Last news in Fakti

6 Януари, 2022 14:46 1 678 23

Позорът от 6 януари: когато САЩ бяха на косъм от кървав преврат

  • капитолия-
  • позор-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • преврат

САЩ се превръщат в държава, в която човек трябва да се готви за най-лошото

Позорът от 6 януари: когато САЩ бяха на косъм от кървав преврат - 1
Снимка: Shutterstock

Щурмът на Капитолия във Вашингтон преди година. Всъщност трябваше да го очакваме. Защото още преди избирателните секции в САЩ да отворят врати за президентския вот, тогавашният президент Доналд Тръмп заяви, че може да има само една причина да не бъде преизбран: ако резултатите бъдат фалшифицирани. Което означаваше, че той и неговите милиони привърженици няма да приемат изборно поражение.

На ръба на държавен преврат

Но Тръмп изгуби. И радикалните му привърженици щурмуваха Капитолия тъкмо в деня, когато Конгресът трябваше да потвърди избирането на Джо Байдън. Кадрите от този щурм още тогава потресоха целия свят. Но едва от няколко седмици знаем, че в онзи 6 януари Съединените американски щати са се намирали на ръба на държавен преврат. Ако не беше бързата реакция на неколцина служители, в сградата на парламента щеше да настъпи кървава баня, а вицепрезидентът можеше да се прости с живота си - само защото се подчиняваше на демократичните правила, а не на заповедите на президента. Беше на косъм.

Но вместо да послужи като червена лампа за всички демократични сили, независимо от партийната им принадлежност, този почти преврат се превърна просто в поредния аксесоар в деструктивния политически спектакъл в САЩ. Републиканците и до ден-днешен се опитват да попречат на разследването на тогавашните събития. Вместо да се вразумят и да се завърнат на терена на почтената политическа борба, където доминират убедителните аргументи, фактите и уважението към чуждото мнение, враждуващите страни се окопаха още по-надълбоко в своите траншеи.

Още от първия ден на Джо Байдън като президент републиканците започнаха да се готвят за следващата предизборна битка. В същото време управляващите демократи са затънали във вътрешнопартийни междуособици. А за политически цели се злоупотребява дори със смъртоносната пандемична криза. Републиканците издигат препятствия пред важни държавни помощи, защото не искат администрацията на Байдън да си пише червени точки преди следващата предизборна кампания.

Най-опасното

Но най-опасно от всичко е прекрояването на избирателните окръзи, чрез което се накърняват демократичните права на чернокожите и на други малцинства. Към това се добавят различни други ограничения, които в сърцевината си целят едно и също: да попречат на потенциалните избиратели на Демократическата партия да дадат своя глас. Съединените щати с основание се гордееха с постиженията на своето движение за граждански права. Да, тази страна не е идеална, но досега поне изглеждаше, че всеобщото избирателно право е изляло стабилни основи за демокрацията.

Само дето вече не изглежда така. В една държава, където правилата на играта в социалните мрежи позволяват на расисти и теоретици на заговора да въздействат върху политическия климат много по-сериозно, отколкото действащият президент, човек трябва да се готви за най-лошото. И в момента сякаш никой не знае как да бъдат озаптени популистите, които са готови да съборят цялата система, за да си подсигурят трайно властта.

Автор: Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сращ

    32 2 Отговор
    Нагласена работа.
  • 2 Поправка

    37 0 Отговор
    ,,, когато народът на САЩ можеше да спаси света!

    Коментиран от #3

  • 3 Фащ

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Поправка":

    Народът на сращ не може да спаси дори себеси.

    Коментиран от #8

  • 4 Без правила.

    25 1 Отговор
    Свобода на политическите затворници в САЩ. Сноуден президент.
  • 5 Майор Трамп

    6 16 Отговор
    Рубашките са виновни
  • 6 гадно

    29 1 Отговор
    Гьобелс зеле пак ръси полуистини пречупени по удобен начин.
  • 7 Кой ви каза

    26 5 Отговор
    Че САЩ са демократична страна

    Там има само две партии които се различават само по второстепенни въпроси
    И двете се подчиняват на американската олигархия и преди всичко на военнопромишления комплекс

    Коментиран от #10

  • 8 Поправка

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фащ":

    Това е въпрос с доказателство. Народът е въоръжен и има водеща партия противник на дивотията. Когато някъде другаде има такава комбинация, обади се пак!
  • 9 Реалист

    2 11 Отговор
    един хавк две бомбии навсякъде щеше да е на пикняикръв:) ама правителството обича народа си:) не е като бг да го лопат фатмаците:)
  • 10 Много хвърчиш

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кой ви каза":

    Точно в този случай обаче, банковият капитал и разните му виртуали, от една страна и промишленият капитал от друга, силно се разминаха. Едните имат лъжа в кутийка, а другите реално производство, на едните са нужни хора, а другите скоро съвсем ще станат ненужни на хората. Човек трябва да гледа реално, а не идеологически, за да види, какво става и кое, най-важно е спасително за самия него!
  • 11 Никой

    9 2 Отговор
    На 6 януари САЩ поискаха помощ от НАТО да прекратят превземането на Капитолия. Български десантни войски заеха стратегически места за опазване национални обекти както следва Макдоналдс, Кентъки фрайд чикън, Кока кола,Бъргар кинг,фемили долар и други. Войнски съюз " В. Левски " и БНО " Шипка " готови да наметнат ямурлуци и да подкрепят оня с рогата щото КГБ така заповядва - на всяка цена да се подкрепи другаря Тръмп.

    Коментиран от #12

  • 12 На нож

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Нещата отдавна излязоха от полосата на шегите! Днес въпросът е ние или те, а ТЕ, нямат националност. Автоматически всеки, който се чувства част от нация и традиция е наш!

    Коментиран от #15

  • 13 Никой

    2 1 Отговор
    Леко с ножа.
  • 14 ха ха

    6 0 Отговор
    Глобалисткият рупор се притеснил след като хората си изливат негодуванието от фалшифицирането на изборите в САЩ. Казахстан ще ви се стори разходка в парка...
  • 15 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "На нож":

    как нямат националност:) българите там там по големи патриоти и амеркинаци:)
  • 16 След една година

    5 0 Отговор
    Започва президентската кампания в САЩ
    Не ми се мисли какви ще ги вършат там и особено ми е трудно да си представя как ще завърши
  • 17 Дедовия

    11 2 Отговор
    Меките китки пак започнаха с митове и легенди новата година!Истината е че дълбоката държава спретна номер на САЩ като фалшифицира изборите и продължава да разпространява врели некипели за преврат! Резултатите се чувстват от всички по света сега, скъп петрол инфлация и т.н. за да могат да правят големи печалби и да "спасяваат света от вирОси и глбално затопляне"!
  • 18 БорисОFF

    10 1 Отговор
    Дааам.
    Протестиращи нахлуват в Капитолия и почват да си правят селфита. Някои крадат - вземат си сувенири. Това е на ръба на държавен преврат.
    Други протестиращи палят парламент, опожаряват административни сгради, коли на бърза помощ, пожарната и полицията, режат глави (досега на двама) полицаи, убиват наред. Това е мирен протест за демократични права в Казахстан.
    Палят парламента в ЮАР - все още се очаква да бъде взето решение, демократичен акт ли е това или ръб на държавен преврат ...
  • 19 Факти е клонинг на зелето.

    8 0 Отговор
    Изобщо не чета надолу.А зелето е фобска медия.
  • 20 НЯМА КАК ДА СТАНЕ

    3 1 Отговор
    САЩ нямат посолство във Вашингтон за да устроят там цветна революция
  • 21 3.14К

    6 2 Отговор
    Точно тази статия е пример за фалшива новина и изопачаване и фалшифициране на фактите. Половин Америка знае, че изборите са фалшифицирани и измамниците демократи направиха провокацията с нахлуването в Капитолия. Губернаторът на щата отказа националната гвардия да го охранява и провокаторите изпратени от Пелоси и Хилари, докарани с автобуси повлякоха множаствито и нахлуха. Сега тях не ги обвиняват, а останалите са обявени за терористи получават реални присъди. Много плоска пропаганда и сега тези които убиват полицаи, палят и крадат в Алмаата са борци за демокрация.
  • 22 КОГАТО ФАЛИРАТ

    3 1 Отговор
    и долара стане само национална валута като всички останали америкосите от новите модни цветни бои, които не са свикнали да работят, а да са като нашите Ц. на държавни помощи.... Няма да ми е жал за САЩ - толкова кръв проляха по света, че е редно и тяхната малко да потече за да им падне малко ищаха за преврати и войни по целия свят
  • 23 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор
    Ганчо е тръмпър , вари, печи, води, учи , е.и все си се тръмпър наш Ганчо! Оти е от богатите кара камион !