Last news in Fakti

5 Януари, 2022 11:20 2 845 25

Турция трябва да се откаже от заплахата за война

  • егейско море-
  • гърция-
  • турция-
  • война-
  • заплаха-
  • никос дендиас

Турското правителство се е ангажирало с постоянно изкривяване на истината, обяви Атина

Турция трябва да се откаже от заплахата за война - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас подчерта категорично, че Турция трябва да докаже ангажимента си към международното право, като започне с оттеглянето на заплахата от война (casus belli) срещу Гърция и признае, че нейното морско споразумение за границата с Либия е нищожно, цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, пише агенция "Фокус".

Говорейки пред пресата след среща с гостуващия му колега от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, Дендиас каза, че Турция може да докаже ангажимента си по отношение на международното право, като приеме неговото „много просто предложение“. Той направи своите забележки на фона на скорошната ескалация на агресивната реторика на Турция срещу Гърция, която, както каза той, „прие размери, които не сме виждали от години“.

„Турското правителство се е ангажирало с постоянно изкривяване на истината и всяка представа за международното право, включително морското право“, каза Дендиас, подчертавайки, че Анкара е разположила най-голямата десантна сила в Средиземно море и „в същото време изисква от нас да демилитаризираме нашите острови“. Това би било равносилно, каза той, на отказ на Гърция от признатото право на самозащита, както е предвидено в Устава на ООН. Дендиас определи отношението на турското правителство по въпроса като „въплъщение на абсурда“.

Позовавайки се на разговорите, които е провел със своя саудитски колега, той отбеляза, че „двете страни са ангажирани със защитата на международното морско право и свободата на корабоплаването“. Дендиас също така подчерта тесните връзки между двете страни в много области - от отбраната до инвестициите. Той разкри, наред с други неща, че скоро делегация от Саудитска Арабия ще посети Дедеагач в Северна Гърция, за да обсъди инвестиционни въпроси. От своя страна принц Фейсал бин Фархан ал Сауд настоя, че страната му е „заинтересована от укрепване на отбранителните, културните и търговските отношения с Гърция“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пламен

    14 16 Отговор
    Притеснителното е че България е на страната на турция.Нито веднаж не осъди нарушенията на морските и въздушни граници на Гърция.Дори не осъдихме арменския геноцид

    Коментиран от #9

  • 9 На каква

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    страна?! Нали сте заедно уж в НАТО!?Още ще се сбъркате вие,нищо не знаете!Тепърва се започва!
  • 10 Вай вай !

    16 13 Отговор
    Турците били заплаха за вековните имперски амбиции на гърци и араби.
  • 11 Летописец

    10 6 Отговор
    С краварите зад гърба, турската армия и в момента е нагазила в Ирак, Сирия, Либия.
    А американските слуги в ЕС не смеят да гъкнат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 жалка работа

    8 18 Отговор
    имено, благодарение на бай ердо турция е новият абсурдистсан но всички знаем какво ще се случи в крайна сметка. бай ердо ще клекне. той говореше за убийци, диктатори, расисти, нацисти, ненормални и тн, срещу египтяни, евреи, саудитци, емирци, американци и сега тича да им целува ръцете, краката, задните части. е, ще целува и гръцките псоли.
  • 14 Всички яхат гърците

    9 9 Отговор
    Сега ги яхнаха и чаршафосаните. Пълно падение.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Край Босфора

    10 12 Отговор
    Очевидно е, че турците не могат да се противопоставят успешно на гърците. Но те трябваше да разберат, че след като не могат да се справят с глада и мизерията си, как биха могли да се справят с нещо друго.

    Коментиран от #23

  • 17 Явно някъде Турция пак е

    12 6 Отговор
    Объркала някои гръцки сметки щом дендито пак реве безпомощно 😂😂😂
  • 18 Info

    8 7 Отговор
    Строг отговор на Атина на турското нападение срещу Никос Дендиас. Гръцкото външно министерство характеризира като оксиморон факта, че докато системните турски правителствени служители пряко заплашват Гърция и дори поставят под въпрос нейния териториален суверенитет, Анкара обвинява Гърция в "провокативни изявления и действия". Атина отговаря с особено строг тон на атаката на турското министерство на външните работи лично срещу Никос Дендиас, когото Анкара обвинява в популистки твърдения и антитурски изявления. Представителят на Министерството на външните работи Александрос Папайоану подчертава, че г-н Дендиас изразява твърдите позиции на гръцкото правителство с хладнокръвие и трезвост, като внимателно избягва всякакви номинални позовавания на официални лица на други държави, както е обичайно в дипломатическата практика.
  • 19 Info

    8 10 Отговор
    Наистина е тъжно, че турското външно министерство нарушава това неприкосновено правило и отправя необосновани обвинения срещу правителствени служители на други страни, като премиера и външния министър на Гърция, каза Папайоану. Също така е оксиморон, че докато турските правителствени служители систематично директно заплашват Гърция и дори поставят под въпрос нейния териториален суверенитет, Анкара обвинява страната ни в „провокативни изявления и действия“. По отношение на едностранните възражения, посочени в съобщението на турския външен министър, Атина ги отхвърля изцяло. Гърция ще продължи да изгражда отношенията си със съседните и други държави в контекста на зачитане на международното право и добросъседските отношения и призовава тези страни в региона, които все още не са го направили, да спазват тези основни правила, вместо да ги нарушават на дневна база, подчертава гръцкият дипломат. В него се посочва, че Гърция ще продължи да укрепва своите съюзнически и партньорски отношения, които имат чисто отбранителен характер, не предявяват никакви незаконни едностранни претенции и запазват законното право на самозащита, както е посочено в Устава на ООН. И накрая, Гърция винаги е отворена за конструктивен диалог, при условие че той се води при пълно зачитане на международното право, включително международното морско право.
  • 20 Гърция и международно право

    11 6 Отговор
    Смях 😂😂😂😂
  • 21 Никой не вярва на малакитата

    10 6 Отговор
    Затова плащат луди пари за разни лобита.
  • 22 дааа

    9 11 Отговор
    никой не е изненадан от поведението на турците. хората са примитивни, нецивилизовани. те са по-нагли от сиганите.
  • 23 Голям смях

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Край Босфора":

    Топ постижение! В крайна сметка Ердоган успя да постави Турция в топ 10 на страните в света. Сега е на 8-мо място по най-висока инфлация и скоро ще изпревари страната от третия свят Зимбабве. Пожелаваме му късмет!

    Коментиран от #24

  • 24 жалка работа

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Голям смях":

    турция наистина сега, благодарение на ердоган по тези въпроси, като инфлация, глад, мизерия и глупост, попада в тази категория държави, стил зимбабве-етиопия-сомалия-конго
  • 25 Така, значи

    2 4 Отговор
    Турция заплашва друга държава с война, ако упражни право, което предвижда международното право! Hяма по-мизерна държава в света от Турция, никой в ​​света не се държи така, нито пък африканците в джунглите!
Новини по държави: