Last news in Fakti

5 Януари, 2022 13:52 3 988 19

Турция отговори на Гърция

  • турция-
  • отговор-
  • гърция

Отхвърли изказване на Никос Дендиас

Турция отговори на Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Изказванията на гръцкия външен министър са популистки и неприемливи. Това обяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич, цитиран от агенция Анадола.

Гръцкият дипломат Никос Дендиас говори през вчерашния ден. Той отправи критики към турските действия спрямо неговата страна.

Турският представител обяви, че това няма как да отговаря на идеята за добросъседски диалог. Гърция и Турция подновиха двустранните преговори през миналата година.

Според Билгич подобни изказвания показват, че съседната страна предпочита да поражда напрежение, вместо да го потушава. Той настоява, че Гърция постоянно търси партньорството на трети страни, за да оправдава своето поведение.

Настоява, че гръцките действия често са в противоречие с международното право. Това няма как да бъде прието от турското правителство.

Турските представители призовават гръцкото правителство да следва здравия разум.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    5 14 Отговор
    Турските представители призовават гръцкото правителство да следва здравия разум. АМЕРИТЕ КАЗВАТ СЪЩОТО НА РУСИЯ,ОТНОСНО УКРАЙНА.

    Коментиран от #4

  • 2 доган

    14 25 Отговор
    Кюрдистан е новата държава, турците масово се пишат кюрди. На тържествената вечеря ядат свинско!

    Коментиран от #8, #13

  • 3 Боя си търсят

    10 18 Отговор
    пуяците нахални !
  • 4 Пенчо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Сбъркал си ваксата,РФ казват същото на САЩ относно Украйна!
  • 5 Гърция отговори на Турция

    9 11 Отговор
    Строг отговор на Атина на турското нападение срещу Никос Дендиас. Гръцкото външно министерство характеризира като оксиморон факта, че докато системните турски правителствени служители пряко заплашват Гърция и дори поставят под въпрос нейния териториален суверенитет, Анкара обвинява Гърция в "провокативни изявления и действия". Атина отговаря с особено строг тон на атаката на турското министерство на външните работи лично срещу Никос Дендиас, когото Анкара обвинява в популистки твърдения и антитурски изявления. Представителят на Министерството на външните работи Александрос Папайоану подчертава, че г-н Дендиас изразява твърдите позиции на гръцкото правителство с хладнокръвие и трезвост, като внимателно избягва всякакви номинални позовавания на официални лица на други държави, както е обичайно в дипломатическата практика. Наистина е тъжно, че турското външно министерство нарушава това неприкосновено правило и отправя необосновани обвинения срещу правителствени служители на други страни, като премиера и външния министър на Гърция, каза Папайоану. Също така е оксиморон, че докато турските правителствени служители систематично директно заплашват Гърция и дори поставят под въпрос нейния териториален суверенитет, Анкара обвинява страната ни в „провокативни изявления и действия“. По отношение на едностранните възражения, посочени в съобщението на турския външен министър, Атина ги отхвърля изцяло. Гърция ще продължи да изгражда отношенията си със съседните и други
  • 6 Гърция отговори на Турция

    8 11 Отговор
    държави в контекста на зачитане на международното право и добросъседските отношения и призовава тези страни в региона, които все още не са го направили, да спазват тези основни правила, вместо да ги нарушават на дневна база, подчертава гръцкият дипломат. В него се посочва, че Гърция ще продължи да укрепва своите съюзнически и партньорски отношения, които имат чисто отбранителен характер, не предявяват никакви незаконни едностранни претенции и запазват законното право на самозащита, както е посочено в Устава на ООН. И накрая, Гърция винаги е отворена за конструктивен диалог, при условие че той се води при пълно зачитане на международното право, включително международното морско право.

    Коментиран от #7

  • 7 ИИЗ

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "Гърция отговори на Турция":

    Турция не признава международното морско право, така казва на Гърция, НО, на базата на това България й предостави огромна морска зона в Черно море, в която днес Турция твърди, че е открила природен газ!!! Значи този газ е български и турските крадци си го искат!! След като Турция не прилага морското право, да върне тази морска зона на България!!!!
  • 8 Диарбекир

    12 22 Отговор

    До коментар #2 от "доган":

    Турците много се страхуват от гърците. Те знаят, че гръцката армия преди 100 години със собствените си сили стигна чак до Анкара и това принуди Кемал да поиска помощта на британци, французи, италианци, съветски и кюрди, за дипломатическа помощ, оръжие, пари, бойци, за да се изправят срещу гърците. Но всичко това имаше цената на предаването на Ирак на британците, Сирия на французите, Додеканезите на италианците и на съветските територии в Кавказ. Само кюрдите най-накрая бяха измамени, нещо, което никога не забравиха, че той не им даде тяхната собствена държава...
  • 9 Турция нарушава

    10 14 Отговор
    Ежедневно международното Морско право /което не признавала/, въздушното Гръцко пространство и заплашва да присвои със сила петролните и газови залежи в Гръцки териториални води! Същото прави и в Черно море където счита залежите в Бг териториални води за свои! Освен това заплашва с война и води войни с цел грабеж и в Армения подкрепяща Азерския башибозук югур турци обнаглели до дупка и в Сирия и заплашва даже Израел с просташки груб език в нарушение на всякакви дипломатически протоколи които така или иначе очевидно не признава!

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    5 12 Отговор
    КОНСТАНТИНОПОЛ СТОЛИЦА НА БАЛКАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ ....

    Коментиран от #15

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    4 11 Отговор
    ПОНЕЖЕ ТУРСКИ ГЕНИ НЯМА, ЖУРНАЛИСТИТЕ ТРЯБВА ДА ПОЧНАТ ДА НАРИЧАТ НЯКОИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ , " БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ С ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ" ....
  • 13 Жабата също си дигналь баджака

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "доган":

    Знаете ли : най -големия свинекомклекс в ЕС се намира в Тюркей!
    ( В ЕВРОПЕЙСКАТА ЧАСТ)
  • 14 Казан-Казан

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "мечо":

    Който иска половината Егейско море и половината острови, предава цяла Източна Тракия, тоест Константинопол, излаз на Черно море, половината Босфор, половината Мраморно море и половината Хелеспонт. Така че оставете празните думи и продължете с този план или мълчете.

    Коментиран от #17

  • 15 Жабата също си дигналь баджака

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    дЯДА ! гА ТРЪГВАМЕ ? дЕ ДА СЕ ЗАПИША за пушечное а ?
  • 16 Геро Мустака

    9 4 Отговор
    Просяка (Гърция) , да се задоволи с това дето му подхвърлят.
    Просяка няма право на избор (УАСА -Дипломать го рече не я )!
  • 17 Аззззззз

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Казан-Казан":

    На Айша мужа да убия и у жилището да се настаня !
    (другота не е и на Турки)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Източен Въпрос

    3 8 Отговор
    Сега турците са на прага на гражданската война, нямат време за Гърция.
Новини по държави: