Last news in Fakti

12 Януари, 2022 22:10 4 029 76

"Никакви ултиматуми": Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност пред НАТО

  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • крим-
  • украйна

Противопоставяйки се на разширяването на НАТО на изток в старата му съветска сфера на влияние, Кремъл вижда възпиращите средства и военната модернизация на алианса, предвождан от САЩ, като заплаха

"Никакви ултиматуми": Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност пред НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа към 30-те страни членки на НАТО, но настоя, че те не били ултиматуми след интензивни преговори със САЩ в Женева, които не успяха да преодолеят задънената улица, информира "Ройтерс".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко в щабквартирата на Алианса, за да се опита да намали най-сериозното напрежение между Изтока и Запада след Студената война заради струпването на руски войски близо до границата ѝ с Украйна.

Москва отхвърли опасенията, изразени от САЩ, че може да планира да нахлуе в съседката си, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че ученията с жива стрелба по границата с Украйна вчера не били свързани с преговорите с НАТО.

"Ние не преговаряме от позиция на сила; няма и не може да има място за ултиматуми", подчерта той в Москва, докато преговорите започваха в Брюксел.

Но той изтъкна, че паневропейската сигурност била в критична точка и Западът трябвало да отговори на притесненията на Русия относно дейностите на НАТО в бившите комунистически страни, които тя смята за свой заден двор.

Съюзниците от НАТО заявяват, че преговорите, най-сериозният опит на западния военен алианс да превърне потенциалния конфликт във връзка с Украйна в политически процес, се провеждат заради руската агресия, а не обратното.

"Нека бъдем ясни: руските действия ускориха тази криза. Ние сме ангажирани да използваме дипломация, за да деескалираме ситуацията", подчерта пред репортери посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Искаме да видим... Русия да изтегля своите сили", настоя тя за 100 000 войници, разположени близо до Украйна.

Дипломати от НАТО посочват, че западният военен алианс би счел за успех, ако Русия се съгласи да проведе допълнителни преговори. Съюзниците са готови да преговарят с Москва за увеличаване на откритостта около военните учения и за избягване на случайни сблъсъци, които могат да предизвикат конфликт, както и контрол върху въоръженията по отношение на ракетите в Европа.

Но съюзниците от НАТО настояват, че много от исканията на Русия, изложени в два проектодоговора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на алианса до нивата от 1990-те години и да обещае да не приема нови членове.

Противопоставяйки се на разширяването на НАТО на изток в старата му съветска сфера на влияние, Кремъл вижда възпиращите средства и военната модернизация на алианса, предвождан от САЩ, като заплаха.

Вчера Русия прозвуча песимистично относно перспективите за още преговори със САЩ.

Грушко, бивш посланик на Русия в НАТО, увери, че Русия иска да избегне конфронтация. Неговият колега, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който проведе преговори със САЩ в Женева, но не беше в Брюксел днес, настоя, че Украйна никога не трябвало да бъде допускана да се присъедини към НАТО.

НАТО няма непосредствени планове да приеме Украйна, но настоява, че Русия не може да диктува отношенията му с други суверенни държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James 🇺🇸

    51 13 Отговор
    САЩ и Русия трябва да седнат и да сключат договор за нападение над Англия, Германия и Франция. Трябва да се възобнови на момента военен план Червен и първо да се измете Англия от лицето на земята. Всичкото зло обикновено тръгва оттам, от Германия, от Франция, и от Ватикана.

    Коментиран от #8, #61

  • 2 ТаУмВзе

    88 5 Отговор
    Знам как да изкарам мечката, не знам как да я върна. Бисмарк.

    Коментиран от #10

  • 3 Пеню

    15 115 Отговор
    Путин е новия фюрер ,мисли ,че е непобедим,но не е.

    Коментиран от #12

  • 4 мдаааа

    10 86 Отговор
    Путя ше омекне ...
  • 5 Феродов

    94 5 Отговор
    Русия действа по системата "мека сила " . Краварите подскачат като ужилени . Путин вика - няма страшно , обаче се вижда дървото което държи зад гърба си .

    Коментиран от #55

  • 6 ВЛАДИМИР ПУТИН

    82 5 Отговор
    Когато доводите на Лавров не се изслушват идва ред Шойгу да преговаря. За да видите колко съм обективен и безпристрастен какво биха казали Американските ни "партньори", ако Русия разположи 4 батальона в Мексико или направо в Тексас ?
  • 7 КОТарАК

    40 3 Отговор
    интересен цирк-жалко че обикновеният наблюдател не може да прозре, че всичко се знае предварително и разполагането на тая смешна армия за руските стандарти преди месеци е целенасочено
  • 8 Жейми , дорогая

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "James 🇺🇸":

    На кво си ?!!🤭
  • 9 А леле

    82 4 Отговор
    А леле колко са заплашителни САЩ ! Мина времето когато Рейгън играеше роли пред Гурбачов да му обяснява какво могат те с "междузвездни войни" ! На САЩ даже Ким не им се плаши, та що остава Русия и Китай. Времената са други и "царете" са други. А и от 90 година насам САЩ само с лъжи срещу Русия, е то търпението се изчерпва. Покер по "голи гащи" няма да стане.
  • 10 Бай Гризли

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Питай бе , питай ...🤭😁
  • 11 ДаЗдраПерМа

    67 6 Отговор
    американския журналист Matthew Lee пита представителя на американската администрация къде Русия да си разхожда войските ако не може на своя територия.

    Коментиран от #67

  • 12 Путин ли

    84 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пеню":

    Путин нищо не си мисли, а знае ! Знае едно, че в момента има най-добрата армия в света. След като си дал 20 милиона жертви в една световна война и няма семейство без дали убити, такава армия става непобедима. Те помнят и няма да се дадат никога. Гледай Безсмъртния полк и кажи къде другаде има такава НЕПОБЕДИМА ПАМЕТ НА НАРОДА?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриота

    63 5 Отговор
    В момента Република България е разграбвана от страна на колонизаторите от САЩ като и крадът златото!
  • 15 Пу'ндя пак е на колене пред..ч'епатия

    9 57 Отговор
    Извъртя трътката,..."Не е ултиматум" а си е...скимтене и..МОЛБА!
    ЕЕЕЕХ... Путик... путик
  • 16 Професора

    57 3 Отговор
    Краварите трупат армия в Полша до руската граница прекарват ги през Германия и си мислят, че руснаците не виждат!

    Коментиран от #25

  • 17 Абре

    46 2 Отговор
    Хохли, сега разбрахте ли Нато кво ви каза? :))) Че няма непосредствени планове да приеме Украйна в Нато:)) за какво ручахте 🐸!
    Между другото украински депутат каза по украинската телевизия, че в Женева на преговорите м/у САЩ и Русия, то Сащ били се съгласили Украйна да не влиза в Нато, както и да не се разполагат ракети.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 5 Отговор
    ДА ЖИВЕ Е БЪЛГАРИЯ СЛАВА НА РУСИЯ
  • 21 TFFW

    49 2 Отговор
    Негърска джендърска държава като САЩ не може да противодейства на Руската Федерация!
  • 22 $%^

    8 62 Отговор
    Руснаците дават заден ход и вече се чудят как да се измъкнат от ситуацията в която сами се накиснаха.Отсъпки по отношение разширяването на НАТО няма да има.Украйна ще бъде приета в НАТО.В България,Румъния и Полша ще бъде разположено тактическо ядрено оръжие.За Плешивият Кремълски Плъх остнаха две опции,да подвие опашка и да се пръждоса,или да нападне Украйна и да претърпи унизително поражение.И в двата случая,това ще е края на режима.Русия тепърва ще изпадне в турбуленция.

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Двоен стандарт!

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "Професора":

    Е там може...!Но до Украйна- не може...?!?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българин

    9 35 Отговор
    Да живеят САЩ ,НАТО и ЕС ! България-Слава!

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лавренти

    30 3 Отговор
    Досега африканск държава не превземала държава с бели и Русия няма да е първата Африканските Щати ще берат големи ядове ако се пробват нощо в Окрайна!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сатана

    11 0 Отговор
    Путин и Байдън ще обсъждат пандемията и кой ще плати сметката за нея.НАТО е поводът ,но “Deep state” е ключът към нашата свобода или заробването ни.
  • 33 Тррррр

    0 0 Отговор
    А, не е ли така?

    Коментиран от #36

  • 34 Смешник си Путин

    9 30 Отговор
    Никой не може да диктува на суверенна държава къде да членува!

    Коментиран от #38, #66

  • 35 Украинец брат

    32 2 Отговор

    До коментар #22 от "$%^":

    "....В България,Румъния и Полша ще бъде разположено тактическо ядрено оръжие..." - това брат с какво ще помогне на Украйна, брат ? Ако Русия нощес удари Украйна, няма ли да е редно ти брат да нарамиш шмайзера и да отиде да помогнеш с нещо брат ? Или ти не обичаш да помагаш брат, ама ревеш че на теб никой не помага брат, брат ? Накратко има ли тук българин-брат който да тръгне тия дни да се бие за Украйна щото Украйна на лафчета не вярва ?

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 В.В.П.

    18 2 Отговор
    Украйна не влиза в НАТО ,нито в ЕС,Трагедията е неописуемо го ляма ,Огромна е трагедията!.Още един миг в рая,ги чака хохлите.Писна ми от Укро руски гамбити.
  • 38 Само гледай

    22 4 Отговор

    До коментар #34 от "Смешник си Путин":

    Говедарите се бъркат на десетки държави в суверенитета обаче само гледай сега как руснаците ще ги строяват кравите!

    Коментиран от #42, #46, #69

  • 39 Хахха

    4 1 Отговор
    Искат ама няма...
  • 40 Брат

    1 25 Отговор

    До коментар #35 от "Украинец брат":

    На Украйна ще помогне с това,
    Путин много да не се репчи!
    Още много държави членки на НАТО имат ядрено оръжие СОБСТВЕНО производство:
    САЩ, Канада, Англия, Франция и Израел и т.н.

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Прав си

    6 27 Отговор

    До коментар #40 от "Брат":

    ВТОРАТА бомба ще бъде над Кремъл, на плешивата чутура на Путин.

    Коментиран от #51

  • 42 Хаха хаха ха

    2 12 Отговор

    До коментар #38 от "Само гледай":

    Краварино руски, ти от обора ли се обаждаш,
    или от кръчмата?

    Коментиран от #44

  • 43 Украинец брат

    6 11 Отговор

    До коментар #40 от "Брат":

    Брат, ами утре брат ако Турция, Гърция, Сърбия че и Македония се присетят брат да си върнат земите, ние в
    Украйната брат точно така ще "помагаме" брат. То се видяло че на "братята" няма какво да се разчита, Макетата са по-мъже, брат, брат.
  • 44 Само гледай

    18 4 Отговор

    До коментар #42 от "Хаха хаха ха":

    Как кравата бяга с 300 км в час от Европа!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 СМЕШЕН си ТРОЛЕ

    4 23 Отговор

    До коментар #38 от "Само гледай":

    НАТО е доброволна организация!
    Много се натискат да влязат в нея!

    С Русия и Путин дружат само Башар Асад, Лукашенко и Ким Чен Ун,
    нали?

    Коментиран от #54

  • 47 Гробар

    19 2 Отговор

    До коментар #36 от "ФАКТ Е":

    САЩ са в регрес и скоро ще навлязат обратно в първобитнообщинния строй. Доларите ще се ползват за евтина тоалетна хартия, а янките ще молят Китай и Русия за милост. Ще има трибунал за престъпления срещу човечеството, където първи ще минат клинтън, буш и обама.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 не може да бъде

    22 1 Отговор
    Нещата са стигнали дотам,че даже ние трябва да заемем позиция,от която няма никаква нужда,нещо повече тази позиция ще ни навреди ужасно ако нашето МВнР не успее подобно на Борис III да се измъкне по някакъв начин. Иначе някои от нас ще го почувстват по възможно най-лошия начин.Сега -за хубавата новина.Големите заплахи на САЩ за санкции и т.н.са повече от блъф,още повече че реално Русия няма намерение да напада Украйна!!.И все пак да предположим ,че Русия в края на януари извърши някаква военна интервенция -примерно да прокара сухопътен коридор до Крим !Предполагема реакция на САЩ и НАТО -санкции каквито ви дойдат на ум +изключване от Суифт-но без военна намеса!/ Украйна цинично казано само ще квичи без да може да направи нищо -без преувеличение/!?Считате ли ,че това ще съкруши Русия или ще и нанесе непоправим ущърб!? А в отговор Русия изключва /врътва крана за газ и нефт и други продукти за държавите от НАТО/резервите с които разполага ще и помогнат да изкара така мин.3 години/!?А какво ще стане с Европа през тези 3 години -икономиките поне на половината държави от ЕС ще рухнат ,напълно е възможно да има протести много по-страшни от тези на жълтите жилетки и политическа криза с невиждани размери,по време на която гарантирано Китай си прибираТайван!? Всичко това не е майтап а реални прогнози на различни специалисти по въпроса!От тази изходна позиция и ние можем да помислим какво би се случило -аз обаче се отказвам.....!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 алиса

    23 2 Отговор
    Путин не се огъвай пред никой и нищо българския народ е с теб , и ако може да минеш и насам за да ни освободиш отново пак ще сме ти благодарни.
  • 53 Джо увърта

    18 1 Отговор
    Но времето тече. Янките стягат куфарите а Йенс вади фалшив паспорт и купува билет за Аржентина.
  • 54 КОНТРАТА

    21 2 Отговор

    До коментар #46 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    Колко да е доброволна като в НАТО вкарават страните си само марионетни правителства на чичо Сам. НАТО е създадено за да има на кой говедарите да си продават скрапта, пазар от 30 държави.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 САМОГОН

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "баба Пена":

    Бабо Гуси, оди мляскай Сире нясали кочани, ма Г-ей
  • 60 az #Контрапропаганда

    15 1 Отговор
    Москва задейства 10 000 в учения в южния военен окръг! Който може, го може!
  • 61 Farts UK

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "James 🇺🇸":

    Краварски мечти,говорещи Англиски също като Македонските Българи .И акълът им е същия

    Коментиран от #70

  • 62 Нещата не са прости.

    19 2 Отговор
    Слушах американски експерт.Съгласен е с това че (конкретно за западът) не са мислили за последствията за разширяването на НАТО.Разбират че само един неутралитет на Украйна е в основата на бъдещето и.Но украинските националисти настояват.Слушах нашият Нойко Ноев. Такава русофобия.....нашите ценности какви били,Русия що била...Да се чудиш?Държава (без значение коя) , към която се подхожда с агресия, опити за дестабиризация на съседите и,опити да бъде разрушена ....и тя да стои спокойно?Аз последните 30 години видях основно агресия на САЩ. Ще докарат светът до 3 световна.Ако Русия се почувства застрашена съм уверен че ще предприеме атака със всичките си термоядрени оръжия.Жална ни майка.За това е виновен на 90% западат в своята алчност и безкруполност.Западът гледа едностранно на светът. САЩ искат да дестабилизират Русия в борбата си с Китай.Китай е икономически гигант но за сега военно слаб за САЩ.Нужно е време да достигнат възможностите на САЩ в ядрените си възможности според мен.Ставаме заложници на ФАЩ. Нойко Ноев-защо Русия произвеждала оръжия а не тенджери и тигани-само му слушайте тъпотиите. Сякаш ФАЩ не правят оръжия?Българска тъпотия.Който иска да воюва с Русия-без мен.

    Коментиран от #63, #72

  • 63 Читател

    11 1 Отговор

    До коментар #62 от "Нещата не са прости.":

    "...Но украинските националисти настояват..." - всичко е за ПАРИ и ИЗДРЪЖКА. Това е "играта" на украинците непрекъснато да опяват че някой им "заплашва" кeнeфа и да крънкат пари от САЩ и ЕС. Ако бях украинец щях да си сменя гражданството, пола и ....косата :))))
  • 64 След 1989....

    15 2 Отговор
    Бе декларирано че НАТО няма да се разширява с изключение на бившето ГДР. Потърсете заявленията от онова време на Геншер и Бейкър (да не бъркам името).Е.....излъгаха!От Петър Велики и Екатерина Велика се правят опити от западняците да разрушат изтока.А някога руският император е навлязъл в средна Азия по искане на самите племена за да се установи сигурност и ред (визирам Казакстан най вече).А Сталин е този който териториално е разширил Казакстан и сега там мислят че тия огромни пространства им принадлежат.А там е имало само племена без държава.Парадокс.Дестабилизазията на средна Азия-това е целта на краварите.
  • 65 Ами ...

    14 1 Отговор
    "НАТО трябва да си събира багажа и да се върне на границите от 1997 година". "Американската страна трябва да се подготви за компромиси. " Няма ултиматум. 😀
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 тоя

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Матю Лии обикновено седи на първия ред вдясно и задава въпроси, на които представителите на амерската администрация нормално нямат отговор или заявяват, че не са упълномощени да коментират. Може да го обвинят в гавра с държавната политика на US. Защо прави така това момче...?
  • 68 Има умни хора

    12 2 Отговор
    сред световния елит.Те винаги много внимателно слушат какво казва ВВП.А по-ясно от това,че на руснаците не им е нужен свят без Русия-какво...?Когато започне да говори Шойгу,вече ще е много късно.
  • 69 Тодор Правешки

    2 13 Отговор

    До коментар #38 от "Само гледай":

    Това другарите се опитваха да ме карат да го гледам откакто Русия се наричаше СССР... Пък взех, че видях как СССР отиде в небитието...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Жоро

    8 1 Отговор
    Вижте само до какво доведе 20 г. Война на САЩ в Афганистан! СаЩ се компроментираха и вече никои не им се плаши
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 hajvan

    5 0 Отговор
    НАТО-национална американска терористична организация
  • 76 Nnn

    2 1 Отговор
    Ако сте учили ще знаете, че една умна глава е казала: "войната е продължение на политиката с други средства", а друг умник е доказал че: "политиката е концентриран израз на икономиката"!
    Вижте какво се случи в казахстан и какви са последствията" Ето малко факти: сегашния президент на казахстан е работил като преводач с китайски език и има много близки отношения с китайски висши политици. Но му помогнаха руснаци, беларуси и арменци да си остане на трона! А днес казахът направо ги гони като им дава краен срок 13.01.2021 да се изнасят, а новото правителство е по-русофобско от старото, като дори има министър със забрана да влиза в РФ заради антируска политика" Сега въпреки че руснаците не бързат с изтеглянето няма да противоречат на китайците които трайно са се настанили в най-богатата бивша република. А турците пък настояват Азербайджан да махне про руските министри и чиновници за да не се стига до събитията в казахстан! Всеки може да пфовери кои държави влизат в организацията на турскоезичните! Преди 200 год. руснаците бързо щяха да се справят с по схемата руска армия и местен кланов вожд и нямаше да търпят никаква конкуренция на руските стоки и търговци, а сега въпреки че имат армия и могат да си купят някой вожд вече няма конкурентни руски стоки, а обратното руския пазар е цел на китайски и турски стоки както и на стоки от бившите ссср републики! Сега руснаците забраняват вноса на месо от казахстан заради новото антируско правителство, но китайците със си
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания