Last news in Fakti

23 Април, 2013 21:24 3 249 0

Джохар Царнаев може да избегне смъртната присъда

  • джохар царнаев-
  • бостън-
  • арест-
  • смъртна присъда

Съдебното дело над оцелелия бостънски атентатор Джохар Царнаев вероятно ще стане най-шумният процес в САЩ за последните няколко години. Според в. „Бостън Хералд” етническият чеченец може да избегне смъртната присъда, тъй като в повдигнатото срещу него обвинение има множество пробойни, които могат да бъдат атакувани.

Една от тях е, че при ареста не са му били прочетени правата, както изисква процедурата. „На него му отказаха справедлив процес. И САЩ приветстваха това с аплодисменти и одобрителни възгласи. Това не създава добър образ на САЩ в очите на останалия свят“, коментира юристът Джефри Фигър, сред чиито клиенти е бил и т.нар. „Д-р Смърт“ Джак Кеворкян, осигурил на стотици хора евтаназия или асистирано самоубийство.

Ако Джохар Царнаев прехвърли вината върху брат си Тамерлан, което засега и прави според публикуваните протоколи от първите разпити, може да бъде помилван заради възрастта си и изпадането под влияние на по-големия брат. По думите на майката Зубейдад Царнаева, цитирани от Ей Би Си, Джохар винаги слушал Тамерлан, който бил ревностен мюсюлманин. Според чичото Руслан Царни, брат на бащата на младежите, именно Зубейдад била виновна за радикалното им възпитание.

На следователите се опитва да сътрудничи 24-годишната вдовица на Тамерлан - Катрин Ръсел, но тя фактически не знае нищо. Младата жена учела в университета в Съфолк, когато се запознала с етническия чеченец в някакъв нощен клуб. Скоро след това прекратила следването си, откъснала се от приятелите си, приела исляма и се омъжила за чужденеца през юни 2010, въпреки че той е упражнявал насилие върху нея. Катрин разбрала какво е извършил съпругът й, с когото били разделени, от новините.

На разпита днес Царнаев отговарял писмено и с жестове; опитал се да произнесе „не“ един-единствен път – когато го попитали може ли да си позволи адвокат. Все пак това дава надежди, че ще може да проговори въпреки раната в гърлото.

Делото ще бъде предадено на граждански, а не на военен съд. Някои законодатели републиканци искаха президентът Обама да обяви Джохар Царнаев за „вражески боец“, което би орязало правата му. От Белия дом обаче заявиха, че на американски гражданин по закон не може да се вмени такъв статус, а Джохар от половин година е гражданин на САЩ. По зла ирония той получил американско гражданство точно на 11 септември 2012 г. - точно за 11-годишнината от атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк. 

Междувременно в столицата на Дагестан - Махачкала, пристигнаха сътрудници на американското посолство в Москва, за да разпитат родителите на двамата братя най-вече за това какво е правил Тамерлан при последното посещение в родината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА