Last news in Fakti

19 Декември, 2021 20:30 11 387 29

Когато роднините в Турция страдат

  • турция-
  • икономика-
  • турска лира-
  • инфлация

Слабата турска лира отваря обаче и шансове - например при закупуването на недвижими имоти в южната ни съседка

Когато роднините в Турция страдат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обезценяването на турската лира се усеща и в Германия - износът силно е намалял. А много хора с турски корени се тревожат за близките си, на които парите не стигат.

Турските банки в Кьолн съвсем не са малко. Пред една от тях се вие дълга опашка, но сигурно и пред другите е така. Обяснението е просто: турската лира продължава да губи стойност - само от началото на годината се е обезценила наполовина. И хората, които имат роднини или близки в Турция, се опитват да им помогнат - изпращат им евро.

В момента една турска лира струва само шест евроцента. По официални данни инфлацията в страната за тази година е достигнала 21 процента, но много експерти смятат, че тя е доста по-висока. Непрекъснато растящите цени изправят хората в Турция пред тежки проблеми, много домакинства вече не успяват да покрият най-елементарните си разходи.

Кой печели и кой губи от кризата

Германско-турското дружество в Бон отбелязва, че от девалвацията на лирата има не само губещи, но и печеливши. Тя се отразява най-зле на хората и на фирмите, чиито приходи са в турски лири. В тази група влизат и хора с турски корени извън страната, които живеят благодарение на парични трансфери или печалби в турски лири - например пенсии или наеми от имоти в Турция, изплащани в турската национална валута. Т.е. девалвацията на турската лира сериозно засяга и хора, живеещи в Германия. Същото важи и за онези, които поддържат спестявания в турски лири, а и за фирмите с приходи от наеми, производство и услуги, изплащани в турски лири.

Случващото се в Турция дава отражение и върху германската икономика. Според германското министерство на външните работи, Федералната република е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Турция, а обемът на стокооборота възлиза на 36,6 милиарда евро по данни от 2020-а година. В Турция има над 7400 германски фирми или фирми с германско капиталово участие.

За фирмите, които изнасят стоки от Германия за Турция, става по-трудно да пласират продукцията си. Навярно ще им се наложи да намалят цените, за да не бъдат изместени от турски конкуренти, казва Емине Емел Йълдъз от Германско-турското дружество. Но дори онези фирми или частни лица, които оперират в Турция в евро, може да пострадат - поради това, че турските им бизнес партньори са изпаднали във финансови затруднения или дори във фалит.

Отражението на лихвената политика

Грегор Волф, изпълнителен директор на германския Съюз на тъговците износители, смята, че сегашната ситуация хвърля сянка върху Турция като благонадежден търговски партньор: "Още през август тази тенденция доведе до спад в германския износ за Турция с цели 30 процента", казва Волф.

Той смята, че за девалвацията на лирата е виновна монетарната политика на турското правителство. И се надява, че ако турските власти преосмислят лихвената си политика, с малко повече търпение инфлацията може да се овладее. Волф, както и много други специалисти, твърди, че в Турция лихвите трябва не да се понижават, а по-скоро обратното - да се вдигат.

Тревогите на турската общност в Германия

Слабата турска лира отваря обаче и шансове - например при закупуването на недвижими имоти в Турция. Почивката в южната българска съседка също ще поевтинее. И все пак, за много хора с турски корени, живеещи в Германия, в момента на преден план са затрудненията на техните близки и роднини в Турция. В Германия живеят около три милиона души с турски корени и почти всички имат роднини и приятели в страната, засегната от икономическата криза. Мнозинството от тези милиони наблюдава с тревога случващото се в Турция, признава Емине Емел Йълдъз.

Същото казва и жена, която живее в кьолнския квартал Еренфелд - там са се заселили особено много хора с турски корени. Жената много се притеснява за роднините в Турция, които вече нямали пари за покриване на всекидневните си разходи. На този фон човек просто не може да мисли за евтината почивка, казва жената.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James 🇺🇲

    34 11 Отговор
    Като разчитат на Германия така става. Ако мустакатите са си мислили че германеца им е приятел, доста са били тъпи. Германеца е просто експлоатирал за евтина работна ръка мустака

    Коментиран от #14

  • 2 Смех

    13 15 Отговор
    Кои роднини?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Rothschild Welle

    20 6 Отговор
    Бухай пропаганда на простата селяния.
  • 5 Хич не ми

    9 11 Отговор
    Пука
  • 6 В чужбина

    6 10 Отговор
    Не гледам
  • 7 Будала Пишлем@

    20 20 Отговор
    Продават пластмасови домати .Даже вече и една баклава не могат да направят.
  • 8 Питам

    13 5 Отговор
    Новината за кв.Кючук Мустафа в Силистра ли е?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щом зелето реве

    24 9 Отговор
    Значи Ердоган е ударил здраво германският експорт

    Коментиран от #11

  • 11 Именно

    23 11 Отговор

    До коментар #10 от "Щом зелето реве":

    "За фирмите, които изнасят стоки от Германия за Турция, става по-трудно да пласират продукцията си. Навярно ще им се наложи да намалят цените, за да не бъдат изместени от турски конкуренти" -- Значи за кого било зле? За германците , а не за турците. Значи политиката на девалвация е правилна !

    Коментиран от #12, #23

  • 12 Лука Зидан

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Именно":

    Девалвацията помага на износа да, но също така ти прави народа по-беден. Особено като се случва толкова рязко- прави го рязко по-беден.
  • 13 Бау

    24 6 Отговор
    Само едно уточнение, турците в Германия вече са 6 - 7 милиона, а не 3 милиона! Три милиона бяха 2000 година от тогава минаха 21 години!

    Коментиран от #21

  • 14 ммм

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "James 🇺🇲":

    Защо, ти да не би да мислиш, че мустакатите са ти приятели?? Май си забравил колко са подли
  • 15 А.л.л.а.х а.к.б.а.р

    25 12 Отговор
    Дано всички роми изоставени тук от турците по време на освобождението сега да могат да си купят земя в родината си и да се приберат в нея захвърляйки българския паспорт!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боги такежиев

    5 3 Отговор
    Какво ни чака нас??????????
  • 18 Млад

    6 3 Отговор
    Няма българи с турски корени!Може би с османски...

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дикообраз

    10 1 Отговор
    В среда на миналия век турците в Германия са били 5 милиона. Сега са двойно повече
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Paxnas

    7 2 Отговор
    Те ще се оправят,ние да му мислим.
  • 23 Финансист

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Именно":

    Точно така нека Ердоган да продължава по същият път за да бъде надарен с народната любов като Жан Виденов. Само едно изречение ли прочете или цялата статия? Да вноса става на практика безмислен, ако искаш Турция да бъде като при Тошево време банани за коледа а телевизори и коли със записване. И също с корекоми, колко сте заблудени хората наистина страдат а вие продължавате да ръкопляскате на един военен мюсюлмански диктатор.
  • 24 Зимен сън

    1 0 Отговор
    Вече лирста удари 17.50 за долар. Къде е централната банка на Турция защо спи?

    Коментиран от #25

  • 25 Емирът на Катар

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Зимен сън":

    Мархаба. Ердоган и аз се съгласихме обменният курс да достигне 24 лири за долар.
  • 26 Цветко

    1 1 Отговор
    Дано спасят икономиката на държавата явно политиката която водят не се харесва и сега ще ги заробят с дългове и ще ги изкупят на безценица .Балканите с малки изключения никой не ги иска силни и сплотени а напротив разидинени

    Коментиран от #29

  • 27 biri

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Млад":

    "Няма българи с турски корени"
    Е да по вярното е че има българи с ТЮРКски корени. Например династията на Дуло и Асеновци.

    Коментиран от #28

  • 28 Само че

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "biri":

    Турците са гърци, арменци, араби. Българите на са турци.
  • 29 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Цветко":

    С кого имаш предвид да се обединим! България, Гърция, Румъния, Хърватия, Словения, Кипър са отдавна обединени в ЕС! Остават да влязат Сърбия, Македония, Босна и Хрцеговина! За Албания не си спомням!
Новини по държави: