Last news in Fakti

28 Януари, 2022 16:35 1 079 5

Премиерът на Австралия обеща още 700 млн. долара за Големия бариерен риф

  • скот морисън-
  • австралия-
  • екология-
  • голям бариерен риф

Големият бариерен риф, съставен от повече от 3000 отделни рифа на 2300 км, е загубил повече от половината си корали през последните 30 г.

Премиерът на Австралия обеща още 700 млн. долара за Големия бариерен риф - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австралийският министър-председател Скот Морисън обеща още 1 млрд. австралийски долара (703 млн. щатски долара) за опазване на Големия бариерен риф и за поддържането на хиляди работни места в туризма. Заявката идва само няколко месеца преди изборите в Австралия, пише Ройтерс.

Рифът е една от най-известните природни забележителности на страната, която обаче е застрашена от глобалното затопляне. Той е водещ мотив в критиките срещу подкрепата на управляващата консервативна коалиция за изкопаемите горива.

Морисън заяви, че инвестицията ще помогне за защитата на около 64 000 работни места в Куинсланд, които зависят от Големия бариерен риф. Североизточният щат ще бъде основно "бойно поле", когато Морисън отиде на избори през май, стремейки се към четвърти пореден мандат за своята партия. Неговата консервативна коалиция в момента държи 23 от 30-те места в долната камара на парламента на щата.

"Подкрепяме здравето на рифа и икономическото бъдеще на туристическите оператори, доставчиците на хотелиерски услуги и общностите в Куинсланд, които са в основата на туризма", посочва Морисън в изявление.

Допълнителното финансиране, което ще се използва през следващите девет години, ще се добави към съществуващия пакет от 2 млрд. австралийски долара, предназначен да предпази рифа от екологични заплахи през следващите три десетилетия.

Големият бариерен риф, съставен от повече от 3000 отделни рифа на 2300 км, е загубил повече от половината си корали през последните 30 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    0 1 Отговор
    Зелените Талибани обвиняват за всичко глобалното затопляне,без да си дават сметка,че именно техните либерални слободии всеки да си прави каквото иска е една от причините този риф да има проблем ако това е така де а не лъжа

    Коментиран от #2

  • 2 Мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Когато си прав,си прав Онуфри!
  • 3 Прокопи

    0 0 Отговор
    Нашата уличка е една милионна от този риф, но прилича на него, а една стотинка не отделят от общината да я подържат. Парадокс....

    Коментиран от #4

  • 4 жтгс

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прокопи":

    Прокопи, общината това си ти. Поискайте да ви вдигнат десет пъти данъците, и тя ще ви оправи улицата.
    Държавата, отново това си ти. Нали знаеш как циганите по телевизията винаги очакват нещо от "Държавата"?

    Коментиран от #5

  • 5 Прокопи

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "жтгс":

    Може би си прав. За всеки случай, първо ще поискам да ми вдигнат заплатата десет пъти и после данъците...таквозинка ...да ги вдигнат... ама не много. Колкото за ремонта на уличката...някак си така...
Новини по държави: