Last news in Fakti

17 Януари, 2022 19:53 1 771 26

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2"

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия ще спазва всички норми при сертифициране на газопровода "Северен поток 2" и на свой ред очаква процесът да не се удължава изкуствено, нито да се политизира от ЕС. Това обявиха от руското външно министерство, съобщава "Спутник".

"С пускането в експлоатация на "Северен поток 2" ще се направи съществен принос за гарантиране на енергийната сигурност на целия Европейски съюз. Процедурата по сертифицирането му не трябва да се проточва изкуствено, нито да се политизира от страна на германския регулатор или на Европейската комисия - те трябва да действат при пълно спазване на действащите норми, към които ние ще се придържаме стриктно", посочват от ведомството.

Припомняме, германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    31 1 Отговор
    Германците са капитулирали.
  • 2 Хахахахха

    27 0 Отговор
    Да ,но Москва не ви зачита кафявите сертификати ЦИРКАДЖИИ от цирк ШЗО
  • 3 Мани

    7 23 Отговор
    Ако не спазва, няма папу.

    Коментиран от #7

  • 4 Абе вие добре ли сте?

    31 0 Отговор
    Я ги отсвирете тия швабопитеци! В момента, в който го сертифицират ще им кажете че се отказвате от проекта. Тогава олаф и аналена ще дойдат да целуват крака в Кремъл, но ще се върнат с празни ръце.
  • 5 Егати заглавието

    29 0 Отговор
    😄😄😄
    Русия няма какво да спазва, сертифициращата организация трябва да няма нищо общо с производител и ползвател, в противен случай става въпрос за корупция!
    Ако бях на мястото на Сергей Миллер, щях да обява, че от 01.02. Северен поток -1 спира работа за три месеца заради отстраняване на авария!
    В Германия вече са обявили фалит участващите фирми в северен поток -2!
  • 6 пейо

    18 1 Отговор
    И какво сега германците ще си лапат евтин газ за тях си. А другите да си плащат с надценки.

    Коментиран от #18

  • 7 Ха ха ха ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мани":

    Незнам кой на кого се моли сега да увеличи доставките на газ...
  • 8 БАЙ КУРТИ

    17 0 Отговор
    Да ще спазва .Но едва ли ще може да се включи друг износител за който са запазени 30% според Европейските закони .Все пак минава по дъното на морето .И колкото и да скачат джендърите най късно до юни ще го пуснат .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами ...

    2 17 Отговор
    Обещава?! Те и териториалната цялост на Украйна обещаваха да спазват. :)

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 😄😄😄

    11 0 Отговор
    Въпреки държавни субсидии и постоянно "повишаване на търсенето" все повече производители и инвеститори във фотоволтаични централи обявяват фалит в Германия!!!
    Следва оригинален текст!
    Warum trotz hoher Nachfrage immer noch deutsche Solarfirmen pleitegehen
    Von der einstigen Boom-Branche ist heute kaum etwas übrig geblieben. Nun verschwinden auch noch die letzten deutschen Solarhersteller vom Markt.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванушка

    15 1 Отговор
    След като Запада три години се лигави и юбава с руснаците, редно е сега три години и руснаците да се юбават с "проверки" , "тестове", Зелен сертификат да се не окаже газа случайно заразен, вярвам че все ще измислят нещо докато тихо пълзят и задушават Украйна като питон увил се около мишка.
  • 18 Имахте възможност

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "пейо":

    Да сте на кранчето, сега ще сте наблюдатели! Отказахте се от южен поток, това е сметката!
  • 19 Ти да видиш

    15 0 Отговор
    Северен поток 2 ще доведе до световна енергийна криза ако не се пусне в експлоатация!
  • 20 Ххххх

    14 1 Отговор
    Железни нерви има Путин ! То не бяха санкции , заплаха за Украйна ,спряха Северен поток , швабите гърмят Тецовете , а сега студ и все не пристигат танкерите от САЩ! Смешно нали сетиха се запада за Северен поток. По малко злоба и повече взаимопомощ е нужна !
  • 21 Фам

    13 1 Отговор
    Русия ще спести по 2-3 млд годишно от транзитни такси от Украйна и Полша всяка. Тези страни затова са главно против протичането на газа чрез Северен поток 2 и са против енергийната сигурност по този начин на цяла останала Европа.
  • 22 Мимч

    7 0 Отговор
    Ами те германците,ако си гледат интереса не трябва да бавят сертификата,а в случая сами си въвеждат локдаун и ограничения.Фашистка работа.,самонаказват се...
  • 23 Би ли посочил

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами ...":

    някакво доказателство ,че рУСИЯ нарушава ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА уКРАЙНА? АКО СПОМЕНЕШ КРИМ, БИХ ТИ ПОСОЧИЛ ДА ПРЕГЛЕДАШ ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО УРЕЖДАХА И УРЕЖДАТ СТАТУТА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ, КАКТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ рУСИЯ. а ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ОБЕЩАНИЯТА ЗА НЕРАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО...

    Коментиран от #24

  • 24 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Би ли посочил":

    В Крим, законен референдум не е провеждан. Крим е окупиран. И Донбас също. Няма документ, подписан от НАТО с някакви обещания в него. Следователно обещания няма. Но има меморандум от Будапеща, с който РФ, САЩ и Великобритания гарантират неприкосновеността на украинските граници. Към документа се присъединяват Франция и Китай. Той е напълно законен. И нарушен.

    Коментиран от #25

  • 25 Ако Крим

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ...":

    не беше присъединен към Русия сега там щеше да има американска военна база.

    Коментиран от #26

  • 26 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Крим":

    Ти си ясновидец и знаеш. 😀
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания