Last news in Fakti

3 Януари, 2022 13:38 2 003 6

Boeing и Airbus настояват САЩ да отложат старта на 5G интернет съоръженията в близост до летищата

  • 5 джи-
  • 5g-
  • boeing-
  • airbus-
  • боинг-
  • еърбъс

В съвместно писмо доставчиците на бърз интернет обаче заявяват, че няма да разгръщат 5G около летищата в продължение на шест месеца

Boeing и Airbus настояват САЩ да отложат старта на 5G интернет съоръженията в близост до летищата - 1
Снимка: shutterstock

Най-големите производители на самолети в света "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" (Airbus) настояват администрацията на Байдън да отложи въвеждането на 5G интернет съоръженията в близост до летищата от съображения за безопасност.

Компаниите AT&T и Verizon Communications обаче отхвърлят искането за отлагане на планираното за 5-и януари въвеждане на нова 5G безжична интернет услуга в страната.

Авиационната индустрия и Федералната авиационна администрация изразяват опасения, че излъчването на 5G ще влияе на чувствителната електроника на самолетите и на радарните висотомери, от които пилотите се нуждаят, когато се налага кацане при лоша видимост. От авиоиндустрията смятат, че смущенията могат да засегнат повече от 6800 американски самолета и производителите на самолети.

Миналия месец Федералната авиационна администрация (FDA) прие ново правило, което забранява на пилотите да използват автоматично кацане на ниска височина, където 5G безжичните сигнали могат да попречат на бордовите системи, да доведат до смущения при условия на ниска видимост и до грешни показания.

Зоната за изключване, която интернет операторите предлагат в момента се използва във Франция и те настояват по същия начин да работят и в САЩ, но според длъжностните лица зоните за изключване не отговарят на изискването на Федералната авиационна администрация.

В съвместно писмо доставчиците на бърз интернет обаче заявяват, че няма да разгръщат 5G около летищата в продължение на шест месеца, но отхвърлят други ограничения за използването на високочестотния спектър на който работят 5G мрежите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бъгарина

    26 0 Отговор
    абсоютно безмисена технооги за 99 процента от потребителите. само 100 пъти повече облъчване и следва рак.....

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "бъгарина":

    Кой го интересува рака, нали дитето на мама и тати требе да има по убав телефон от другите деца, да има по бърз нет и и и
  • 3 гост

    18 1 Отговор
    И що така не щат ? Нали е всичко 6 + ?
  • 4 ДаЗдраПерМа

    6 2 Отговор
    много калпави тез самолети, всяка държава си има свой честотен план 5G или тука летим а там не летим
  • 5 Бивши хора

    12 0 Отговор
    Защо говорят за бърз интернет, като става дума за бърз контрол?
  • 6 БОРУНА ЛОМ

    17 0 Отговор
    ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН! ТОТАЛ ЩЕТА ЗА ХОРАТА!