Last news in Fakti

22 Януари, 2022 17:33 6 246 91

Задължителната ваксинация в Австрия: за кого важи, какви са глобите и наказанията?

  • австрия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

Почти две трети от австрийците одобряват въвеждането на задължителното ваксиниране, показва актуално допитване

Задължителната ваксинация в Австрия: за кого важи, какви са глобите и наказанията? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Австрия ваксинацията срещу Ковид-19 става задължителна - от началото на февруари. За кого важи това правило, колко дози се изискват и какви са наказанията за неваксинираните? Ето отговорите на най-важните въпроси:

Ваксинацията срещу Ковид-19 в Австрия става задължителна за всички над 18-годишна възраст. Очаква се мярката да влезе в сила на 4 февруари: преди това законопроектът трябва да бъде одобрен от Бундесрата, но тази процедура е смятана за чиста формалност. Така Австрия ще стане първата страна в ЕС, въвела задължителната ваксинация.

С това правителството се надява Австрия да повиши значително дела на ваксинираните - в момента са имунизирани 75% от населението. Виена прибягва до тази крайна мярка, след като преди това всички ограничения, включително и четири поредни локдауна, не успяха да облекчат значително пандемичната ситуация. Ето и най-важните въпроси и отговори за ваксинациите в Австрия:

Всички ли трябва да се ваксинират?

Задължителното ваксиниране се отнася за всички граждани над 18 години, които имат адресна регистрация в Австрия. Първоначално се предлагаше задължителните ваксинации да важат за всички над 14 години, но по-късно идеята беше ревизирана. Изключение се прави само за бременните, както и за всички, които не могат да се ваксинират по медицински причини или не развиват имунитет след ваксинация. За това обаче те трябва да представят медицинско свидетелство, издадено от специализирани амбулатории или лекари епидемиолози.

Освободени ли са преболедувалите?

За разлика от Германия, където статутът на преболедувал приключва три месеца след инфекцията, в Австрия той важи до 6 месеца. През това време хората не са длъжни да се ваксинират - а чак 180 дни след боледуването.

Колко ваксинации са задължителни?

В закона се говори за първоначална и последващи ваксини, чийто брой се определя от заповед на здравния министър. Към тази дата правителството очаква от австрийските граждани да си поставят три дози ваксина срещу коронавирус.

Ще поставят ли ваксини и принудително?

Не, в закона няма предвидена принуда, а само задължение за ваксиниране. В параграф 1 на закона се казва, че ваксинирането не може да бъде налагано чрез заповед, команда или принуда.

Кой и как ще упражнява контрол?

След като законът влезе в сила, всички домакинства ще получат писмо от здравния министър с информация за задължителното ваксиниране. Проверките ще започнат в средата на март - първоначално под формата на полицейски проверки на случайно избрани хора по улиците. И понеже в Австрия не е задължително носенето на документ за самоличност, в отделни случаи може да се наложи неваксинирани, които нямат у себе си лична карта, да бъдат откарвани в най-близкия полицейски участък за установяване на самоличността.

По-късно ще бъде възможен и контрол чрез сверка на данните с ваксинационния регистър, като нарушителите автоматично ще получават известия за глоба.

Какви са глобите?

Полицията може да налага парична санкция първоначално от 600 евро. Ако глобено лице се ваксинира до две седмици след проверката, ще си получи парите от глобата обратно. При обжалване на глобата е възможно в съда да бъде наложена и още по-висока санкция - до 3600 евро.

В рамките на една година на неваксинираните могат да се налагат максимално четири глоби. Парите от глобите ще се използват в битката срещу пандемията.

Могат ли отказващите ваксинация да влязат в затвора?

Законът изрично изключва налагането на принудително наказание задържане, въпреки че в Австрия неплащането на глоба води именно до задържане. В параграф 10 от закона за задължителното ваксиниране се казва следното: "При налагането на парична глоба не се предвижда задържане на лицето, ако тя не бъде платена."

Какви стимули предвижда законът?

Законът предвижда финансови стимули за хората да се имунизират. Един от тях е лотария, в която за всяка поставена доза ваксина могат да се спечелят ваучери до 500 евро - те могат да се осребряват в търговската мрежа. Общините, постигнали висок дял ваксинирани, пък могат да разчитат на допълнителни бюджетни средства. За тази цел държавата е заделила сумата от 1 милиард евро.

Почти две трети от австрийците одобряват въвеждането на задължителното ваксиниране, показва актуално допитване.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Hoho Boho

    251 8 Отговор
    Тия преминаха в зоната на здрача.
    Остава ни само да наблюдаваме и да видим какво ще им се случи.

    Коментиран от #27, #43, #90

  • 3 виктор хара

    20 194 Отговор
    Копейкин да ходи да прави революция там !!!!

    Коментиран от #8

  • 4 гадно

    207 8 Отговор
    Остава само да глобяват и починалите ваксъри, че правят лоша реклама?
  • 5 Пиде-раз два три

    102 7 Отговор
    Пиде-раз два три, Пиде-раз два три...
  • 6 Читател на факти

    222 8 Отговор
    Фашизъм в действие.Нямам души.
  • 7 Дедо-вия

    192 7 Отговор
    Е, после ще има ,,извинете, сбъркахме но последствията за Вашето здраве са си Ваш проблем. Подайте молба на съответното гише и ще я разгледаме,,. Ако доживеете...

    Коментиран от #45

  • 8 Сск

    7 88 Отговор

    До коментар #3 от "виктор хара":

    Да оправи Русия първо.Да каже на бате си Путин, да спре да ги ваксинира братушките.
  • 9 Соросоид

    168 8 Отговор
    Хитлер е австриец, нали?

    Коментиран от #11, #79

  • 10 😷😷😷

    173 8 Отговор
    Слабоумни долни нацисти! В днк-то е на тая пасмина да върши престъпления срещу човечеството!
  • 11 оня

    63 2 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоид":

    Точно:))
  • 12 Тича

    103 2 Отговор
    ФАШИСТИ
  • 13 Винкело

    156 6 Отговор
    Австрия е една от страните в ЕС, за които обикновено не се чува абсолютно нищо - даже по-малко отколкото за Малта, или за Литва. Е, чухме - луди хора.
  • 14 ковидиотин

    121 3 Отговор
    ПП искат да ни набоцкат.БСП искат постоянно да им съчувстваме.ДБ искат да живеем с истанбулската конвенция.ИТН са стойка партер,още не казват какво искат,но вече е почти ясно.ГЕРБ още не е в затвора и управлява.Та това са нашите управляващи и тяхната опозиция драги ми смехурко
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    158 3 Отговор
    Колко са "съгласни" австрийци и германци с боца - дайте кадри от ежедневните бунтове /не протести/ в двете страни, а не цитирайте платени цоциолози! Странно, мисирката писала статията, защо нищо не споменава за бунтовете в страната!?
  • 17 Кики

    157 7 Отговор
    В Лондон върви масивен протест в момента , заради смъртните случаи от ковид ваксини, британското правителство оттегля ковид ваксините от употреба.

    Коментиран от #29

  • 18 Майстор Манол

    98 5 Отговор
    Нормално като за страна от която тръгна и фашизма.

    Коментиран от #87

  • 19 Много са съгласни ъхъ

    118 3 Отговор
    Затова днес протестите и демонстрациите световно в големите градове надхвърлиха всякакви рекорди. Дори шведите демонстрираме против зелените сертификати. Австрииците са всички на улицата на протеста.
  • 20 Европеец

    107 4 Отговор
    Почти две трети от австрийците одобряват въвеждането на задължителното ваксиниране

    Те даже повече одобряваха и Хитлер навремето както и анексията на държавата им.
  • 21 Мамул

    127 3 Отговор
    Егати фашизма! За нещо което се кара за 3-4дни какъв тормоз над хората. И то при положение, че ваксините не са преминали експерименталния си срок все още. При положение, че 80% го карат безсимптомно или много леко. При положение, че за две години голяма част от хората преболедуваха. Това не са медицински продиктувани мерки.
  • 22 Рошко

    81 3 Отговор
    Вие хубо ми пишете за зад ваксинация ама като ги пишете тия работи тези соц проучвания кой и как ги прави па и покажете какво става по улиците на големите градове в Европа, щото в Ruptly tv гледам бая протести дават, затова и швабите скочиха и се опитаха да я цензурират

    Коментиран от #89

  • 23 ежко

    81 4 Отговор
    Абе какво си играете на тинтири- минтири!Пускайте щпиц командите и който хванат -боцНяма значение дали е ваксиниран или не е..Нямало принуда имало задължение?!?Оруел се върти в гроба!
  • 24 Статистик

    95 2 Отговор
    Вакцането не е задължително само за бременните? Ха, нали ваксата беше безопасна за бременните - или премълчавате нещо много, ама много неудобно?
  • 25 ха ха

    74 3 Отговор
    Карайте ги наред тези, особено бременните, че да не вземе да се роди пак някой хитлер... Сарказъм, жалко за австрийците, но така става когато забравиш да се бориш за свободата си...
  • 26 мда

    74 3 Отговор
    Хубу ме караше жената да одим до Виена, га беше време. Сега и да ме молят от посолството пак няма да ида.
  • 27 Гунчо, стига само си

    64 6 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Наблюдавал, събуди св! Ако мечката днес играе у съседите, утре ще заиграе и у нас!

    Коментиран от #47

  • 28 фашистки издънки

    28 11 Отговор
    предполагам че ако пукнеш от ваксинката плащат милион ойро на семейството ти или

    Коментиран от #30, #35

  • 29 Таня

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кики":

    къде го пише това?

    Коментиран от #31

  • 30 Кики

    43 2 Отговор

    До коментар #28 от "фашистки издънки":

    Плащат ти с комбинация от три пръста с преобладаващ среден , да не си подписвал информирано съгласие
  • 31 Кики

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "Таня":

    Провери във файсбука - Save our rights

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И. Иванов

    7 16 Отговор

    До коментар #31 от "Кики":

    Във Фейсбука го пише?!
    Вервай на това, дето го публикуват там!

    Коментиран от #36

  • 34 а къде е

    50 2 Отговор
    Само не видях в този закон обезщетенията за починалите от ваксина. Май не се предвиждат!
  • 35 куку

    20 0 Отговор

    До коментар #28 от "фашистки издънки":

    плащат един дърт ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Абе мисирки

    28 0 Отговор
    Глоби и затвор за вас!!
  • 38 Аз71

    33 1 Отговор
    Той Хитлер не е ли роден някъде в тая територия😂😂😂
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    52 1 Отговор
    "Почти две трети от австрийците одобряват въвеждането на ваксиниране, показва актуално допитване" - в България не се и опитвайте. Тук опитоменото стадо е малцинство. Подкрепа няма да срещнете. 🤕

    Коментиран от #44, #77

  • 41 Светъл пример

    47 0 Отговор
    За всички демократично настроени европейци. Не може да позволим на шепа изгои да ни тровят живота.
  • 42 Идън

    31 1 Отговор
    И Господ създал човека,а човекът сам ще си се унищожи...
  • 43 айзенауер

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Американците този път ще ги кастрират! След Втората световна им се е разминало на косъм!!!
  • 44 Адолф

    36 1 Отговор

    До коментар #40 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    Те на референдума за аншлуц бяха 100% за. Пък после риваха га дойдоха рушняците :)
  • 45 Колт

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо-вия":

    Има един американец, който направи хората равни! А с 45-ти калибър стават още по-равни ... :) Там фашизъм комунизъм и секакъв вид тарикатизъм, могат да те пратят направо на страшен съд :)
  • 46 Niknay

    55 0 Отговор
    ....в закона се говори за първоначална и последващи ваксини, чийто брой се определя от заповед на здравния министър. ..... това може да е със знак за безкрайност ! В диктаторсккте Северна Корея имат политическа полиция , Саудитска Арабия имат религиозна полиция а в демократична европейска Австрия ще си имат ковид полиция .....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Коко

    40 2 Отговор
    Ми тя ваксината отслабва имунитета!Доказано!Луди хора колкото искаш!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ХИТЛЕР СЕ ЗАВЪРНА!

    31 2 Отговор
    И ИЗБИВАНЕТО НА ХОРА ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Азиим

    13 3 Отговор
    То всъщност законът не е окончателно приет, така че от Факти карайте по - кротко...
  • 53 .....

    17 1 Отговор
    За мен не важи. Хич не ми дреме за тези тъпи фрицове.
  • 54 Аз съм

    46 2 Отговор
    Искат да надупчат всички, включително децата, защото само така могат да наложат новата финансова система. Цифрова валута. Кредит за подчинение и послушание. Пълен и тотален контрол над нас, обикновените хора. За тях ние сме роби, дори и в момента работим за шарена хартия. Призовавам Ви , хора, не се подчинявайте на тези шепа психопати, които се изживяват като богове!

    Коментиран от #60

  • 55 Златка

    33 3 Отговор
    По добре 2000€ глоба за тази година, отколкото неефективни ваксини, кой знае с какви съставки.
  • 56 Люси

    1 15 Отговор
    Скоро и у нас!
  • 57 Ти си

    25 3 Отговор
    Много интересен абзац " ... Изключение се прави само за бременните, както и за всички, които не могат да се ваксинират по медицински причини или не развиват имунитет след ваксинация. ...." . Въпроса ми е как ще установят че някой не развива имунитет след ваксинация без да е всксиниран ? Много странно противоречие !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Четете за неграмотността на НОИ

    5 0 Отговор
    Прочети в Дунав мост.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii
  • 60 Колт

    11 1 Отговор

    До коментар #54 от "Аз съм":

    и барайте оружие! Демокрацията в САЩ е извоювана с оръжие, не с избори!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Четете за неграмотността на НОИ

    5 0 Отговор
    Прочети в Дунав мост.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii
  • 63 Крос

    31 0 Отговор
    2/3 от австрийците одобрявали. Това откъде го изсмукахте? Дайте да я видим тази анкета. Масово ваксинирани в Австрия недоволстват от този закон, защото казват - нарушава базисните им права по конституция. Утре ще гласуват закон всички бъдещи родители да се тестват и ако имат тези и тези лоши гени, да нямат право да имат деца. Това, което се случва там в момента с този "закон" е много опасен прецедент. Дано други държави не повлекат крак, че става страшно
  • 64 АВСТРИЙЦИТЕ СА УМНИЦИ Н

    11 1 Отговор
    ННННевакгинирани ---КАЗАХАГО ПО ННННОВА ТВ СИ КУПУВАЛИ СЛЮМКА ОТ БОЛЕН И КАТО СЕ НАПРАВЯТ НА БОЛНИ 6 МЕСЕЦА НЯМА ГЛОБИ И ПОСЛЕ СХЕМАТА ПАК ЗА ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ И Е ПЛАТЕНА КОЙТО НЯМА ПАРИ НЕ ВЛИЗА В СХЕМАТА

    Коментиран от #67

  • 65 Iviviv

    16 0 Отговор
    Хитлер не беше ли Австиец. Еее нема лабаво.
  • 66 Да не забравяме

    17 1 Отговор
    на оня с мустачките коя му е родината!
  • 67 ТУРЧИН В АВСТРИЯ НЕ Е АВСТРИЕЦ

    6 6 Отговор

    До коментар #64 от "АВСТРИЙЦИТЕ СА УМНИЦИ Н":

    ТУРЦИТЕ ИМАТ АВСРИЙСКИ ЖЕНИ ТАКОВАТ АВСТРИЙКИТЕ ЯКО ЗАЩОТО НА АВСТИЙЦИТЕ СА ИМ МАЛКИ ИНСТРУМЕНТИТЕ ПОД 10 САНТА .... И НЯМА ДА СЕ ВАКСАТ С КАТОЛИЧЕСКАТА СВЕТЕНА ВОДИЦА НА ГЕЯГЕЙТС
  • 68 "Ваксините ще са безплатни и ДОБРОВОЛНИ"

    22 0 Отговор
    "С това правителството се надява Австрия да повиши значително дела на ваксинираните - в момента са имунизирани 75% от населението." - нали 70% бяха дпстатъчни? А наш "просто Киро" ни лъже за 60%.
  • 69 Четете за неграмотността на НОИ

    4 0 Отговор
    Четете в Дунав мост.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Австриеца с мустачките

    11 0 Отговор
    рони сълзи от радост и гордост, оставил е достойно наследство!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Фаро

    17 1 Отговор
    Австрииците може и да одобряват,но го отнасят германците.Техните градове биват сринати,мъжете им избити,жените им незадоволени.каъв е извода?Германците са наивници яхват ги австриици,французи,американци,турци,афганци...Само марсианци още не са ги яхнали,но ваксините ще ги довършат и няма да имат тоя късмет
  • 74 Интензивното

    13 0 Отговор

    До коментар #72 от "вонящ комунар":

    Ваксиниран,никой не те е освободил от тестовете и ако ги внесат ще бъде още един терор върху ваксинираните,защото повечето болни в момента са ваксинирани и ги тестваме постоянно.Всички биват тествани без значение ваксиниран или не
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Австрийка

    28 3 Отговор
    75% от населението в Австрия НЕ одобряват насилствената ваксинация!!! НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ НЕБИВАЛИЦИ!!!!! Това в чист фашизъм, на който сме подложени в Австрия от това корупно правителство!

    Коментиран от #80

  • 77 АВСТРИЙЦИТЕ НЕ ОДОБРЯВАТ ТОВА БЕЗУМИЕ

    23 1 Отговор

    До коментар #40 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    Всички се бунтуват и се подготвят по съдебен път да се защитавт. В Австрия се опасяват от срив на съдебната система.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хайл

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоид":

    Хитлер е австриец,но не по този изродски начин е искал здрава нация а чрез спорт и труд,тези чи футски ваксиниращи организации той ги е пращал да се трудят принудително и безплатно...д-р Менгеле е светец спрямо сегашните ваксинатори и "математици витановци"
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Георги Ненов

    8 3 Отговор
    Браво! После в газови камери.
  • 84 Фермер

    14 1 Отговор
    Само Възраждане
    Да живее България
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Австралия Номер 1

    1 16 Отговор
    Само така Австралия. Не ни се слушат вече глупостите на зомбирани антиваксъри. Било "право на избор" ама след това трябвало да ги спасяват в спешното. То и да си биеш морфин във вената е "право на избор", айде почвайте.
  • 87 Нзнц

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Майстор Манол":

    От там не тръгва фашизма.Нещо си се объркал
  • 88 Трак

    15 2 Отговор
    Айде спрете вече с вашата еврейска ционистка чи-футска ваксинация да ви е:-ба май;ката проста а !!!
  • 89 В Англия

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Рошко":

    В Англия пишат само, че е спонсорирана от руското правителство, та индиректно се опитват да ти кажат, че е манипулирана информация. Ако не го видиш там трудно би видял проблем някъде информация за протестите
  • 90 СМЪРТНОСТТА от ковид под 50г. е НИСКА

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Смъртността при ДЕЦАТА и МЛАДИТЕ клони към 0.

    ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА:

    За България статистиката за СМЪРТНОСТ от КОВИД по възрастови групи е:

    Възрастова група ◼ Починали ◼ Оздравели

    0 - 19 год. ◼ 0.04 % ◼ 99.96 %

    20 - 29 год. ◼ 0.10 % ◼ 99.90 %

    30 - 39 год. ◼ 0.25 % ◼ 99.75 %

    40 - 49 год. ◼ 0.72 % ◼ 99.28 %

    50 - 59 год. ◼ 1.93 % ◼ 98.07 %

    60 - 69 год. ◼ 5.59 % ◼ 94.41 %

    70 - 79 год. ◼ 12.17 % ◼ 87.83 %

    80 - 89 год. ◼ 20.70 % ◼ 79.30 %

    Над 90 год. ◼ 25.67 % ◼ 74.33 %

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ и ДЕЦАТА? И за кого?
  • 91 ЗПВ6263

    1 2 Отговор
    Ужас! От коментарите се вижда каква проста нация сме!