Last news in Fakti

4 Януари, 2022 17:04 6 470 40

36% инфлация, двойно по-скъп ток: Какво става в Турция?

  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Реджеп Ердоган играе смело, а целта е една - победа на изборите

36% инфлация, двойно по-скъп ток: Какво става в Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция всичко поскъпва - само цената на брашното и пилешкото месо е скочила с 86% за година. Мерките на правителството се оказват напълно неефективни за овладяването на инфлацията.

Инфлацията в Турция надхвърли 36% - това е най-високото поскъпване в страната от октомври 2002 година насам. През ноември на същата тази 2002 година, в разгара на онзи инфлационен пожар, на власт дойде Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган.

Сега президентът Ердоган и неговите министри се опитват всячески да озаптят инфлацията, която надвишава седем пъти правителствените прогнози. Президентът дори призова хората да държат спестяванията си в турски лири, а не в чуждестранна валута или в злато.

Експерти: политиката на правителство доведе дотук

Ръстът на инфлацията е лесно обясним. В хода на миналата година турската национална валута изгуби повече от половината от стойността си. Според финансовите наблюдатели, причина за обезценяването на лирата е правителствената политика да се поддържа нисък лихвен процент. Ердоган смята високите лихви за отрова и е убеден, че чрез ниския лихвен процент и евтината лира осигурява на турските експортни стоки конкурентно предимство по международните пазари.

От 1 януари властите в Турция въведоха драстично повишение на цените на електроенергията, която вече струва 50-100% повече, рязко скочи и цената на газа. А скъпият газ допълнително обременява турската икономика, която и без това мъчително се бори срещу инфлацията.

Дълготрайни решения липсват

Поскъпването драматично удря в джоба на потребителите, при това не само заради енергийните разноски. Брашното и пилешкото месо за една година поскъпнаха с цели 86%, олиото, млякото и киселото мляко – със 75%, хлябът - с 54%. В големи градове като Истанбул и Анкара вече от седмици пред щандовете за евтин хляб, който е субсидиран от властите, се вият безкрайни опашки. Правителството дори призова големите търговски вериги да намалят цените на хранителните продукти.

Президентът Ердоган трескаво търси изход от влошаващото се положение. Правителството му обяви, че от 1 януари с 50% се увеличава минималното трудово възнаграждение, което вече ще възлиза на 275 евро месечно. Част от икономистите смятат обаче, че това увеличение бързо ще се изпари и само ще ускори инфлацията.

Ердоган играе вабанк, а целта е една - победа на изборите

Ето как коментира случващото се в Турция икономическият анализатор на германския вестник "Зюддойче Цайтунг" Томас Авенариус:

"Политиката на ниски лихви и произтичащото от нея обезценяване на турската валута съсипва доверието на международните пазари и на инвеститорите, но на Ердоган очевидно не му пука. Неговият политически фундамент се пропуква, само това го тревожи. Ето защо президентът играе вабанк и се надява на бърз икономически ръст благодарение на евтиния турски износ. Опитва се освен това да оживи вътрешното потребление чрез евтини кредити. Повишава минималната работна заплата, заплатите на държавните чиновници и пенсиите на държавните служители. Всичко това обаче няма да бъде достатъчно, ако всеки път, когато влезе в супермаркета или отиде на пазара, потребителят продължава да се чуди как точно да свърже двата края и как да осигури на децата си по-добре бъдеще от своето собствено."

Андреас Мим също коментира темата във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг": "Ердоган се бори да задържи топящото се доверие на избирателите, апелира към националната гордост на гражданите и направо се моли на хората да извадят изпод дюшеците своите "бели пари за черни дни" и да ги обърнат в лири. (…) В крайна сметка обаче за Ердоган е важно да предотврати една-единствена, драматична загуба: загубата на президентския пост."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Още малко

    39 9 Отговор
    Като пусне атомните централи, тока ще поевтинее, дано да пусне една жица и насам! И сигурно ще пусне за да подлее вода на хидроинжинеееера! И като знам какви дувари живеят по Анадола, нашите османски цигани могат да работят в централите като ядрени инжинеееери!
  • 3 баба Пена

    49 3 Отговор

    До коментар #1 от "чан кайши":

    За съжаление сте прав. Язе от там си взимам олио, сирене и баклава. Да са живи и здрави комшиите, че тука шъ на уморят от глад .Изтепаха прасетата, добитъка, оня ден четох, че щяли хиляди кокошки да тепат в хасковско, оти имало кокошин грип. Как пък едно време нямаше таквиз грипове и щампове незнам.

    Коментиран от #10, #18

  • 4 кисело млЕко

    53 5 Отговор
    Турски кашкавал - 8лв/кг, в България - от 14лв. нагоре.

    Коментиран от #15, #23

  • 5 XXL

    56 9 Отговор
    Кавото са спретнали по сценария на ФАЩ това и става. Като не става с кухи обвинения за нарушаване на човешките права, с ялов опит за пембяна революция, или с още по некадърен опит за държавен преврат, накрая им обезценяват валутата и почват да обясняват напоително на тълпите, че сатрапа им е виновен за всичко това. С надеждата да се вдигнат и да го свалят, че ФАЩ да им сложат по-правилно слугуващ им сатрап.

    Коментиран от #6

  • 6 Поп Андрей

    35 5 Отговор

    До коментар #5 от "XXL":

    Много точно казано ваша милост.
  • 7 КОТарАК

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "чан кайши":

    в Таджикистан пък е по-евтино от Турция
  • 8 долу ЕС

    34 13 Отговор
    във великия скапан Ес инфлацията е над 15 а тола над 400процента. кой е клоаката сега?????
  • 9 Кински

    18 24 Отговор
    Ще остане май последния султан .скоро народа ще го изрита .с тази политика нищо добро не го чака .
  • 10 ДБ.....

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "баба Пена":

    ти луд ли си ве,олиото там е почти колкото тук 3.00 лв.преди 10 дена бяг в Одрин

    Коментиран от #14

  • 11 ЗАГРИЖИЛЕ СЕ ЗА ЧАЛ'МИТЕ ...АВЕ..

    45 7 Отговор
    ОТ...0.22лв.,....НА...0.86лв ГО НАГЛАСИХА ТОКА ФАТМАЦИТЕ У НАС! (400%)!
    ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ:
    ХЛЯБ- ..ОТ...0.70лв,....на 2.20лв.(310%)
    ...олио: от 1.40лв ....на 5.80лв.(410%)
    Кашкавал ,от 7.00лв,....на 18.00лв.(240%)
    ... ФАТМАЦИТЕ И КИРО...ЗАКОПАХА ДЪРЖАВАТА, АМА...КОМЕНТИРАТЕ..КОМШИИТЕ

    Коментиран от #21

  • 12 Всъщност е дефлация, а не инфлация

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "чан кайши":

    Цените в $ и € постоянно падат. Инфлацията е тук.Затова всичко е 2 пъти по-скъпо.
  • 13 Наркос

    22 3 Отговор
    Време им беше, на нас още преди 20 години ни го скроиха тоя номер !
  • 14 Месут

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "ДБ.....":

    Така е . Има обаче една малка подробност. Бай Хасан в Турция с минимална чиста заплата 4253 лири си купува 170 бутилки по 1 литър олио, докато Ганьо в България с чиста минимална заплата 500 лева си купува от 115 до 120 бутилки по 1 литър олио.

    Коментиран от #36

  • 15 Обесен Язовец

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "кисело млЕко":

    Нормално е Турския да е на по - ниска цена. Какво се оплакваш толкова? В нашия все пак се влагат по скъпи суровини, като сухо мляко и палмово масло! В Турския какво има? Само мляко!
  • 16 tomito

    14 1 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел
  • 17 Холандец

    13 1 Отговор
    Тука е по-зле. Ама казаха че нема да има официална инфлация. То повишение на газ и ток било временно. Затва нема инфлация в Холандия.
  • 18 Немаше, немаше

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "баба Пена":

    Ама нали трябва да ти пробутат високите цени, ако си имаш няма да купиш и няма да успеят да дигнах цените!!!
  • 19 Rado

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "чан кайши":

    За нас е евтино, но питай как е за турците.
  • 20 Rado

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "чан кайши":

    Турция се заигра с Русия и лирата задмина рублата по обезценяване
  • 21 От къде ги взе тези цени бре?

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЗАГРИЖИЛЕ СЕ ЗА ЧАЛ'МИТЕ ...АВЕ..":

    Да не си Гербаджия?
    Първо систематично дигнахте тока чрез борсата и "ваши спекуланти" помогнаха да излети в космоса и сега се правите на специалисти!
    Няма фирма която да не е рекетирана от ГЕРБ, мами... та ви мръсна
  • 22 Мамут ХуЙсеин

    13 3 Отговор
    Америка ще ги съсипе финансово това е истината.
  • 23 Драгой

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "кисело млЕко":

    Въпроса е колко кг кашкавал си купува турчина и колко българина с една заплата. Те и в Нидерландия ревяха, че бензина е скъп, но с една заплата могат да си купят 12 пъти повече от нас.

    Коментиран от #25

  • 24 СИК

    3 0 Отговор
    Може да си ги мушнеш 4 пръста директно отзад тарамбука скапана.
  • 25 5иция

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Драгой":

    Като каза кашкавал та се сетих за един адрес в нет пространството изписвано на латиница е мармара.де. Та тази фирма продава сирене БУЛГАР и то със снимка на българския трикульор. Тази фурма има ли филиал в България не успях да намеря освен адреса и в Турция.

    Коментиран от #26

  • 26 5иция

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "5иция":

    Много съм изненадан и друга ТУРСКА фирма в европа произвежда БЪЛГАРСКО сирене с името БУЛГАРЕВО. Може да си намерите изображения в нета с името БУЛГАРЕВО пейнир(сирене). Много съм учуден българите са забравили да произвеждат БЪЛГАРСКО сирене. Срамота е. А като ги гледам какви ФИЛОСОФИ какви ИКОНИМИСТИ какви СТРАТЕЗИ се навъдили тука мали мали жално и милно ще плаче.
  • 27 Черни дни

    2 5 Отговор
    Ако Ердоган загуби властта, той ще избяга в чужбина и той и престъпното му семейство ще се радват на откраднатите милиарди. Но турските тролове на неговия режим, които и тук подкрепят скапания му режим и които така изсмукаха кръвта на обикновения турчин, ги чакат от глад до бесилка, защото опозицията знае кои са. Разбира се, има решение на гражданската война, ако Ердоган и режимът откажат да предадат властта по демократичен начин...

    Коментиран от #29

  • 28 5иция

    5 0 Отговор
    За желаещите по европа могат да си намерят качествено бяло българско сирене от турската международна фирма баккалинтернатионал.ком Само за 25 $ килограмът.
  • 29 5иция

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Черни дни":

    А бе Ш у ш у м и г О още ли се надявате на военнен преврат. Какви са тия стари мераци.

    Коментиран от #33

  • 30 Турция

    10 0 Отговор
    Не я мислете.Хирата ще си отворят недостроените АЕЦ и са шест ами вижте нас дето цункаме евроге..ки и американски сбръч..ни седалища и си затворихме здрави и работещи блокове АЕЦ до къде ще ни докарат
  • 31 5иция

    5 0 Отговор
    Аха сратията е на DW тези непременно са яли турско сирене БУЛГАРЕВО.😉😉😉
  • 32 Тайбе Иван

    3 2 Отговор
    Диктатора ще ги върне назад с 50 години
  • 33 окото

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "5иция":

    така че и ти имаш причина да се страхуваш от промяната, а..? ок

    Коментиран от #35

  • 34 янките не прощават

    1 2 Отговор
    който тъче на два стана пада ..... дали от това падане няма да се роди нова държава на изток от турция
  • 35 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "окото":

    СтРАХ
  • 36 Русофоб

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Месут":

    Живота си олио ли го измерваш .....?!

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    0 1 Отговор
    Не ги мислете Турция
    У нас става по страшно
  • 39 666

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Русофоб":

    Ако е за бутилки РАКИЙКА непременно ги надминаваме нали. Съседитя нямат шанс. 😉😉☺☺
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: