Last news in Fakti

14 Януари, 2022 20:01 1 502 11

Над 70% от учителите са ваксинирани

  • румъния-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

За да се върнат към занятия с физическо присъствие, степента на заетост на интензивните легла трябва да спадне под 70 на сто, реши Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния

Над 70% от учителите са ваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на образованието Сорин Къмпяну заяви днес, че 460 000 ученици са се ваксинирали срещу КОВИД-19, а над 70 процента от служителите в образователния сектор също са ваксинирани, предаде Аджерпрес.

"Над 200 000 служители в образованието, което представлява над 70 процента от всички служители в тази сфера, са ваксинирани. Това е най-голямата ваксинирана професионална категория", заяви министърът.

Той добави, че има 2838 учебни заведения, в които степента на ваксинация на персонала е 100 процента.

"Освен това в края на миналата седмица имахме 456 000 ваксинирани ученици. Сега имаме 460 000 ваксинирани ученици (...) В образованието и служителите, и учениците разбират по-добре от средното ниво за страната важността на ваксинацията", посочи още Къмпяну.

Националният комитет за извънредни ситуации обяви снощи, че вече ще се преминава към обучение в електронна среда в зависимост от заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти с КОВИД-19 на окръжно равнище. Комитетът реши преминаването към дистанционно обучение вече да не зависи от степента на ваксинация на педагогическия персонал.

Училищата ще могат да провеждат занятия с физическо присъствие на учениците в окръзи, в които степента на заетост на интензивните легла за лечение на КОВИД-19 е най-много 75 процента. Ако този праг бъде прехвърлен, училищата ще преминават към онлайн обучение.

За да се върнат към занятия с физическо присъствие, степента на заетост на интензивните легла трябва да спадне под 70 на сто, реши Националният комитет за извънредни ситуации.

От своя страна здравният министър Александру Рафила съобщи, че степента на заетост на леглата в ковид отделенията е 16 процента на национално ниво. Най-висока е заетостта на леглата в североизточния окръг Сучава - 34 процента, следван от окръг Клуж с 28 процента. В столицата Букурещ са заети 16 процента от леглата за ковид пациенти, уточни той.

Рафила посочи още, че присъственото обучение ще бъде прекратявано във всеки клас и група, в който има над три случая на заразяване за седем последователни дни. Ще се запази правилото за преминаване към дистанционно обучение на цялото училище, когато над половината от класовете са с прекратено присъствено обучение.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свобода

    17 3 Отговор
    Извиха им ръцете.
  • 2 Гост

    21 3 Отговор
    Значи скоро ще има недостиг на учители. Е тва е, ще забъканяса напълно образователната система и децата ще са кръгли неграмотници. Браво бе, политици, постигате целите си. Бесрамници.
  • 3 Има разлика

    18 7 Отговор
    Ваксиниране,но с нормална ваксина а не отровите от америка.Правете разлика.Спутник и китайските ваксини са на база на омаломощен вирус,неспособен да се размножава,с цел създаване на антитела и памет в Т-клетките.Абсолютно безопасен.Отровата от САЩ променя генетичния код на човека безвъзвратно и нулира имунната система.Едното в Ваксина а другото е генетичен експеримент с лош край.Едното има за цел да предпазва а другото да убива.
  • 4 Джок Съдбата

    9 1 Отговор
    Браво на българските будители!
  • 5 Абе мисирки

    13 1 Отговор
    Пишете си в гърмящите сензационни заглавия за къде става въпрос!!! Пик пасти да ядат...
  • 6 Рошко

    4 1 Отговор
    Даааа сигурно, досущ като в зсп Европа да очакваме и там скоро пак медиен бум на заразени ваксинираните са за затваряне вече кой де види с маска и сопа
  • 7 Ясно

    7 1 Отговор
    Ще останат без образование.
  • 8 R.I.P.

    8 1 Отговор
    🙏 Много са се разбързали за св Петър
  • 9 Бръм

    7 0 Отговор
    Горките, то и без това има недостиг на учители, ще загубим бая от тях ...
  • 10 Директно:

    11 1 Отговор
    Споко, повече от половината са фалшиви :)
  • 11 някъде имат закони

    4 0 Отговор
    Върховният съд на Съединените щати блокира решение на президента Джо Байдън за въвеждане на задължителна ваксинация за компании с повече от 100 служители.Мярката можеше да засегне 84 милиона души, които щяха да са задължени да се тестват всяка седмица, ако не са ваксинирани.Съдът постанови, че предписанието на Федералната агенция за охрана на труда за задължително седмично тестване на неваксинираните не е обикновен властови акт, а преминава границите на личното пространство.
Новини по държави: