Last news in Fakti

22 Декември, 2021 13:32 35 230 51

Финансовите експерти са изненадани от случващото се в Турция

  • турска лира-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • експерти-
  • изненада-
  • долар-
  • пари-
  • икономика

Динамичните промени в стойностите на турската лира изненадаха световноизвестни финансови експерти

Финансовите експерти са изненадани от случващото се в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специално за БТА от Нахиде Дениз

Понеделник ще се запомни с динамичните промени в стойностите на турската национална валута - лирата, която за минути се покачи с около 25 процента спрямо американския долар и еврото, което изненада дори и световноизвестни финансови експерти.

Изненадата поднесе президентът Реджеп Тайип Ердоган, който в обръщение към нацията обяви пакет от мерки в защита на националната валута след рекордния срив в обедните часове. "Влоговете, деноминирани в турски лири, ще бъдат защитени срещу колебания в обменните курсове. Този нов инструмент ще гарантира сигурността на спестяванията на гражданите. Освен това този доход ще бъде освободен от данък. Ние също така ще приложим на практика инструменти, които ще гарантират, че активите в турски лири се използват по начин, който няма да създава ново търсене на пазара на чуждестранна валута", заяви Ердоган.

Турският президент обясни вчера, че ако заради колебанията в обменния курс загубите по депозитите в турски лири се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките, те ще бъдат компенсирани. На 20 декември американският долар се котираше за 17,80 лири, еврото достигна 20,02 лири, а българският лев надхвърли 10 лири. След изявлението на Ердоган само за броени минути привечер стойностите на турската лира се покачиха с около 25 процента спрямо американския долар. Вчера доларът се котираше за 12,98 лири, а еврото падна до 14,62 лири, българският лев - до 7,47 лири. "Триумфалното завръщане на турската лира", така проправителствените медии коментираха изявлението на турския президент.

В град Малатия хиляди дребни търговци се събраха на централния площад в града и с хора отпразнуваха радостта си от спада на курса на американския долар, скандирайки "Жив да си Ердоган!". Някои от тях изгориха 1-доларови банкноти, съобщиха местни медии. Президентът на Асоциацията на турските банки Алпаслан Чакър съобщи, че от понеделник вечерта в Турция над 1 млрд. долара са били обменени в турски лири. Известният финансов експерт Тимъти Аш изрази удивление от динамичната активност на валутите на турския пазар. 30 години следя движенията на финансовите пазари по света. Но никога, в никоя страна досега не съм бил свидетел на такава активна динамика в курсовете на валутите, както се случи в Турция, коментира икономистът в акаунта си в социалните мрежи.

Бившият президент на Централната банка Осман Дурмуш, който е финансов съветник в опозиционната "Добра партия" на Мерал Акшенер, критикува пакета от мерки. По думите му обявеното от Ердоган "коригиране на валутната разлика за депозити в турски лири" по същество означава повишаване на лихвените проценти. Като припомня, че именно Ердоган от дълго време се обявяваше срещу увеличаването на лихвените проценти, което доведе до срива на турската лира, бившият ръководител на Централната банка заяви: "Върнаха се,/има се предвид кабинетът, който се ръководи от президента Ердоган - б.а./, но не казват, че се връщат. Отклониха се от главния път, но се озоваха в задънена улица. Това, което предлагат сега, по същество е вдигане /увеличение/ на лихвените проценти, срещу което се противяха. Така забиха гвоздея в ковчега на турския икономически модел", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    110 45 Отговор
    През лошия социализъм 1 долар струваше 88 стотинки

    Коментиран от #9, #12, #43

  • 2 Баба Ванга

    46 19 Отговор
    През 2250 година лева ще бъде интергалактическа валута

    Коментиран от #17

  • 3 херостикис

    102 54 Отговор
    Великият Лидер Ердоган е пак няколко хода пред опонентите си. Браво Ердоган,Велик си
  • 4 Историк

    151 31 Отговор
    Политик мислещ за народа си,не подлога на евреите както повечето правителства по света.
  • 5 Феномен

    60 49 Отговор
    Ми то много лесно било.Пускаш един закон и сваляш лирата.Жан Виденов що не го измисли това 96та.Бюджета щял да компенсира разликата между лихва и инфлация.Бюджета от къде ще ги вземе тези огромни суми?Ще ги напечата.До няколко мсеца долара ще стане 30 лири а Гурция ще търси заем от МВФ.
  • 6 Тулуп

    59 7 Отговор
    Турската лира беше 1 лев.....
    Просто 8 пъти надолу.
  • 7 Елементарно, Уотсън

    94 0 Отговор
    Паника на пазара, рязък срив, рязък скок. Някой направи кинти.
  • 8 0001

    79 30 Отговор
    НАЙ МНОГО СЕДМИЦА И ПАК ЩЕ РЕВНАТ.А ПОДОБНА ГЛУПОСТ ЩЕ ФАЛИРА ТУРЦИЯ.ПОНЕ УСПЯ ПАК ДА ГИ ИЗЛЪЖЕ.
  • 9 pbdan

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    А на Магурата колко беше?

    Коментиран от #20, #26, #29

  • 10 Анонимен

    68 12 Отговор
    Носят се слухове, че в Турция са влети 40 млрд.долара от чужбина. Не се знае от къде точно. Няма начин с едно изказване на Ердоган да се получи такова стабилизиране на лирата.

    Коментиран от #14

  • 11 Не мога да разбера, у експерти,

    74 1 Отговор
    пък не разбраха. Нека аз, обикновеният средностатистически индивид им обясня. Има една думичка-спекулация. Виждат странната политика на Ердоган(а може и самият той) и започват да се отърват от лирата, която така или иначе постепенно пада от година. Големи масиви се освобождават много бързо. Резултатър-рязък спад. Повличат се дребни риби от страх и освобождават допълнително големи масиви лири. След което на нисък курс големите играчи изкупиха след няколко дни пак обратно много лири и тя "поскъпна" и се стабилизира. Изкараха около 25 процента горница на това с което са играли. Забранено е. Наказуемо е, но изглежда са си опекли работата. Такива врътки се правят рядко, за да не се набива на очи и то само от просветени.
  • 12 Голям Слон

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Той струваше, ама дали можеше да се купи. Защото и крайното стъпало с преда в корекома струваше 7700 долара тогава. Няма да кажа как сме го купували :-)
  • 13 изненадвайте се

    30 11 Отговор
    Скоро ще има нов спад.
  • 14 5777

    39 39 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    от Катар, но и това няма да ги спаси, ефинственото което ще спаси турците е иставка на диктатора

    Коментиран от #22, #38

  • 15 мани мани

    29 19 Отговор
    просто доста хора полюбиха временно турската лира и купуваха, за да могат да изспекулират :) някои ще изкарат пари, а други ще се набутат ... временна е тая им радост и е благодарение на брокерите/трейдърите по света, но е фалшиво полюбване на валутата им ... по-умните, за да се спасят няма да горят долари, а ще се запасяват с тях и с евра :) но то вече са закъсняли да го направят де :)
    турция просто ще си даде човекоресур, който ще замине да буфка към германия, за да бере евра! ще се наложи да си даде и златото, и други ресурси, за да укроти пазаря :) и да си стабилизира посраната лира! който турчин се е сетил да си завре лирите в долари, евра, паунди, биткойн/сатошита ще си опази спестяванията, а останалите пишман патриоти ще го издухат яко и това е! проста игра е, но не е за прости хора!

    Коментиран от #40

  • 16 БОРУНА ЛОМ

    27 5 Отговор
    И НАЩЕ ПОЛИТОЛОЗИ МНООООГОО СА ИЗНЕНАДАА!
  • 17 Qwerty

    21 9 Отговор

    До коментар #2 от "Баба Ванга":

    По-скоро ще е - 2025 г. И българският език ще се говори от всички!
  • 18 Info

    12 22 Отговор
    Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел: „Турция е страна кандидатка за членство в ЕС и затова трябва да хармонизира националното си законодателство с достиженията на правото на ЕС, част от които е Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS). Годишният доклад на Комисията за Турция посочва, че споразуменията за морско разграничаване, както и военните споразумения между Турция и Либия от 2019 г. се считат от Европейския съюз за нарушаване на суверенните права на трети държави, не са в съответствие с обичайното международно право, както е кодифицирано от UNCLOS, и нямат правно действие за трети държави“.
  • 19 Заю Баю

    34 13 Отговор
    Временно може да излъжеш пазара. Обаче само след седмица и всичко пак ще се срине. Изгуби ли се доверието в някоя валута значи тръгва по пързалката и няма спиране. Скоро ще има супер нова лира.
  • 20 мани мани

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "pbdan":

    3лв. ама може и да греша ... зависи и в кои времена, незнам :)
  • 21 мошеннеците са тук , НЕ И В ТУРЦИЯ

    31 8 Отговор
    БОЙКО ПРОДСЪЛЖАВА ДА КРАДЕ !
  • 22 Анонимен

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "5777":

    По скоро от ОАЕ - Обединени Арабски Емирства.
  • 23 666

    25 14 Отговор
    Турция пусkа в серийно производстви и употреба своята ваксина срещу Covid-19.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Анонимен

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "666":

    Турската ваксина е подобна на Спутник, Астра Зенека и Янсен. Не е mRNA като на Файзер и Модерна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 мани мани

    32 20 Отговор
    тръшкат се, но бавно и мъчително ще идат до ниво рублa :) обречени са! тази валута е мъртвa вече, но още не го знаят :) това, че икономиката им била силна, огромна държава с много хора, изобщо не е атестат в икономиката :) на думи и аз съм много силен финансово, ама за пред хората, инак само аз си знам колко посрaн финансово съм :) инак съм добре облечен :) с готина евтина ефектна спортна кола, заглеждат ме :) ама пoдкитe не ме щат :) що? щот съм кат турската лира :) един ден бивам, другия хич :) ням стабилност :) даже никоя и не иска да изспекулира сексуално икономически с мен :) голяма сила съм :) ракетата натопoрчена, бе сила бе :) сила :) ма на, никой ме не ще :) пак ви казувам, семпла игра е, но не е за ибpикчии :)

    Коментиран от #34

  • 28 Леле

    24 31 Отговор

    До коментар #23 от "666":

    Аз джапанки не бих си взел оттам, ти пък ваксина. Има и по-добри начини за самоубийство ако си решил това.
  • 29 Магурата

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "pbdan":

    Банката ти даваше 0,88 лева за долар, така че никой не отиваше там и всички смениха долара на улицата за 4 лева. Това преди голямото пътуване на турците, след това курсът скочи.
  • 30 Анадолски будали

    20 19 Отговор
    През последните дни Ердоган показа, че Турция няма икономическа война от чужбина, че единственият, който вдига и сваля турската валута е самият той, че той е отговорен за обедняването на турския народ, който от своя страна показа колко глупав е щом се радва и празнува по улиците, защото лирата се обезцени 100% за една година а инфлацията лети. Разбира се, хората от режима са станали много богати от валутните игри...
  • 31 На Одринския фронт нищо ново

    33 6 Отговор
    Армади от автобуси продължават да атакуват граничните пазари и измитат " вражеските" стоки, но нафиле ; бедните и гладни турци не вдигат бял байрак. Начаса зареждат рафтовете и сергиите с нови, примамливи парцали и джунджурии ; и завалиите, с последни сили пълнят касите си с лъфчета и евро -доларчета. Но, последний напън вече е настал. Търчете, тамо е гювеча, ревна наший гешефтар и вълни от нови херои и хероини, гълтат като хали това, което са забравили да произвеждат в родината. А Одрин си остана Едирне.

    Коментиран от #36, #50

  • 32 Перо

    25 11 Отговор
    Турският чичко Шорош - Гюлен, гризна дръвцето! Не можа и този път да бутне Ердоган! Там си нямат Луканов!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ок жфф

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "мани мани":

    Фикс към рублата. 1:1.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 интересно

    30 4 Отговор

    До коментар #31 от "На Одринския фронт нищо ново":

    Бедният българин неможе да си позволи да пазари у дома,а отива в съседна Турция. Уж поробители били, половин хилядолетие са разплаквали български майки....Е,какво да се прави, хората са казали гладът е по силен и от тока...
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси , както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини и коса на Наполеон, до гащите на Жозефина.
  • 38 Истина

    23 7 Отговор

    До коментар #14 от "5777":

    Какво разбираш от диктатор , диктаторско управление и а само Северна Корея Турция е свободна страна има народ който милее за родината си Ердоган е човек който не е подлога на евреите и на янките не като наши призиденти къде е царя за 800 дни ще ще да оправи България, къде е Костов който унищожи България и д-р.
  • 39 Рос

    12 6 Отговор
    Тия пенизи ги правехме преди 25години.......Турците не да го яли това дърво ......още са на кората,до дървото има време
  • 40 А доларите

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "мани мани":

    И еврата ще си запазят ли стойността или...май всички обедняваме стрижат ни в момента

    Коментиран от #46

  • 41 Ккккк

    5 4 Отговор
    Е да вдита се турската лира.Като мамят и кразът помощите на запада тези Анадолци.
  • 42 Заплатаджий

    4 4 Отговор
    Турбите окрадоха помоките на западняците и ги наливат в нурбия.
    Мислеха че са хитри
  • 43 Ал Тъпоне

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    И за левче можеше да се намери от западни туристи в Пампорово, но аз тогава бачках в завода на 6 дневна работна седмица и чисто взимах 10 лева на ден, а това се водеше сравнително прилична заплата. не ми го хвали соца, но си прав и сега има много негативи, но да знаеш, че повечето от тях са от фона на прекалено големите очаквания, защото всички мислеха за капитализма, че от едната страна ще тече ракия, от другата цигари , а по средата мадами и това ти е капитализъм ама не, капитализмът иска по-яко бачкане и от соца, като същевременно трябва да се пазиш и от крадци и измамници, които на практика са и на власт и въобще не е лесно!
  • 44 А бре Тимъти

    12 0 Отговор
    Нещо си пропуснал! Как така от 30 години следиш, а пък не помниш когато в България доларът стана над 3000 лева и после деноминация и чак по едно време беше 1,40 лева? Е те такава динамика не виждал другаде със сигурност, но то беше докато твоите тогавашни началници изпъдят тогавашния премиер Жан Виденов.
  • 45 Ти да видиш

    5 5 Отговор
    Поредния Кьор фишек на Грандоман-Ердоган.Импровизира със скалъпения преврат,импровизира с арабските инвестиции и с турската пара.Точната дума е Измама,а не "импровизация.Не му се връзвайте,циганските МУ маниери в стил хвърли кьочек,Гьобелс и кьор фишек са добре известни на тези които е Измамил товаришч гитлер21.
  • 46 мани мани

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "А доларите":

    ще си запазят стойността защото са в топ 10 на най-силните валутни единици в света, а и света работи с долари иска или не иска ... хората по света са полюбили долара, а не рубла или тюрки лира, или други мижави валутки ... пазарът работи с долари! крипто валутите работят благодарение на омразният ви долар ... и цялата капитализация на този крипто пазар се изчислява с долари! после вече можете да си ги преизчислявате/превалутирате къмто разни мерни валутни единици и да се радвате ... умножавайте :) сега ви се е паднало :) света го движи долара! стригането е от разни крадливи политици и то няма съществено влияние като фактор, за който аз по-горе споменавам защо няма да се понижи стойността на $, евро, паунд ... тия дето са ги измислили няма да позволят тези валутни единици да се сринат :) щото те и управляват света! бъдете със силните валути! изкупувайте мижавите и спекулирайте, гаврейки се с тях! в момента се гаврят с тюрките! само дето турците не го знаят :) умните турци си мигрираха къмто силните валути и си запазиха богатството, а останалите мизерстват!
  • 47 АнатемаКравЕ

    7 3 Отговор
    Краварите са подли и долни твари.Сривът на турската лира е тяхно дело,тъй като Ер Доган не им цепи басма, особено от както подготвиха убийството му и Майдан в Турция,който не успя,като в други страни,като в Украйна.
  • 48 СияП

    1 1 Отговор
    Лирата се вдигнала спрямо долара с 25 процента, до ниво минус 150 процента от стойността си преди Ердоган
  • 49 СияП

    3 3 Отговор
    Да уволниш ингелигенцията и да смачкаш инакомислещите влошава бизнес климата. С биене, убийства, затвори и насилие това става. Страда икономиката. Ето Куба, ето Виетнам, ето Венецуела и всички подобни клояки, сред които Ердоган нареди своята огромна държава с голям потенциал. Срина я в калта.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Краси мир

    1 1 Отговор
    Ердоган е номер 1
Новини по държави: