Last news in Fakti

23 Април, 2013 09:29 2 392 0

Подозират Тамерлан Царнаев за още три убийства

  • джохар царнаев-
  • тамерлан царнаев-
  • терористичен акт-
  • бостън

Братя Царнаеви са извършили терористичния акт в Бостън по религиозни подбуди, съобщи АП, позовавайки се на източници, близки до разследването, след първия разпит на ранения Джохар.

Както изглежда, двамата чеченци са се придържали към радикални възгледи в исляма. За това косвено говори фактът, че Тамерлан поне два пъти бил влизал в религиозни спорове с имама на местната джамия.
По-малкият брат, който е отговарял писмено на въпросите от разпита, е обяснил, че загиналият в петък Тамерлан е бил лидер и главен идеолог на тяхната семейна „ядка“. Те не са имали връзка с никакви други ислямистки групировки.

Към Джохар Царнаев вече са повдигнати обвинения – за използване на оръжие за масово унищожение с цел убийство и повреждане на имущество. Ако то бъде доказано, младият мъж може да получи смъртна присъда, доживотен затвор или дълъг срок зад решетките.

Вероятно радикалните възгледи на Тамерлан са укрепнали по време на шестмесечния му престой в Дагестан през миналата година – пътуване, за което знаели в близкото му обкръжение, но американските тайни служби „проспали“ поради нелепа грешка.

При покупката на самолетния билет името му било записано неправилно, така че не попаднало в никакви бази данни и властите в САЩ, които наблюдавали Царнаев чрез ФБР от 2011 г., де факто не узнали за пътуването му до историческата му родина, пише „Бостън Глоуб“. При това остава неясно кой е допуснал грешката с името – представители на американските летищни служби или руската компания „Аерофлот“, с чийто самолет е пътувал.

В момента в САЩ се разследва и възможна връзка на чеченеца с тройно убийство от 2011 г., когато е 10-годишнината от атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Тогава на 11 септември в предградие на Бостън е жестоко убит Брендън Мес – близък приятел на Тамерлан Царнаев, а заедно с него и още двама мъже.

Полицията не намира извършителя, само установява, че убийството не е случайно. Тогава някои познати на чеченеца при строга анонимност, в страх за живота си, са признавали, че са склонни да го подозират за стореното.

След трагедията по време на маратона мнозина започват да си припомнят странностите в поведението на Тамерлан – тогава той дори не отива на погребението на приятеля си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА