Last news in Fakti

21 Април, 2013 10:33 16 590 1

Джохар Царнаев може да онемее завинаги

  • джохар царнаев-
  • бостън-
  • маратон-
  • терористичен акт
Джохар Царнаев може да онемее завинаги - 1
Снимка: телевизия Си Би Ес

Джохар Царнаев, заподозрян за осъществяване на терористичния акт по време на маратона в Бостън, може да е изгубил гласа си заради раната във врата, съобщил е на Си Ен Ен представител на федералните власти, пожелал анонимност.

Възможно е 19-годишният младеж никога повече да не проговори и да е неспособен да отговори устно на въпросите на следователите, което ще затрудни разследването. В момента той е в болница в тежко, но стабилно състояние.

Официално властите не са обявили какви обвинения ще бъдат повдигнати на Царнаев, но източник от Министерсдтвото на правосъдието твърди, че ще бъде обвинен в тероризъм и вероятно – за убийства.

По изключение следователите смятат да разпитат етническия чеченец без адвокат и без зачитане на неговите права. Това решение предизвика възмущение сред правозащитниците. Правени ли са вече опити Царнаев да бъде разпитан не се уточнява.

Според „Ройтерс“ защитата му най-вероятно ще се опира на неговата младост и психическо състояние. Някои конгресмени в САЩ призоваха Барак Обама Царнаев да бъде съден по военни закони като затворниците от базата Гуантанамо. Но юристи отбелязват, че за американски гражданин, арестуван на американска земя, какъвто се явява Джохар Царнаев, такава квалификация би била безкрайно необичайна.

Експертите не изключват процесът над Царнаев да не бъде воден в Бостън, тъй като в града ще бъде изключително трудно да се намерят безпристрастни съдебни заседатели. Много ще зависи и от това дали арестуваният ще се съгласи да сътрудничи на следствието или не.

Междувременно "Дейли Мирър" съобщи, че ФБР издирва „спяща терористична клетка” от 12 души, която е свързана с братята, тъй като те явно са били специално обучени за извършването на атаката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Генчев

    1 1 Отговор
    абе кои са тия правозашитници аз да ги взривя и после да ме съдят прволинейно