Last news in Fakti

25 Декември, 2021 19:00 10 758 81

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите:

  • омикрон-
  • факти-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бустерна доза-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • неваксинирани-
  • имунитет

Трябва ли да се ваксинираме редовно, за да имаме силна имунна защита?

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите: - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон кара много страни да разчитат на бустерната ваксина в борбата с него. В социалните мрежи обаче се тиражират съмнения дали въобще има полза от третата игла. ДВ провери колко истина съдържат тези твърдения.

Бустерната ваксина не защитава от Омикрон?

В социалните мрежи се разпространява мнението, че дори самата поява на Омикрон е свидетелство за безполезността на ваксинациите, включително на бустерните. Но до момента има само предварителни научни данни за ефективността на наличните ваксини срещу тази мутация на SARS-CoV-2. Много вирусолози смятат, че бустерните имунизации са важен инструмент за защита от Омикрон. В началото на декември новият германски здравен министър Карл Лаутербах написа в Туитър следното: „Данните за опасността, която произтича от Омикрон, стават все повече и стават все по-отчетливи. Съдейки по това, което ни е известно до момента, бустерната ваксина осигурява добра защита - най-малкото от усложнения".

От своя страна производителите на ваксината BioNTech/Pfizer твърдят, че за пълноценна защита от Омикрон са необходими поне три дози от препарата. Имунологът професор Райнхолд Фьорстер също смята, че бустерните имунизации са важно средство за защита от Омикрон. „Предполагам, че след бустерната ваксина човек е много по-добре защитен от зараза, отколкото след втората ваксина, а и е защитен за по-дълъг период от опасността да стане пасивен носител на заразата или да получи усложнения от COVID-19."

Доказателство за безполезността на имунизациите?

Както пише в Туитър, Израел е ярък пример за неефективността на бустерните ваксини: „Израел вече започва да ваксинира с четвърта доза. Този, който при това положение говори за „успешна ваксинация", или си е загубил ума, или трябва да се запознае с неутрални, базирани на фактите източници на информация".

Но изследване, публикувано от медицинското издание New England Journal of Medicine, представя доказателства, че покрай реимунизационната кампания в Израел броят на заразите е намалял значително. В изследването са участвали 1,3 милиона жители на страната на възраст до 60 години от тези, които вече са били ваксинирани два пъти. Някои от участниците са били и с трета доза. При тях нивото на заразите е намаляло над 11 пъти в сравнение с другата група.

Трябва да се има предвид и спадащата с времето ефективност на ваксините – факт, който отбелязват също и от Института "Роберт Кох". Данните от декември сочат, че нивото на защита срещу заболяване с COVID-19 при протичането със симптоми сред два пъти ваксинираните пациенти от 18 до 59 години и при хората над 60 години е спаднало от 80 на 68 процента за периода от 23-и август до пети декември.

Реимунизации безкрай?

Пак в Туитър председателката на парламентарната фракция на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел предупреждава за заплахата от принудителни ваксинации: "Потривайки ръце, основателят на компанията BioNTech Угур Шахин казва, че вече ваксинираните трябва да се имунизират сега и срещу Омикрон. Най-накрая трябва да се отървем от тези безкрайни ваксинации!", твърди тя. Всъщност в Германия задължителна ваксинация срещу Омикрон няма – изискването, което влиза в сила от март следващата година, ще важи само за персонала в болниците и в домовете за възрастни хора. Вярно е обаче, че се обсъжда всеобщо задължително ваксиниране, което предложение може да влезе за обсъждане в Бундестага през януари или февруари следващата година.

Що се отнася до бустерните ваксини, много вирусолози препоръчват те да се правят и за поддържане на висок имунитет спрямо COVID-19. Изводът, че третата ваксинация засилва имунния отговор на организма при зараза, се потвърждава и от изследване, финансирано от британското правителство. 2878 души на възраст между 30 и 78 години, имунизирани два пъти, получили и трета бустерна доза с един от одобрените седем препарата. В резултат било установено, че имунитетът на хората се е засилил, независимо от тяхната възраст и от вида ваксина. Само френският препарат Valneva не дал удовлетворителни резултати в хода на клиничните изпитания.

Автори: Астрид Пранге, Елена Гункел


Поставете оценка:
Оценка 2 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    156 25 Отговор
    Ваксинацията е варварска практика и една от най-фаталните от всички заблуди, които са в наше време". – Махатма Ганди, Ръководство за здраве (публикувана през 1921 г.)
  • 2 Оптимус Прайм

    147 5 Отговор
    Само Мегатрон може да ни защити от Омикрон.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Раданч Татлъту

    193 12 Отговор
    Брагодаря на "Дойче веле" за ограмотителната дописка!Аз съм преболедувал,но мисля да започна да се ваксинирам поне веднъж седмично.Мноо ма и страх от вирусъ.☠💉🤡🥳👍

    Коментиран от #29, #78

  • 4 ха ха

    149 5 Отговор
    Не, благодаря, Астрид и Елена. Осттавете ми правата, а вие ходете спасени със запретнато ръкавче и съборени атомни електроцентрали... щото така казали специалистите, които провели едни изседвания ;)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Dr. Zelenko

    138 14 Отговор
    До сега набодените са големи късметлии, че са получили физиологичен разтвор, но от Януари ще вдигнат рязко броя на инжекциите съдържащи отровата, с която в Германия и Австрия убиха стотици хиляди и осакатиха милиони.

    Коментиран от #33

  • 7 ха ха

    158 4 Отговор
    Преди 10 години зелените специалисти ви убедиха да смените свобода за сигурност като си съборите атомните електропцентрали и спрете производството на въглища, нали? Сега Путя ви е сложил в партер и след капитулацията пред зелените от Давос ще следва капитулация и пред него... След 10 години как да обясним на децата си капитулацията пред Биг Фарма, ако се окаже, че редовното бустеризиране е лошо за човешкия организъм?
  • 8 КонТрол

    78 2 Отговор

    До коментар #2 от "Оптимус Прайм":

    Да, но при една от мисиите си автоботите се озовали в България. Обаче когато видели цената на гражданската отговорност Оптимус Прайм ги събрал и напуснали планетата. Останал само десептикона катаджията Кво Праим.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    137 6 Отговор
    Честита Коледа Българи!Бях ви дал данни от Руски Сайт за инжекциите на Пфайзер.С една и две игли Вероятна защита 20%,с три игли 70%.Евреите дупчат 4игла....Днес в англосаксония са 1779/100000......в бг сме 290/100000.....Желаем Ви здраве на вас и фамилиите Ви Българи!
  • 13 Ами ...

    150 5 Отговор
    "Трябва ли да се ваксинираме редовно, за да имаме силна имунна защита?" Дойдохме си на думата. Да се "ваксинираме редовно". Всеки от нас да бъде направен зависим до края на живата си от някакъв препарат. Който в бъдеще ще си плащаме. Не, мерси. "третата ваксинация засилва имунния отговор". Как точно се измерва имунния отговор? В какви единици?

    Коментиран от #16, #23, #36

  • 14 Цар Иван Пишман

    145 8 Отговор
    От 7-те мои близки, които си поставиха трета доза, само един няма абсолютно никакви оплаквания. Всички други редовно излизат от ритъм, а на една жена откриха тромби. Другото, което ми прави впечатление, без да претендирам, че има връка, е скорострелното и видимо остаряване. Активни преди това хора, за два месеца побеляха и се промениха.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Петър

    149 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Нали знаеш наркопласьорското правило: Първите две дози винаги са безплатни.
  • 17 Закс

    5 64 Отговор
    Добра статия !

    Коментиран от #32

  • 18 Сивата чапла

    102 3 Отговор
    Тия се бодят по-често от наркоманите.
  • 19 ЕВРО НЮЗ

    64 2 Отговор
    Мило ми DW, що е то... TRIAL CLINICO 23. 07 2024 😁 пишат го производителите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 факт

    105 4 Отговор
    Не минава и ден без промивка на мозъка. Омръзнахте ми вече. Искам само да кажа, че и хапчето Пфайзер ми е съмнително. Уж лекувало короната, ама ще се види впоследствие дали лекува или прави нещо друго.
  • 22 Дилдо

    110 2 Отговор
    Отново вечерна доза Ковид пропаганда от Дойче Зеле
  • 23 Човек от щаба

    80 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Ма ние и сега си го плащаме. Индиректно, чрез бюджета. До август Пфайзер бяха реализирали 17 млрд. печалба - 1, 5 % от БВП на Германия. А още не се говореше за задължителни и постоянни дози. Част от тези пари разбира се се реинвестират в реклама. Реклама от която нямаше да има нужда ако действително препаратите работеха. Макар да минавам за антиваксър, щях да съм от първите, които щяха да си сложат инжекция, стига да виждах, че има смисъл. И ще си сложа ако някога излезе нещо работещо, от което да не се разболявам, да не го нося в къщи, за да дам своя принос в борбата. Но от сега одобрените нищо не отговаря на тези критерии, освен може би китайската. За нея никой не говори за бустер.

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    67 3 Отговор
    Само файзер защитава от Омикрон и целата гръцка, арменска и еврейска азбуки ! Убеден съм !
    😂
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕВРО НЮЗ

    84 1 Отговор

    До коментар #23 от "Човек от щаба":

    Няма нищо одобрено.. Има допуск за експеримент. Разрешението го дава Европейската агенция, която се състои от бивши служители на фарма компании, акционери в същите. Жив пример е Марио Драги. Бивш вице управител на американската банка Голдмън Сакс финансираща Файзер.
  • 28 Hoho Boho

    111 2 Отговор
    Ако прочетете внимателно, няма нито един аргумент в полза на ваксините. Има само хвалебствия от "вирусолозите" на фарма мафията, без нито един аргумент.

    Коментиран от #34

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    59 8 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    С абокат скоро ще се ваксинираш всеки ден , заедно със сутришното кафе!
  • 30 Оня

    75 2 Отговор
    Пълни глупости....мисирки.поне на коледа ни оставете на мира
  • 31 Ами ...

    7 60 Отговор

    До коментар #23 от "Човек от щаба":

    Коя китайска и защо именно тя? Защото е китайска, може би? По нагоре един прокламира омраза към САЩ. Прощавай, но да не проповядваш преклонение пред китайския комунизъм? До сега постовете ти ми изглеждаха разумни.

    Коментиран от #46

  • 32 Оня

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Закс":

    Ае ти т@п ли си
  • 33 12446

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Dr. Zelenko":

    Др Глупенко
  • 34 ЕВРО НЮЗ

    59 1 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Върти се в мрежата едно предаване на италианската телевизия RAI от 2005 година под заглавие.. ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА БОЛЕСТИ...., когато още журналистите не били купени.. Та става въпрос за 2005 година имат заделени 30 милиарда долара за разработки, а 60 милиарда долара за маркетинг.. Разбирай подкупи на политици и медицински персонал...... Сега сме в навечерието на 2022
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Посетител

    67 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Мерна единица ли? "Едно към кесим" - най-точната за случая! От новините тази вечер: Във Великобритания само за днес - над 120 000 новозаразени... При тяхното ниво на ваксане...
  • 37 Механик

    77 1 Отговор
    Да, бустерната доза НЕ ЗАЩИТАВА и за справка погледнете САЩ, Дания, Норвегия, Германия, Франция, Италия, Израел! Колкото до дойчевеле, то правете обратното на това, което тия ви съветват и ще жиеете добре, дълго и щастливо!
  • 38 Какво

    28 1 Отговор
    ПРАВИМ С БУСТЕРИЦИТЕ ?
  • 39 Миро

    50 0 Отговор
    Всеки който следи немските медии знае добре че германците сега са като дupe в коприва и не знаят на кой свят са .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мда

    44 0 Отговор
    Какъв микрон, какви глупости. Искат да боцкат хората с отровите.
  • 42 no name no face no numberИ

    55 0 Отговор
    Какво да гледаме вашите факти!? Истинските факти показват, че ваксинацията е БЕЗМИСЛЕНА. От друга страна Омикрон е безопасен, а вие го изкарахте някакъв кошмарен вариант,а той се изкарва много по леко и рядко се стига до нещо фатално. Много по опасна е ваксинацията с нещо , което никой незнае какво е и колко е безопасно, пък и защитата му наколко процента повече за три месеца аре у лево набиите си ги дето слънце не ви огрява може и през гривна 2g да пробвате
  • 43 Мама.кави

    39 1 Отговор
    МРЪСНА!👽..ТРОВИТЕ ХОРАТА БЕЗ ПРИЧИНА!...ОТ ГРИПА СЕ РАЗБОЛЯВАТ САМО ХОРА С СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА!ВАКСИНИТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ!МИЛИОНИ ГИ ХВАЩА ГРИПА В ЕВРОПА. СЛЕД 3.4 ВАКСИНАЦИЙ 🥶
  • 44 no name no face no number

    48 1 Отговор
    Забравих да напише,а бе вие срам нямате ли и на Коледа да ни занимавате с вашите буламачи!? Това е семеен празник да на семействата, които вие изкукалите западняци всячески търсите вариант да унищожите
  • 45 Д-р Хаус

    51 2 Отговор
    Преди дни четох, че Фаизерите сами заявяват, че и след трета доза, ефективността и след 3 месеца спада до 25% Т. е. предлага ни се да си бием бустери до безкрай. Накрая ще искат да станем като наркоманите, да си ги бием всеки ден
  • 46 Човек от щаба

    36 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    Е какво общо има едното с другото? Не, анти комунист съм, не одобрявам китайския комунизъм. Но е факт и другото. А западното печалбарство е пословично. И от там идва проблема с бустерите

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Винкело

    39 1 Отговор
    Скоро ли изтича задължението на нашите медии да налагат позицията на Дойче Веле? Може би от Нова година?
  • 51 Ами ...

    38 3 Отговор

    До коментар #46 от "Човек от щаба":

    Това, което наричаш "печалбарство", не е източно или западно. Мисля, че наред с теокрацията, милитаризма и полицейската държава, сме свидетели на нов вид диктатура - медицинска.
  • 52 010101

    33 0 Отговор
    Вкиснало зеле, немско. Доста гадничко.
  • 53 Да бе

    41 0 Отговор
    Това е чисто политическа статия, наклонена към търгашество. Няма нито един факт за защита срещу Омикрон с американските препарати, които са щедро тиражирани по медиите им. Но вече на ккой му пука за Омикрон или за Марон?
  • 54 не е медицинско-професор Ангелов

    35 0 Отговор
    Трета доза пази повече от втора... Колко повече? А четвърта? А защо не пета?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ТуентинКарантино

    22 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ами ...":

    Ами вземи пътувай, приятелче. Ще видиш неща, които ги няма по телевизията. Километрични опашки пред фууд банките например в големи американски градове. Реалност, приятел, не Холивуд

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дуай Липа

    29 0 Отговор
    DW проверява фактите както facebook и дяволът Евангелието. Който плаща, поръчва. Живеем в болен свят, за който краят може да е най-добрият вариант
  • 61 Ами ...

    6 8 Отговор

    До коментар #58 от "ТуентинКарантино":

    Вероятно съм живял по света доста повече от теб.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #62 от "МБабе":

    Грешиш дърво. Като малък гледах все съветски филми, защото други нямаше. Нямам намерение да участвам в разводняването на темата, коментирайки излиянията на патологично комуне.
  • 64 Въпрос

    31 1 Отговор
    А защо шефът на "Пфайзер" не иска да се ваксинира със своята "био" ваксина? Мисля,че всички се сещате защо ,освен ако не сте спрели да мислите.
  • 65 Sure

    27 2 Отговор
    Във всички публикации като тази липсва един много съществен елемент. В западните държави възлагат производството на някакви си ваксини в глобален мащаб. Но единствено и само на частни американски компании. Ваксинирането се субсидира от държавите, а не лично от хората. Тоест американците се наместиха директно в държавните политики за здравето...

    Коментиран от #67

  • 66 Иванов

    24 1 Отговор
    Бустерната доза е просто поредната доза. Същата работа ще ви свърши и ако пиете всеки ден цинк, селен витамин Д3 и витамин С, но без да страдате от отровите на ваксината.
  • 67 Ами ...

    6 7 Отговор

    До коментар #65 от "Sure":

    Глупости. "Индия е най-големият производител на ваксини срещу Covid-19 в света. През октомври властите там очакват да надхвърлят капацитет от 300 милиона дози месечно." Цитатът е от материал на БНР.

    Коментиран от #75

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Кобрети

    18 3 Отговор
    Правят експерименти с нас а ние сме послушни добичета По медиите ни занимават с глупости а не Казват кой е ВИНОВЕН ЗА СКЪПИЯ ТОК ГОРИВА ХРАНИ УСЛУГИ ОПЕРАТОРИ ниски заплати в Турция е в пъти по евтино
  • 71 номад

    12 1 Отговор
    като смръдна мирише на блато дали е омникорн страх ме е дан не крайна фаза даже в стаята треа се пусне кислород
  • 72 Стрелата

    14 2 Отговор
    Давай йй стадото щте сте по зле и от Наркоманите 3.4 5...10 доза лашкаййй
  • 73 Скоро

    14 1 Отговор
    кранчето на ИЗРОДИТЕ ще спре, хората разбраха и вече не се "хващат" на манипулациите. Ще има Земя, ще има хора, а вие, които създадохте този пълен план сте пътници, защото има БОГ!
  • 74 Матей

    9 1 Отговор
    Пак я отточиха на реклама,мизе-рабъли,такива дол-но-проб-ни!Какво ще ти помочнат тия бустери,с 12%намалявали симптомите,кой знае как го изчислиха?Нищо и никакво,това си е скапа-на реклама,пък който шаран клъвне.Първо това не са ваксини,а пробни препарати,експериментални.Това ,че са наложени силово за масова употреба не ги прави сигурни и доказани,за туй си има процедура и срокове,нищо от което не е спазено.Не говорят за инжекции,а направо за ИГЛИ,за да всяват пълно от-враще-ние.Някакъв Омур бей,собственик на фармацевтична фабрика се заложил на олука и златния дъжд право в чувала му,браво бе,а пък оня Садък бей--кмет на Лондон,не ги ли е срам тия западняци така са се отпуснали,като печена сланина.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Така мисля

    4 1 Отговор
    Да спрем поне месец да кликваме на подобни статии
  • 78 чекмедже 2

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Имунологът професор Райнхолд Фьорстер „Предполагам, че след бустерната ваксина човек е много по-добре защитен от зараза"....ЩОМ професора не е сигурен ,, а само предполага...За каво говорим господа от дойче зеле..Пълен провал....затваряйте кепенци..докато народа все още има търпение ..инак ще ви отнесе..Затова от Пфайзер вече знаят че към 2024г. по техните "прогнози" всичко ще отшуми...след като приберат трилиони евра от всички нормални хора..с гордаст ще рапортуват..КРАЙ НА ФИЛМА..свободни сте.

    Коментиран от #79

  • 79 ковид нейсе

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "чекмедже 2":

    Добре,че СЗО не се намесиха при появата на спина...още щеше да си ходим с презервативи....
  • 80 Фрика

    1 0 Отговор
    И такаам лека по лека коспирациите, че Бил Гейтс трови осакатява и убива хора с ваксини се оказва НЕ конспирация.

    Важно е само парите да те въртят реално на правителствата грам не им пука за здравето на хората.
  • 81 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Значи ясно се вижда че ваксината не помага ,поне не като ваксина ,а като нещо не се знае какво и каво ще последва .НО някой си ПОЛИТИК казал че вероятно помага и това се взима за истина .
    А факта че се рзжболяват постояно по няколко пъти и ваксинирани и не и с бустер все тая се приема за фейк .Но само в едно съм сигорен за в момента ,че не е важно здравето на хората а колкото може и със всички средства закони и НЕ повече ваксини да се набодът ако трябва по 10 за сметка на тези които ражумно отказват.