Last news in Fakti

27 Януари, 2022 16:43 2 178 12

Лъжите на Джонсън

  • борис джонсън-
  • лъжи-
  • великобритания-
  • афера-
  • афганистан-
  • морал

Аферите поставят под въпрос морала на британския премиер

Лъжите на Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Аферата "Партигейт" продължава да създава ядове на британския премиер Борис Джонсън. И това съвсем не е първият му опит да загърбя истината. Става дума за хладилници, специално поръчани за партита на „Даунинг стрийт“, за куфар с алкохол, доставен в правителствената резиденция, както и за едно градинско парти, което премиерът отказва да нарича с това име. Никой не му бил казал, че подобни неща нарушават правилата. Джонсън забравя обаче, че в изпратената от негов секретар покана се казвало дословно: „Нека преживеем една прекрасна вечер насред локдауна“.

Склонността на Джонсън да лъже пролича и в дебатите за Брекзита

Бившият съветник на британския премиер Доминик Къмингс твърди, че е обърнал внимание на министър-председателя за това, че градинското парти е в нарушение на противоепидемичните мерки. Но по всичко личи, че Джонсън и този път ще успее да излезе сух от водата, още повече, че много от съпартийците му също си заварят очите. В разгара на скандала с партитата на „Даунинг стрийт“ стана ясно, че и преди премиерът невинаги се е придържал към истината. Проблемът дори е много по-дълбок от сегашния срамен дебат около хладилниците и танцовите забави до ранни зори, провеждани точно в момент, когато всички останали са били длъжни да спазват ограниченията.

През 2016 година, преди референдума за Брекзит, един червен автобус кръстосваше цялата страна. Надписът върху него твърдеше, всяка седмица Великобритания внася по 350 милиона лири в бюджета на ЕС, вместо тези пари да се използват за здравеопазването на британците. Тогава Джонсън лично се ангажира с тази кампания, а по-късно беше принуден да признае пред репортер, че след приспадането на отстъпките и субсидиите от Брюксел вноската на Лондон всъщност е значително по-ниска - само 160 милиона лири.

Джонсън е одобрявал евакуирането на кучета и котки от Афганистан?

Още едно обвинение в лъжа се появи тези дни, а случаят е направо куриозен: през август 2021, когато стана ясно, че талибаните в Афганистан се връщат на власт, британските кралски военновъздушни сили участваха в евакуацията на цивилни граждани и местни сътрудници на посолството. Сред тях е бил и един бивш британски военнослужещ с множество кучета и котки. След като напуснал армията мъжът се грижел за бездомни улични животни. Случаят предизвика огромен скандал, защото вместо да бъдат спасени максимален брой застрашени хора, британците явно са евакуирали дори кучета и котки. През декември миналата година Джонсън категорично отрече да е правил това, наричайки обвинението „пълна глупост“. Междувременно обаче беше доказано, че премиерът лично е дал одобрението си за акцията.

"Началото на тирания"

Става ясно, че правителството се поставя над законите и нормите за поведение, изопачава истината и изкривява фактите. И това се превръща в система, която си е поставила за цел да задържи властта, но с това разрушава политическата култура и подрива държавата, както пише в книгата си „Атака срещу истината“ британският журналист Питър Оборн. Юристи съзират и друга опасна тенденция: правителството прави опити да подчини съдебната власт. Юристката Ели Къмбо смята, че се подкопава един от основните принципи на демокрацията, според който правителството е длъжно да носи отговорност за действията си също както всеки гражданин на страната. „Това е началото на тирания“, предупреждава тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи докато можете!
  • 2 Лъжливата пландемия

    15 4 Отговор
    То всичко е измама. На измислен вирус как да не празнуваш?
    Сега поне разхлабват яко!
  • 3 Сатана

    12 0 Отговор
    Много се е оакал и ще го ритнат със сигурност.Доменик Къмингс му сложи камък на шията а Лейбъристите ще го ритнат в Темза с кеф.
  • 4 ЕЙ ДЕБИЛИ

    12 2 Отговор
    Кво ни занимавате с глупости. Човекът спасява света, а вие тука с некви малоценки ни занимавате! Ако не е Той кво щехме да праЙм? А?
  • 5 БГ0000

    13 1 Отговор
    Факти,защо не пишете нищо за КОНВОЯ НА СВОБОДАТА В КАНАДА?

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Тиранията винаги е била вътрешния стремеж на политиците. Шансът, който един вирус им даде и неистовото желание, с което го използват, просто показаха това нагледно. Обаче явно не е достатъчно за стадото.
  • 7 гадно

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "БГ0000":

    Ще пишат друг път нали опорките за ваксините които и КирЕ използва ще увиснат отвсякъде

    Коментиран от #9

  • 8 Грульо

    3 0 Отговор
    Таз статия е предназначена за бритaнците, ама по грешка ДВ я пуснаха в България. :D
  • 9 БГ0000

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    Точно,но въпреки това ние знаем какво става,със здраве!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха

    4 1 Отговор
    Борис - враг на тутраканската селищна система!
    А Дойче Зеле се явява газетата Септемврийско знаме - някъде къде 1956-о лето.
  • 12 Диана

    2 0 Отговор
    Проблемът с Борис Джонсън се разгаря с голяма бързина..Вече той дори не говори за партито, а директно заявява, че няма да си подаде оставката защото имали голяма програма да изпълняват по Брексита, а другите нямали никаква програма, защото той бил лидер, а Кир бил адвокат и какви ли не още директни лични нападки, които са абсолютно безсмислени - напр. може да работи по програмата си и без да е премиер /Байдън реализира много проекти на Тръмп!/...По вестниците излизат статии как Джонсън можело да си отиде,но Брексит оставал защото той имал страшно много предимства като основното обаче са бенефитите, които щели да се извадят за острова ако били различни от ЕС..Това си е подготовка за откровена корупция, защото бенефитите да си член на ЕС са много повече и включват различието на неговите страни-членки..Джонсън е лидер, на който не трябва да вярваш защото доказа, че нито правилата са фактор за него, нито подбира средствата за постигане на целите си, нито го е грижа за хората..Това че по цял ден се размотава по болници съвсем не означава, че ковида го е грижа, явно..
Новини по държави: