Last news in Fakti

21 Януари, 2022 14:17 2 658 13

Ниският брой N-антитела не показва по-нисък имунитет

  • антитела-
  • коронавирус-
  • имунитет-
  • здраве-
  • пандемия-
  • ваксини

В доклада се казва, че ваксините намаляват за постоянно имунитета срещу заболяването

Ниският брой N-антитела не показва по-нисък имунитет - 1
Снимка: Shutterstock

Много потребители на социалните мрежи интерпретират погрешно доклад на британското правителство за ваксините срещу COVID-19, като неоснователно твърдят, че в доклада се казва, че ваксините намаляват за постоянно имунитета срещу заболяването. Твърдението се основава на наблюдения на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, че хората с поставени две дози, които по-късно се заразят с COVID-19, развиват по-малко „N антитела“ /антитела срещу нуклеокапсида/ в сравнение с хората, които са се възстановили от заболяването преди имунизация или без да са имунизирани, предаде NOVA.

Във Facebook, Twitter и в редица блогове, много потребители тълкуват това откритие като доказателство, че ваксинираните с две дози имат по-нисък имунитет срещу COVID-19. „Британското правителство разкри факта, че след като получите две игли, никога повече няма да можете да придобиете пълен естествен имунитет“, твърди потребител на Facebook, като добавя, че ваксинираните хора ще бъдат „много по-уязвими“ за бъдещи мутации на коронавируса.

Потребителят добавя: „Междувременно неваксинираните ще си осигурят траен, ако не и постоянен имунитет към всички щамове на мутиралия вирус, след като са били заразени с него по естествен път, дори само веднъж“. Тези предположения са напълно погрешни, заявиха категорично голям брой водещи медицински експерти пред агенция Ройтерс.

Професор Тим Спектър, ръководител на катедра „Генетична епидемиология“ в Кингс Колидж Лондон и водещ учен на ZOE COVID Study - едно от най-големите текущи проучвания на COVID-19 в света обясни, че има различни видове антитела, които осигуряват защита, нито едно от които не гарантира повече или по-малко имунитет, като повторното заразяване е възможно както след ваксинация, така е без да е направена такава. „Анти-N антитела се произвеждат само ако сте били заразени с COVID-19 (естествена инфекция). Анти-N антителата разпознават молекула във вируса SARS-CoV-2, наречена нуклеокапсид (N)“, каза Спектър. Т.е антителата срещу N-белтъка са маркер за преболедуване на вируса, те не са неутрализиращи вируса.

„Като има предвид, че анти-S антителата търсят шипчестия протеин (S) на повърхността на вируса, тези антитела могат да присъстват както след естествена инфекция, така и след ваксина. Това е така, защото ваксините срещу COVID са базирани на шипчестия протеин." Цитирайки данни на Zoe COVID Study, Спектър добави, че няма гаранция дали анти-N антителата ще се развият при всеки, който се е заразил с COVID-19. „Нашият последен анализ установи, че при един от всеки петима участници в проучването на ZOE, които са имали положителен тест за COVID, не са били открити анти-N антитела след това“, казва Спектър.

Експерти от „Meedan Health Desk“, група учени по обществено здравеопазване, работещи за справяне с медицинската дезинформация, потвърдиха коментарите на Спектър. „Важно е, че комбинираните анти-S и анти-N антитела не са равни на по-голям имунитет срещу COVID-19“, казаха те пред агенция Ройтерс. Експертите добавиха, че ранната „вирусна неутрализация“ чрез ваксинация може да промени реакцията на организма и да ограничи последващото развитие на анти-N антитела, ако лицето бъде заразено след ваксинация. Това обаче няма да повлияе негативно на нивото на имунитета. Все още има много неизвестни за имунитета и вариантите на COVID-19. Провеждат се голям брой изследвания, сравняващи ваксиналната защита с тази на защитата при предишна инфекция.

Експертите на „Meedan Health Desk“ посочват пред агенция Ройтерс скорошно проучване, анализиращо хоспитализирани лица, получили ваксина срещу COVID-19 и тези, които са били заразени с COVID-19. Това изследване показва, че имунитетът от ваксина осигурява „по-голяма защита, в сравнение с „естествената“ инфекция срещу COVID-19. иРНК ваксините срещу COVID-19 също са „около пет пъти по-ефективни“ за предотвратяване на хоспитализация спрямо предишна инфекция, добавят експертите. Междувременно данните от „Zoe COVID Study“ предполагат, че две дози от ваксината AstraZeneca дават 71% защита срещу инфекция, докато две дози от ваксината Pfizer дават 87% защита. Данните показват още, че неваксиниран човек, боледувал от COVID, има 65% защита срещу повторно заразяване. Така се оказва, че информацията в социалните мрежи е подвеждаща. Въпреки че Агенцията за здравна сигурност на Великобритания е наблюдавала по-ниски анти-N антитела при хора, заразени с COVID-19 след две дози ваксина, това по никакъв начин не означава, че ваксините са възпрепятствали естествения имунитет към болестта.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    40 4 Отговор
    Добре, че са сезонните грипове, че да си пробутват ковит мизериите. :D
  • 2 Мислещ

    50 3 Отговор
    Позор за Кунчев, Аргирова и сие!
  • 3 Ами ...

    27 3 Отговор
    Ясно. А какво означават тези резултати?
  • 4 Дедо-вия

    45 2 Отговор
    Намаления брой антитела не е проблем ако трябва да продължи боцкането.
    Но за зелен сертификат след преболедуване са недостатъчни
    Но ако си надупчен ковидиот не ти трябват антитела
    Тия съвсем се оплетоха...
  • 5 ЕвроЗона

    37 2 Отговор
    И веднага скочиха Матросовци да защитават свещенната си крава и мулти-милиардните и печалби! Грозно
  • 6 Бай Петко

    49 3 Отговор
    Работата е ясна. Няма какво да мажете сега. Експеримента се провали. Доц. Мангъров излезе прав за всичко.
  • 7 Ротшилд

    31 2 Отговор
    Плащаме за реклама на ваксината, нали трябва да вземем парите на хората преди да ги ......
  • 8 Факс Вакс

    17 1 Отговор
    Вие, които пишете статията, чели ли сте доклада? Говори се за намален имунитет към СПИН.
    Една сериозна и свободна медия не остана....
  • 9 Раданч Татлъту

    15 2 Отговор
    Споко,скоро идва хапчето което ще лекува комбинирано ковид и тъпост!🐵🤡🥳👍
  • 10 Ал Тъпоне

    8 0 Отговор
    Демек искат да рекат, че въпросните антитела са като акъла - малко да имаш ама да ти идва все на време!
  • 11 Шок и ужас

    7 0 Отговор
    Мисирките тълкуват доклада като дявол евангелието, съвсем ясно в доклада се съобщава, че набоцканите не да могат да изграждат антитела, сиреч инунитет йок. Иначе мисля всеки е наясно, че най-общо казано антителата се унищожават от организма след като си свършат работата, но остава клетъчния имунитет който може да предизвика тяхното производство при нужда. Ако не се унищожат, а напротив, увеличават се тогава организма може да предизвика цитокинова буря и чао. Но е хубаво да се разгледат и другите интересни неща в същия доклад, като примерно смъртността при ваксаните и броя заразени процентно, но "журналистика" е отдавна мръсна дума за хората упражняващи професията. Който разбрал, разбрал!
  • 12 саботаж

    2 1 Отговор
    Те първа ще видим дългосрочните странични действия от тия отвари наречени ваксини не предпазващи от заразяване и разнасяне на болестта.
  • 13 Четете за неграмотността на НОИ

    1 0 Отговор
    Прочети в Дунав мост.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii