Last news in Fakti

25 Декември, 2021 19:18 3 410 7

Ето как празнуват Рождество Христово в Италия

  • рождество христово-
  • мвнр-
  • италия-
  • рим-
  • празник-
  • коледа-
  • християни-
  • религия-
  • бефана

Улиците и сградите сияят в ярки коледни светлини

Ето как празнуват Рождество Христово в Италия - 1
Снимка: Shutterstock

Рождество Христово е най-почитаният религиозен празник в Италия съгласно традициите на Римокатолическата църква. Улиците и сградите сияят в ярки коледни светлини, а централните площади са изпъстрени с пищно украсени елхи. Посолство на България в Рим отправя поздрав по случай Коледа към българите по света, съобщиха от Министерство на външните работи.

Характерна за Италия е традицията на рождествената ясла (presepe), пресъздаваща сцената с раждането на Исус Христос във Витлеем, като най-посещаваната е на площад „Св. Петър” във Ватикана. Тя може да се види в църкви и частни домове в периода декември-януари, изработена в различни размери и от разнообразни материали. Любопитен факт е, че празничните декорации обикновено започват на 8 декември, когато католическият свят чества „Непорочното зачатие“ (Immacolata Concezione) и траят до 6 януари – Богоявление (Epifania), когато според Западното християнство влъхвите поднасят даровете си на Исус.

В популярния фолклор на Италия битува поверието, свързано с добрата вещица Бефана. Старицата със свръхестествени сили посещава малчуганите на Богоявление (Epifania), като пълни чорапите им с вкусни бонбони и подаръци, ако са били добри, или с въглени и черни бонбони, в случай че през изминалата година са били непослушни. За да бъдат милостиви и благодарни домакини, семействата на свой ред ѝ оставят чаша вино и храна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    11 3 Отговор
    Празнуват с ваксинации!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Американец 🏈

    2 0 Отговор
    Как празнуват Рождество Христово в реалността: Забождане на вените с 3 боостерни дози на масата, на вечеря
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Това е само на снимки. Претъпкани супери и ядене като за световно. Предимно на месо и нищо постно по трапезите. И толкова много фалш, разделение и лицемерие никога не е имало. Това не могат да го прикрият светлините и украсите. Хората са ядосани, уморени и обезверени. Вчера се въртеше едно писмо на млад ваксиниран човек в нета, който е възмутен от действията на правителството и твърди, че са му отнели 2 години от живота поради липсата на нормален социален живот. Огромни опашки за тестове, тъй като и ваксинираните ако искат да отидат на кино, ресторант или да пътуват трябва да се тестват. Маски отново навън. И не можело с такива маски, ами с онакива. А тази Бефана (Вещица) никога не съм я разбирала кой я е измислил на мястото на нашето Богоявление. Че и официален празник при това. Вино и бонбони, татковците ходят на казино - това е положението..
    Честито Рождество Христово!
    И престанете с тази Италия. И в България си имаме хубава украса и много по-хубави празници и традиции!
    Честито на кандидат туристите, които си купиха евтини билети за Италия, тъй като всичко са видяли в България, та трябва да ходят постоянно да си хвърлят парите навън. Аз лично моите от Италия предпочитам при първи случай за пътуване да си дойда и да си ги харча в България. Така ги разбирам нещата. Нищо против италианците като хора, нито срещу страната..
Новини по държави: