Last news in Fakti

4 Януари, 2022 17:31 2 459 15

С колко ще поскъпнат стоките и услугите през новата година?

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • пандемия

Трудно е да се прецени колко време ще продължи ценовият натиск, но необходимост от същностни промени в паричната политика на ЕЦБ засега няма

С колко ще поскъпнат стоките и услугите през новата година? - 1
Снимка: shutterstock

Около две трети от търговците на дребно в Германия предвиждат увеличение на цените. "Такова увеличение не е имало от десетилетия", казват експертите.

Става дума просто за един градински фенер, разработен от хамбургска фирма. Но той илюстрира достатъчно ясно защо цените в магазините ще продължат да растат и в бъдеще. Производствените разходи в Китай са се увеличили с 16 процента, транспортните разходи до Германия са нараснали четири пъти. Към базовата цена има се добавя печалбата на компанията, търговските разходи и данъците.

Резултатът: от януари фенерът вече не струва 99 евро, а 189 евро. "Подобен скок в цената е без аналог в историята на фирмата", казва собственикът Ян Филипи. Той изобщо не е убеден, че ще може да продава фенера с новата му цена, но обяснява, че са били принудени да предпиемат тази стъпка поради нарасналите разходи.

"Страничните ефекти на пандемията"

Случаят с хамбургската фирма е типичен за германските предприятия. Към две трети от фирмите в търговията на дребно предвиждат да увеличат цените си в бъдеще - показател, какъвто германският институт Ifo не е констатирал в допитванията в Германия от 30 години насам. Икономистът от Дойче Банк Ерик Хайман не е изненадан - при положение, че има недостиг на суровините и транспортните капацитети в световен мащаб. "Оттам нататък растат и цените за фирмите по цялата верига. Такова увеличение не е имало от десетилетия", обяснява той.

Исторически рекорди достига и инфлацията - през ноември стоките и услугите в Германия са поскъпнали с 5,2 процента в сравнение с преди година. Това е най-големият ръст от почти три десетилетия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяснява инфлацията със "страничните ефекти на пандемията" - връщането към старите ставки, данъците върху CO2 и рязкото покачване на цените на енергията. Тобиас Линцерт от ЕЦБ признава, че инфлацията дори е надминала очакваните нива. Но във времената на пандемия е несравнимо по-трудно да се направят точни прогнози. Същевременно множество представители на ЕЦБ казват, че и през новата година цените могат да се увеличат повече, отколкото се очаква.

Фирмите трябва да повишат цените на стоките

Реномираното берлинско издателство за настолни игри "Шмид" също се бори с нарасналите производствени и транспортни разходи, признава неговият директор Аксел Калденхофен. "През новата година ще трябва да увеличим цените с 4-5 процента." Но в краткосрочен план друг изход няма. За в бъдеще не е изключено по-голяма част от производството да се върне в Европа, за да се избегнат високите транспортни разходи.

Производителят на дизайнерски градински фенери Ян Филипи е изправен пред тежко решение - трябва да увеличи със средно 25 процента цената на своите продукти. "Не можем да си позволим дълго време да продаваме на загуба", признава той.

Трудно е да се прецени колко време ще продължи ценовият натиск, но необходимост от същностни промени в паричната политика на ЕЦБ засега няма. Експертът Тобиас Линцерт посочва: "Едва ако инфлацията се задържи трайно на два процента, ще има нужда от съответни действия в сферата на паричната политика. Едва тогава бихме могли отново да увеличим лихвите". Засега явно лихвите ще си останат нулеви. Но пък цените ще продължат да растат и през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    31 0 Отговор
    Цените на всичко скачат нагоре,а на скапаните политици им дреме на опак работа.

    Коментиран от #6

  • 2 Идва нова криза

    31 0 Отговор
    И така ще е на всеки 15-20 години! Капитализъм братче! Богатия ще стане по богат, бедния по беден, а работника магаре! Отврат!
  • 3 Моля ви се

    15 2 Отговор
    какво поскъпване, като въведем канадския долар, ще потече рогът на изоболието...

    Коментиран от #11

  • 4 Нека

    30 0 Отговор
    Ма да поскъпнат бе-със петстотин или хиляда процента да поскъпне всичко...та белким тоя народ по света се пробуди и разбере,че е превърнат в потребителско мекотело....Нека да им се отворят очите и да разберът-че щастието не е само в матерялното...-защото днес матерялното е поставено в култ от новите господари на света
  • 5 Майна

    21 0 Отговор
    Голямото нулиране ...АКО НЕ НАДИГНЕМ ВСИЧКИ ЗЕМЛЯНИ!

    Коментиран от #13

  • 6 Не е така

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Кокорчо ни обеща светло бъдеще, вервайте му!!!
  • 7 Тихомир

    17 0 Отговор
    Никаква промяна в политиката на ЕЦБ, докато не стане по-евтино да лепим пари, вместо тапети по стените. Чака ме ремонт на апартамента.
  • 8 Вафлата

    18 0 Отговор
    Вафли Боровец от 43 стотинки преди 2 дни на 60 стотинки сега.
  • 9 Сатана

    0 2 Отговор
    Дюнерът в Дюселдорф е по—евтин от този в Дрезден.И в Германия навсякъде изкупуват кенчета и бутилки.Връщаш няколко шишета и си купуваш пълно с изстудена Руска водка.Далавера а не натиск!
  • 10 Пръц

    14 2 Отговор
    Ами боба вече е в опаковки от 800гр. и на повишена цена.Виждал съм и 400гр фасул.Соковете вместо литър са 750мл.и увеличени при това .Кебапчета 6 БР.сурови на цената на вече липсващите опаковки от по 10бр.
    Мачкай,Киро!

    Коментиран от #14

  • 11 Канадски долар

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Моля ви се":

    С нарисувани гъски.Това пари ли са ?
  • 12 Грантаджиев соросоид

    13 2 Отговор
    Капитализма води до войни, дефицити, кризи и инфлация (в превод обезценяваме ви парите, за да ни бачкате повече за същите неща). И те така си се върти света. И всяка цъфнала демокрация трупа дългове, дето и правнуците и не могат да изплатят, а и очевидно не смятат.
    Накрая световните ресурси се оказват в ръцете на шепа психопати. В момента под 1% от населението притежава над 50% от всички активи.
  • 13 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Точно това е целта.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Blackthorn

    7 0 Отговор
    С парите ще се случи така, че да не можеш да си купиш НИЩО! Страшно време иде. Гответе се и трупайте продоволствени запаси!
Новини по държави: