Last news in Fakti

25 Януари, 2022 19:00 5 255 68

Истанбул през 1950-те и погромът над немюсюлманите

  • християни-
  • мюсюлмани-
  • истанбул-
  • турция-
  • история-
  • немюсюлмани-
  • сефарадски евреи-
  • европа-
  • евреи-
  • погром

През 40-те и 50-те години на миналия век Истанбул е жизнен и многолик град. В редица квартали преобладаващото население не е било мюсюлманско. След погрома от 1955 обаче обликът му се променя радикално.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цяла Турция говори за продукцията на Netflix „Клубът“. Тя потапя зрителите в атмосферата на Истанбул от 1950-те години и показва града край Босфора като пъстър и многоезичен, мултикултурен и мултирелигиозен център. Филмът разказва за живота на сефарадските евреи в истанбулския квартал Бейоглу, който преди се е наричал Пера - в сърцето на града.

Повечето евреи в Турция са сефаради. Те пристигат през 1492 г. от Испания, след като са прогонени от католическите крале Изабела и Фернандо. Наименованието „сефаради“ на иврит се асоциира с Испания. Езикът на преселниците, наречен ладино, с течение на годините се обогатява с много турски и гръцки думи. През петдесетте години на миналия век евреите, гърците и арменците са играели значително по-голяма роля в Турция, отколкото в наши дни. В много жилищни квартали преобладаващото население тогава не е било мюсюлманско, имало е музикални клубове и танцувални заведения на съответните общности.

Дискриминация и трудови лагери

Особено 40-те и 50-те години на миналия век са били време на истински разцвет за християнската и еврейската общности в Истанбул. Това са били години, в които хората от различни вероизповедания са водели хармоничен съвместен живот. И не само това - по онова време много от немюсюлманите са били значими фигури в културния живот на страната. Преломен момент бележи приетият през 1942 година данък върху имуществото, въведен от самостоятелно управлявалата тогава Републиканската народна партия (CHP). По онова време Турция изпитва масивни икономически проблеми, назрява и огромно обществено недоволство, а печатът започва да обвинява предимно хора от чуждите етнически общности като извършители на кражби, черноборсаджии и спекуланти.

Новият данък ударил най-силно именно тези общности, за които данъчните ставки така или иначе са били по-високи, отколкото за мюсюлманското население. Който не можел да си плати или закъснеел да се издължи, бил изпращан в трудов лагер. Така хиляди имоти и магазини на интернирани хора принудително сменяли собствениците си - това е бил процес на фактическо отчуждаване на имуществата на голяма част от евреите, гърците и арменците. Въпросният данък върху имуществото е бил част от правителствената политика за турцизиране на населението, подета през 1950-те години, казва турският социолог и публицист Айхан Актар. Тази политика слага и край на мултикултурното разнообразие в много области на обществения живот в Турция.

Погромът в Истанбул

На 6 и 7 септември 1955 г. избухват размирици, белязани от насилие срещу евреите, гърците и арменците, както и срещу други немюсюлмански общности в Турция. Този погром е сред най-срамните страници в турската история. Той е предизвикан от фалшива новина за извършен бомбен атентат срещу родната къща на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк в Солун. Впоследствие хиляди къщи и магазини на гърци са плячкосани, а православни църкви и гробища - опустошени и осквернени. По данни на правозащитната организация „Хелзинкски комитет“ в размириците загиват 15 души, а след погрома истанбулският квартал Бейоглу се оказва изцяло преобразен.

Днес в Турция са останали малцина сефарадски евреи, казва Силвио Овадя, ръководител на фондацията, която стопанисва Музея на турските евреи. Той се намира до най-голямата синагога в Истанбул „Неве Шалом“ и свидетелства за историята и културата на еврейската общност в Турция. Ако през 1927 година тя е наброявала повече от 81 хиляди души, днес се състои от едва 17 хиляди, казва Овадя. Повечето от тях живеят в Истанбул, а около 1200 са евреите в Измир. По-малки еврейски общности в Турция днес има в градовете Бурса, Анкара, Антакия и Адана.

Автор: Пелин Ункер


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    71 13 Отговор
    В инстанция нетурци те са били богаташи и учени хора с културни ценности, а турците са били общаци цигани и гине било яд и накрая са си показали талибанските ценности.

    Коментиран от #38

  • 2 Бозек

    22 4 Отговор
    1950те 1960те 1970те алоо факултет?
  • 3 ФАКТ

    21 55 Отговор
    ..това са пълни глупости ..в момента в истанбул по малко мюсюлмани от когато и да е било..да не са много..но просто в истанбул се населяват все повече и повече хора от други държави които не са мюсюлмани..и поради тази причина сега са повече от когато и да било..подобни радикални глупости са си свободни съчинения,,освен това в момента в истанбул живеят най различни хора..и в момента той е мултикултурен мултиезичен и така нататъка..там живеят какви ли не ..като почнеш от руснаци и стигнеш до китайци американци дори и българи..едва ли има народност от която да няма присъствие там..все пак това е град който буквално е уникален по размери по красота и по всичко..и е нормално в него да живеят хора от най различни народности..сигурно повечето са мюсюлмани..но какво от това..в едни градове има повече мюсюлмани в други повече християни...в трети евреи..и т.н...има будисти има и атеисти..всякакви..тук въпроса е какъв човек си..а не от коя религия си или дали си атеист..качествата на един човек не се определят от религията а от делата му...от отношението му към околните хора..защо постоянно намесвате религията..да не говорим че като вяло по света религиозните хора вече са все по малко и по малко..масово хората не зачитат религията ..която и да е тя...ей от там идва проблема..че хората се отдалечават от религиите си..,,и за това хората стават все повече зависими от парите и други материални неща..заради които стават всички проблеми...дори и войните..както и в момента
  • 4 Fenasi Kerim

    14 24 Отговор
    Създателя на съвременната турска азбука и език е арменец. Името му е Agop Dilaçar. Сменил е арабските думи в турския с тюркски от Казахстан. Истинското му име е Hagop Martayan-Յակոբ Մարթաեան. Ататюрк го нарича Dilaçar - Откриващ Език. Фанатизъм винаги е имало и ще има. Все още има арменска църква в Kadıköy - İstanbul. Нормално се чуват камбаните по християнските празници. А Християните в Истанбул са благородници. С много висока култура. Улица "Moda" в Kadıköy наподобява парк. Много е тихо и спокойно. Живеят предимно арменци и евреи. Но Истанбулските арменци са на много високо интелектуално ниво. Нямат нищо общо с арменците в Армения. Поздрав с една турска песен на сефарадски евреи.

  • 5 Мехмед

    15 46 Отговор
    Поредната "продукция" целящта омаскаряване на образа на Турция.

    Коментиран от #9

  • 6 Киро

    16 46 Отговор
    Алоу DW .Я НАПИШЕТЕ ЕДНА СТАТИЯ ЗА НАСИСТВЕНАТА СМЯНА НА ИМЕНАТА НА ПОМЦИТЕ РОМИТЕ И ТУЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
  • 7 нашия

    30 8 Отговор
    така се е бил развил Цариград 60-те години ,че ако не им пращахме ток сега Ердо още щеше да е кундурджия ....на свещи трудно се образова човек.....измислици холивудски нямащи нищо общо с истината.....
  • 8 Някой си

    40 10 Отговор
    Тия ненормалници живи изгориха 35 изтъкнати техни интелектуалци в Сивас на 2 юли 1993 година, като за малко не бе убит и Азиз Несин. Между жертвите са били и майки на малки деца. Това са реални исторически събития,от които няма ка Турция да се отрече. Като прибавим и геноцида над арменците, става ясно защо нормалните страни избягват отношенията с Турция.

    Коментиран от #37

  • 9 Киро питоня

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Ха, тя Турция достатъчно и сама се е омаскарила, та някой ще тръгне да я маскари. Нали знаеш- каквото сам си направиш, друг не може да ти направи.
  • 10 Ехааа

    9 20 Отговор
    Значи,тези с които искате да смените Ердоган са виновниците,а наричате Ердоган диктатор . Такива сте,двуличници. Както преди повече от век,седите и гледате как християните ,ирландският народ умира от глад,но именно един мюсюлманин Султанът на Османската империя подава ръка на християните,ирландците.Както османците спасяват евреите от испанците.

    Коментиран от #15

  • 11 гьонсуратлии

    14 9 Отговор
    Зелето вместо да се занимава с турците,да напише немците какво са направили на евреите. На беззащитни възрастни,жени,деца..
  • 12 Fenasi Kerim

    23 3 Отговор
    Най големия проблем в Турция е Исляма. Ислямския фанатизъм. Преди Ердоган Турция беше светска мюсюлманска държава. Населението в мнозинството си беше вярващо но в мнозинството не-радикално. Днес голяма част от населението - поне 60% не вярват в нищо. Деисти са. Не са религиозни. Останалите 40% са доста изостанали. Живеят в Средновековието. И за това вина има Ердоган. Даде голяма свобода на радикално настроени ислямистки секти. Така наречени "tarikat". Тези секти проповядват радикални идеи. Родители предимно с ниски доходи които не могат да обучат децата си пращат децата в тези секти да се "образоват". Промиват се мозъците им. Пускат бради. За тях жената няма никакви права. Песните са грях. Всеки вярващ след смъртта си ще се срещне с девици и подобни глупости. Само преди месец младеж който е бил в такава секта се самоуби. Бил е принуден от родителите си. Лидерът на друга секта - Шейх някакъв забравих името му е изнасилил 8 годишно момче. Най големите проблеми се създават от тези брадати ислямисти. Друг лидер на секта пък в социалната мрежа сподели, че е неправилно "прегрешилите" жени да бъдат заравяни в земята и пребивани с камъни. По добре било направо да им се отрежат главите.
    И всичко това се толерира от днешната власт в Турция. Не се наказват тези хора. Певицата Сезен Аксу пък в своя песен е нарекла Адам и Ева - Глупаци за което беше нападната по медиите, група ислямисти протестираха пред дома й а Президентът! Ердоган! Заяви че "Който обижда Адам и Ева

    Коментиран от #13

  • 13 Fenasi Kerim

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Fenasi Kerim":

    Ердоган заяви "Ние знаем как да отрежем езиците на тези които обиждат Адам и Ева". Това го казва Ерсоган. Президент на Държава.
  • 14 Нане

    13 1 Отговор
    от Батак съм чичо
  • 15 Мехмед

    1 20 Отговор

    До коментар #10 от "Ехааа":

    Добре де, как са достигнали тези немюсюлмани чак до 19-и век през вековете на "зверствата" на Османката Империя? Как съществуваш ти въпреки всичките "злини", които сме ви сторили?

    Коментиран от #17, #20, #25, #34

  • 16 123

    5 3 Отговор
    Истинската Турция е Туркестан, а истинските турци са туркоманите. Османлиите са най-малко типични оцелели турци. Много малка част от тях имат някакваостанка от турска кръв, и тя е много разредена, като рядко се забелязва във физиономията им: и ако трябва да се задържи околната среда, а не кръвта
    отговорен за расовите особености, може да се каже само, че територия, окупирана от османлиите, е също толкова различна от родината на истинските турци, колкото може да бъде, и е доста неподходящ за типично турския живот и нрави.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    2 1 Отговор
    Макар че, разбира се, би било абсурдно да се предлага в този момент и ден всяка промяна в условията, с които цивилизования свят единодушно определя османлиите и тяхното владение. То е добре да се отбележи и отстоява за тяхната некоректност, защото, както повечето погрешни имена, те са породили погрешни вярвания. Благодарение на тях основно се предполага, че османската сила е възникнала с огромна инвазия в Мала Азия от огромен брой мигранти от Централна Азия, които жиевещи в палатка, подобно на ранните арабски армии, предлагат първо на Азия и второ на Европа избора да си сменят вярата или да бъдат подложени на смърт, погълнали или унищожи почти всички предишни неселения и помели напред Балканите като целеустремени апостоли на исляма.
  • 19 Как ли !?

    12 0 Отговор
    Нали за да могат да мързелуват правоверните трябва някой да им работи(робува)...
  • 20 Не съм Хасан

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мехмед":

    Аз и част от родът ми с голям зор, така сме съществували, но братът на прадядо ми и семейството му нямаха този късмет- да живеят постоянно в страх и зор. Избиха ги като крастави кучета, по време на трагедията на тракийските българи в Тракия 1913.

    Коментиран от #32

  • 21 123

    1 2 Отговор
    Ако съставът и целите на османлиите са били такива , щеше да мине и всички да разбират как са измислили в рамките на един век от появата им на западната сцена, до установяват в Северозападна Азия и Югоизточна Европа най-цивилизованата и най-добре подредената държава за времето си.
    Какаи са тогава османлиите в действителност? Какво общо имат с истинските турци? и по силата на какви вродени качества намират и затвърдяват властта си?
  • 22 123

    1 2 Отговор
    Произход на османлиите
    Първо чуваме за турците от китайски източници. Те бяха, силни и хищни жители на Алтайските равнини
    и долини: но по-късно, около шести век сл. Хр., те се намират здраво установени в това, което все още се нарича Туркестан, и се насочва на запад към Каспийско море. До известна степен минава повече от още един век и, достигнати от ислямаката мисионерска вяра на Западна Азия, те излизат от тъмнината на Далечния Изток в слаба светлина на западната история.
  • 23 123

    0 2 Отговор
    Една Боя, господарю на Кашгар и Хан на това, което китайците познават като хора
    на Thu-Kiu вероятно същото име като Турчин прегръща исляма и го налага на своите маздеистки поданици; но другиТурските племена, особено мощните уйгури, остават нетолерантни към новата религия и масово изгонват Thu Kiu от тяхното владение в Туркестан в Персия. Тук те се разпределят на отделни орди на север и в центъра. И в този ден в някои части на Персия, напр. Азербайджан, турците са основната част от населението освен че снабдяват управляващата династия на цялото кралство.
  • 24 Мехмед

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Чисти народи няма. Факт...! Вие съвременните "българи" сте менте българи. Истинските българи на Аспарух са се заселили единствено в северо-източна България. Сведенията за тях са оскъдни. Знае се, че са били малоброен тюркоезичен конен народ и толкова. Сегашните "българи" са си съществували далече преди тях. В един момент бивате във владенията на новата държава и усвояте техният етноним.

    Коментиран от #27

  • 25 Прочети

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мехмед":

    коментар №19

    Коментиран от #29

  • 26 123

    2 1 Отговор
    Защото шаховете от къщата Каджар не са иранци, а чисти Турци. Трябва да се отбележи западната граница на масовата Турска експанзия. Азербайджан е най-близкият до нас регион, в който преобладава тюркската кръв и най-западната провинция на истинската турска родина.Всички турци, които са преминали оттам в Мала Азия са сравнително малки отряди които са малцинства към чуждото на турците мнозинство на местното население. Те нахлули като номадски групи търсещи свободни пасища или банди от военни авантюристи, които, за първи път предлагайки мечовете си на принцовете на по-старите местни народи, и впоследствие на няколко пъти и накои няколко места се налагат върху бившите си господари.
  • 27 Така е !

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    И БЪЛГAРCКAТA иcтoричecкa нaукa НЕ ОТХВЪРЛЯ тюрКcкия прoизхoд нa ПРAбългaритe, нo ДНК изcлeдвaниятa
    пoкaзвaт, чe в днeшнитe бългaри имa мaлкo oт тeхнитe гeни. Прeди дa приeмaт хриcтиянcтвoтo или
    мюcюлмaнcтвoтo, Тaнгрa(Тeнгри) е бoгът нa тюрКcкитe плeмeнa. Пoтoмцитe нa прaбългaритe - гaгaузитe
    гoвoрят тюрКcки eзик нo ca хриcтияни... Нa кaмeннa кoлoнa oт врeмeтo нa хaн Oмуртaг имa нaдпиc c
    гръцки букви нo, нa тюрКcки eзик ! Рaзчeтeн e блaгoдaрeниe нa чувaшкият eзик, кoйтo c eзикa нa
    прaбългaритe e в ocнoвaтa нa тюрКcкитe eзици !

    Коментиран от #33, #58

  • 28 123

    2 3 Отговор
    Към първата категория принадлежат всички онези туркомани,Авшар, Юрук и други тюркски племена, които се филтрират през Ефрат в незаети или слабо населени части на Сирия и Мала Азия от седми век нататък, и оцеляват и до днес в изолирани места, разграничени от масата от местното население, отчасти от неизкорения инстинкт за номадски живот, отчасти от задържане на предислямските им вярвания и практики на първите имигранти. Във втората категория попадат военни авантюристи напр.
    турските преторианци, които издигат и премахват не по-малко от четирима халифи в Багдад през IX век, и онзи смел кондотиер, Ахмед ибн Тулун, който завзе трона в Кайро. Дори християнските императори се възползваха от тези яки бойци.Теофил от Константинопол очаква османското нашествие в Европа с около петстотин години чрез заселване на вардариотски турци в Македония.Най-важните членове на тази втора категория обаче са били селджуките. Подобно на по-ранните Thu-Kiu, те са изтласкани от Туркестан в края на десети век, за да основат силата си в Персия
  • 29 Мехмед

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "Прочети":

    Класата на търговците в Османската държава се състои 100% от немюсюлмани, предимно евреии /хе хе/.
    Има и доста християни разбира се, но не и турци. До ден днешен немюсюслманите в Турция са предимно бизнесмени, буржоазия. Какви роби? Кви пет лева? Това, че твоите деди са били свинари е техен /твой/ проблем.

    Коментиран от #35

  • 30 Кого лъжете соросоиди😂😂😂

    3 11 Отговор
    Населението на Истанбул през 1945 е 1078399 души. През 1950 е 1166477 души. През 1955 е 1533822 души. Погромът е само в празните ви кратуни 🤣🤣🤣
  • 31 123

    1 1 Отговор
    Тук, в Хорасан, масата на ордата се установява и остава: сравнително малко от тях продължават на запад като военни авантюристи, за да нападат Багдад, Сирия, Египет и Мала Азия. Тези първи завоевания са краткотрайни нападения и кратко владение на тези земи: но век по-късно двама лишени от собственост племенници на Мелек шах от Персия тръгват навоенно приключение, което има по-трайни последици.Прониквайки с малко последователи в Мала Азия, те завземат Кония и основава там кралство съюзно на Великия селджук на Персия, но в действителност независимо и предназначено да продължи около два века.
  • 32 Е как до 1913 са живяли мирно

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "Не съм Хасан":

    И щастливо а след това са ги заклали? Да не би да защото през 1912 българската войска заедно с местните българи избива около 3 милиона турци в източна Тракия предимно жени старци и деца?

    Коментиран от #47, #59, #61

  • 33 Мехмед

    1 12 Отговор

    До коментар #27 от "Така е !":

    Прав си но точно ДНК изследванията показват, че сегашните "българи" са всъщност заварено население. Източно-азиатските и централно-азиатските хаплогрупи са едва 1%. Всъщност не се различават по нищо от останалите балкански популации. С други думи тюрксото липсва. Липсва и българското. Просто са откраднали славата и историята на чужд народ. Смеят се на македонците, а са същите маскари. Те са всичко друго но не и българи.

    Коментиран от #66

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кои са тия нормални страни

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Знаеш ли само за една седмица Ердоган с колко държавни ръководители се срещна? С толкова с колкото българският президент не се е срещнал за 7 години 😂😂😂

    Коментиран от #43, #60

  • 38 Викаш богаташите и учените

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демек":

    Са били роби на общаците...ъъъъъ. Абе къде ви копат такива охлювофрени 😂😂😂😂
  • 39 123

    0 1 Отговор
    Макар и малобройни, техните сили се набират от професионална военена класа, коатоо беше подкрепила Абаската империя и формира селджукските кралства в Персия и Сирия, и превъзхождат всякакви византийски войски, които биха могли да бъдат разположени в Южна или Средна Мала Азия. Те съставляват компактно тяло от бойци, които се виждат в тези региони от някои поколения. Те намират подкрепа от разпръснатите тюркски групи въведени вече в страната; и от местните християни, който произлязът от иконоборците от преди два века преди, които намират управлението на мразещите изображения мюсюлмани за по-благоприятно и по-ефективено от това на Византииските императори.
  • 40 Казано е !

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мехмед":

    "Когато фактите говорят дори и турците трябва да мълчат !".
  • 41 123

    0 1 Отговор
    Селджуките ползват ислямът на иранците. Съответно неговите учители, подкрепени от ефективна сила и предлагаща сигурност и привилегии, бързо спечелва местните жители ликаонци, фригийци, кападокийци и киликийци и ги свързва в една нация, оставяйки тук таме обособени общности ценяши вярност към византийското християнство. В случай, населението на почти две трети от Анадолският полуостров вече се идентифицира с ръководната тюркска от преди, в началото на тринадесети век, на сцената се появяват нови турци, тези които ще основат Османската империя.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вашият

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кои са тия нормални страни":

    Ердоганчо се изживява като новия халиф на мюсюлманския свят, но истината е, че в Близкия Изток командва Израел, който може дори сам да постави на място и Турция и ИРАН. Засега им гледа сеира...

    Коментиран от #57

  • 44 123

    1 2 Отговор
    Те навлязоха в Мала Азия подобно на по-ранните туркомани като малка група номадски авантюристи, изхвърлени от по-голямата група турци, заселени в Персия, да търсят нови пасища западно от Ефрат. Има легенди за първата им поява и установяването на тези турци: но всички са съгласни, че те са били незначителнен брой не повече от четиристотин семейства. Преминавайки през Армения, те се придвижват постепенно на запад от Ерзерум с надеждата да намерат някоя неокупирана страна, която
    да се окаже едновременно благодатено и плодородено. Тогава византийското влияние е много слабо и се отлива. Константинополе в латински ръце, гръцко пишешите са само по северната част на Анатолското
    крайбрежие, управлявано от два отделни центъра, Исник (Никея) и Трапезунд: а и селджукското кралство не е в действителност много по-жизненно от Гръцките държавици.
  • 45 123

    0 1 Отговор
    Селджиците макар и очевидно без съперник, съществуват по-скоро от престижа на миналото си, отколкото от действителната си власт. Моментът на нейното разпадане наближава, а анадолският полуостров – две трети Ислямизиран, но зле организиран и много свободен, отново се превръща в поле за дайствие на всеки авантюрист, който може да командва малка компактна сила. Новодошлите турци най-накрая са поканени да се установят в крайния северозападен край на територията на Селджуците в
    региона близо до Никея.Йенишехр е главния град, който става резиденция на османлийския вожд Ертогрул, се намира, по въздушна линия, на по-малко от петдесет мили от Мраморно море и на сто мили от Константинопол. Ертогрул трябва да бъде надзирател гранницата, да държи територията за селджуките и да я разшири за себе си за сметка на Никея ако може. Ако той победи, толкова по-добре за султан Алаед-дин; ако не успее си е негов проблем
  • 46 123

    0 1 Отговор
    Едва ли обаче неговото племе са заселва между битинците и гърците от Йенишехр, преди преди колапса на селджуките да стана факт. Татарската буря, яздена от Дженгис Хан, който беше завладял Централна Азия, изразходва последната си сила в кралство Кония и, като се оттегли, остави селджуките в несъстоятелност поради липса на военна сила и престиж и оставя Анадола без господар. Феодаторите са били свободни навсякъде да се бият или унищожават и те прекарват последната половина на тринадесети век в битки за каквото и да било. останките на Селджужите потъвсат завинаги около 1300 г.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Посмали

    8 0 Отговор
    Мехмеде ! Истината е, че са избити и прогонени българите, които са били болшинството от населението на Одринска Тракия. И като приказваш за милиони имай на предвид, че според преброяването от 1927 г. Турция е с население от 13 648 270 вкл. и другите етнически групи.

    Коментиран от #55

  • 49 123

    0 2 Отговор
    В крайния северозапад обаче, масово населението е все още е християнско и гръцкко, никои
    Турският владетел да съживи предселджукски статус или просто продължи селджукската система в миниатюра.Ако изобщо иска да запази независимостта си, той трябва да разчита на местния християнски народ, който все още не е мюсюлмански, да сформира коалиция с „гърците“, за които възстановяването на Константинопол от латините е дало свежо надежди. Осман, който е наследил Ертогрул през 1288 г.
    разбрира че е единственият му възможен шанс да продължи господство и бъдещ е е да се съюзи с християните гърци. Той се обръща към гърците, като елемент на жизненост и числена сила за власта му който трябва да бъде погълнат в зараждащото му се кралство, и се прилага неуморно към спечелването и идентифицирането на гръцките феодални господари с неговата държава и граници.
  • 50 123

    1 2 Отговор
    Някои от тях, като Майкъл, лорд на Харман кая, с готовност застанаха с енергичния турчин
    и станаха мюсюлмани. Други се оказахват длъжни да го приемат или да бъдат смачкани. И до днес в квартал Бруса има гръцки общности, които ревниво пазят привилегиите, които датират от договори, направени с техните сеньори от Осман и неговия син Орхан.
  • 51 123

    2 1 Отговор
    Въпреки че Никея все още устоява, Осман умира като господар на азиатските гърци; и жени сина си за християнка, известната Нилуфер, на когото реката Бруса все още носи името си, върху християнски основи тои изгражда силата на своята династия и държава. Първият полк от професионални османски войници е вербуван от него и въплътен по-късно от Орхан, неговия син, от гръцки и други християнски родени младежи, които, принудени да се ислямизират, и били образовани като имперски роби имитиращи на мамелюците
  • 52 123

    2 2 Отговор
    Наричат се османлии защото по същество като нация те черпят своята национална идентичност и сила не толкова от Централна Азия, колкото от смесването на турци и гръци, която политика Осман налага на народда си Този гръцки извор на народа на османската нация често се подсилва от неговите дни и до сега със смесването на османците с други европейски християнски народи..
  • 53 ComfortablyNumb

    2 2 Отговор
    Ми няма да пророня сълза , отказвам! Ако повечето християни който са били нагамбени са гръци и арменци отказвам да рева.
  • 54 Не ви ли стига, че

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мехмед":

    Първанов и вицето му Ангел Марин са турски мекерета.
  • 55 Освести се малко

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Посмали":

    А само 10г по-рано е била 22 млн.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 123

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Така е !":

    Утигурите на Аспарух са хуни, от същия произход са и хазарите, маджарите са хуни и угри, при ДНК изследването на гробни останки на пра българи резулата е че са европейски жители. На балканите е имало 3 големи преселвания на големи маси хора идващи от северната страна на Дунав и черноморските степи,Последната голяма вълна е започнала преди 1500 години и е свършила преди 900 години.Но 99% от всички нови преселници са е европейски произход а мнозинстото от тях са от същия народ дошъл на Балканските земи по рано от новите.
  • 59 Не съм Хасан

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Е как до 1913 са живяли мирно":

    Е как така живяли мирно и щастливо, па вдигали въстания??
  • 60 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кои са тия нормални страни":

    Хахаха..а ти знаеш ли от колко години Туркието чака да влезе в ЕС и още чука на вратата, ама май никой не и отваря. Ти Геврекчията го остави, неговата е лесна. А ти знаеш ли по колко месеца обикновенния турчак точи сополи за визи пред посолствата.Това знаеш ли го, а ? Иначе знаем как го посреща неговото аверче Путин..под портрета на Суворов.Хахахаха..май че са те боцкали с Турковак, та сам си верваш на глупостите
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Киро питоня

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мехмед":

    Ами няма и няма и да има.? Елементарна математика.
  • 63 Турски ценности

    14 3 Отговор
    Думите Турция и геноцид през цялата история на човечеството са синоними.

    Коментиран от #64

  • 64 Беге съдба

    0 6 Отговор

    До коментар #63 от "Турски ценности":

    А думите беге и робство са едно и също
  • 65 Тодор живков

    0 7 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 66 геноцид

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мехмед":

    "че сегашните "българи" са всъщност заварено население." за това си прав , две думи няма . Ние сме потомци на Траките и не го отричаме !

    Коментиран от #67

  • 67 Албен Манов

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "геноцид":

    И като се събудиш, краката ти отвити......
  • 68 Анонимен

    1 1 Отговор
    От 30 г не е ли в България същото. Като умрат християните ще им изкупим къщите. Историците чакат факти и да напишат назубреното от учениците. Без война всико те изкупуват в родопите. Нищо че по скат им обяснява някоя си писателка, че помаците били българи. Това го оставете на тях. А те вече са към туркие. Къде има келепир там и овцете на България. Зорлем гюзелик олмаз.