10 Декември, 2021 11:57, обновена 18 Декември, 2021 18:43 13 107 28

Държавата, която за 30 години постигна това, което други не успяха за 100

  • казахстан-
  • юбилей-
  • конференция

Конференцията "Лидерство, стабилност, прогрес" показа какво Казахстан постигна са невероятно кратко време

Държавата, която за 30 години постигна това, което други не успяха за 100 - 1

За 30 години Казахстан успя да постигне това, което редица други държави не успяха за повече от 100 години. Този извод направи първият заместник-председател на кабинета на президента на Казахстан Даурен Абаев. „Казахстанският народ успя да извърши огромен скок по отношение на модернизацията по пътя към суверенитета и преминаването то планова към пазарна икономика, от тоталитаризъм към открито, свободно общество. Най-важното за тези три десетилетия, обаче е изграждането на нацията“, каза Абаев по време на Международната научно-практическа конференция „Лидерство, стабилност, прогрес“, посветена на 30 години от независимостта на евразийската перла – Казахстан.

Пет са основните момента, през които премина страната за този кратък период – светска държава, казахстанска идентичност, икономическа самодостатъчност и инвестиционна привлекателност. На четвърто място – свързаност на териториите. По думите на Абаев, териториалната цялост на страната това е задължително условие за обществено развитие. „Градът Нур Султан не само се превърна в място за растеж на цялата държава, но и основно място за създаването на нови междурегионални връзки“, допълва Абаев. Петият момент е общността на бъдещето. „През 2030 г. беше поставена програмата „Стратегия 2030“, отбелязва първият заместник-председател на кабинета на президента на Казахстан. Към днешна дата тя е изпълнена. Това е 9 години преди крайния ѝ срок. Днес вече се работи усилено по новата стратегия, чийто обхват е 2050 г. Амбицията е Казахстан да влезе в групата на по-развитите държави. От икономическа гл.т. основната задача на Стратегия 2030 е ръст на БВП на глава от населението. Новата стратегия, с обхват до 2050 г., има за цел обикновеният човек да може да усети възхода на държава.

Независимостта е най-голямото постижение за народа на Казахстан. „Именно управлението на първия президент на Казахстан – Нурсултан Назарбаев осигури в зората на независимостта социално-икономическата и обществено-политическата стабилност, а това се превърна и в основа на динамичното развитие на страната“, каза по време на конференцията Нурлан Нигматулин, председател на Меджлисът – долната камара на двукамарния парламент на Казахстан. В нея взеха участие редица международни държавници и общественици, представители на международни организации, учени, експерти, научният елит на Казахстан, представители на международни организации.

Нигматулин припомни първите години след излизането на страната от СССР, когато тя не е имала собствена икономика, външна политика и са били разрушени всички селскостопански, технологични и интеграционни връзки. „Единствено имаше вярва в бъдещето – нещо, което Назарбаев успя да втълпи на народа си, като приложи „невероятни усилия, за да превърне в реалност многовековната мечта на народа за независимост“, допълва Нигматулин.

За 30 години, под ръководството на Назарбаев Казахстан извървя невероятният път от периферия на Съветския съюз до пълноправен член на световната общност, регионален лидер, съвременна държава със силна икономика и стабилно общество. „Днес Касим-Жомарт Токаев продължава стратегическият курс на Назарбаев, реализирайки мащабни реформи свързани с модернизирането на всички сфери от живота на казахстанците“, подчертава Нигматулин.

Стабилността, която дава една функционираща държавна система, ефективната вътрешна и външна политика – е стабилна основа за успешното развитие на днешен Казахстан. „Това, което днес е Казахстан, то е благодарение на постигнатото през последните 30 години. През четвъртото десетилетие най-важното е да видим силна държава и конкурентоспособна нация. Затова ще продължим политико-икономическите реформи, както и процеса на модернизация на общественото съзнание, ще сформираме нова качествена национална идентичност, адаптирана към изискванията на времето“, заключи Нигматулин.

Отказът от ядрено оръжие беше един от основните моменти в изказванията на почти всеки чуждестранен участник в конференцията. Видео обръщение направи и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Той сподели първата среща с президента Назарбаев, която се е състояла на 1 октомври 2021 г. „Различните държави имат различни интереси, но ако „химията“ сработи, е много по-лесно да се намери решение. Двете страни винаги сме успявали да намерим такова. Между Германия и Казахстан винаги е имало особени отношения. Отказът от ядреното оръжие беше ключово решение на Казахстан. Свят освободен от ядрено оръжие. Тази цел заслужава достойно уважение и мисля че и други страни ще се присъединят към нея“, допълни Шрьодер.

„Искрено вярвам, че бъдещето на Казахстан ще бъде още по-ярко и по-успешно. Турция винаги ще бъде жизненоважен партньор на евразийската страна. В качеството си на бивш премиер на Турция съм участвал в диалог на високо ниво с казахстанските си колеги и вече сме реализирали тясно сътрудничество. Днес идвам в Казахстан в друго си качество. Това е първото ми посещение като председател на Съвета на старейшините на Организацията на тюрските държави“, каза пред участниците в конференцията Бинали Йълдъръм.

Възходът на Азия тепърва предстои. Скоро на континента ще се пада 70% от световния ръст, а след 15 години 3 от 4-те най-големи икономики в света ще са от Азия. 2030 г. Азия ще произвежда над половината от световната продукция. „И Турция и Казахстан се намират на стратегически географско място като център между Европа и Азия. Именно поради това смятам, че много векторната външна политика, която Казахстан успешно провежда, е добре обмислен резултат на това изключително географско положение и потенциал“, допълва Йълдъръм.

Тюрският свят ще бъде все по-важен от гл.т на международната политика. Целта е регионът, който внася голям принос на стабилността на целия свят, да процъфтява.

Много на брой са важните моменти, през които премина Казахстан за 30 години. Първото е още през 1991 г. със закриването на ядрения полигон. При разпадането на СССР Казахстан е четвъртата ядрена сила в света. Тя обаче се отказва от ядреното оръжие в името на съхраняването на световния мир.

1993 година е особено важна от най-новата история на Казахстан. На 28 януари е приета новата Конституция на страната. На 10 март започва приватизацията, която трае 2 години – до 1995-а. На 15 ноември е въведена националната валута – тенге.

Ключова роля в развитието на Казахстан през 1994 г. е обявяването на новата столица. На 6 юли Върховният съвет на републиката приема решение тя да бъде преместена от Алмати в Акмолу. Основната причина е географски столицата да бъде в по-централната част на страната. По-късно е взето решение за преименуването ѝ на първия президент на независим Казахстан – Нур-Султан.

Друг важен момент през 1994 г. е подписването на 27 май на рамковия договор, с който Казахстан става 19-та членка на НАТО.

На 1 март 1995 г. по инициатива на Нурсултан Назърбаев е създадена Асамблея на народите на Казахстан. Основата ѝ цел е да осигури обществено-политическото сътрудничество в страната.

През есента на 2003 г. Казахстан става домакин на първия Конгрес на световните и традиционни религии. От тогава той се провежда редовно и се явява общопризнато място за международен диалог. Мащабността на Конгреса го превърна в международно събитие, на който се дискутират идеи за сътрудничество и единение на представители от различни религии в името на мира и достоен живот за хората по целия свят.

Казахстан е и домакин на редица ключови световни политически събития. Така например, на 1 и 2 декември 2010 г. там се проведе срещата на върха на ОССЕ. В събитието участие взеха президентите на 28 държави от цял свят.

Икономически Казахстан също прави няколко ключови промени. След приемането на собствена валута през 1993 г. през 1998-ма се извършва пенсионна реформа. Като модел е взета чилийската пенсионна система. През 2015 г. Казахстан става пълноправен член на Световната търговска организация. Две години по-късно новата столица е домакин на EXPO 2017. Това е първата държава от ОНД, в която се провежда световно събитие от такъв мащаб. През юли 2018 г. беше открит и Международния финансов център „Астана“. Той се отличава с това, че в него е възприето английското право. Центърът се явява „финансовата врата“ и център за привличане на инвестиционен капитал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аксиома

    37 50 Отговор
    Всеки, който се откачи от руския хомот прогресира. Надявам се скоро и ние да се откачим.

    Коментиран от #15

  • 2 Ха ха

    51 16 Отговор
    Да живее демокрацията в Казахстан.Правата на ЛГБТ общностите,зелените сертификати дали са познати там? И да попитам : Не е ли време ЦРУ да им спретне една цветна революцийка?Има какво да се краде там.

    Коментиран от #6, #14, #17

  • 3 истина е

    67 6 Отговор
    А нашата държава оцеля 1350 год. , крадците я разсипаха за 30 !!!!

    Коментиран от #24

  • 4 Динко

    20 27 Отговор
    Пусин успя да вдигне пенсиите на мужика от 30 на 120 лева

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луд

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха":

    Нека да дръпват още малко.
  • 7 Монгола

    24 8 Отговор
    Джигитайците са верни на Москва сороснята да не се подмазва там няма до пробие с моабети!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    50 13 Отговор
    То и ние за 30 години постигнахме това,което другите и за 100 не могат-съсипахме една държава,която определено бе над средното ниво!!!
  • 10 Българина

    53 3 Отговор
    тюрките ако не беше петрола щяха видят къде е развитието.

    Коментиран от #11

  • 11 Точно

    54 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Така е, руснаците там се оттеглиха, но не им барнаха природните ресурси. За тва са добре. При нас обратното-руснака си отиде, дойде американеца-забрани ни урана и взе златото

    Коментиран от #21

  • 12 Ванчето

    18 6 Отговор
    И тия ползват българската азбука. Поне сме ги ограмотили...
  • 13 Kcaniba

    27 8 Отговор
    благодарение на Русия са спасени от геноцида на джунгарите, а после, благодарение на Русия и СССР са извадени за няма 100 години, от ранното средневековие и преместени в 21 век!!! Днес Казахстан е в митнически Съюз с Русия и Беларус (и Украина трябваше да влезе 2014, зараи което и бе направен нацистки преврат там), също така Казахстан е във военен съюз с Русия -ОДКБ.
  • 14 246

    3 27 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха":

    Казахстан се отказа от кирилицата, важно условие за демократично развитие.
  • 15 ПОСТУЛАТ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аксиома":

    Т.1-ВА И ПОСЛЕДНА...ПРОСТО НЕ Е В ЕС
  • 16 фАНТОМасс

    17 3 Отговор
    Защо Казахстан ? Не е ли България тази държава с успехите ? Като слушахме ББ , почти повярвахме , че сме най-успешни , напреднали , прогресивни , печеливши , неповторими и единствени. Пък то какво се оказа.....?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Информиран

    8 7 Отговор
    Програмата им за 2050 е много амбициозна - включва постепен отказ от съвокупляване с чифтокопитни! Местното "Възраждане" обаче е твърдо против, било против традициите и културата им.
  • 19 Бай Благой

    20 2 Отговор
    Пълна с петрол и газ...член на ОПЕК, как няма да успее?
  • 20 Българин

    7 14 Отговор
    Постигна $57 минимална заплата.Който е в руската сфера на влияние си стои мизерник.

    Коментиран от #26

  • 21 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Точно":

    Руснака си отиде и остави 107000 руски фирми в България.Голямо отиване, голямо нещо.
  • 22 Виталия

    3 6 Отговор
    Фракти не ми трийте коментар 17. Истината, че американските крави не са българи, за разлика от казахите, няма да промените !!!
  • 23 Доуточнение

    17 2 Отговор
    Нурсултан Назърбаев е идеолога на Евразийската Общност . Казахстан е един от най-големите износители към Китай на суровини . От там идват кинтите и технологиите. А с Русия са във военен съюз , да не им хвърли някой лошо око на богатствата.

    Коментиран от #25

  • 24 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    За 77 години, да те поправя.
  • 25 Виталия

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Доуточнение":

    Така е, ама акъл на българите в България не им идва. Това не .... да им го туриш !
  • 26 АМАН ОТ МЕНТЕТА

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    ЗИМАТ 57 АМА БЕНЗИНА Е ПЕТ ПЪТИ ПИ ЕФТИНО ТОКА Е 4 СТ НАШИ ПАРИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ СТО ПРОЦЕНТА БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩНИТЕ ДАНЪЦИ СА СМЕШНИ ВИНЕТКИ И ГРАЖДАНСКИ НЯМАТ ЗЕЛЕНИ И СИНИ ЗОНИ НЯМАТ ХРАНАТА Е ПО ЕФТИНА И ОТ ТУРКИЯ МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА СЕ ПОДПОМАГАТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО С ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НАШИ ПАРИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ПАК ПОМОЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО.......ИМА И ОЩЕ АМА ТВА ТИ СТИГА.
  • 27 иврупеица

    5 0 Отговор
    Нефта и природната газ им свърши работата да станат от първобитна съвременна държава
  • 28 Абе още

    3 3 Отговор
    има живи хора дето помним "петилетката за три години" и "икономиката- икономична,дело на всеки"...тия локуми ги разтегляйте на днешните ,на тях им се услаждат екзотично.