14 Януари, 2022 12:00 3 253 69

САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • нато-
  • европа-
  • джейк съливан

Съединените щати възнамеряват да укрепят военно източния фланг на НАТО

САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската администрация смята, че проведените консултации по руските предложения за сигурност са били полезни. Това заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на Съединените щати на брифинг за журналисти в четвъртък, предава ТАСС, пише агенция "Фокус".

„Завършихме седмица на интензивно дипломатическо взаимодействие в редица формати: диалог за стратегическата стабилност, Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. Русия изрази своята загриженост, ние изразихме нашата, включително относно действията на Руската федерация, които подкопават европейската сигурност, за която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори убедително миналата седмица“, каза той. „Придържахме се към принципа на реципрочност, който е ключов за нас“, каза Съливан. „Бяхме твърди в нашите принципи и бяхме ясни в кои области можем да постигнем напредък и кои са невъзможни за обсъждане (нон-стартърс). Демонстрирахме съюзническо единство и трансатлантическата солидарност“.

„Дискусиите бяха откровени и директни. Бяха полезни. Те дадоха на нас и съюзниците нещо, върху което да мислим, и дадоха на Русия нещо за мислене“, каза помощникът на Байдън. „Сега ще помислим и ще се консултираме със съюзниците как да продължим. Готови сме да продължим дипломатическия ангажимент за насърчаване на мира и стабилността в евроатлантическата зона. Също така сме готови Русия да избере различен път“, добави Съливан. Моментът на новите преговори за сигурност между САЩ и Русия все още не е определен, Вашингтон възнамерява първо да се консултира със своите съюзници и партньори, заяви съветникът на Белия Дом.

„Няма определена дата за по-нататъшни преговори. Първо трябва да се консултираме със съюзници и партньори“, каза той. „Ние сме в контакт с руската страна и ще видим какво ще се случи по-нататък“, добави Съливан. Заплахата от руска военна инвазия в Украйна остава висока, каза Съливан. Помощникът на президента на Съединените щати подчерта, че разузнавателната общност на САЩ все още не е стигнала до окончателно заключение относно намеренията на Руската федерация. „Определено нещата стоят по такъв начин, че опасността от военна инвазия остава голяма“, аргументира се той.

Съливан отбеляза, че в момента все още има възможност за разрешаване на въпросите на европейската сигурност чрез дипломация. „Ако Русия избере да поеме по различен път, ние ще реагираме съответно“, подчерта той. Съединените щати възнамеряват да укрепят военно източния фланг на НАТО в случай на руска инвазия в Украйна, каза Съливан. Той беше помолен да каже какви стъпки са готови да предприемат Съединените щати в случай на нахлуване на Русия в Украйна, в допълнение към следващите санкции. „Ние дадохме ясно, както директно на Русия, така и публично, няколко други варианта и те включват промени във военните сили и способности, които САЩ и НАТО ще разположат на съюзниците на източния фланг, за да укрепят и засилят надеждността на съюзническата отбрана на тяхната територия“, каза Съливан.

Според него САЩ ясно са дали да се разбере, че в случай на инвазия „подкрепата, която сега се оказва на Украйна, ще бъде значително увеличена“. Освен това, продължи съветникът на американския лидер, държавите ще работят със съюзниците си в Европа и други части на света „по проблеми на експортния контрол, които могат да засегнат стратегическите индустрии в Русия“. „Това са някои от допълнителните инструменти, които можем да използваме в този контекст. Всички те се свеждат до основното предложение, че Съединените щати ще се стремят да укрепят и засилят нашата позиция и позицията на нашите съюзници, както и да подкрепят Украйна в случай на инвазия“, заключи Съливан. Съединените щати смятат, че Русия може да измисли претекст за нахлуване в Украйна, включително саботажни и информационни операции, каза Съливан.

„Нашата разузнавателна общност обработва информация, че Русия работи по измислянето на претекст за нахлуване, включително саботаж и информационни операции, обвинявайки Украйна, че подготвя атака срещу руските сили в Източна Украйна“, каза той. Съливан добави, че събитията вече са се развили по този сценарий през 2014 г. „Ще предоставим на пресата допълнителни подробности за това, което смятаме за такъв потенциален претекст в рамките на 24 часа“, каза той. Въпросът как ще бъде решена ситуацията около Украйна трябва да бъде решен по един или друг начин „в обозримо бъдеще“, каза Съливан. „Готови сме да продължим да се движим по пътя на дипломацията, а също така сме готови да вървим по другия път“, каза той. „Въпросът кой път [ще бъде избран] е пред нас сега. Не след година, не след пет години, той е пред нас в обозримо бъдеще“, подчерта Съливан.

„Трудно ми е да кажа как стоят нещата по отношение на дипломацията, тъй като току-що приключихме тези четири дни [преговори с Руската федерация], трябва да си вземем почивка и да се консултираме със съюзници и партньори“, заяви помощникът на Джо Байдън. „Ще обмислим как стоят нещата, ще проведем консултации и тогава ще определим какви ще са следващите ни стъпки. Същото ще трябва да направят и руснаците“, добави той.

Съливан беше попитан дали Вашингтон ще е удовлетворен от ситуация, при която няма да се случи руска инвазия в Украйна, от която се опасяват в Съединените щати, но в същото време руските войски ще останат на сегашните си позиции. Помощникът на Байдън беше помолен да уточни дали американската администрация възнамерява да наложи някакви санкции срещу Руската федерация в този случай. „Ако се окажем в ситуацията, която описахте, ще разрешим тези проблеми, когато дойдат. Но няма да обсъждам хипотетична ситуация днес и нашата реакция към нея“, отговори представителят на Белия дом. Руско-американските консултации по въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, се проведоха в понеделник в Женева. В сряда в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а в четвъртък във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 zeus

    57 0 Отговор
    Както е казал Гьобелс, министър на пропагандата в Третия Райх: Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина.
  • 3 Последния Софиянец

    44 2 Отговор
    Значи да чакаме американски войски.

    Коментиран от #46

  • 4 ...

    55 1 Отговор
    ... а може и да не нахлуе. САЩ и платените им подлоги са на път да повторят лъжата 1000 пъти.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българина

    64 1 Отговор
    Гранада Либия Сирия Панама Сърбия Виетнам, не са нахлуване..... а визитация
  • 7 Ай стига бе

    62 1 Отговор
    Ама това вече го повтаряте като папагали вече 3 месеца...То по тази логика и Борунди може да нападне Марс....Станахте за смях и на връбчетата вече...

    Коментиран от #16

  • 8 Дядо Коледа

    45 0 Отговор
    На Руската армия щеше да нахлува на 1 Януари в Окрайна каеонстана днес сме 14ти ?

    Коментиран от #38, #58

  • 9 Аман вече

    56 0 Отговор
    Стига вече с това нахлуване! Всеки ден същата пропаганда до втръсване.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Офффф

    54 0 Отговор
    Тия всеки ден все едно и също плямпат. Русия ще нахлуе, Русия ще нахлуе:)))) Русия ако иска да нахлуе, нито ще чуете, нито ще видите.... Както с Крим ви изненада, където вашите военни експерти се оправдаваха, че видите ли Крим им бил като мъгла и затова не разбрали...
  • 12 Не може,

    34 0 Отговор
    а трябва. Да се свали фашисткия режим и да се проведат свободни избори.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Зоолог

    42 1 Отговор
    ,,Мечката- звяр,който се смята за относително миролюбив и рядко напада първи, но ядоса ли се ,няма равен по свирепост и сила ,след което от врагът му остава само кърваво петно
  • 18 Вашингтон

    37 1 Отговор
    Вече не помним какво сме лъгали през 2021 година
  • 19 123

    22 0 Отговор
    Военни действия може да ескалират до атомни бомби.Това е пределно ясно.Всичкия цирк и чупене на стойки е да се осмисли съществуването на нато,и да се движи американската и руска военна индустрия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гошо

    24 0 Отговор
    така е. но това ще стане ако тя реши и когато тя реши. а не водейки се по заклинанията ви. които всъщност са част от кампания за създаване на фалшив претекст за (допълнително) военно колонизиране на териториите на изток от австрия.
  • 22 Факт

    19 1 Отговор
    Руски бази в Южна америка?
  • 23 Истината

    1 25 Отговор
    Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави!
  • 24 101010

    27 1 Отговор
    Ако Русия е извършила инвазия в Украйна щели да й помагат още повече.
    Тя ако Русия извърши инвазия в Украйна никой няма да има време да организира каквато и да е помощ. Всичко ще свърши на третия ден
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 3.14К

    13 0 Отговор
    И Съливан се прави на луд като толупа и каскета. За съжаление разговорите с хората на Лавров чрез дипломация приключват и сега идват тези на Шойгу за разрешаване с военнотехнически средства. Тия като Сливен и Столтенберг ще ни вкарат във война.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 IVAN

    22 0 Отговор
    Сащ започва със същата лъжа като Сирия ,Ирак,Либия,Афагистан и др, а сега Русия искат правокации за война. много ги търпи Путин
  • 33 Само подсетка

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Украинците в тогавашна русия, са македонците в тогавашна България, Груйо. Така че, кой, къде бил войник не го е решавал украинец.

    Коментиран от #36

  • 34 Той

    16 0 Отговор
    А бе на тия смешници краварите не им ли омръзна да повтарят едни и същи измислици, не могат ли да измислят нещо ново най накрая! Вече и на запад не им вярват!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    2 15 Отговор

    До коментар #33 от "Само подсетка":

    Само русороб може да сравни украинците с македонци. Исторически факт е, че над 70% от армията на руската империя е била съставена от етнически украинци. Иди им бутни паметниците щом толкова ги мразиш.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Aйша

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо Коледа":

    Украйна ,изведе спътник и ще бъде интегриран с Copernicus.
    У(О)КРАИНА също член окупатор на Луна с претенции за
    бъдещи изкопаеми и ииии и ... .Децата "пораснаха ",други си имат НЕТ
    и никога не са напускали кровофермата ,наль !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Скакауец

    18 0 Отговор
    "Съединените щати смятат, че Русия може да измисли претекст за нахлуване в Украйна, включително саботажни и информационни операции, каза Съливан"
    Как звучи само, а? Точно както Колин Пауъл размахваше една епруветка с прах за пране и убеждаваше световната оПщественост, че това е иракско БОВ...Очевидно отвъдокеанските съдят за другите по своите собствени действия...Лицемери недни!

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Aйша

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Да "ама" червените (1917) са измислили "их там неть" !
  • 43 чаткаш ли бе

    17 0 Отговор
    Проблемът не е дали харесвам Русия , пък що да не я харесвам , природа , хора , като навсякъде , дори повече сходни на нас , проблемът е , че не харесвам политиката на САЩ и това няма какво друго да го промени , освен наглите политици от САЩ да си приберат пиндосовците и да си решават техните си проблеми в тяхната си територия.
  • 44 Истината

    3 15 Отговор

    До коментар #40 от "Скакауец":

    Историческата истина е, че руснаците са под ли лицемери и винаги са правили провокации за да оправдаят агресията си. Преди да нападнат Финландия през 1939 година обстрелват собствената си територия около селището Майнила, убиват 4 свои войници, набеждават фините да обстрела и ги нападат.

    Коментиран от #54

  • 45 Генерал Де Гол

    2 14 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."
  • 46 Херо Мустака

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Последниййййй ! Разтежимо понятие НАТО ! 30 членки разчитат на кой ?
    САЩ , са у китайско и втория (Ердо) се еже и успя да вкара мечката у Д У П К А Т А!
    ( Мечката от дупката си има НЕТ )
  • 47 В.В.П.

    14 1 Отговор
    В България ,да не идват.!При тигрите от Балтика,може .Ще се милитаризира зоната..Вонящ кенеф .Ония са били роби ,винаги..Бьлгария е свободна държава.!.Янки ,махайте
    се от България!Нападайте Рф,от север ,през зимата,и ги изненадайте през Новая Земля.Хаха
  • 48 Кинжал

    12 1 Отговор
    Тези от НАТО се държат и изглеждат по същия начин както нашите мафиоти от герб - алчни и нагли! Приликите на всички престъпници са очевадни! Нашите си намериха майстора, ще си го намерят и тези!

    Коментиран от #49

  • 49 Само питам

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Кинжал":

    България е в НАТО, знаеш ли?

    Коментиран от #51

  • 50 Ъъъъхейтър

    10 0 Отговор
    САЩ имат 1000 бази, окупация на Германия и Япония от 80 години. Окупира територия на Сирия и Ирак бвз да ги искат. Пълна пародия и лицемерие
  • 51 Кинжал

    13 0 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    Е и? Аз не съм в НАТО, нито съм за нато, нито пък карам трабант, а още по-малко се казвам Паси! Болшинството от българите не са в НАТО и не искат да живеят в държава, която членува в този престъпен и терористичен съюз! Ще се направи референдум и ще стане всичко много ясно!

    Коментиран от #52

  • 52 Само питам

    0 10 Отговор

    До коментар #51 от "Кинжал":

    България е в НАТО, знаеш ли?

    Откога русофилите станахте българи? Вие сте най-големите българофоби!

    Коментиран от #53, #55, #61, #65

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Скакауец

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Четене му е майката, шъ знайш, а не приказки на аба или цитиране на ненам койси сайт...! Провокациите и лъжите са свойствени за едни други нации и народи, които по тези начини налапаха почти целия свят, а примери безброй...
  • 55 Кинжал

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Само питам":

    Абе 0хлюв, аз какъв съм не е твоя работа ! Аз не ти преча ти да бъдеш пронатовска 0трепка, бъди си! Даже ти се радвам, много си забавен! Жалко, че скоро няма да има кой да ни забавлява.

    Коментиран от #57

  • 56 барчо

    3 0 Отговор
    Руския представител С. Рябков водил преговорите ясно заяви, че последващи разговори са безсмислени и не се предвиждат. Нищо на практика не е постигнато. От утре нататък се очаква действия от руска страна военен отговор, който може да се изразява по всякакъв начин. От разполагане на ракети близичко до американските плажове до признаването на Донбас и Логанск за самостоятелни държави. Ще видим отговора в най-скоро време.
  • 57 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Кинжал":

    Българофоб си товарищ, от най яростните.
  • 58 барчо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо Коледа":

    Първо казаха за празника на победата 2021 г, после казаха до 20 декември 2021 г, после казаха до края на годината, после веднага след новата година, после до към 5ти 2022 г, после пак нещо и вече и те се объркаха, но продължават с троленето и повтарянето на поредната лъжа. А руснаците така и не нападат. Даже вече и не чета подобни лумпени простотии. Все пак е факт, че украинците от август 2021 г до сега са убили 141 донбасци, от които 90 невъоръжени мъже, жени и деца.
  • 59 Глупак = хамериканец

    6 1 Отговор
    В Украйна не е сигурно дали ще нахлуе, но в Сащ е сигурно, за да спасява оцелелите хора и да довършва управляващата терористична група в сащ – поне тези, които са оцелели.
  • 60 tato

    2 0 Отговор
    И НАТО може да нахлуе в Мехико амо какво от това
  • 61 барчо

    13 1 Отговор

    До коментар #52 от "Само питам":

    Не знам кой е българофоб, но когато бяхме с Русия, всичко работеше. Селското стопанство, промишлеността, търговията, армията ни беше на ниво, нямаше мафия, строяха се всяка година нови фабрики и заводи до последно. Бяхме с 45% вътрешен брутен продукт. Сега когато сме с американците и ЕС е някъде около 5% и той пак е изкуствен. Всички големи заводи и завода ни за заводи са затворени поради липса на поръчки, селското стопанство е в агония. .....Тогава доматите бяха наше производство и натурални, сега ядем гръцките с вкус на пластмаса, както и всички останали храни са бавна отрова, която убива все по-млади и по-млади хора. Така че фактите говорят, че точно американофилите са продажници и българоубийци.
  • 62 Възмутен

    7 1 Отговор
    Видяхме пътя на краварите и в Либия и в Ирак и в Сирия и в Сърбия и В Афганистан - където стъпят само разруха и разбити държави и народи. Техния път не е нашия, иврогейчетата са коленичили, нашите политичета - също.
    Добре е да спрат да избиват негрите си, да спрат да сеят разруха в целия свят и тогава да разпъват локуми.
    Слава Богу че Китай и Русия ги възпират!
  • 63 Хи их хи

    5 0 Отговор
    КоФбоите проспаха Крим сега предвиждат, аналлизират и планират!
  • 64 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Баба Ванга":

    Ке стане когато се отървем от подобни на теб глупаци.
  • 65 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Само питам":

    Откога краварските подлоги се мислят за по големи българи от русофилите?
  • 66 Ааадее...

    3 0 Отговор
    Да нахлува вече де. От три месеца нема и ден да не се пише как Русия ще нахлува в Украйна. То бива писане идиотщини и пропаганда ,ама толкоз не бива.
  • 67 От страни

    2 1 Отговор
    Това го повтарят като молитва. Най накрая ще звучи така: "Русняци, молим ви се - нахлуйте в Украйна".
    Украинците са по печени от американците, те вече отдавна воюват с Русия. Украйна загуби 10 самолета, 100 танка, 10000 войници, Русия на войната не се яви.
  • 68 де факто

    0 1 Отговор
    С терористи не се преговаря - а защо преговаряме с Русия ?
    Влязохме в цикъл на поредни безсмислени преговори с Русия. Чудя се защо го правим до втръсване, вместо да спазваме старото и ефективно правило, което опитът ни е наложил - с терористи не се преговаря.
    Безсмислени са тези преговори за нас, страните от НАТО, ЕС и целия демократичен свят

    Коментиран от #69

  • 69 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "де факто":

    Така го казваш все едно ти преговаряш, или България, или Европа? Кой ви бръсне за слива? Старо правило спазвате? Веднъж на сто години да го отвлечте от русняците - това ли е старото правило? И кои са терористите? Не са ли тези дето направиха 200 войни за 200 години история? Много големо самочуствие исказваш за един "нищо".