Last news in Fakti

20 Декември, 2021 21:23 3 864 45

Рекордна бедност в Германия: 13,4 милиона са бедни

  • германия-
  • икономика-
  • бедност-
  • пандемия

Новите данни затвърждават негативната тенденция от последните няколко години - нарастване на дела на бедните, който през 2006 година е съставлявал 14 процента от населението на страната

Рекордна бедност в Германия: 13,4 милиона са бедни - 1
Снимка: shutterstock

По време на пандемията бедността в Германия е скочила до рекордни стойности: 13,4 милиона германци живеят в бедност. Какво означава да си беден в Германия? И в кои провинции има най-много бедни?

Пандемията е повишила рекордно бедността в Германия. Според актуално изследване, 13,4 милиона души живеят в бедност (16,1% от населението). Проучването е проведено от благотворителната организация Paritätischer Wohlfahrtsverband, а резултатите от него са обобщени в документ, носещ заглавието "Бедност в пандемията".

Това е нов тъжен рекорд, подчертава ръководителят на организацията Улрих Шнайдер. Новите данни затвърждават негативната тенденция от последните няколко години - нарастване на дела на бедните, който през 2006 година е съставлявал 14 процента от населението на страната.

За беден може да се смята всеки, който разполага с по-малко от 60 процента от средния доход за Германия - взимат се предвид както общият нетен доход на цялото домакинство, така и допълнителните социални плащания като детски надбавки или помощ от държавата за плащане на наема.

А можеше и да е още по-лошо

Обедняването на германците по време на пандемията обаче е можело да придобие и по-застрашителни размери. Няколко фактора са предотвратили по-мрачно развитие. Така например 80% от германците не са претърпели финансови загуби заради пандемията - към тази група спадат например пенсионерите, държавните служители и заетите в обществения сектор. Други пък още преди това вече са живеели под прага на бедността.

Това, че през 2020 година броят на бедните в Германия е нараснал само с 0,2 процента спрямо предходната 2019, се дължи обаче най-вече на държавните помощи, смята Шнайдер. Така например помощите за работниците, преминали на съкратено работно време, както и парите за безработица са успели в кризата да предпазят много хора от изпадане в групата на бедните, категоричен е шефът на Paritätischer Wohlfahrtsverband.

Изследването показва, че най-големи финансови загуби в пандемията са регистрирани при самонаетите лица. През 2020 година 13 процента от самонаетите в Германия са били в групата "бедни", сочат новите данни. Спрямо предходната година увеличението при тях е с цели 4%. Що се отнася до останалите трудещи се в Германия хора - 8,7% от тях са попадали в графата "бедни", като през 2019 е ставало дума за 8%.

Огромни разлики в отделните провинции

Най-силно засегнати от проблема с бедността продължават да са домакинствата с три или повече деца (30,9%), самотните родители (40,5%), както и безработните (52%) и хората с нисък образователен ценз (30,9%).

Разлики се наблюдават и на регионален принцип: най-малък е делът на бедните в двете най-южни германски провинции - Бавария и Баден Вюртемберг (12,2%). За сравнение: средната стойност в останалите германски провинции е 17,7% бедни. Най-зле в това отношение се представя провинция Бремен, където делът на бедните е достигнал цели 28,4% от населението. В Мекленбург-Предна Померания, Берлин и Саксония-Анхалт стойностите също са високи - около 20 процента.

Необходими са повече помощи

"Веднъж беден - завинаги беден. Тази опасност надвисва над все повече хора", казва по този повод ръководителката на хуманитарната организация Caritas Ева Мария Велскоп-Дефа. По думите ѝ, пандемията е направила видими отдавна заложени рискове, свързани с бедността. От нейната организация призовават за повече и по-бързи помощи, които да предпазят хората от изпадане в криза.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоан

    32 2 Отговор
    Ами да вдигат лихвите както ме карат мене 😂😂😂
  • 2 123

    40 3 Отговор
    Целта на Сатанистите е да отнемат частната собственост и да превърнат хората в техни роби. Затова се ползва ковид измамата.

    Коментиран от #34

  • 3 ха ха

    36 0 Отговор
    Глобал-социализъм? Зелена енергия? Мултикултурализъм? Мигранти? Карантина, някой?... Давоските продукти май не вървят.
  • 4 Раданч Татлъту

    31 6 Отговор
    А България благоденства и започва да се превръща в една малка Канада!🤡🥳👍

    Коментиран от #22

  • 5 От страни

    35 0 Отговор
    След думите на Аналена газта на спота 1700 - браво на зелените. Закриват се производства по Германия. Даже Фолцваген. Тия ще затръкат държавата.

    Коментиран от #7

  • 6 Комуниста

    52 2 Отговор
    Знаете ли по колко милиарда вс година се източват от България и пътуват за Германия чрез хранителните немски вериги които плашат смешни данъци тук?

    Коментиран от #23, #44

  • 7 Раданч Татлъту

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "От страни":

    Ти,сериозно ли!?Аналена е никой!Други са хората които решават и управляват света!😎🔯😎🔯😎

    Коментиран от #24

  • 8 Това са

    30 1 Отговор
    Румънските и български шведи , който стаха германци и живеят там на социал. Халал да са им, завинаги.

    Коментиран от #18

  • 9 Hoho Boho

    9 14 Отговор
    Това, че пенсиите в България са малки, е вярно, но е в страни от въпроса ми...
    Защо Буци даде 50 лв. на пенсионерите като антиковид компенсация, при положение, че те, пенсионерите и при ковид, и без ковид получават пенсиите си регулярно?

    Коментиран от #12, #30

  • 10 4738839

    8 3 Отговор
    Да ми ядат чепа
  • 11 КЪСА МИ СЕ...СЪРЦЕТО!

    14 12 Отговор
    ВЕЧЕ СЕ ЧУВСТВАМ ГУЗЕН ОТ ..НАШЕТО БЛАГОДЕНСТВИЕ ОСИГУРЕНО ОТ НАШАТА ЛЮБИМА ПАРТИЯ БКП- ПП И НАШИЯТ ПЪРВИ ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ...РУНДЬО!
  • 12 небрежнев

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Ако някой смята, че получава незаслужени пари, то винаги може да ги даде на друг. Засега не съм чул някой пенсионер да се е отказал от надбавките.
  • 13 Предполагам

    2 0 Отговор
    че си от инкубатор!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гестапо

    19 1 Отговор
    Беден е този който няма свобода на словото и получава деизинформация
  • 16 ха ха хааа

    9 2 Отговор
    Проценти , проценти , проценти ... Числа нихера .. да не се учудите колко получава "бедният германец" ?
  • 17 sss

    4 0 Отговор
    Хляб или свинец
  • 18 DDP

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Това са":

    те май Иракските и Сирийските Шведи са повече да не говорим за Турските............ и ето ти ги по проста сметка 20 милиона клошара откъде идват
  • 19 Бате Бойко

    4 2 Отговор
    Ние сме си най-добре
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 4 Отговор
    Беден и роб е човек без НЕДВИЖИМА Собственост,Ганчовци!Запомнете го!Германците са по бедни от вас,а още повече от мен и фамилия!

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бл 134 в Зап. парк

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    Благодарим, Крис Лагард !
  • 23 Да дааа

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Такива като Костов и протежето му шефката ти Курнела унищожиха всичко Българско.
  • 24 Виталия

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Раданч Татлъту":

    Ъхъ, така е, ама не хеврейската звездичка ОЛАФ=ОЛАФ що е то ?
  • 25 ....

    9 2 Отговор
    Вдига се завесата и стават ясни причините за "високата" смъртност от к19 и липсата на трайно здравно лечение вече 3 години на един обикновен ежегоден вирусен щам.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Един Човек

    27 5 Отговор
    Ще дойде време когато ще направите паметник на бай Тошо,и всички ще се редят на опашка да му целуват Д-то ! Не ми лепете етикети,не съм комунист,обаче на теЯ дето се правят на Либерали и Демократи ще им кажа,че ако това е свободата ,за която всички си мечтаехме и скачахме по площадите 89 та , много са се объркали! Никога, ама никога през социализма не сме били роби! Имахме малко,но не бяхме бедни! Имахме армия,образование и здравеопазване!…и всичко беше на всички…държавата ни се напълно с “различно полови”,които имат повече права от нормалния човек!Стотици хиляди са вече незаконно забогатялите ,толкова са и умрелите от бедност и болести…1,5 милиона емигрираха за да станат бели роби…

    Коментиран от #41

  • 27 Виталия

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "....":

    👍 От Германия по комп мрежа изпращат в Китай нещо си, което е лъжа, и така започва м.11.2019 куронавирус covid19.
  • 28 Виталия

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "....":

    Ръководени са от сащ. Може да се окаже че са били хакерчета и просто ще ги разфасоват... Заради това Китай беше обвинен едва ли не в геноцид на човеците с този щам. Защо след като за 3 дни построиха болница, американците млъкнаха като отровени ? Значи за пари става въпрос?

    Коментиран от #33

  • 29 Така се случва с колониите на ФАЩ

    7 3 Отговор
    България също е в списъка... 🤬🤬🤬
  • 30 Купуваше си време

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    и верни послушни овчици да гласуват за него, когато стола се разклати! Обаче май не му помогна хвърляне на пачки от джипа!
  • 31 фейк

    2 4 Отговор
    Нещо не ми се вярва.

    Коментиран от #32

  • 32 fks

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "фейк":

    Еми отиди на място да се убедиш .
  • 33 мдаааа

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Виталия":

    Сега само Жейми липсва , да каже , колко много му е трудно , да вземе руска виза за Сибир ...

    Коментиран от #35

  • 34 Глобалистите няма

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    на никого да отменят частната собственост. Те просто ще направят невъзможно съществуването на дребен и среден бизнес. Двата процента от върха на пирамидата си увеличават богатствата , а средната класа няма да съществува. Бавно, но методично вървим към този сценарий. Още две, три епидемии, задължителни ваксинации, редуциране на населението след тях и готово.

    Коментиран от #42

  • 35 Виталия

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "мдаааа":

    Какъв Жейми ? В Германия върховния вожд се зове Канцлер Акт, ой
  • 36 Канадецо с гелосания перчем

    4 0 Отговор
    До това води социалистическия либерастки модел на сатанистите. Част от тях са отказали ваксата и са ги уволнили... Вече и тук дойде, благодарение на канадецо.
  • 37 МОХАМЕД

    4 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВКАРВАТЕ АРАБИ И ИСЛАМИСТИ В ЕВРОПА И ГЕРМАНИЯ И ЩЕ ЗАБОГАТЕЕТЕ , И НИЕ С ВАС.
  • 38 Обследване

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В близките години ще разбереш какво ти се готви по германски модел . И ще ти се изясни защо 80% от германците могат само да мечтаят за собствен дом . Просто за малко временно го отложиха .
  • 39 Уса

    4 0 Отговор
    Чрез ковид създадоха поредната финансова криза а целта на всяка финансова криза е да изцица спестените пари на средната класа.Така беше при предишната криза
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кънчев

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Глобалистите няма":

    Правилно , но без средна класа ще се окажем поредната изгубена и самоунищожила се Цивилизация. нама да сме първата и настават така наречените " Тъмни векове " . Забележи книгите и филмите които са били "фантастика " как още от Жул Верн с подводницата стават действителност с малки изменения в реалността. Така е и за вируси и за затваряне и делене на хората в крепости , а други отвън в "Тъмното " . Усилено ровене из космоса и падащите постоянно от там боклуци . Странното е ,че се прави умишлено при положение ,че има исторически примери за разпад и самоунищожение с доказани причини алчност на управляваща върхушка и Народа спира да я следва и заплюва дори собствените си Богове и Лидери. Подивява от несправидливост и глад. А Германците си страдат основно от пришълците на които обикновено религията и нравите не разрешават на жената да работи. Тя само ражда и получава . Той- 4 часа някъде и 10 на гърба на системата . Кой ще издържи и колко време ?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Доколкото знаем, тези вериги май работят на загуба тук по документи или са на границата и ако въобще плащат данъци, то са смешно ниски. Най-лошото е не точно данъците, а изнасянето на капиталите зад граница, които са изкарани тук и би трябвало да останат тук и да работят за този, който ги е създал. Ще е интересно някой да се заеме и огласи не само тази информация, но и кой изнася златото от мините, кой изнася урана и т.н. С цифри и имена. Членството ни в ЕС е много съмнително дали ни носи някакви дивиденти. Бяха излезнали данни за времето от 2007 до 2013 г, където цифрите са интересни. Членски внос 5 милиарда, осъдени на глоби 10 милиарда, а в процес на съд за 14 милиарда заради неизпълнение договорености. Дадени са ни за периода едва 31% от договорените помощи за икономиката. За периода от 2007 до 2013 г БВП на България е нараснал с 10%, като за същия предходен период преди влизането ни в ЕС, БВП е с 40%. Предполагам за да изглеждаме все още не като някое племе теглим непрекъснато заеми, които ще плащат нашите внуци. Един факт от живота. Почти всичките ми познати до преди 1989 г нямаха и една стотинка теглен заем, а сега много от тях са все в заеми и някои от тях се разделиха и с жилищата си.
  • 45 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    бедните германци са в пъти по-богати от среднобогатия руснак или китаец.нали прочетохте дрогари в пъти!!!!да в германия са бедни хората дето немогат да си купуват нова кола през три години или ходят на море и ски в българия!за такава бедност говорим!та хиляди източноевропеици предпочитат да са бедни в германия отколкото средна класа в собствените си страни!именно те са тези дето са негативната част на немската статистика.истински немец бедстваш в германия няма!
Новини по държави: