Last news in Fakti

19 Януари, 2022 14:35 1 793 6

Авиокомпании променят авиовръзките до САЩ заради 5G

  • 5g-
  • авиокомпании-
  • самолети-
  • летища-
  • технология-
  • 5g мрежа-
  • сащ

Има опасност от взаимодействие на телекомуникационната система с някои чувствителни уреди

Авиокомпании променят авиовръзките до САЩ заради 5G - 1
Снимка: Shutterstock

Някои от основните световни авиокомпании промениха или временно отмениха полетите си до САЩ преди очакваното днес стартиране на новите 5Джи (5G) услуги в страната, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (ФАА - FAA) предупреди за възможна опасност от взаимодействие на телекомуникационната система с някои чувствителни уреди, като устройствата за измерване на височината на полета, което може значително да попречи на операциите при слаба видимост. Въпреки че мобилните оператори Ей Ти енд Ти (AT&T) и "Върайзън" (Verizon), които спечелиха почти всички честотни спектри, се съгласиха временно да забавят въвеждането на 5Джи близо до летищата, много авиокомпании предпочетоха да отменят полетите си или да променят използвания модел самолети.

Други авиопревозвачи обявиха, че са възможни отмени, освен ако ФАА не публикува нови официални разпоредби след съобщението на двата телекома. Много авиокомпании, сред които "Емирейтс" (Emirates), "Ол нипон еъруейз" (All Nippon Airways), "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines), "Къриън еър лайнс" (Korean Air Lines), "Чайна еърлайнс" (China Airlines) и "Катай пасифик (Cathay Pacific Airways) обявиха, че временно спират полетите си до САЩ или че няма да използват самолети "Боинг" (Boeing) за полетите си до американски летища. Авиокомпаниите посочват, че са взели това решение в отговор на предупреждението на "Боинг", че някои 5Джи сигнали могат да взаимодействат с радиоуреда за височина на модела 777.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    19 2 Отговор
    Нали беше безвредно и т.н.
    Ей, това ни бъзика, ама кой ти гледа.

    Коментиран от #3

  • 2 конспиративен глупак

    18 4 Отговор
    графеновия оксид,съдържащ се във факсините ще играе хоро в организмите на набодените
  • 3 На директора секретарката

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Става въпрос за чисто технически проблем - някои от новите честоти са близки (но се се припокриват) с честототе използвани от вид висотомери, използват при кацане на летищата. Вие си приказвайте за графенови оксиди и, ваксини и подобни
  • 4 Европеец

    7 4 Отговор
    "Има опасност от взаимодействие на телекомуникационната система с някои чувствителни уреди"

    Тъй тъй, само че 5G вече има на много места по света но само в САЩ си взаимодействат с чувствителните уреди - краварска му работа.

    Коментиран от #5

  • 5 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    Всъщност този проблем е наличен и в Европа, но като не си запознат, реагираш първосигнално.
    И у нас се разглежда този проблем, но преди повече от половин година. Решението за сега е базовите станции на 5G да се разполагат не по-близо от 2 км от летищата.
    По същия начин е решен проблема и в други европейски държави.
  • 6 Към Директора на секретарката

    2 0 Отговор
    За 60 гигахерца, Човешкият череп е прозрачен. Хармоничните: втора за 30 гигахерца и за – 20 – трета хармонична са 60 гигахерца. За летищата лошо, а за Човека?