Last news in Fakti

22 Януари, 2022 08:18 5 506 44

Задава се нова среща Байдън - Путин

  • сащ-
  • русия-
  • владимир путин-
  • джо байдън

На брифинг в Белия дом Саки припомни, че Байдън е привърженик на преките разговори между лидери, но тепърва предстои да се разбере дали това е подходяща следваща стъпка

Задава се нова среща Байдън - Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент ще обсъди с екипа следващите стъпки на администрацията след срещата на държавния секретар Антъни Блинкън с руския външен министър Сергей Лавров в Женева.

Говорителят на Белия дом Джен Саки не изключи да се обсъди и възможност за нова среща между Джо Байдън и Владимир Путин.

На брифинг в Белия дом Саки припомни, че Байдън е привърженик на преките разговори между лидери, но тепърва предстои да се разбере дали това е подходяща следваща стъпка:

„Не мога да ви да ви дам прогноза дали това ще се случи, но ако има препоръка за такава стъпка и ние приемем това за ефективно в този момент - разбира се. Президентът винаги е бил отворен за срещи между лидери.“

По думите на Блинкън пред чуждестранни медии Съединените щати към момента залагат на ясно изразяване на притесненията си от ново руско нахлуване в Украйна и дават да се разбере, че Русия ще плати голяма цена ако се стигне до влизане дори „на един руски войник“.

В същото време Саки каза, че Вашингтон е „готов да продължи диалога и дипломацията.“

Oчаква се следващата седмица Съединените щати в писмен вид да отправят към Русия притесненията си, както и тези на съюзниците за действията по границата с Украйна. Саки заяви, че бъдат представени и идеи за подсилване „усещането за сигурност“ на всяка страна.

„Дискутират се няколко стъпки, които можем да предприемем. Всички ние, в това число и Русия, да увеличим нивото на прозрачност, да намалим риска, да засилим контрола на оръжията, да изградим доверие. В координация сме с нашите съюзници и партньори и очакваме държавният секретар Блинкън да се срещне външния министър Лавров за продължаване на разговорите.“

Вашингтон отказва да приеме искания на Москва като например гаранции, че Украйна няма да бъде приета в НАТО с аргумента, че такива искания противоречат на принципа суверенни държави да решават сами своето бъдеще.

Междувременно американският представител в ООН Линда Томас-Гринфилд заяви, че не е в интерес на Русия да прекъсва доставките на газ за Европа в случай на санкции срещу Москва заради ситуацията в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    6 55 Отговор
    жужака ще ходи да коленичи

    Коментиран от #5, #9, #30

  • 2 Такава среща

    42 3 Отговор
    Най-вероятно ще се състои но не много скоро. Старчето байдън не е в състояние много много да се движи и да преговаря. Затова докато му подготвят двойник се изисква известно време. Този двойник няма да има пълномощие за каквото и да е споразумение и затова не съм оптимист за резултата от тази бъдеща среща

    Коментиран от #11

  • 3 Последния Софиянец

    41 1 Отговор
    Дали ще успеят да събудят Бай Дън за срещата?
  • 4 гадно

    33 0 Отговор
    Ма дядо Джо спомня ли си, че е имало срещи преди това?
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    😀😀😀 Объркал си рейса пич‼️
  • 6 Раданч Татлъту

    31 0 Отговор
    Дедо Джо ще опърди Путин!🙉🤡🥳🙉
  • 7 Рошко

    26 0 Отговор
    Ако доживее

    Коментиран от #21

  • 8 БОРУНА ЛОМ

    25 0 Отговор
    САМО, ЧЕ ПАРАД ВЪВ ВАШИНГТОН, ОКРЪГ КРАВАРИЯ
  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Ердоган тичаше да коленичи и във Вашингтон , и в Москва ! Когато янките свалиха с изтребител под турски флаг, но под тяхно командване, руски боен самолет над Сирия ‼️ А лично шефа на СеРеУ кацна в Москва , след като глупака "Джон" простреля "Курск" от упор по време на РУСКО военно учение ‼️
  • 10 Под секрет

    39 1 Отговор
    Явно не виждате ,какво става и какво идва!
    Коментарите са повърхностни и с доза на инфантилност.
    Само помислете !
    Руснаците самоубийци ли са ,за да поставят тоя ултиматум ,или не?
    Свидетели сме на нови геополитически ,тектонични размествания.
    Вероятно война ,в световен мащаб,няма да има,но.......някои ще се изнасят с мръсна газ ,отвъд голямата локва.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 мумия

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Такава среща":

    Ще му прелеят малко свежа кръвчица и адреналин, ноотропил, и е готов за срещата.
  • 12 2024

    29 1 Отговор
    Войната в Украйна е нужна на САЩ, ето 7 причини защо:

    1.Да обградят Русия военно, за да й попречат да участва в империалистическата борба за преразпределение на света като силен играч.
    2.Да бъде отслабена Русия чрез възможна война, като й нанесе силен удар от военна и икономическа гледна точка.
    3.Да поеме изцяло контрола над регионите и страните, които преди са били под руско влияние, и да ги включи в НАТО.
    4.Да нанесе удар по търговските отношения на Русия с други страни, включително Германия, с помощта на трудни решения за санкции в случай на война.
    5.Да осигури дисциплина в НАТО и да укрепи лидерството на САЩ, като овладее страните, които намигат на Русия (Турция, Унгария...).
    6.Да свали „режима на Путин“ чрез разпространение на идеята за „смяна на властта“ сред руснаците на фона на санкционния натиск и вместо него да издигне прозападен режим.
    7.Да създаде условия за американските оръжейни монополи да доставят повече оръжия на страните от Източна Европа, предимно на Украйна. Между другото, Държавният департамент на САЩ обяви, че на Великобритания, Естония, Литва и Латвия е разрешено да продават на Украйна оръжия, произведени от американски монополи.

    Това са първите неща, които идват на ум. Разбира се, този списък може да бъде продължен.
  • 13 Смешници

    39 2 Отговор
    Защо никой журналист не пише за това че вчера следобяд човек от генералния щаб на Китай е казал следното:до сега Китай винаги е спазвал неутралитет,но този път при война на САЩ и НАТО срещу Русия,Китай ще нанесе съкрушителен удар по Сащ,забележете думите,не по НАТО и Европа,а по Сащ и веднъж завинаги ще освободят света от тях.Някой след такива думи смята ли че сащ няма да си подвие опашката от Европа скоро?Второ молят Русия да не публикува отговора им,защо? Защото за пореден път предава съюзниците си от Европа и най вече малките държави като нас.Сащ винаги са постъпвали долно и страхливо,те са силни само срещу малки държави като Сирия,Либия и България за такива като Русия дори в мокрите си сънища не са и мечтали да се бият.

    Коментиран от #19

  • 14 ДаЗдраПерМа

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Под секрет":

    та затова Щатите са помолили руснаците да не публикуват (обнародват) резултатите от преговорите а всичко почна от това че руските искания бяха дублирани в публичното пространство за да има прозрачност
  • 15 Пораснало Индиго дете

    17 0 Отговор
    Няма да има война. Ще има природни бедствия...
  • 16 Раданч Татлъту

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Под секрет":

    Виждаме го,тва ,че се майтапим не означава ,че не го виждаме!😎😁😎
  • 17 ужас

    29 1 Отговор
    Когато Путин през 2018 представяше новите оръжия, той завърши с фразата: ние имаме още какво да покажем, но за сега това е достатъчно. Предполагам, че това "имаме още" вече е изпробвано и е основния коз, въз основа на който той постави ултиматома. Председателят на комитета по отбрана в Думата, генерал полковник, Герой на Русия, първи командващ войските в Сирия заяви: една от възможните военно технически мерки е , че те ще се уверят, че ако предприемат срещу нас действия, те няма да могат да използват Черно и Средиземно море.
  • 18 Най после

    3 21 Отговор
    Ее дайте му на джуджето една голяма маса че не сме ги чували отдавна орките от Азия..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ужас

    27 1 Отговор
    Русия след като изоставаше много в цифровата електроника реши да заложи и развие аналоговата. И с помощта на аналоговата електроника тя създаде убийствени РЕБ системи, способни да действат на много големи разстояния и мигновено. Това превръща в детски играчки направии като Ф22 и Ф35.
  • 21 Рошко оо

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Старчето байдън ще доживее до срещата Не се съмнявай. Някои даже таят скритата Надежда Да доживее и до края на мандата си

    Коментиран от #34

  • 22 Българин

    4 32 Отговор
    Кремълският психопат мислеше, че със заплахи, ултиматум и дрънкане на оръжие да принуди Запада да направи нова Ялта, на която да бъдат определени нови сфери на влияние и Русия да си върне Източна Европа. Разбра се, че няма да мине руското изнудване, разбра се и, че Западът е единен за отговора при нова руска агресия срещу Украйна. Утехата за психопата е, че Байдън ще се срещне отново с него като с равен, но нищо от ултиматума на руснаците няма да бъде приет. Най-накрая Запада разбра, че Русия е държава терорист, на която не трябва да се има и грам доверие.
  • 23 Олят О тялО

    10 2 Отговор
    А дали Байдън ще доживее до новата среща ?
  • 24 горски

    16 2 Отговор
    Последното изречение от статията/да не спира Русия газта,ако има санкции/,показва за запознатите ,че тия са се разбрали за Украйна,най вероятно да я разделят.Другото е пушек за масите.....
    При наличието на китайска заплаха,щатите нямат никаква сметка да си развалят отношенията с Русия.Европа никой не я брои за синя слива.....
  • 25 От статията

    15 1 Отговор
    Прозира новината че от руската дума са предложили Русия да признае донецка и луганска републики. Путин бил посрещнал"хладно"новината. Това е намек какво би последвало ако преговорите завършат неуспешно. Провеждам още един намек че следват обявяването на републиките смоленска и Киевска
  • 26 свиреп ОХЛЮВ

    11 1 Отговор
    Трябва и Бойко да пратят на срещата .....като преводач , а защо не и като посредник ?
  • 27 Смешник

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сигурна работа":

    Чети бе,има и други вестници,не е само този в който пишеш своите простотии.Има и военни издания по света,не е лошо обаче първо да имаш познания и по други езици,второ дори излезна във български вестник тази новина,военно издание.Но то ме става да си знаеш един вестник където 2-3 журналисти си водят и им плащат само за пропаганда.Който.има.глава за да мисли чете всякакви вестници и мисли и си прави изводи,то ме става само с пропагандазно това целяха от вас младите и това направиха,немислещи мързеливи същества.

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Сигурна работа

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Смешник":

    Те ги пишат във вестниците тия новини
  • 29 фАНТОМасс

    13 1 Отговор
    Не мога да разбера защо тези от САЩ непрекъснато говорят за война ? Зорлем ли я искат ? Явно не могат да живеят без война ! На никой нищо хубаво не са донесли . Питайте Афганистан , Сирия , Либия , Ирак , Виетнам , Корея.

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванов

    14 2 Отговор

    До коментар #27 от "Смешник":

    Нищо не ти разбрах. Какви вестници, на какви езици и какво си прочел. Преди да обяви ултиматума Путин за 1 ден посети Индия и говори с китайския лидер. Явно е получил пълна подкрепа за следващите си действия.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко оо":

    То и да не доживее със сигурност след него върви и двойник дет винаги е готов да го замести
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "фАНТОМасс":

    На Афганистан , Сирия , Либия , Ирак , Виетнам , Корея... НЕ ! Но от всички тях на САЩ, да! Само петрола който янките смучат от Ирак и Сирия безогледно казва всичко ‼️
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хихи

    6 3 Отговор
    През Първата, Втората и Студената войни сме все от страната на Булката!!!
    Сега пак се очаква да ни ..........
  • 40 Модерирай трудно

    3 0 Отговор
    Мъдиратора май е взел страната на китайците вече..дишай ве момче монетата винаги има две страни
  • 41 Фактор

    9 1 Отговор
    Тия нали уж не преговаряли . Сега нещо почнаха да се ослушват . Каква ли изненада им готви Путин .
  • 42 Реално

    9 0 Отговор
    Путин е Стратег и винаги има стратегия, реди фигурите на дъската предварително. Очаквайте неочакваното!
  • 43 СОЛАР

    2 0 Отговор
    Тези да седнат да се разберат най-сетне.Заради едната газ се изпокараха, че и нас ще ни забъркат.
  • 44 Неутраленш

    4 0 Отговор
    След ултиматума от страна на Русия и точките, по които не желаят коментари, американците станаха нещо много диалогични и постоянно искат срещи. Защо ли? Иначе американските позициит били твърди. Въпроса на Русия към НАТО е: "А вие кои бяхте?".