Last news in Fakti

25 Януари, 2022 20:08 2 351 103

Доклад на ЕК: Смъртността от COVID-19 в България е най-висока в съюза!

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Положително е, четири политически партии в новия български парламент успешно постигнаха коалиционно споразумение, което включва като основен приоритет преодоляване на кризата

Доклад на ЕК: Смъртността от COVID-19 в България е най-висока в съюза! - 1
Снимка: БГНЕС

България се бори с поредната опустошителна вълна от COVID-19 на фона на политически промени и растяща инфлация. Смъртността от COVID-19 в страната е най-високата в ЕС и втората най-висока в света, а пандемията добавя натиск върху вече претоварената здравна система. Въпреки това, сега, когато парламентът потвърди новото правителство след месеци на политическа безизходица, има надежда за по-добро справяне с кризата с COVID-19 през следващите месеци, пише в доклад на Европейската комисия за последните промени в социалната политика в България.

България е на първо място в ЕС (второ в света) от страните с най-висок брой общо потвърдени COVID-19 смъртни случаи на милион души. Цифрите са 6062/милион за Перу и 4362/милион в България. Третата страна в списъка, с повече от 4 хиляди потвърдени смъртни случаи на милион, е Босна и Херцеговина (4021); Унгария се нарежда на четвърто място, с 3896/милион.

Само 27,1% от Българското население е напълно ваксинирано (две дози) срещу COVID-19, т.е най-ниският процент в ЕС. Втора с най-нисък процент е Румъния (40,4%); средното за ЕС е 68,6%. Дневният брой на COVID-19 ваксинации, приложени на 100 души (средно седмично) е само 0,19.

В допълнение към пандемията имаше и дълга политическа криза в България, проведоха се три парламентарни избора 2021 г. (през април, юли и ноември). Тези политически сътресения доведоха до много по-малко тежки обществени мерки срещу разпространението на COVID-19. Служебното правителство въведе "зелен сертификат" в България на 25 октомври 2021 г., по-късно, отколкото в която и да е друга страна от ЕС.

Този сертификат вече е необходим за дейности на закрито, като посещения и пазаруване в молове, ресторанти и фитнес центрове. Изключение правят посещенията в аптеки, банки и хранителни магазини. Сертификатът може да се издава на всеки, който отговаря на някой от следните условия: ваксинация срещу COVID-19; отрицателен резултат от тест за COVID 19; възстановяване от COVID-19; и (от 11 ноември 2021 г.) достатъчно антитела.

При положение, че България, заедно с Латвия и Франция, формират групата на най-скептични към ваксините страни в ЕС, според доклад на ЕС от 2018 г., антивакс конспиративните теории и дезинформацията намериха благодатна почва в страната.

Следователно не е изненада, че "Възраждане", един от политическите субекти, които инициираха протести срещу така наречения от тях "медицински фашизъм" на зелените сертификат, успешно прекрачи изборния праг за влизане в парламента през ноември 2021 г.

Десетилетия наред България не успява да извършва значителна реформа в своето здравеопазване система. Основните проблеми на системата включват масова емиграция на лекари и медицински сестри, висока средна възраст на тези, които остават, хроничен дефицит на болнично финансиране, лош достъп до здравеопазване за селското население и малцинствата, недостатъчно развита извънболнична помощ, високи плащания "от джоба", високи неудовлетворени медицински нужди и голям брой смъртни случаи от двете предотвратими и лечими причини.

В описаната по-горе ситуация поставя много от натиск върху вече силно напрегнат здравна система. Ситуацията с пандемията в България е вероятна да се влоши допълнително през зимата, с продължаващите високи нива на COVID-19 случаи, висока смъртност и ниска ваксинация.

Преди да бъдат оправени тези дълготрайни проблеми са необходими ясни и недвусмислени мерки за справяне с COVID-19 кризата в краткосрочен план, включително нова ваксинационна кампания, която адекватно адресира точните опасения към неваксинираното мнозинство.

Положително е, четири политически партии в новия български парламент успешно постигнаха коалиционно споразумение, което включва като основен приоритет преодоляване на кризата с COVID-19.

Коалицията се съгласи на широкомащабна осведомителна кампания за ползите от ваксинация, както и подробно епидемиологично изследване (за оценка предизвикателствата пред здравна система във всяка част на страната), като част от битката срещу COVID-19.

Сега остава да се види какви конкретни стъпки ще предприеме новото правителство през следващите няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирил

    103 7 Отговор
    Добро утро!
    В България след бай Тошо НЯМА здравеопазване!

    Купихме за милиарди фърчилата на фащ, а за болниците пари НЕМА!

    Нема такава държава!

    Коментиран от #12, #30

  • 3 Анонимен

    55 11 Отговор
    Уж засега е така че се и надписват случаите НО ваксите ако имат странични ефекти след време картината може да се обърне
  • 4 🐒🙊🙈

    84 12 Отговор
    Ваксинираните разнасят вируса свободно.

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дрьн дрьн

    77 6 Отговор
    Пак льжи няма такова нещо.Умира си този който си му дойде реда.По принцип нашето население си е болно от 30години.Нямаме никакво здравеопазване.Сега сьс тази льжепандемия хептен го довьршиха.

    Коментиран от #22

  • 7 Абе

    65 3 Отговор
    Начи като приемем, че сме имали най-голямата смъртност в ЕС и преди ковид + това, че всеки блъснат от влак го пишат ковид заради клиничните пътеки... ми сметките си излизат. :)
  • 8 🙉🙉🙉

    45 2 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    Ти се вакцинирани заради томболата да спечелиш лаптоп.
  • 9 ЕЕАЛАТА НА РУНДЬО-БЪЛГАРОУ'БИ'ЕЦА И

    10 22 Отговор
    КИКИ ДЖЕНДЪРЛЯКА,ЪЕ ТИЯ ПЕДАЛИ НИ НАПРАВИХА НОМЕР ЕДНО ПО....КОРУПЦИЯ(Кики,ОЧОЧОРЕНОТО, Кумеца,Кумицата, купеният министерския пост за 300 К, зСпец-мошеника), СМЪРТ, С НАК-МАЛКО ИНВЕСТИЦИИ, НАЙ- МНОГО ФС-КОМУНЯГИ, ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ, НАЙ- ВИСОКИ ЦЕНИ, НАЙ-ВИСОКА ИНФЛСЖИВ, НАЙ- ГОЛВМС МИЗЕРИЯ, ПЕДЕРАСТИЯ И ТЕ... ТАКА 😂✊🇻🇳🇸🇮

    Коментиран от #101

  • 10 възвращенец

    39 4 Отговор
    само заради тази оценка си струва да излезем от зомбисъюза,но надеждата е в протестите на западните граждани срещу ковид мерките и да спасят демокрацията,в това число и нас българите ,овце-революционери!
  • 11 Анти-майюуна

    16 51 Отговор
    И най-висок брой тъпани и мангъри.
  • 12 Eeee

    49 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Как да нема, нашата е. А може да дадат една статистика как сме по смъртност през 2010 - 2018 примерно. Тогава няма ковид и пак сме най зле.
  • 13 ха ха

    46 1 Отговор
    Гаси доклада. Ученик 5-ти клас би написал по-добър. Верно ли това ползват великите политици на Съюза за решения?... Още една бездънна яма за данъкоплатеца...
  • 14 жжжжжж

    7 40 Отговор
    тази смъртност е мехлем за душата на мангъров.
  • 15 Гост

    46 3 Отговор

    До коментар #4 от "🐒🙊🙈":

    Всички го разнасяме спор няма . Обаче първи в съюза но втори в света …. Вероятно цялата здравна система барабар с всички работещи в нея и вируса допринесоха за това! Драги доктори горедеете ли се? Питам ви защото вече доста хора имат познати наложило им се лечение в болница и разказват какво отношение са видяли там ( без връзки пари или да са известни).

    Коментиран от #18

  • 16 ...?!

    14 1 Отговор
    "...на всеки, който отговаря на някоЙ от следните условия..." - У, бре! И с "И" да го бяхте написали, пак щеше да е грешно. "Условие" е дума от ср.р., ерго - "...на някоЕ от следните условия"! Докога ще пишете негра мотно статиите?!
  • 17 Рошко

    36 0 Отговор
    В циничните и двулични ек, никой ли не се намери да пита защо не е направена нито една аутопсия на ковид починал и защо кьораво и сакато се пише ковид, знам за 4 случая не помирисали грип но взети от моргата като ковид жертви, готов съм също и да свидетелствам за това
  • 18 Последния Софиянец

    40 8 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Много фалшиви умрели от Ковид има.

    Коментиран от #23, #24

  • 19 ОКОКОРЕНОТО И 12-те КЕНЕФА...МРЪДАТ ЛИ

    7 13 Отговор
    ОЩЕ, ГИЕВА У БОКЛУЦИТЕ?!?

    Коментиран от #26

  • 20 Ковидаров

    11 42 Отговор
    Мангъров е един с основни заслуги за това.дайте златния медал от европейското и сребърния от световното на него .заслужава ги .да си ги носи със гордост
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рошко

    40 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дрьн дрьн":

    Те гоо до вършиха още докато болниците ги направиха търговски дружества, това днешните не са доктори а търговци на смърт, честните като мангъра ги изкарват шарлатани
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Статистиката си я знаеме , че и без ковид е плачевна , но сега още повече спрямо преди пандемията…
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 И. Иванов

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "ОКОКОРЕНОТО И 12-те КЕНЕФА...МРЪДАТ ЛИ":

    В твоя случай май трябва да се самосезира психиатрията и да ти прати двама яки санитари, снаряжени с риза с много дълги ръкави.
  • 27 Ваксиниран1403

    13 34 Отговор
    Починали от всичко в България по години:
    2015 108675
    2016 107031
    2017 109320
    2018 108205
    2019 107815
    2020 126577
    2021 147727
    Развивайте още теории, че от корана вирус не се умирало и продължавайте да предпочитате да боледувате защото ваксините били страшни.Вярвайте на сектанти препоръчващи пиене на белина подобни дезинфектанти като лек за всички болести на земята включително и ковид.

    Коментиран от #31, #34, #62

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Амнезия

    15 4 Отговор
    Луд умора нема. Досега други бяха
    начело, но нещо се обърна и...
    българите.Може да гадаем ,за тези
    фейкове.Я ново правителство,я за
    македонския въпрос,за скоростната
    преизподня.Някой чете ли статията.
    Заглавието е достатъчно за
    поредната олигофрения.
  • 30 Бай ганю

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Спомнвм си по бай гошово време като дете и юноша като идех на доктор даже не ме питаха за документи, прегледа те изпише ти рецептата или те оставят в болницата и чао
  • 31 чиповемипове

    21 6 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    скрий се бе пияч на белина хахахаххахахахахха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рошко

    34 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    Починали са защото не са получили адекватна и навременна помощ, само миналата година виж колко са скочили от бургаската болницс, или те от щастие се хвърлят и умират по стълбите докато чскат

    Коментиран от #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЕ Е Фатмаку да вдигне юмруче

    11 20 Отговор
    И да каже .....ВИРУС няма !Лъжат ви , ограничават ВИ СВОБОДИТЕ ! ЗАПУШВАТ ВИ УСТИТЕ ! Мой го гони деменцията нашто Фатмаче ?????????

    Коментиран от #38, #40, #46

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 никога не е казвал това

    15 5 Отговор

    До коментар #36 от "ДЕ Е Фатмаку да вдигне юмруче":

    изглежда теб те гони деменцията хахаха

    Коментиран от #45

  • 39 456

    23 4 Отговор
    Това е така, защо за да прибират болниците едни пари - всичко починало е от Ковид. Да ви припомня преди месеци родилката с близнаците-лекарска грешка, 13 годишното дете - катастрофа :и в двата случая ги писаха Ковид /извинявам се на близките им и моите съболезнования /, но това само два от многото случай когато едното нещастие се пише Ковид. А сигурно случайте са много повече.
  • 40 Няма да стане

    4 18 Отговор

    До коментар #36 от "ДЕ Е Фатмаку да вдигне юмруче":

    Наш фатмак вече НИНОВА не го иска ! Няма да може да качва Шипка . А от там най хубаво може да произнася реч ......ама против Бойко ! Ся шя трябва и да споменава и Нинова !
  • 41 Centyrion

    26 3 Отговор
    Тя смъртността е най висока от 2004 г насам,така ,че опитите да се пробута всичко като резултат от Ковид е несъстоятелен!Високата смъртност и ниската продължителност на живота в България,се дължат на съвкупност от фактори които някой иска да прикрие.
  • 42 Фейк

    16 0 Отговор
    нюз. Най-вакс скептични са тъпите шваби които лаят най-силно. Колко и да се пенявите няма да се бацаме. Одете да се гръмнете прокажени европитеци.
  • 43 До ЕК?? България имаше най висока

    29 1 Отговор
    Смъртност в ЕС преди Ковид 19???Не ви праеше впеченление, не знаех те или просто не ви пукаше? България имаше най висока Корупция в ЕС по 12год Управление на Борисов!! Не знаете, и се прегръщахте с него, тупахтего по Рамото!!! Затварях те си очите!! България съд и Прокуратура, са чадър над Управляващата мафия 12год!! Не зноехте?? Знаехте, но това ви устройваше, Борисов ви Слушаше и Козирува ше!! Сега не се харчат ваксините, и ще ви секнат Комисиони те от Фарма Мафията, та се сетих те, че Българите Умират най много, Умираха най много и преди това, но вие от ЕК се правихте, че не виждате и не знаете!!
  • 44 Грульо

    21 3 Отговор
    ЕК знаят ли че тук надписват като невидели заради ковит бонусите? :D Даже и здравната система да е зле, няма как от един и същ вирос у нас да мрът 10 пъти повече. Те и на запад надписваха яко през 2020, ама си признаха и спряха, като видяха че овцете са готови да участват в експеримента с бученето.
  • 45 Що си слагаш + бе ка...вал ?

    2 10 Отговор

    До коментар #38 от "никога не е казвал това":

    Знаеш ли кой го прави и си харесва сам драсканиците?

    Коментиран от #49

  • 46 боли лиииииии

    12 3 Отговор

    До коментар #36 от "ДЕ Е Фатмаку да вдигне юмруче":

    юмручето попадна в отверстието на бойко :)))))
  • 47 Ваксиниран1403

    7 22 Отговор

    До коментар #34 от "Рошко":

    Причината е една и тя е ковид епидемията.Ако нямаше ковид епидемия нито щяха да умират по стълбите нито щяха да скачат.А ако се бяха ваксинирали много по-малко и по-рядко щяха да стигат до болница въобще. Повишената смъртност се дължи на няколко фактора: 1.директни жерави на ковд обхванати от статистика като починали с положителен тест(ковид смъртност) 2. Не обхванати от статистиката смъртни случаи на починали с ковид поради липса на положителен тест (скрита ковид смъртност) 3.Такива починали скоро след преболедуване на “безобидния” ковид 4.Индиректни жетви на епидемията(претоварена болнична ситемна, бърза помощ и т.н).

    Коментиран от #51

  • 48 Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер

    6 15 Отговор
    Вируса унищожи населението на старата столица Велико Търново! Роднини на починалите от коронавирус в града се организират да извършат граждански арест на Костадин Костадинов известен като Костя Копейкин и псевдо вирусолога подвел населението Атанас Мангъров - Близо 4 пъти повече погребения спрямо сватби в старата столица за последните 5 г.

    В разработката е посочено, че ръстът в тъжните ритуали през 2021 г. е в размер 23 процента спрямо 2020 г., а това се обуславя от повишената смъртност в резултат на пандемията от коронавирус. За да откликне на нуждите на населението, фирмата закупи още една катафалка и общият брой на специализираните автомобили, с които разполага, стана 5.

    Коментиран от #53

  • 49 това с + чето

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Що си слагаш + бе ка...вал ?":

    са ми го казвали и преди (много оригинално) хахахахахаххаха
  • 50 Санитар

    2 6 Отговор
    Е, и ? Така го решихме 70%, другите 30 да си ходят " чипосани" сега по- лесно ще пътуват в странство- голяма работа. Ще изпуснат аромата на кисело зеле и пръжки с праз, мастика с пача и чесън и пукница от избата на бай Илия. Нека са на диета, щом слушат и се плашат от вируса, а толкова пара се раздаде!?
  • 51 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    От чипа умират

    Коментиран от #56

  • 52 За овце

    11 1 Отговор
    То откак се е "пукнала" дИмокрацията, все сме отличници по мреке. Колко му е да ги пишеш на ковида?
  • 53 Сега видях във фейса

    5 16 Отговор

    До коментар #48 от "Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер":

    "Да арестуваме лицата Костадин Тодоров Костадинов и измамника псевдо лекар Атанас Христов Mангъров подвели населението и с голяма заслуга за тези близо 34 хиляди нещастни Български граждани на които зловещия КОВИД-19 отне животите " - 18675 членове

    Коментиран от #54, #63

  • 54 Ехаааа

    5 9 Отговор

    До коментар #53 от "Сега видях във фейса":

    Че те членовете на групата са 9 пъти повече от автобус протеста на Копейкин преди13 дни!!!!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ваксиниран1403

    6 10 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Само дето повечето дори не са ваксинирани никога срещу корона вируса. Нищо според вас самолетите може да са ги поръсели и с чипове. Пийте си белината тя може и срещу тези ваши чипове да действа.

    Коментиран от #58

  • 57 Най много починаха от Денонощното

    22 1 Отговор
    Опсихясване от НОЩ, врачките математици и лично от Борисов! Целта беше да бъде Яко уплашен Народа, да не протестира срещу Борисов и Шайката му! Хората със сапъстващи заболявания не влезаха в Болници и починаха, както и Много болници спряха работа по други заболявания, оставиха само ковид пътеките, и за това починаха също много хора, заради рухналата здравна система и търговците с дипломи за лекари, Бялата Мафия!!
  • 58 хи хи

    14 4 Отговор

    До коментар #56 от "Ваксиниран1403":

    ти си ваксиниран,нали,пожелавам ти дълът хивот!

    Коментиран от #64

  • 59 Ваксиниран1403

    9 11 Отговор

    До коментар #21 от "корона":

    Дали смъртта е от ковид с ковид и ли поради ковид значението не е голямо, защото хората така иначе не са живи и сега умират много повече от преди 2 години, когато го нямаше.

    Коментиран от #79

  • 60 Не е вярно

    11 2 Отговор
    Най ниска е, обаче клиничната пътека е с много примамлива цена.... И аз да съм... признавам, че всеки починал в болницата ми ще пиша ковид! Живеем в комерсиален свят. Това е!
  • 61 пенсионер 1

    14 0 Отговор
    Преди кромида на кое място бяхме?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ще ги арестуват скоро

    4 23 Отговор

    До коментар #53 от "Сега видях във фейса":

    Лично аз познавам близки на починали в страшни мъки и интубирани молещи за глътка въздух и кислород. А как се заканват на копейкката и Мангъра бедна ви е фантазията

    Коментиран от #88

  • 64 Ваксиниран1403

    7 15 Отговор

    До коментар #58 от "хи хи":

    Мен не ме мисли аз съм с 4 дози вече в прекрасно здраве. И пета доза ще си сложа от адаптираната ваксина след март месец без грам съмнение или колебание.

    Коментиран от #67

  • 65 Covidlover

    11 3 Отговор
    Тя беше най висока и преди лъжата COVID. Защо се загрижиха сега?
  • 66 Сел Ян Ин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    А ва мечоуууу, ти га жа заваршиш парви клас? Штото ас сега го карам и туй лиато ша зема диплума.
  • 67 Ваксиниран3002

    14 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ваксиниран1403":

    Не се ли чувстваш наркоман?

    Коментиран от #75

  • 68 Ваксиниран1403

    5 9 Отговор

    До коментар #62 от "Ваксиниран3002":

    Ако се сравни смъртността от всичко през 2020 година спрямо тази от предходните години се вижда че само за нея има около16 хиляди повече починали при около 8 хиляди официално регистрирани починали с ковид към края на 2020 година. Тоест скрита ковид смъртност и смъртността поради ковид е била около 2 по-голяма от официалната ковид смъртност.За 2021 починалите над нормалната смъртност от преди 2020 са около 39500 човека. Официално починалите от ковид за 2021 година са около 22 хиляди. Тоест скрита ковид смъртност и смъртността поради ковид за 2021 е била около 1.8 по-голяма от официалната. Съществена разлика между съотношението на свръх смъртност ковид смъртност за двете години няма. Просто епидемията през 2021 е много по-тежка и за това жертвите са много това е разликата между 2020 и 2021. През 2020 ваксинирани нямаше и свръх смъртността си беше на лице. През 2021 когато има ваксинирани свръх смъртността се запазва пропорционална с приблизително същия коефициент на пропорционалност на ковид смъртността така, че всякакво внушение за връзка с ваксинацията е напълно несъстоятелно.

    Коментиран от #70, #72, #74

  • 69 Гадове !

    13 0 Отговор
    Да ви опустошат онези с големите п@тки , изроди , безподобни ! Скоро ще плащате за тормоза над цял един народ !
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Защо Прокуратура не спря врачките

    17 2 Отговор
    Математици и физици измислени, неги спряха да престанат да Опсихясват народа? Защо, какво очакват от това опсихасвоне? Разрушава се психическото здраве на хората!! Здравни власти мълчат, Прокурори мълчат и си затварят очите!!! "Защо?? 4-5 Психари и Идиоти с титли Опсихясват един народ повече от 2год!!Къде е Тази държавна власт, Прокуратура?? Мълчание, всеки се прави, че не знае, НЕЕ чул и не се отнася за него!! И новите Мълчат, няма да се ваксинират повече хора, точно заради тези Врачки психари и идиоти!! Него ли разбрахте, това, просто се овеличих а хората с психически разстройства, това е"приноса на тези Врачки"!!!
  • 72 неваксиниран 1403

    5 5 Отговор

    До коментар #68 от "Ваксиниран1403":

    защо си слагаш сам + , да не би да имаш угризения?
  • 73 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    В момента Гърция ни изпреварва по смъртност...
    (и не само тя)

    Коментиран от #97

  • 74 Ваксиниран3002

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Ваксиниран1403":

    Да де, точно така, но след появата на ваксите, преди това всичко си е ок.

    Коментиран от #78

  • 75 Ваксиниран1403

    3 11 Отговор

    До коментар #67 от "Ваксиниран3002":

    Не се чувствам наркоман. Единственото рационално и смислено действие което намалява в пъти личния здравен риск за всеки един човек е ваксинацията и периодичната реваксинация, както стоят и нещата и с обикновения познат отдавна грип

    Коментиран от #77

  • 76 IVAN

    12 1 Отговор
    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ,ЧЕ И
    ПРЕДИ КОВИДА В БГ СМЪРНОСТТА БЕШЕ НА СЪЩОТО НИВО, УМИРА СЕ ОТ ИНФАРТ, ИНСУЛТ,ЗАХАР И НАЧИНА НА ЖИВОТ, НА ДЕПРЕСИЯ,НЕДОХРАНВАНЕ , ХРАНИ С ГМО И ДР. НИЩО НОВО И ЗИМАТА ИМАШЕ ГРИП,ИСТИНКИ,КАШЛИЦИ, ....ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМАМА,АКО НЕ СИ С КОВИД НЕ ТЕ ПРИЕМАТ
  • 77 Ваксиниран3002

    7 3 Отговор

    До коментар #75 от "Ваксиниран1403":

    Не съм чул да е намалял грипа от ваксините, но щом казваш. То колкото онова бяха ваксини, толкова и това са, само дето тези са по-отровни :)

    Коментиран от #86

  • 78 Ваксиниран1403

    3 9 Отговор

    До коментар #74 от "Ваксиниран3002":

    Не, не е наред. Първите ваксини в България бяха поставени на 27 декември 2020. Тоест през цялата 2020 нямаше ваксинирани, а свръх смъртността беше факт за и тази година.

    Коментиран от #84

  • 79 корона

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Ваксиниран1403":

    Сигурно си прав,поради задръстването на здравната система много хора починаха от своите си болести,защото не можаха да получат навременна помощ.Но не си прав,че няма значение от какво са починали.Има,защото пришаването им към "жертвите" на ковид е чисто и просто МАНИПУЛАЦИЯ,с цел да ви страхуват.Лично познавам 2 покойници-терминални-възрастни хора с бъбр.недостатъчност и последен стадий на рак,които бяха пътници и им беше свършил земния път.Но ги писаха ковид.За да ви страхуват.И за да се набодете.

    Коментиран от #83

  • 80 Тома

    11 1 Отговор
    Това значи че сме на първо място по измами с доклада по смъртност от ковид.Българина е голям дявол
  • 81 Перо

    10 1 Отговор
    ЕК можеше да се загрижи за нас, през управлението на толупа,когато имахме най-голямата смъртност в света /не в ЕС/, без Ковид!
  • 82 Госあ

    7 2 Отговор
    А защо не се покаже и каква е разликата в смъртността на промил от глава от населението между ваксърите от примера за Европа - Германия и Южна Корея или Япония, примерно ? М ? Или айде да не са азиатци, с Норвегия ? Тогава разликата между Германия и България ще бъде нелепа.
  • 83 Ваксиниран1403

    4 5 Отговор

    До коментар #79 от "корона":

    Ако хората се страхуваха достатъчно и се беше възприела стратегията за нулево разпространение на ковид епидемия нямаше да има изобщо.Нямаше да има нито директни нито индиректни жертви на ковид.Пример Нова Зеландия жертвите за 2 години епидемия са по-малко отколкото при нас за ден, а като население там са около 5 милиона.

    Коментиран от #85

  • 84 Ваксиниран3002

    8 2 Отговор

    До коментар #78 от "Ваксиниран1403":

    А облъчването, чувалите за трупове, детските площадки осеяни с трупове? Това не го ли броиш? Мога да ти кажа, че свръхсмъртността е от паника, а после от ваксините, които вече и СЗО каза, че не са ваксини. Но ти давай, всеки ден по три пъти се боди, никой не ти пречи.

    Коментиран от #87

  • 85 Ваксиниран3002

    7 4 Отговор

    До коментар #83 от "Ваксиниран1403":

    Там не пишат всеки починал, че е от хобит, явно съвсем са ти изпили мозъка ваксите. Забравяш скъпата пътечка, ваксомане.

    Коментиран от #93

  • 86 Ваксиниран1403

    4 6 Отговор

    До коментар #77 от "Ваксиниран3002":

    А да си чул, че ваксинираните срещу грип боледуват много по-рядко и умират много по-рядко от усложненията след боледуване от грип. И се ваксинираш преди всеки грипен сезон. При респираторните вируси е така и при корона вируса е същото с разликата, че не е сезонен и няма как да се мини само с веднъж годишно. И при грипа всяка година се прави адаптирана ваксина за актуалните вируси и при корона вируса ще е така.В това няма никаква драма.Да има огромна печалба за производителите на ваксини, но това е начина за намаляване вероятността от боледуване усложнения и евентуално смърт, алтернативата е периодично боледуване и стискане на палци всеки път да е леко и да няма усложнения.

    Коментиран от #91, #92

  • 87 Ваксиниран1403

    4 5 Отговор

    До коментар #84 от "Ваксиниран3002":

    Напротив точно докато хората се страхуваха още и много повече беше затворено смъртността беше малка увеличението настана след като страха почна на отминава. Само сравни какво е увеличението на смъртността през полета и есента на 2020. През полета на 2020 страха беше много по-голям и мерките много по рестриктивни , но смъртността не се увеличи толкова колкото през есента и зимата. Пиковете на общата смъртност повтарят едно към едно епидемичните вълни и по време на затишието между вълните тя се връща до обичаните си нива от преди 2020 година. Жертвите на вируса са много повече от официално регистрираните защото далеч не всеки заразил се е регистриран като такъв, че като почине да бъде отбелязан в статистиката като починал поради ковид. Това е действителността в България се правят в пъти по-малко тестове от колкото в другите развити страни и истинския размер на епидемията остава скрит както е във всички страни с ниско ниво на тестване, но вируса си взема жертвите без значение дали те ще бъдат официално регистрирани или не.
  • 88 За овце

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Ще ги арестуват скоро":

    Никого не познаваш и нищо не знаеш. Ако те интубирам, може и да разбереш, че за нищо няма да можеш да молиш.
  • 89 На екс

    4 11 Отговор
    Антиваксърите в България не се ваксинират, но затова пък пият белина, антифриз, нафта, и други полезни течности които борят коронавирусът, рак, късогледство, плешивост, и най вече импотентност. Страничните ефекти са малобройни и се ограничават най вече до смърт от глупост.
  • 90 Адеее

    5 0 Отговор
    ЕК да земат доклада и да си го заврат........
  • 91 Ваксиниран3002

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "Ваксиниран1403":

    Чух, че ваксаните умират също толкова често, но по-леко :)

    Коментиран от #96

  • 92 С тези приказки

    4 3 Отговор

    До коментар #86 от "Ваксиниран1403":

    Нищо не си разбрал. И ковидът ти е сезонен, както и грипа и другите парагрипни вирусни заболявания. За грипът има истински ваксини, изработени на базата на разпространение на съответния щам и се поставят поне месец преди прогнозната епидемиологична вълна. За ковидът ти няма истинска ваксина, между ползваните в териториите под фащски контрол, а само "научно" - популярни течности.
  • 93 Ваксиниран1403

    6 3 Отговор

    До коментар #85 от "Ваксиниран3002":

    Не е това причината, а това ще те постъпиха адекватно и навременно. Затвориха страната си напълно,но само месец. Справиха се с вътрешното разпространение на вируса. Изолираха страната от останалия сят и въведоха задължителна карантина при влизане в страната в карантинен център под охрана. А ние оставихме всички да се връщат от чужбина и измислехме простотията ”домашна карантина” оградихме парковите с ленти демодирахме пейките и сложихме КПП на главните пътища. В същото време хора върнали се от пламнала Великобритания пътуваха с обществен транспорт заразени през цялата страна. С една дума просто имитираме действия срещу епидемията и резултата е на лице вижда се в свръх смъртността ни.И ще продължи да се вижда защото сме и “хитри” и не се ваксинираме за разлика от “тъпите” от всички икономически най-развити страни. Е да но тяхната смъртност нараства минимално след масовата ваксинация, а нашата се опитва да подобри рекордите от времето на световните воини.
  • 94 Йоан

    4 3 Отговор
    Тази висока смъртност няма връзка с ковд
  • 95 Добро момче

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    Браво Мечо поздрави, другите нека си лаят кервана си върви .Аз лично познавам десет души без ваксина осем починаха, двама във кома.Заради глупости че ваксината била опасна кой го пусна този слух САЩ за да не се продава руската ваксина и да си вкарат те парите в джоба.А да си във болница в България мерси във Европа измират хората къде с по модерни апарати тука умирай бавно но сигурно. Избора е във ваши ръце
  • 96 Ваксиниран1403

    5 4 Отговор

    До коментар #91 от "Ваксиниран3002":

    Че, не толкова често не е. Има статистика която показва каква е реалността. А това, че е по-леко се умирало си го чул сигурно от някои такъв починал, но явно не е достоверен източник на информация. С казал рекъл и чул заключения не се правят.
    Ето я смъртността от ковид за нашата страна по възрастовите групи и ваксинирани и не ваксинирани:
    20 – 29 0.11 % за не ваксинираните никога и 0.04 % за ваксинираните някога
    30 – 39 0.29% за не ваксинираните никога и 0.09 % за ваксинираните някога
    40 – 49 0.83% за не ваксинираните никога и 0.27 % за ваксинираните някога
    50 – 59 2.20% за не ваксинираните никога и 0.54 % за ваксинираните някога
    60 – 69 6.26% за не ваксинираните никога и 1.59 % за ваксинираните някога
    70 – 79 13.36% за не ваксинираните никога и 4.17 % за ваксинираните някога
    80 – 89 21.97% за не ваксинираните никога и 8.77 % за ваксинираните някога
    90+ 27.01% за не ваксинираните никога и 12.50 % за ваксинираните някога
    Ваксините дори и поставени преди повече от 9 месеца намаляват в пъти смъртността от ковид във всички възрастови групи. Това са официалните данни в които са включени дори и тези с ваксинацията само по документи.
    Смъртността е изчислена на базата починали от заразили се във дадената възрастова група в зависимост от това дали е човека е бил ваксиниран или не без да се отчита кога е бил ваксиниран и дали се е реваксинирал след това .
  • 97 Ваксиниран1403

    3 4 Отговор

    До коментар #73 от "Hoho Boho":

    Нито по ковид нито по обща смъртност на милион население ни изпреварва Гърция.
  • 98 И как го изчислихте?

    4 3 Отговор
    Витанката ли ви го съобщи или баба Радка хвърли боб и ви каза?
  • 99 Нищо ново

    5 3 Отговор
    То и без коронката мрем и сме номер едно по смъртност.

    Коментиран от #100

  • 100 Ваксиниран1403

    3 5 Отговор

    До коментар #99 от "Нищо ново":

    Причини има много затова и преди ковид при нас смъртността беше рекордна, но след ковида имаме рекордно увеличение на без това високата ни смъртност. Това са фактите. Същественото е промяната преди и след 2020.
  • 101 Хи хи хи

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЕЕАЛАТА НА РУНДЬО-БЪЛГАРОУ'БИ'ЕЦА И":

    Ама че джендърляк
  • 102 шмайзер

    5 2 Отговор
    Ей тия бюрократи от ЕС не разбраха ли че вируса че пандемията ще свърши тази година. Бил Гейтс и СЗО го казаха това. А ваксините да си ги заврат там де слънце не огрява.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: