Last news in Fakti

12 Януари, 2022 23:00 22 154 61

Експерт: Българите рекордно бързо си намериха работа в Германия

  • германия-
  • българи-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • работна ръка

Министърката на вътрешните работи Нанси Фейзър изразява особена удовлетвореност от факта, че Германия е привлекателна дестинация най-вече за хора, които искат да следват или да работят тук, както и за граждани на ЕС

Експерт: Българите рекордно бързо си намериха работа в Германия - 1
Снимка: shutterstock

Нито една група мигранти в Германия не е успявала толкова бързо да постигне висока трудова заетост, както българите и румънците, казва експерт. Проучвания сочат, че повечето от тях имат работа и са добре интегрирани.

Българите са третата по многочисленост група чужденци, преселили се в Германия през 2020 година, пише в доклад на Федералната служба за миграцията и бежанците, който тази сряда (12.1.) влиза за обсъждане в кабинета в Берлин.

Агенция ДПА цитира още непубликувания доклад, според който най-много са румънците, заселили се в Германия през 2020 – над 15% от всички граждани на ЕС, които са се преместили в тази страна. 8,7% от „новите германци“ идват от Полша, а 6,1% - от България. От доклада научаваме още, че през 2020 година в Германия са се заселили 1,19 милиона души, а са я напуснали 966 000.

Опасенията бяха големи

Министърката на вътрешните работи Нанси Фейзър изразява особена удовлетвореност от факта, че Германия е привлекателна дестинация най-вече за хора, които искат да следват или да работят тук, както и за граждани на ЕС.

Проучване на проекта Mediendienst Integration на германския Съвет по миграция, за което Дойче Веле вече писа, установява, че през септември 2021 година в Германия официално са пребивавали трайно 460 000 румънци и 170 000 българи. За това проучване пише и германският вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), който припомня, че след приемането на България и Румъния в ЕС в Германия се надигнаха опасенията дали така наречената миграция по бедност от тези две държави няма отслаби социалната система в страната.

И действително, по думите на изданието, десетки хиляди хора са се опитали да избягат от бедността в своите страни с помощта на различни „необичайни модели“ за придобиване на доход. Например: да се подават в Германия заявления за надбавки за голям брой деца, а с получените пари да се финансира собственият живот в Германия, та дори да се подпомагат и роднини в България и Румъния. „Други припечелваха като надничари и вършеха мръсна работа за изключително ниско заплащане. В някои германски градове възникнаха дори истински „трудови борси“ по улиците, където отчаяни чужденци се надяваха на появата на безскрупулни работодатели“, отбелязва ФАЦ.

Вестникът припомня още, че на някои места – например в Дортмунд или в берлинския квартал Нойкьолн – са започнали да се заселват цели села от Румъния, главно хора от етническата група на ромите. „За да могат да останат и да имат достъп до държавни помощи, мнозина от тях регистрираха свой бизнес. Само в Нойкьолн за една година бяха регистрирани над 3000 такива бизнеса; най-вече в строителния бранш, но и в сферата на услугите, например като „пиар-асистент“, което обикновено означава раздаване на диплянки по улицата. Регистрираната еднолична фирма на един родител вече отваряше пътя към детските надбавки. Тогавашната районна кметица Франциска Гифай, която днес е главен кмет на Берлин, през 2013 година специално посети Румъния, за да научи повече за мигрантите, които произхождаха почти изцяло от ромски семейства.“

Изненадващ успех

Вестникът изрично подчертава, че оттогава нещата много са се променили, че българите и румънците в Германия вече масово работят и си плащат социалните осигуровки. Цитиран е експертът по миграцията и трудовия пазар Херберт Брюкнер, който казва, че нито една група мигранти в Германия не е успявала толкова бързо да се добере до толкова висока трудова заетост, както българите и румънците след приемането на страните им в ЕС. Според него това е голям успех за решението да се въведе свобода на избора на работно място.

От статията научаваме още, че в момента в германските болници и лекарски кабинети вече работят 5000 румънски лекари – повече от която и да било друга група граждани на ЕС. Изданието предполага обаче, че тези работещи хора по-късно вероятно ще се върнат в своите страни, тоест – като възрастни хора те няма да имат нужда от помощ и грижи в Германия. Там четем още: „В проучването не се споменава обаче за бедността, включително и на маргинализираната група на ромите в България и в Румъния, която се превръща във все по-сериозно предизвикателство за ЕС. Тъй че за следващи подобни проучвания възниква още една интересна тема: Какъв е процентът на ромите в успешната интеграция на новозаселилите се в Германия хора от България и Румъния?“


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    96 5 Отговор
    Разбира се, в Германия за чистачи има много работа немците и емигрантите не се хващат на такава работа!

    Коментиран от #13

  • 2 Запознат

    77 21 Отговор
    Добре се интегрира българитежв Германия повече от 1500 - 1800 евро бруто не взимат като възнаграждение. Кати им ударят и ергенски данък 25 % става още повече супер!

    Коментиран от #10, #11, #21

  • 3 Марусия

    79 7 Отговор
    В Германия 40% от заплата отива за данъци някъде и 60 %. Нешо не гинвиждам да се връщат с нови автомобили от Германия байтерите.

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мимишко

    82 8 Отговор
    Циганин да си в германия,егаси кефа.
  • 6 Кики

    71 9 Отговор
    Ами като са глупави да работят, другите емигранти са на помощи и си въртят собствен " бизнес".
    Нашите роми са пенсионери по болест в Германия , плащат 2000 € на някой турски доктор и 30 годишни здрави и прави придобиват бележка че са инвалиди по болест и вземат пенсия от порядъка на 1500-2000€ и допълнително заработват по други " бизнеси"
  • 7 Сивата чапла

    132 13 Отговор
    Не се лъжете, не заминавайте със семействата си там. Децата ви ще учат в най-ниско рейтинговите училища, освен ако не сте свръх кадър и живеете в квартали, където живеят по богати хора. Не затривайте децата си, давайте да оправим България.

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Опушената чайка

    14 49 Отговор
    По-бързо ли , от нашата русосня , търсеща работа в Русия ??🤭
  • 9 Факт

    104 12 Отговор
    Мнозинството са чистачи, сервитьори и миячи. Някои се уреждат като шофьори а други сезонно ходят да работят в селското им стопанство. Естествено че ще има работа за слуги при положението че ордите от "талибани" там са мързеливи.

    Коментиран от #48

  • 10 До запознатия...

    39 11 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Определено не си запознат с нищо освен със собственото си мизерстване...
  • 11 Ммм….

    26 53 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Що така аз не познавам българи в Германия който не вземат по малко от 3000€ бруто и водят качествен живот? С заплата над 2600€ и 2 работещи в семейства с 2 деца се живее пълноценно - 2 коли / нови или 2-4 годишни/ и 2 в годината почивка в чужбина.

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чистачи

    41 16 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    са обикновенно цветните които и в България метат улиците. Образованите българи са ценени и високо заплатени.

    Коментиран от #25

  • 14 170 хиляди Българи

    41 2 Отговор
    Финансувият на България да не се чуди защо няма пари за пенсии
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 13 Отговор
    бели роби

    Коментиран от #18

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата чапла":

    та ка си и е ник СИВАТА ЧАПЛА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПИШЕ

    31 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "....бели роби...." - пише че не са баш от най-белите
  • 19 Сатана

    35 7 Отговор
    В Германия няма да останеш гладен,там всички магазини приемат празни бутилки и кенове срещу кешовица.Стига да намериш в кофите ,че и Германците са отворени на тази далавера.Можеш да вземеш кенеф под аренда на някой оборотен паркинг(като Плевнялиев),където едно мочане —бецален 0.30—0.50€сента.Абе,тарикат да си в днешно време и да можеш да шпрехаш зи Дойч или Тюркиш—Анадън му?

    Коментиран от #24

  • 20 Гладана кокошка

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ммм….":

    просо сънува!

    Коментиран от #41

  • 21 Не думай

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Личи си, че въобще нямаш представа,за българите в Германия! Говориш на принципа оня ми каза,от еди кой си чух!
  • 22 нннн

    29 7 Отговор
    Плащаме кръвен данък. Три синджира роби. Синджирите са икономически.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 James 🇺🇲

    42 9 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана":

    Кажи колко са данъците обаче. Кажи и колко струва здравеопазването в Германия, особено да си направиш 1-2 зъба. Германия е една държава измама

    Коментиран от #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ралчев

    6 1 Отговор
    А за мен некой розов прозорец, че се намери ли?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Libre comment air

    26 12 Отговор
    Който не е бил в Германия той пише глупости.... защото всеки нормален човек вижда че сме с векове назад...там дори и да събираш ттъглени а платтмасови шишета и да го връщаш през автоматите на Лидл и Кауфланд пак ще изкараш пари....и храната е евтина...3 пици са 2.50 авро...а тека 1 пица е 5лв....

    Коментиран от #29, #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шофьор

    22 3 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ми бачкане в бг за НЯКОИ чист БГ за 35 кинта на ДЕН и като доиде време за плащане ГЛЕИ СЯ БРАТ ТАЯ СЕДМИЦА СЛАБА ЩИ ДАМ ПО 30 КИНТА НА ДЕН ЩОТ СИ ДОБЪР РАБОТНИК ДА ВИДИШ ЧЕ СЪМ ЧОВЕК БАЧКАНЕ В БЪЛГАРИЯ А АЗ НА ПОМОЩИ В ГЕРМАНИЯ 🤣😂😓😴
  • 31 Karl Marx

    37 7 Отговор
    По-добре чужденец в чужбина, отколкото чужденец в собствената си държава. Навремето Ви написах едно четиво, там споменавам за принадената стойност. Който има акъл е наясно, че само с чиста търговия не се живее, трябва по нещичко и да се създава. Ама хванете прочетете книгата ми ,,Капиталът,, , ей така, за обща култура. Макар че капитализмът в досегашният му вид е пред приключване. Съвсем скоро парите няма да имат грам значение, ще има значение единствено кой какво прави. Докато колегата Гейтс не дръпне шалтера и всички ваксинирани, които в Германия са над 70 % се възнесат. Щото толкоз им е акъла. В Германия работа колкото щеш, квартирите са малко. И не е точно живот като на кино.

    Коментиран от #32

  • 32 ЧИСЛАТА ГОВОРЯТ

    28 5 Отговор

    До коментар #31 от "Karl Marx":

    Колкото дошли толкова са и си отишли.НО НА ТИЯ ДЕТ СИ ОТИВАТ СА ИМ ЗЕМАЛИ ЦВЕТА НА МЛАДОСТТА И ЕНЕРГИЯТА В ПОЛЗАТА НА КАПИТАЛА А НАШТЕ ГОРКИТЕ ГОНЯТ МАТЕРИАЛНОТО ......РОБЧЕТА .ЛАЛЮВЦИ В КОЕТО Е И ДА Е БЪЛГАРСКО СЕЛО МОЖЕ С МНОООООГО ПО МАЛКО ТРУД ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАШ И ДА ВОДИШ РЕЛАКС ЖИЕОТ БЕЗ СТРЕС НОООО СЪЩИТЕ ТЕЗИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ПАРИ СОЕЧЕЛЕНИ НАВЪН ША ВИ ТРЯБВАТ ПЪЪЪРВО ЗА ЗДРАВЕ......

    Коментиран от #49

  • 33 АКО НАИСТИНА РАБОТИШ

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Libre comment air":

    ТАМ ТИ СИ ЧОВЕК КОЙТО СЕ САМОУНИЖАВА НАДПРЕВАРВАЙКИ СЕ ЗА РАБОТА С АЛБАНЦИ СЪРБИ РУМЪНЦИ РАМИ КАТО СЕКИ ГЕРМАНСКИ СЕЛСКИ РАБОТНИК ТРАКТОРИСТ ИДВА НА РОБОТА С ПОРШЕ И БЯЛ КОСТЮМ ПРЕОБЛИЧА СЕ РАБОТИ И СИ ТРЪГВА ПАК С КОСТЮМА И ПОРШЕТО.ТВА ГО ВИДЯХ ЛИЧНО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ В КИТНО ГЕРМСНСКО СЕЛО ВОНЯЩО НАКРАВЕШКА ТОР.БЯХМЕ НА ГОСТИ НА ПРИЯТЕЛКА НА ЖЕНА МИ СПЯЩА В ПРИЗЕМИЕ И ЧИСТЕЩА СТО ДЕСЕТ СТАИ В ХОТЕЛ НООО ВЕЧЕ НАОБЕЗБОЛЯВАЩИ ИНЖЕКЦИИ В ЛАКЪТЯ ОТ РАБОТАТА С ЩИРКАТА ЗА БЪРСАНЕ.ПОДЪВЕТВАХ Я ДА СЕ ИНВАЛИДИЗИРА С ГЕРМАНСКА ПЕНСИЯ И ВЕЧЕ ДА СИ СЯДА У ДОМА И ЕВАШ ЕВАШ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 RMilaner

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "James 🇺🇲":

    Братчет, за вашите само такива работи.А за нас, българите,естествено специализарани и високоплатени.

    Коментиран от #60

  • 36 У дома

    32 5 Отговор
    Високообразованите хора, добрите специалисти, и у нас вече може да си намерят добре платена работа. Трябва да направим всичко възможно да изправим на крака България, икономиката й, селското стопанство, което беше гордостта на България някога
    Тогава работливите, можещите ще имат шанса да живеят добре тук, където са близките ни, приятелите. У дома и стените помагат, казват китайците.
  • 37 Дими

    28 1 Отговор
    Всеки сам да си избере, къде да работи, емигрантския живот е тежък и не е за всеки. Ако всички отидат навън да работят, тук ще се на местят други.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българина

    16 8 Отговор
    На следващото преброяване след 10г НСИ ще отрази и следващия милион надолу. Патриот съм, но основата вече я няма. Истината е че всеки иска детето му да е в чужбина. За 32 г изостанахме още от света. След още 32 посоката ще е същата... Просто не си губете времето тук.
  • 40 SHKËNDIJA

    28 1 Отговор
    Все пак им трябват бачкатори да хранят лилавите гости на Меркел от Сирия Ирак и Афганистан
  • 41 Личен опит

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гладана кокошка":

    Ли споделяш? Аз стоя твърдо зад написаното
  • 42 Данъците

    13 5 Отговор

    До коментар #24 от "James 🇺🇲":

    Са високи но детските са 230€ на дете. За всяко дете се приспадат по 7000€ от общия данък. Накрая не са по големи от в България където ДДС е по високо от Германия и го плащате всеки ден. Застраховките са по евтини и няма винетки. Зъболекар е скъп но си има допълнителни застраховки и покриват до 95% така че става по евтино от бг. Всички суми платени за здравеопазване и застраховки се приспадат от данъчната основа. Разходите до работа се плащат от държавата- 0,29€ на километър. Айде сега сметнете къде е по изгодно да се живее!!!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Я пак ?

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Данъците":

    Къде и на кои транспортните разхои се приспадат по 0,29 на километър?!нещо будалкате....

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Схйщцл

    7 1 Отговор
    Щастлив съм! Споменават ни с добро. Двойно съм щастлив - маалата се изпразва.
  • 47 Fahrkosten Tagungspauschale

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Я пак ?":

    Да си чувал?
  • 48 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Имаш голяма грешка ордите от талибани работят на хубава работа наистина взимат хубави пари а ние като европейски граждани мием кенефите, защото заради наща родина сме принудени
  • 49 Казуар

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "ЧИСЛАТА ГОВОРЯТ":

    А по време на живковизма българите не бяха ли робчета при държавния капитализъм.

    Коментиран от #55

  • 50 Анонимен

    4 6 Отговор
    Кви глупости пишете. Всичко е до много неща, но тук не можеш да пробиеш, ако не си човек на някой и от зор заминават в германия, други отиват, защото децата им са приети в университети. Иди и ни пиши. Много е трудно навън. Отидоха видяха, чистят къщи, косите им окапаха, лягат си със скъсани обувки в леглото. Отиде нашия и видя, но се изучи племенницата ни, родена след 1990. Върнаха се, но те са от заможно семейство и тръгна преди 20 г за германия с 20 хиляди. И си купиха жилище, имат още огромна къща, още жилище, но кво от това, като си скромен, баща й от инфаркт на 50 беше бизнесмен, на хладилници, поправяше ги липно той. Сложна е. От Бг по ок няма, но не всеки може да се уреди на сладка, а и тези които се върнаха работят онлайн за чужди фирми. Кво им е на децата на комунисти от дссорос ги изучи всички с негови пари, всичко си е по старому, и както казва плевнелиев популисти. Лъже ви нинова, че операторите, а те без нея са ни взели паричките. Примери много. Сега излизат на новите, че имал любовница млада, в труд, къде беше труд да отвориш очите на гласуващите, а ти, вие, след дъжд качулка. Та кой си е ок в бг си е ок. А ти като джоба ти е пълен можеш да обиколиш света, а навън спане работа къпане спане. Зашо децата им завършили навън се връщат тук...? Отговорете си вие.
  • 51 121

    3 2 Отговор
    До Казуар. Прост човек съм, но в случая и аз съм на същото мнение, който си бе роб по живково, държавният капитализъм си е роб и след 1989. На моя приятелка син й завърли езиковата с отличен успех, приеха го веднага хуманна медицина в Стара Загора, върна се в родният град и са го разпределили в друг град, защото мама е безпартийна, но ако бе дете на някой известен род от раз в града и т. н. Нищо че и майка му завърши с отлипенпо живково. Бе приета за мед сестра, но родителите й се разведоха, силно главоболие и прекъсна следването. Страхотно възпитано дете, родено след 1990.но слуша и никога няма да напусне Бг, нищо, че с чудите езици е на ти. Дядо му по мъжка линия бе ченге, но млад си е отишъл след пенсия и връзките им се губят в града. Който си има пио владика и пари става поп. Но и пари да имашхихитвхните деца са най-умните. А другите????
  • 52 Хххх

    3 3 Отговор
    Бели роби на швабите !
  • 53 правите

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    ли разлика между фашизъм и националсоциализъм?
  • 54 11 години работех в германия мъжка

    0 1 Отговор
    проститутка всеки ден правех по 1000 - 1500 евра сега имам баничарници в софия но нещо не върви и май ще се връщам !
  • 55 НИКОЙ РЕДОЕИ ЧОВЕК В ЗАПАДНА ЕВРОПА

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Казуар":

    НЯМА ТАКОВА НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО А НАЙ ВЕЧЕ СОБСВЕННО ЖИЛИЩЕ КОЕТО БАЙ ТУШИ ВЪЗНАГРАДИ ВСЕКИ ЗА ТРУДА МУ.
  • 56 Коко

    0 0 Отговор
    Кики, теб пита ли те някой, по какъв начин си изкарваш парите ...? Парите са си пари, стига да ги имаш, лошо е, когато ги нямаш
  • 57 Ivan Petrov

    3 1 Отговор
    А сега си задайте въпроса каква ще е Германия след10-20 г...Германия не е това което беше.Имигрантите я поглъщат буквално.
  • 58 Само аз ли

    3 1 Отговор
    Съм прочел статията внимателно. Обърнахте ли внимание на числата. Заселили се 1.19 млн души а напуснали 966 хиляди. Чистата разлика е 224 хиляди души. Толкова са сигурно само талибаните които идват незаконно в камиони и контейнери. Големия въпрос е , щом като в Германия е толкоз гот , защо 966 хиляди човека са я напуснали за година. И веднага отговарям....защото това е възможно най грешната държава в Европа, в която може човек да се заселили. 16 години пътувам постоянно за там по работа, и по депресираща държава не съм виждал. А съм пътувал доста по света и имам база за сравнение. Най големия мит са високите заплати. На Един среден работник , минимум 40% от брутния доход, изчезва още в момента на превода на парите. За осигуряване, данъци и прочие. От там се почва, за квартири ,пътни и т.н. Едно елементарно шварц кафе на крайпътни бензиностанции е около 3 евро. Ако искаш да спестиш някакви пари , единствения начин е да живееш като скот в мизерна квартира , и да не излизаше никъде за забавление. От възглавницата на работа, и от работа на възглавницата. Както между впрочем са и поне 80% от германците

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Фен

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Само аз ли":

    Мога да те поправя че от тези 900 хиляди са част които бяха съкратени покрай големият локдаун засегнал мкого хора който нямат фестфетраг (постоянен трудов договор) които са със слаби или почти никакви познания по немски затова се прибраха по родните си места. Работа има много за жалост намирането на квартира като размер/цена става все по трудно за намиране
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Само аз ли":

    Не си бил по Скандинавия явно. Там картинката е доста по-зле.
Новини по държави: