-
  • владимир путин-
  • армия-
  • хиперзвукови ракети

Нови бази ще бъдат построени за всеки от четирите флота на страната

Русия строи нови бази, в които ще разположи ракети "Циркон". Ето къде ще са базите: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското министерство на отбраната строи бази за съхранение, обслужване и ремонт на хиперзвукови крилати ракети 3М22 "Циркон", информира в. "Известия". Изпитанията на тези боеприпаси без аналог в света приключват и през 2022 г. Москва започва да въоръжава с тях своите военноморски сили (ВМС) припомня изданието изявление на президента Владимир Путин, предаде Dariknews.bg.

Разположението на обектите не се съобщава, но според източници от военното ведомство, нови бази ще бъдат построени за всеки от четирите флота на страната - Северния (СФ), Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския. Първи ще получат такава инфраструктура военните моряци в Северна Русия. Изборът не е случаен, тъй като СФ играе важна роля в руската отбранителна доктрина: отговаря за ответния удар срещу страната - потенциален агресор, за въздушно-морските и подводните операции в Атлантика и другите океани, също и в Арктика. Освен това, "Цирконите" се тестват в акваториите на Баренцово и Бяло море, а се изстрелват от борда на фрегатата "Адмирал Горшков" и подводницата "Северодвинск", влизащи в състава на СФ, обяснява военният експерт Дмитрий Болтенков. Мишените за тези стрелби имитират самолетоносачи и стратегически обекти, уточниха по-рано руски медии.

В специалните технически бази за сложни изделия като "Цирконите" се поддържа изкуствен микроклимат, например за съхранение на различни горива при различни температури. Конструкцията на обектите предвижда защита от бомбени и ракетни атаки на противника, а също така допълнителни противопожарни и други системи, посочва специалистът. По данни от открити източници, хиперзвуковите противокорабни крилати ракети "Циркон" летят със скорост 8-9 маха (10 000 - 11 000 км/ч). Могат да носят 300-400 кг боен заряд, дължината им е 9,5 м, а обсегът - над 1000 километра. През юли Пентагонът заяви, че "Цирконите" могат "потенциално да дестабилизират обстановката", тъй като за разлика от хиперзвуковите ракети, развивани в САЩ, са способни да носят ядрени бойни глави.

Новите ракети на руските ВМС се базират на надводни и подводни плавателни съдове; могат да бъдат изстрелвани от същите пускови установки като противокорабните ракети "Оникс" и "Калибър". През 2019 г. шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов увери, че "Циркони" ще могат да бъдат разполагани на всички нови военни кораби на Русия. Тези оръжия изглежда ще станат първият в света серийно произвеждан хиперзвуков летателен апарат, задвижван не от балистична ракета, а от собствен правотоков въздушно-реактивен двигател - това им обещава "голямо бъдеще", прогнозира военният аналитик Василий Кашин през юли, в навечерието на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2021. "Цирконите" маневрират по време на полета, което затруднява прехващането им. Руски журналисти ги кръстиха "убийци на самолетоносачи", а военната телевизия "Звезда" заяви, че конструкцията им е секретна, тъй като не може да ги прехване никоя днешна система за противовъздушна отбрана. Така, според държавната телевизия "Първи канал", те "обезсмислят цялата предишна стратегическа военна доктрина на САЩ, за чието осъществяване са похарчени десетки, ако не и стотици милиарди долари".

Украинският експерт Тарас Жовтенко изрази обаче съмнения дали проектът "Циркон" е "толкова жизнеспособен", както твърди Русия. Дори страните с по-напреднали технологии и възможност да мобилизират повече ресурси от санкционирана Русия - САЩ и Китай, са доста предпазливи, говорейки за своя напредък в разработката, камо ли въоръжаването с хиперзвукови системи. Прекалено шумните руски изявления "внушават мисълта, че става дума за тясноспециализирана информационно-психологическа операция с прицел на първо място към външната аудитория", изтъква наблюдателят, говорил пред радио "Донбас" и цитиран на 6 ноември от радио "Свобода". За да се използват подобни оръжия, още повече с ядрени бойни глави, според Жовтенко трябва да има по-мащабен конфликт от този в Източна Украйна. Но ако Русия успешно осъществи своя замисъл с "Цирконите", Кремъл ще се чувства далеч по-уверено в противопоставянето със САЩ. И тази увереност ще позволи на Путин да върши в Крим и по източната граница на Украйна неща, каквито дотогава се е страхувал да върши, прогнозира експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жайме

    80 8 Отговор
    Пасито,пасито,покито,покито,деспасито!
  • 2 Путин

    103 11 Отговор
    Една база ще направим в Киев.
  • 3 6A13TT

    99 6 Отговор
    Той и моста беше "тясноспециализирана информационно-психологическа операция" :D
  • 4 Патриот

    18 132 Отговор
    Офф, ватенките пак ги гони параноята, че ще ги напада някой!!!

    Коментиран от #13, #15, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдаващ

    113 12 Отговор
    Тази информация ще наруши сънят на миролюбците от НАТО
  • 8 Един

    15 60 Отговор
    Едната база ще е в президентството при фатмака.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да гърмят бе

    59 7 Отговор
    Нема лошо.Войната е хубаво нещо.Що пъти съм изгледал Рамбо!
  • 11 Бре бре бре

    36 6 Отговор
    А сега ако ни кажете и номерата на ракетите....ще призная факти като супер шпион.

    Коментиран от #60

  • 12 КирКор/кирчо и кокорчо/

    57 7 Отговор
    Да предложим базата в Атия...докато не са я "копнали" ха-мериканците...

    Коментиран от #55

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДаЗдраПерМа

    54 6 Отговор
    след Крим следва АйсКрим ( или по нашему Аляска) и затова има общественна поръчка към архитектурните бюра да направят проект за мост 3,8км от остров Голям Диомид към остров Малък Диомид

    Коментиран от #39

  • 19 ХХХ

    52 5 Отговор
    В най-скоро време ще се разбере има ли циркони, няма ли.Ако се окаже, че има и
    освен това на руските карти София е означена с кръстче и десетка това не на добре.

    Коментиран от #23, #43, #44

  • 20 mi6osp

    36 5 Отговор
    Here Are The Hypersonic Weapons Russia And China Have in Service -една интересна статия от 19.12.2021в The National Interest за положението с някои хиперзвукови оръжия на въоръжение в Русия и Китай и малко за безплодните засега усилия на САЩ да влезе в клуба на армиите с хиперзвукови оръжия..
  • 21 рада дълбоката

    60 6 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Има една поговорка (случайно ако си чувал за нея ) "вържи попа да е мирно селото" а и споменът от ВСВ ако у нас е забравен то нации които са загубили население на 4 пъти повече от България няма как лесно да го забравят и да не се поучат от грешките си . Всъщност грешките се състоят в доверието от ДОГОВОРИТЕ (а договор е всъщност е една хартийка и нищо повече когато става дума за кражба на ресурси ).

    Коментиран от #45, #81

  • 22 Къде е Курск

    13 31 Отговор
    В Петербург, в Северната корабостроителница се запали строящата се военна корвета "Проворний" (Пъргав). Огънят е обхванал 800 кв.м. площ - почти целият кораб е засегнат.

    "Проворний" е вторият кораб от проект 20385. Стойността му по различни оценки е от 20 до 30 млрд рубли. Строителството му е започнало през 2013 година, пуснат на вода през есента на 2019-та. Строи се за Тихоокеанския флот на РФ, и е планирано да бъде завършен и предаден в края на 2022 година.

    Според проект 20385 корветата трябва да бъде оборудвана с универсален корабен комплекс с 8 гнезда за вертикално изстрелване на ракети от системите Калибър, Циркон и Оникс. Основната задача на корабите от този проект е откриване и унищожаване на надводни цели и подводници, организация и подпомагане на морски десант, патрулиране на бреговата зона и ескорт на други кораби.
  • 23 Всичко руско е скрап

    12 51 Отговор

    До коментар #19 от "ХХХ":

    То се разбра . Ти лично ако не си разбрал ,про0лема си е в твойта Рам памет .

    Ако имаше Циркон ,нямаше МО да пуска 4 пъти фейкчета .

    Апропо гледа ли новата противотанкова ракета Рефлекс .


    Ааааа няма такъв смях ти казвам

    😆😆😆😆😆😆

    Коментиран от #33, #66

  • 24 НАТО ВЕЦ

    33 4 Отговор
    Рекох че ще спретнат "база" във Варна, пък те си били в Русия 🤫🤫🎃
  • 25 Блиаат

    6 10 Отговор
    Някакво подобие на новина..
  • 26 Мария Мисиркова!! Тоя, казал за

    38 3 Отговор
    Цирконите, оня казал, и накрая Украинец Обобщава, и се завършва с Крим??? Бла, Бла Бла,!! Една Баба казала на друга на пазара в Лвов!!
  • 27 Едни създават

    8 43 Отговор
    удобства за живот,а тия само мизерия,смърт и разруха!
  • 28 Ада

    46 6 Отговор
    Такива новини ме кефят ! И най вече ме кефи проНатовскоСороското безсилие на този сайт. Ще се пържите в АДА а аз ще бъда там офицер на Сатанаил и ще ви натискам нон стоп главите в казана с врящия катран
  • 29 Тъп български

    6 40 Отговор

    До коментар #13 от "Ти ли си патриот?":

    предател си , роб на ватенките.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вчера изгорял

    8 27 Отговор
    Някакъв руски кораб наблъскан с циркони Що не пишете за това 😂😂😂😂

    Коментиран от #36

  • 33 mi6osp

    32 7 Отговор

    До коментар #23 от "Всичко руско е скрап":

    Напразно си се смял, образовай се. Рефлекс е ракета от преди 50г. Сега гледай клипчета за Корнет и ще си отхапиш езика . А за Циркон можеш да прочетеш в pan.bg от преди 4 дни превод от Business insider : Хиперзвукова ракета би направила самолетоносача Ronald Reagan в "димящ филиал на ада".
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 mi6osp

    25 8 Отговор

    До коментар #32 от "Вчера изгорял":

    Изгорял е кораб в строеж. Запалени са бидоните с боите и лаковете. Извинен си, преди година бе взето решение за въоръжаване на руския флот и авиация с хиперзвукови ракети, вече са на много кораби , подводници, самолети, гледам вече и на вертолети. А в САЩ се появяват анализи като "Хиперзвуковите ракети обмислиха предимството на американския военен флот" в TNI миналата седмица.

    Коментиран от #37, #41, #67

  • 37 mi6osp

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "mi6osp":

    ...обнулиха предимствата...
  • 38 Istina

    11 1 Отговор
    Да погледнем малко назад и си припомним лицата на предишните Оправленци. Повечето от тях трудно биха посочили етническия си произход , за красотата им - да не говорим. За последните 20 години се нагледахме на цървули , Ентелегентни колкото и красиви .
  • 39 Един

    9 14 Отговор

    До коментар #18 от "ДаЗдраПерМа":

    Ти как си представяш рашките да вземат Аляска?! А и географията ти убягва. С мост 3.8 километра само до някое парче лед в Беринговия проток ще може да стигнеш. Разстоянието е доста повече.

    Коментиран от #51

  • 40 Значи

    28 6 Отговор

    До коментар #35 от "%^&":

    остава само да се обадиш в Пентагона, да им кажеш че всичко руско е скрап и да нападат Русия. Сигурен съм че ще ти повярват.
  • 41 Един

    5 6 Отговор

    До коментар #36 от "mi6osp":

    Тези анализи не са нищо повече от средство да се изкрънкат пари за отбрана. Ако хиперзвуковите оръжия обезсмислят флота, защо рашките се напъват да строят самолетоносачи и др. кораби.

    Коментиран от #47

  • 42 1944

    5 12 Отговор
    ще ще ще . някога и тостер може да успеят да направят. още минава първи изпитания.
  • 43 1944

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "ХХХ":

    да му мисли воронеж
  • 44 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ХХХ":

    безаналоговая ракета рефлекс

  • 45 Патриот

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "рада дълбоката":

    Другарко Рада, я ми припомни, коя държава притежаваща ядрено оръжие е била нападната, че нещо не си спомням???
  • 46 западняк

    5 8 Отговор
    в момента в тубата върви новото видео на гулагу нет за тюрмата на народите расия.
  • 47 mi6osp

    15 5 Отговор

    До коментар #41 от "Един":

    Вече не са само за изкрънкване на средства . Констатациите са, че САЩ тотално изостават, във всички области . Не е въпрос само на средства при воененни бюджети от над 700-760 000 000 000 долара, 777 милиарда за 2022.Това е една трета от световните разходи. Ме
  • 48 Васал

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Кое му е обидното":

    Когато от история на 10 века 8 века си роб. Това е обидно
  • 49 КОНТРАТА

    18 8 Отговор
    Който не вярва за способностите на,, Циркон,, Кинжал" 9М730 Буревестник може да предизвика,, Руската армия" и да разбере дали е пропаганда !

    Коментиран от #63

  • 50 Монгола

    28 8 Отговор
    Западните смешници от завист не искат дори да повярват. И за С400 така говориха не било възможно, а сега се сърдят на турците, че си купиха!

    Коментиран от #56

  • 51 ДаЗдраПерМа

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Един":

    изказвай се подготвен не съм длъжен да те уча, отваряш гугъла и гледаш остров голям Диомид (или остров Ратманова) Русия и на 3,8км от него остров малък Диомид (или остров Крузеншерн или по ескимоски Ингалик) на Щатите със 115 души население.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Един

    3 7 Отговор

    До коментар #51 от "ДаЗдраПерМа":

    Ама нали зора беше рашките да вземат Аляска. Като свържеш двата диомидови острова, какво ще им помогне това да се доберат до Аляска?

    Коментиран от #53

  • 53 ДаЗдраПерМа

    3 10 Отговор

    До коментар #52 от "Един":

    Щатите имат военно присъствие в 177 страни по света а тук някой посмял да им вземе педя земя и ще го преглътнат и няма да обърнат внимание.
  • 54 Един

    9 5 Отговор

    До коментар #51 от "ДаЗдраПерМа":

    За сведение - от малкия Диомидов остров до Аляска са ок 35 км., а от другата страна до Чукотка приблизително още толкова. Целият проток е ок. 86 км., та бая голям мост ще трябва да направят... пък в щатите дали ще стоят със скръстени ръце да ги гледат как правят мост? А всяка военна акция на Русия към Аляска би довела до пълномащабна война и също до ядрена война, след която вече няма да има значение чия е Аляска, човечеството си заминава...
  • 55 да си знаеш

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "КирКор/кирчо и кокорчо/":

    Какво ще предлагаш ти бе сопол..... ? Ще предлага база на най-големия враг на България.аман от национални предатели.
  • 56 руски говедари

    3 14 Отговор

    До коментар #50 от "Монгола":

    Спокойно ,пост комунистически смешник ! Само ти ли не разбра ,че руските мишоци са едни недоносени дребосъци ,които не могат да нарпавят нищо и са една безгласна буква ?
  • 57 Кравар по душа миришещ на тор

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ушанките":

    Руснаците много добре знаят за ненаситното еврейско око, олицетворено в Думите на Маделин Олбрайт, че не е чесно толкова природни богатсва да са съсредоточени в една срана.
    Аз бих казал , че не ечесно толкова пари да са съсредоточени в жидомасоните и трябва да им се национализират.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 В мизерията

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ушанките":

    си ти и като цяло в територия Бг.Не пиши неща които не си видял а так иси мислиш или ти се иска да са.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Иван

    5 1 Отговор
    И в Куба, Венецуела, Никарагуа и Сирия.
  • 62 РусоРоби

    3 9 Отговор
    комунягите трият коментари, смешницииииии
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 az #Контрапропаганда

    6 1 Отговор
    Е, чакайте бе, нали всичко беше само анимации??? :))))
  • 65 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    6 1 Отговор
    Трябва и в България да има такива, че да се пазим от краварите...
  • 66 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Всичко руско е скрап":

    абе откъде ви изкопава сорос такива гладкомозъчни,хаха,въпросната ракета е от 70те години на миналият век и се произвежда по лиценз единственно от Китай и Сърбия

    Коментиран от #79

  • 67 Юрий

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "mi6osp":

    Някой е крал до забрава и му е драснал клечката ,точно при боите и лаковете. А в деня преди пожара не се е работило по кораба и не е имало никакви работници.

    Изгорял е напълно ,цялата надводна част или е неизползваема от деформации.

    В Русия се краде мега зверски ,не можеш даже да си представиш за какво става дума.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "до Borislav Popov и СУ37":

    те не само не приемат ДВУБОЯ,ми се скриват като мишоци,тоВа го коментира натовски експерт,хаха,СУ37 в края на крайщата не е приет,но върху него се изгражда истинският хищник СУ35С
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #75 от "$%^":

    е па за су57Е ,ЛОГИЧНО НЯМА МЕРАКЛИИ,те индийците си го казаха,кво ни продавате........нов корпус със стари двигатели,стари ракети и старата авионика на су30 от 2001,е па и аз да съм и аз няма да го купя....мЪ кво да праиш такава е политиката на руснаците........експортният вариант да е силно орязан....които иска бре

    Коментиран от #78

  • 78 Ас 77

    3 2 Отговор

    До коментар #77 от "Borislav Popov":

    То изобщо няма друг вариант . Просто самолета е морално остарял още с излизането си и не е никакъв стелт . А на всичкото отгоре е и безобразно скъп на фона на това което предлага .
  • 79 Вюрцел

    3 4 Отговор

    До коментар #66 от "Borislav Popov":

    Много ясно ,че е стара ,кой ползва сега ракета с лазерно насочване. Но е некачествена . Факт. И не е свалена от въоръжение .Също факт . Това учение е ново ,не е старо.

    Като има Корнет какво ? Същия бойколук е . Колко ракети Корнет има изстреляни срещу Меркава в Ливан . Над 200 от 2005 г - насам. И колко ударени танка има . ZERO + 0 = 0. Има ударен един автобус с Корнет и това са му всичките успехи
  • 80 kjl

    5 2 Отговор
    "Украинският експерт Тарас Жовтенко изрази обаче съмнения" ..... сега трябва да споделят мнение един полски експерт, един латвиийски и в най-лошия случай може да се изкаже един норвежки специалист. Все независми и непредубедени.
  • 81 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "рада дълбоката":

    Тия дни имаше статии за договорите подписани от сащ, как каквото и да пише се извърта от адвокатски кантори в полза на сащ.
  • 82 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    Като не искат да слушат Лавров, който между другото им каза, че направеното от Русия предложение не е меню, от което да се избира, ще слушат Рябков. А ако не искат да слушат и Рябков ще слушат Шойгу!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания