Last news in Fakti

31 Януари, 2022 07:08 18 046 158

Путин не иска да повярва, че Украйна съществува

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • война-
  • европа-
  • ссср-
  • владимир путин-
  • путин-
  • армия-
  • източна европа-
  • тимъти снайдър-
  • сталинизъм-
  • история-
  • киев

Русия винаги е права, Украйна не съществува, а американците са виновни за всичко

Путин не иска да повярва, че Украйна съществува - 1
Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин не иска да повярва, че Украйна съществува. Но не така работят съвременните нации. Идеята на Путин е, че Русия и Украйна са едно, само защото това са неговите виждания за миналото. Това е известно като империализъм. По този начин американският историк Тимъти Снайдър описва струпването на руски войски близо до Украйна в анализ за вестник The Washington Post.

Възможността за руска инвазия в Украйна стъпва върху древни митове. Преди месеци Путин представи своята митична теза в есе, озаглавено „За историческото единство на руснаци и украинци“. Основната идея е, че Русия има право да претендира за Украйна заради неща, които са се случили преди хиляда години в Киев. По онова време Киев е бил търговски център на викингски робовладелци, които печелят надмощие над местните хазари. Необходима е голяма фантазия, за да видите причина заради това Русия да нахлуе в Украйна през 21 век. Ако страните могат да претендират за други държави въз основа на хилядолетни митове, съвременната държавна система престава да съществува.

Путин се противопоставя на основния правен принцип на държавния суверенитет и основния морален принцип на демокрацията. Хората, които говорят за други нации като за малки братя, искат да бъдат големия брат, или Биг Брадър. Дали Украйна е нация или не е въпрос за украинците, не за Путин. За руския президент Западът носи вина за това, че украинците не отговарят на този въпрос по начина, по който иска Путин. Той изглежда вярва, че украинците ще споделят мнението му за „историческото единство”, само когато Западът не е в уравнението. Руската пропаганда е изградена от митове и контрафакти, всички завъртени в посока на руското величие и невинност. Пропагандата има за цел да създаде постоянната презумпция, че Русия е жертва. Това, че руснаците са страдали през 20 век, разбира се, е извън всякакво съмнение. Хората, живеещи в руската република на СССР, загиват (в ужасяващи количества) при сталинизма и по време на германската окупация. Това са неоспорими факти. Но те са експлоатирани от Кремъл, за да създадат усещане, че само руснаците са пострадали и следователно само руските лидери могат да съдят другите. „Геноцид” и „фашизъм” се превръщат във вълшебни думи, които, когато бъдат произнесени, позволяват на руснаците да правят каквото си искат, включително да нахлуват в съседни държави. И все пак хората в украинската република на СССР страдат повече, както от сталинизма, така и от германците. Украинците днес имат толкова право да си спомнят миналото, колкото руснаците. След Втората световна война СССР създава външна империя в Източна Европа. Тези комунистически копия на режими са обединени във военен съюз, известен като Варшавския договор. Руската пропаганда днес използва друга семейна метафора, за да опише бившите си републики: руските дипломати говорят за бившите съветски републики и някогашни сателитни държави като „сираци“. Варшавският пакт е използван за нахлуване в не една от тези държави и потушаване със сила на бунтове за демокрация и свобода. След революциите от 1989 г. членките на Варшавски договор кандидатстват за присъединяване към НАТО по причини, които всички, включително руските лидери, разбират отлично по това време.

Русия може да негодува, че бившите републики искат да влязат в НАТО, но тези желание не са резултат от беззаконието на Запада или на нарушените обещания. Те са резултат от съветското и след това руско поведение. Членството в НАТО не беше популярно в Украйна, докато Русия не нахлу в страната през 2014 г. Не е изненадващо, че повечето украинци днес искат страната им да принадлежи към могъщ отбранителен съюз. В началото на 2014 г. основна тема на Кремъл беше идеята, че Украйна е „провалена държава“, която изисква руснаците да я поправят. Държава, която твърди, че друга държава всъщност не съществува, се държи като империя. Украйна е също толкова държава, колкото и Русия. С нахлуването в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. Русия наруши международното право като цяло и споразуменията си с Украйна в частност. Може би най-горчиво е нарушаването на Меморандума от Будапеща от 1994 г. По това време Украйна е третата по големина ядрена сила в света и се съгласява да се откаже от ядрените си оръжия в замяна за сигурност от Съединените щати, Великобритания и Руската федерация. Редно е да се запитаме дали Русия ще спазва бъдещи споразумения, след като нарушава вече подписаните?

Путин също така твърди, че Русия е жертва на днешна Украйна заради намаляващото влияние на руската култура в страната. Истината е, че никоя украинска политика никога не е довела до толкова украинизация, колкото войната на Русия срещу Украйна. Хората, които говорят руски в Украйна, са много по-свободни от хората, които говорят руски в Русия. Такъв пример е президентът на Украйна. Володимир Зеленски, чийто най-добър език е руският, победи предшественика си Петро Порошенко на демократични избори през 2019 г. В Русия подобен политически възход е невъзможен. Последователен елемент на руската пропаганда е твърдението, че каквото и да се случи, виновен е Западът. Мирът и сигурността не могат да бъдат гарантира, като се стъпва на митове от миналото и вечната невинност на Москва.

Русия винаги е права, Украйна не съществува, а американците са виновни за всичко.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 127 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЕАЛИСТ

    173 24 Отговор
    Абе и България не иска да повярва, че Северна Македония съществува.
  • 3 НОВОРОСИЯ

    145 42 Отговор
    Скоро ще дойде свободата, на бандерите вече им мерише на въже

    Коментиран от #17, #158

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    140 26 Отговор
    А ДАЛИ е така някой слагат дум който ПУТИН нито мисли нито е казал това е само мое си мнение и не го налагам на АБСОЛЮТНО НИКОЙ
  • 5 АУУУУУ

    62 178 Отговор
    БРАВО НА АВТОРА !!! ЕДНА РЕАЛНА И БЕЗПРИСТРАСТНА СТАТИЯ КОЯТ НЕ ОБСЛУЖВА НИКАКВИ ИНТЕРЕСИ А СПОМЕНАВА ВСЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ !!!

    Коментиран от #15, #86, #109, #121

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точно и ясно.

    144 32 Отговор
    Украйна е създадена от СССР, както и Македония. Така както ги създадоха, така и ще ги разтурят, затова Путин смята, че няма такава държава, тя беше бутафория.

    Коментиран от #23

  • 8 Русофилофоб

    54 128 Отговор
    Ще му се наложи, да повярва. СССР приключи. Връщане към "славното" минало е невъзможно. Крайно време е, да спре да живее в измисления си свят и да приеме реалността.

    Коментиран от #11, #12, #72, #117

  • 9 Комон Сенс

    23 37 Отговор
    Долу-горе такава е формулата на пропагандата. Тук Денис е прав. Особено в последната точка. Тролетариата обвинява Америка дори за неша, които очевидно произтичат от противоположни евелики сили.

    Друг е въпросът, че и отсрещната пропаганда си има парадигма, но не е някак политкоректно да я посочваме. Например ко-истерията има следната формула: Естествения имунитет не съществува, всеки здравен, икономически и политически проблем се оправя с редовни игли, за всичко са виновни неваксаните граждани.

    Решението е едно - диалог и уважение. Много проблеми между държавите и между личностите се създават от откоаза на другата страна на демонстрира уважение и нормално отношение, А отношението и уважението са практически най-лесното и евтино нещо, което спорещите могат да си предложат. Не забравяйте, че повечето войни и всички геноциди зпаочват с хулителна и стигматизираща кампания по национален или друг признак.

    Коментиран от #16, #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гадно

    18 22 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилофоб":

    Прав си за реалностите, но това важи за всички докато и от двете страни се правят на глухи и дърпат чергата към себе си разбирателство няма да има.
  • 13 Някой

    92 19 Отговор
    Леле, какво заключение в заглавието, само...
    Другото не съм го и чел, като се има впредвид кой е автора на статията.

    Предполоагам, че джъмбо е душеприказчик и личен психоаналитик на Путин, щом знае какво си мисли и в какво вярва или не последният...

    Коментиран от #87

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха ха ха

    95 26 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Само дето автора е забравил да зачете волята на Крим, Луганск и Донецк поне:)

    Коментиран от #18, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами ...

    42 31 Отговор

    До коментар #3 от "НОВОРОСИЯ":

    Каква е тази НОВОРУСИЯ? Твърди се, че при основаването си Русия всъщност била Киевска Рус. Значи точно на територията на днешна Украйна е била най-старата Русия. А Московското Княжество е по-новото. 😀

    Коментиран от #25, #122

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Масква

    38 56 Отговор
    Ако в Русия няма диктатура и тоталитаризъм, то тя ще се разпадне за 24 часа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русия

    25 59 Отговор
    още не може да повярва, че и България съществува!

    Коментиран от #123

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами ...

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Точно и ясно.":

    Защо, ЛФ не е ли остатък от СССР? Каква е разликата? 😀

    Коментиран от #137

  • 24 Ами ...

    7 28 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Чия воля, на окупаторите или на окупираните? 😀

    Коментиран от #28

  • 25 Ами

    54 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ами ...":

    То освен опълченци и други са се били за нашата свобода, ама всички под руските знамена:)))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Соросоидна марионетка

    38 8 Отговор
    Много съм гладен!
  • 28 Ха ха ха

    29 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ...":

    Тя е ясно изразена,представена и пред нормандската четворка
  • 29 Психиатъра

    47 8 Отговор
    Този смешним се водил главен редактор на тема Свят.
  • 30 Танев

    59 4 Отговор
    Излиза, че България има империалистически стремежи към Македонците, защото Българите у нас считат Македонците за Българи. Има едно средство, което доказва единноста на два народа. Това са Мъжките ДНК хаплогрупи. При Българите, Македонците и Власите те са еднакви. Всичко останало срещу тази общност са брътвежи на политическа, лъжлива националшовинистична пропаганда.
    Бедата за България са историците ни, които не се уповават на тази истина и скланят глави на политиците и чуждоземни авторитети.България се унищогава от Западните страни, най.много от Франция и Британия.

    Коментиран от #37, #42

  • 31 Ами ...

    19 48 Отговор

    До коментар #20 от "Айде, бе":

    И кой е бил президент на Руската Федерация по онова време? 😀 Пишеш глупости. Руската Империя и днешната Руска Федерация са съвсем различни държави. И териториално и юридически и етнически. Руската Федерация е основана преди 30 години и нищо добро не е направила за нас българите. Руската Федерация не е СССР, нито Руската Империя, нито Киевска Рус. Руската Федерация е една млада държава с елит, предявяват измислени исторически претенции и имперски амбиции. ИМакедония прави подобни финтове. 😀

    Коментиран от #40, #60, #66, #148

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 кое по точно

    1 16 Отговор

    До коментар #16 от "アオサギ":

    Постигна си е достатъчно конкретен. Въпросът ти има нужда от ко нкретизиране.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами ...

    16 41 Отговор

    До коментар #30 от "Танев":

    В исто.ически прабългарите, България най-много си е изпратила от Русия, Австроунгария и Франция. По напълно обективни причини. Мантрата, че Запада бил враг на България е соц. клише. Опитай да го подкрепиш с факти
  • 38 Ами ...

    2 11 Отговор
    В исто.ически прабългарите = В исторически план
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха ха ха

    29 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    А не е, не е, нищо общо няма, то така от 2 пола измислих те 32:))Оначе нищо общо нямат:)))), Русия с Ссср и руската федерация, ама нищо:)), направо го изкъртихте тъпомера:)))

    Коментиран от #44, #47

  • 41 ПУТИН ГО Е ШУБЕ

    17 30 Отговор
    УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО......

    Коментиран от #120

  • 42 Ами ...

    7 8 Отговор

    До коментар #30 от "Танев":

    Ако трябва да бъда точен, от Руската Империя.
  • 43 666

    18 35 Отговор
    Пут Ин подви опашката и вече изтегля пияниците от границата с Украйна. Въздух под налягане.
  • 44 Ами ...

    12 28 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха":

    И какво им е общото? 😀 Хайде да се потърсиш малко, русофилче. 😀 Е?
  • 45 Танев

    21 1 Отговор
    Факти Бг да се държи толерантно с читателите си, които вземат участие в полемиките, да не прекъсва толерантните разсъждения, защото не са удобни за политическото верую на Факти Бг.
  • 46 9939

    33 1 Отговор
    Наблюдава се нещо интересно. Конфликти стават винаги между две съседни държави. Иран и Ирк.Сърбия и Хърватия. Израел и Палестина. Дано здравия разум да над делее и никога да не сме свидетели на каквито и да е войни.
  • 47 Ами ...

    23 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха":

    Те и македонците твърдят, че били наследници на Александър Велики. 😀 Тук виждам доста общо. 😀
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Спермофил

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Комон Сенс":

    Много си прав еднакви сме с теб!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Павел Николаев

    42 7 Отговор
    Денис,
    Напиши статия и за другата гледна точка: какво правят американците в Украйна, защо бяха създадени нацистки батальони (от кого и кой ги спонсорира). Защо не напишеш и за убитите инакомислещи в Украйна (за тях има огромни мълчание)? Не на последно място напиши и за американските приятели на украинците (те какви и колко договора са нарушили). Хайде с еднакъв аршин …
    Бъди здрав!
  • 52 Summer

    31 14 Отговор
    Дааа, Путин не знае, той е луд, той е виновен, той, той, той. Старата песен. Янки, стойте си у дома.
  • 53 Философа

    29 11 Отговор
    Този автор е гуро на човешката сервилна простащина!
  • 54 Истината

    17 32 Отговор
    Кремълският психопат отдавна живее в свой собствен, измислен свят, който няма нищо общо с действителността. Накрая ще свърши като Хитлер.

    Коментиран от #130

  • 55 Истината

    17 29 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.Джон Маккейн
  • 56 Сандо

    26 10 Отговор
    Денис ни подкара още от рано в понеделник,сигурно не си е почивал през уикенда.А за щуротиите,които е сътворил,заслужава допълнителен отпуск с допълнителна серия психосеанси.И принудително изучаване на историята на Руската империя,СССР и РФ.Впрочем същото се отнася и за мнозина от творящите във форума.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    39 9 Отговор
    Хайдеее рано сутринта ни заливат с поредната соросоидна помия пълна със соросоидни лъжи и пропаганда.

    Та соросоидчета можете ли ми каза какъв е зора на САЩ да вкарат Украйна в НАТО - защо ли не натискат някоя друга държава като Египет или пък Пакистан или Индия. Е тези държави са големи но не са до Русия а целта е Русия и нейните ресурси. Украйна им трябва да разположат ракети срещу Русия на нейна територия - ето за това е целия зор а другото е соросоидна пропаганда.

    Колкото и да ни заливате с помия истинските намерения на господарите ви прозират.

    Коментиран от #61

  • 59 dron

    13 20 Отговор
    Интересно ми е във финансово отношение колко струва дрънкането на оръжие от зануления ? По най-прости
    изчисления екстрата да се прави на велик 2-3 месеца струва на крепостните данъкоплатци 5-10 милиарда $.
    Сега идват и другите екстри като : финансови загуби /борсите са надолу 15-20%/ ,намаляване на износа на
    въглеводороди ,щото Западът ще си търси други източници от Арабия , азерите и т.н.,имиджовите загуби
    са огромни също. Това е само на prima vista ...
  • 60 Младежо

    27 6 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    познанията ти по история силно куцат! Руската федерация не е основана преди 30 години, а точно преди 100! И под името РСФСР е република член на СССР, заедно с още 14 републики. Всички тези републики са бивши области от Руската империя! При основаването на СССР през 1922 година на тези републики се дава формална независимост, но де факто те не са независими...Другото се предполага, че го знаеш...

    Коментиран от #63, #64

  • 61 Ами ...

    4 10 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Добро јутро. Какво је време у београду? 😀
  • 62 Еее как

    21 3 Отговор
    Еее... как Путин да повярва като Коминтернът и комунизмът в Русия си отидоха,а изтърсаците на Коминтерна,т.е. Украйна и Македония още шават?
  • 63 Българин

    30 8 Отговор

    До коментар #60 от "Младежо":

    Не му куцат историческите познания но работата му е да прокарва соросоидните опорки и трябва на черното бяло да казва - целта е да се оплюе всячески Русия. Едни и същи висят по цял ден тук и пишат едни и същи соросоидни глупости - целта е ужким да ни промият мозъците и да не видим истинските намерения на господарите им.

    А те са повече от ясни - справят ли се със Русия стават световни господари и слагат ръка и на световните ресурси.

    Коментиран от #65

  • 64 Ами ...

    6 19 Отговор

    До коментар #60 от "Младежо":

    Същия въпрос: Какво е общото между РСФСР и Руската Федерация? Разликите започват още от името. 😀 Между тях е съществувала друга държава - СССР. 😀 Да се опираш на политпродукт в историческа дискусия е доста хлъзгава, нали? 😀

    Коментиран от #68, #112

  • 65 Ами ...

    4 12 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Друже, стига се мъчи с този български. 😀
  • 66 Ами

    24 7 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    Много глупости говориш,по тая логика и България е създадена преди 30 години Какво общо имаме с Царство България или Аспарухова България...кой ни е бил президент тогава...

    Коментиран от #70

  • 67 Олга

    25 6 Отговор
    “Пророк” Джамбазов, като толкова знаеш, кажи тогава колко украинци ще останат в Украйна след някоя друга година,тъй като като от 50 млн. там вече останали само 30 след цъфналата там донесената от военно-промишления комплекс на САЩ фалшива демокрация (и все повече се превръща в жаргонна дума)? Може тогава ще спреш с протестантските си проповедите.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ами ...

    12 20 Отговор

    До коментар #66 от "Ами":

    А, не. Не е така с България. 😀 Има една малка, но съществена разлика. В основата на българската държава, винаги е стоял ЕДИН НАРОД, БЪЛГАРИТЕ. И държавата така се е наричала - държава на българите. Думата България се появява чак през 19 - ти век. 😀 Я да ми кажеш, о корифей на познанието, кой ли ще да е този народ за Руската Федерация? 😀
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ами то

    23 7 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилофоб":

    по времето на СССР, бе сэздадена УССР, после и се даде възможност да съществува самостоятелно, като държава и свобода да търгува свободно и до 2014 бе така, после се превърна в изтривалката на сащю и такава е сега. А, Путин никога не е предявява претенции за нея като територия.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    15 12 Отговор

    До коментар #69 от "Рюрик":

    Не се мъчи да го убеждаваш - той много добре знае че е така както ти казваш но работата му е да олюе Русия и да оправдае съществуването на тази измислена държава Украйна защото господарите му имат мераци към нея.

    Коментиран от #75

  • 75 Ами ...

    5 12 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    А са престанеш, че ставаш досаден, сръбче. 😀
  • 76 Прячкосват навсякъде

    10 11 Отговор
    Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини руската частна паравоенна организация „Вагнер“ в плячкосване на ресурсите на Мали, предаде ФП

    Коментиран от #79

  • 77 Баба Ванга

    12 15 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Георги Кирков

    9 11 Отговор
    „Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи-създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер, между руската империя и европейските държави”. (Георги Кирков в Брошурата „Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри-България и интригите на Русия”-1914 г.)
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Доцента

    10 19 Отговор
    Скоро Путин ще бъде ликвидиран като Садаам,от собствените си изгладнели и обезверени солдати,които не могат да нахранят децата си.

    Коментиран от #88

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хахаха

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Абсолютна ,,реална" статия за хора, които знаят какво мислят другите.
    Отидете в съседната стая да питате ,,наполеон", какво мисли по въпроса. Там може да срещнете и ,,чърчил" , вероятно.
  • 87 БПФ

    20 7 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Денисчо не ги пише тия неща. Само прави копи-пейст и после превежда с гугъл-преводача. Толкова му е капацитетът. Неизвестното авторче просто обвинява Русия за това, което САЩ прави по целия свят, нарушавайки суверенитетът на десетки държави. Навсякъде, където пише Русия или Путин - турете САЩ, и нещата си идват на мястото.
  • 88 Хахаха

    17 5 Отговор

    До коментар #84 от "Доцента":

    Нима наистина не знаете нищо за днешна Русия и продължавате да мислите, че живеете в епохата на СССР? Впрочем, и тогава армията никога не е била гладна.
  • 89 Каро

    21 9 Отговор
    Този американски новинар, явно не е учил история. Сигурно не му е удобно да каже, че до преди 100г. Украйна не е съществувала изобщо.
  • 90 Иван Грозни

    4 7 Отговор
    Добре, че беше дядо, да ги присъедени отново от Монголските орди
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Истината

    11 17 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Защитаваш единствено налудните идеи на психопата Путин, че украинци не съществуват а рудници и украинци са един народ. Изобщо няма връзка с действителността.
  • 95 ВЕЛИЧКО! ВЕДНАГА!

    5 1 Отговор
    Въздушна база Едуардс си мести терлиците в Карапелит! АААА!
  • 96 Ха-ха-ха

    14 16 Отговор
    Руската пета колона като Матросов на амбразурата защитава фюрера си!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Смока

    2 3 Отговор
    Факт неоспорим
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 !!!?

    10 7 Отговор
    То руснаците има в Украйна - древната Киевска Русь - а извън нея са московци, които се наричат росснаци живеещи в така наречената РФ, за кратко - Россия !!!?
  • 101 Българин

    19 20 Отговор

    До коментар #99 от "Българин":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най-големите врагове на България. А разграбването го направиха верните слуги на Москва от БКП и ДС. Те са над 90% от така наречените приватизатори и капиталисти в България.

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Българин

    15 13 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    "Слугите на Москва" комунягите и ченгетата от ДС сега са най големите евроатлантици и са слуги на краварника така че опорките не вървят - те и преди и сега ни продават на текущите си господари.

    А планът (Ран-Ът) си е чисто американски план за унищожението на България - осъществиха го американците точно с комунягите и ченгетата от ДС - продажниците са си продажници при всеки господар.

    Защо ли всички соросоиди и евроатлантици без изключения са "бивши" комуняги и ченгета от ДС или пък синчетата им. При теб татенцето да не е било от тях а.

    Коментиран от #107

  • 105 Къде ви е референдума

    13 5 Отговор
    . Не е изненадващо, че повечето украинци днес искат страната им да принадлежи към могъщ отбранителен съюз.
  • 106 Гочето

    8 5 Отговор
    Чета коментарите и разбрах че сме специалисти по всичко,е затова дъното е наше.
  • 107 Българин

    10 11 Отговор

    До коментар #104 от "Българин":

    Ами виж кои са големите собственици в България бе приятелю. Все номенклатура на БКП и агенти от ДС - филиала на КГБ. И за този план Ран-Ът пишеш поне от десет години все едни и същи глупости. Кой и кога го е вкарал в действие? Луканов ли, Филип Димитров ли или Беров и Жан Виденов. Или може би Костов. Пишеш наизустени глупави опорки и сам вярваш в тях.

    Коментиран от #132

  • 108 Стоев

    8 5 Отговор
    Има много истина в това но не е цялата истина според мен.Нима американците не нахлуха в някой латиноамерикански и африкански д-ви когато лидерите им се самоопределяха като комуняги.И те правят каквото си искат ама с финес
  • 109 Това е положението

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Дали? Това може да е мнение само на един безкористен наивник като тебе, но западът-олицетворението на капитализма е много далеч от подобна безкористност .
  • 110 Аааааа между другото

    11 4 Отговор
    Ако замените думите Русия с Израел и Украйна с Палестина си е баш същото!!!!И евреите с оправданието,че били гонени особено по време на бай Хитлер,си позволяват да анексират палестински територии.Навярно статията не е публикувана от името на Дойче Зеле точно поради тази крещяща прилика!!!
  • 111 Артилерист

    11 10 Отговор
    Неприлично откровена англо-американска пропаганда. Вече повече от месец тия тръбят за руската инвазия в Украйна и как агресора Путин обявява на Майдана присъединяването й към Русия. Нямат спиране. И нищо за поетия ангажимент да разпуснат Натото заедно с Варшавския договор, примерно. Напротив, най-цинично го разширяват. Как да им се вярва?
  • 112 Младежо

    10 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ами ...":

    пак ялово постче! Чети: Руска Федерация се нарича сега, а до 1991 се е наричала Руска Съветска Федеративна Социалистическа Република! От името са махнати три думи - съветска, социалистическа и република. И е сменена системата и формата на управление! Социализмът е сменен с дивашки капитализъм, сравним с нашия, а формата на управление е президентска - парламентарна република! Но по същество РФ и РСФСР като отделна държава/република е едно и също, що се касае до територията ѝ...Разликата между двете е в това, че РСФСР влиза в състава на СССР, а РФ е самостоятелна независима държава! За приликите виж предното изречение...

    Коментиран от #138

  • 113 Дудуков

    3 1 Отговор
    Вместо да ни промивате мозъците с измишльотини, дайте поле за изява на готвачката Венелина,която да ни пусне някоя рецепта за изпечени фалосЕ и м/а/инджи.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Гъдьо

    0 4 Отговор
    Последното изречение в статията е вярно
  • 116 ВънСатанатоОтРодината

    4 5 Отговор
    Само се джавкате по международни теми тука, а защо никой нищо не пише вече за КостУФ Ай дука!?
  • 117 СССР

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилофоб":

    Тя и великата социалистическа революция беше невъзможна, но се случи. И дори с купения предател Горбачов, запада не успя да унищожи постигнатото от нея. Защото хората осъзнаха, че всичко което идва от запада и капитализма е една измама и утопия създадена с цел заробване на хората, унищожаване на нациите, в името на алчността на шепа световни спекуланти ламтящи за нов световен ред , в който те ще са богоравни и приказно богати, а целия свят ще са им работещи бедни и безправни роби. Затова след направените поуки е неизбежно и въпрос на време завръщането на социализма с пълна сила !!!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор
    Най голямата европейска държава на която границите и са изцяло в Европа е имала 1913г 35млн жители а 1989г са 51млн жители и за 30г са останали 36млн плюс още 5млн които са в Русия.
  • 120 не им трябваше

    8 5 Отговор

    До коментар #41 от "ПУТИН ГО Е ШУБЕ":

    Ако НАТО не съществуваше, Украйна можеше да влезе в ЕС много по-лесно.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Голям прос

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ами ...":

    Именно. Киевска Рус. Къде четем за Киевска Украйна. Ако гледаш картата на Русия през годините, измества се на север и изток, но не защото на юг е Украйна. Крим като е бил турски известно време

    Коментиран от #136

  • 123 Голям прос

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Русия":

    България е била държава много преди Русия. Ама нашите национални предатели са по-организирани
  • 124 Вермахт

    10 7 Отговор
    Едно претенциозно старче с пластмасово лице - Властелина на ботокса, Н.В. ЛилиПутьо I...
    Следват аплодисменти на съветска грамофонна плоча и акламации от местните рубладжии!

    Коментиран от #129

  • 125 Марков

    11 7 Отговор
    Статията е платена и тенденциозна. С доста пожелателни "истини".
    Първо НАТО не е могъщ, а още по малко отбранителен съюз. Ако Тръмп беше президент и си беше прибрал войските, какво ставаше с НАТО.
    Второ, отбранителната доктрина по принцип не включва нападателни оръжия.
    Да припомня: първо се създаде НАТО. Тогава Съветският съюз е кандидатствал за членство. Отказано му е. Едва след това е създаден Варшавския договор. До разтурянето му. НАТО остана. Нямаше причина, но я измислиха: борба с тероризма. Всякакви движения в структурата и въоръженията се свързваха с опасностите от Иран и необходимото противодействие и се отричаше насочеността към Русия. Сега се вижда: НАТО почти обгради Русия, правят се европейски закони да се удари по Газпром, руски банки, руската промишленост, санкции по различни поводи, психологическата война е в действие. Ами то вече за Европа ТСВ е в ход. Ако продължи така, се стига до военен сблъсък. Затова се стартираха процесите на преговори и то с документи, до споразумения, а не както при Горбачов. Дано краят е успешен.
  • 126 Ми прав е.

    9 3 Отговор
    Истинското име е Мала Русия. Така е в титлите на руския император. Терминът "украйна" е въведен след О. революция. Същото е и с РСМ, въведен през 1945г. Тогава се въвежда измисления македонизъм.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 МутриИпредатели вън

    2 3 Отговор

    До коментар #124 от "Вермахт":

    Вместо Вермахт поДобре ще ти отива- ПъленБоклук
  • 130 Мутри вън

    4 6 Отговор

    До коментар #54 от "Истината":

    Не знам з Путин, но за Тиквата-любимия ти вожд съм сигурен, че ще свърши или като Хитлер или като, Чаушеско, или като Доктора, или като Илия Павлов... И ЩЕ ИМА ВСЕНАРОДЕН ПРАЗНИК...
  • 131 БалканскиЛев

    6 6 Отговор
    Който е написал статията е пълен...... Съга ако има умен македонец може да я копира направо и да ни я шляпне у челото. То бива дявол да чете евангелието, бива, ама па и бивол за мезе не бива! И ние претендираме за Македония от времето на Василий българоубиец ама нейсе... Историята вече анахронизъм, отживелица. В новия свят всеки може да си пише история каквато му харесва на него, нещо като с половете... Важното е да сме обединени под флага на ЕС.
  • 132 И аз да кажа

    7 4 Отговор

    До коментар #107 от "Българин":

    Те другарите така си знаят, както навремето партийците и комсомолците- повтарят до затъпяване лъжите си и по-неустойчивите и немислещи хора се поддават. Далече съм от мисълта, че управлението на ГЕРБ беше идеално, но имаше растеж, направиха се много неща и се вървеше в правилна посока. Ама тия от североизток решиха, че е дошъл моментът да ни хързулнат пак в тяхната сфера и като се почна непрекъснато дуднене за корупция, тирания, кюлчета и шкафчета, не млъкнаха- и масите го подеха като забравиха какво беше преди Бойко- при Станишев и царя! Помня безобразието по митниците, заменките, Велчевите и Масларовите афери, батко и братко, малките демонстрационни проекти... Бойко може и бандит да е бил, ама намираше начин да обуздава хайдуците, а сегашните хем харчат повече, хем нищо не се върши, хем цените и престъпността полетяха нагоре!

    Коментиран от #133

  • 133 Още мааалко ви остана

    6 5 Отговор

    До коментар #132 от "И аз да кажа":

    То бива лизачество, ама с твойто ще задминеш и Харизанов и Биков взети заедно. Тиквата си падал мааалко бандит, крадец и убиец, ама пък какъв невиждан растеж и разцвет през мъдрото Му царуване... Спрете се беИбрици некалайдисани свърши се със св. Толупа банкянски... Напишете си го и си го закачете туй на видно място, че като земе да ви напиня отвътре, като си го прочетете ще ви поомине..

    Коментиран от #134

  • 134 И аз да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #133 от "Още мааалко ви остана":

    Казал съм, че не трябва да се гледа по хунвейбински на предходното управление и да се срутва всичко свършено и почва отначало! И най-вече, че трябва да се внимава кой се точи да ни "оправя" пак. Ти ако не виждаш какво се случва сега, ако ти харесва, или ако ти е достатъчно само да не е Бойко, аз искам повече от политиците си!
  • 135 ПУТИН ОЩЕ ОТ УЧИЛИЩЕ ЗНАЕ

    8 6 Отговор
    ЧЕ УКРАЙНАТА Е РУСКА И ЩЕ Е РУСКА !
  • 136 Ами ...

    1 3 Отговор

    До коментар #122 от "Голям прос":

    Написах вече, че украинците не са русини и нямат общо с Киевска Рус. И РОСИЯНИТЕ (нали така вече се казват) с що нямат. Написа се безсмислица.
  • 137 Охохохо

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ами ...":

    Разликата е че преди СССР, е имало огромна руска държава и териториите около Киев векове наред са били част от нея,от самото и създаване и дотогава не е имало Украйна и украинци.И Украйна също като с. Македония е рожба на 20 век, а древните Македонци са били гърци и нямат нищо общо със македонеещите се българи.

    Коментиран от #140

  • 138 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #112 от "Младежо":

    До 1991 г. съществува държава СССР. Неговите съставни части НЕ СА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ. Формално изключение правят Украйна и Беларус. Има ги в ООН. Така,че пишеш глупости. Държавата РСФСР, която сама по себе си е федерация, престава да съществува с вливането си в СССР. И с Македония е нещо подобно. 😀
  • 139 Танкиста

    5 3 Отговор
    А бе идиот никъде в източна Европа не е проведен референдум за членство в НАТО и ЕС. На всякъде си купихте продажните върхушки и ограбвате безнаказано ресурсите на държавите. Бог забавя но не забравя ще си платите за всички золуми с вересиите.
  • 140 Ами ...

    3 4 Отговор

    До коментар #137 от "Охохохо":

    Рус не е руска държава. 😀 Да имало е огромна държава. Рус. Но това не е Русия. Същото е като с македонците и Македония на Александър Велики. 😀
  • 141 Алф1

    6 3 Отговор
    Украйна е изкуствено създадена държава от Ленин и комунистите.....Въпросът е украинеца руснак ли или шопа българин ли е
  • 142 Камуфлаж

    7 3 Отговор
    Денис, помисли малко преди да цитираш Тимъти Снайдър!
    Тимъти Снайдър Мисли че Путин така мисли и го пише вече като факт! А ти му вярваш.
    Общата история не може да се отрече! Де факто има много славянски държави и запада иска да ги скара: виж Югославия - 5 държави се сбиха и все славяни, виж сега България и СМакедония.
    Според тебе и това е империализъм, продажна душица, американска. Отивай да живееш там!
    Тимъти Снайдер е козмополит и интернационалист. Пука му него за наций и самоопределение?.!

    Коментиран от #151

  • 143 БАТ МИТКО

    3 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ДЪРЖАВА ПОСЛЕДНО ПО ВРЕМЕТО НА ИВАН АСЕН 2.СИНОВЕТЕ МУ ОПРОПАСТЯВАТ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИТЕ ВЛИЗАТ В РАЗГРАДЕ ДВОР.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 не може да бъде

    4 2 Отговор
    Желязна логика!Също като логиката на някои разузнавателни централи-установили са че Путин яде вече по 3 яйца сутрин ,а не по две както по -рано -значи вече е по-гладен и затова е съвсем ясно ,че ще нападне Украйна!?
  • 146 незнайко

    3 3 Отговор
    Украйна е същата като Македония ! Измислена по време на войни !!! Преди 1600 година такава държава не съществува !!! Измислена е от Австро-Унгария като такава !!!
  • 147 Виктор браво

    4 4 Отговор
    Путин яде за закуска пеленачета,а за вечеря пие кръвта им.казали от Атлантическия клуб.Как да си оправдаят грандовете!!??
  • 148 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    Т. е.Русия като БЮРМ,а ние като Украйна.Ти обърка двата щата.Я изтрезней и тогава се прави на писател.
  • 149 OffBG

    2 2 Отговор
    Денис Джамбазов май не си е завършил средното образование 😆
  • 150 Виктор

    3 0 Отговор
    Еххх платените ви журналисти. Дииба
  • 151 Бончо

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Камуфлаж":

    Нацийй ли бе умник, нацийй
  • 152 Нема

    6 0 Отговор
    Г-н евроатлантическа жрицо на любовта.
    Русия не просто е велика,но и е причина за съвременната политическа карта на Азия и Източна Европа. Хайде да припомним след чия военна намеса и натиск днес има Сърбия , Румъния и България? А не Османска империя? Със сигурност не са били западните държави. Защо има Северна Македония?
    Кога преди Съветския съюз е имало Таджикистан? Не ми се пише толкова. Факт е ,че Русия създаде и Украйна. И някога е имало Киевска Рус, не Украйна. А това ,че Русия си е взела Крим и морската база в Черно море ( с което иначе гарантираше териториалната цялост на Украйна , преди да решат да се правят и те на евро атлантици ) е нищо повече от адекватно действие на постоянните актове на неблагодарност , предателство и провокация към тази страна. Много ви отива на евроатлантиците да наричате Русия агресор , но да попитам за приятел - какво стана с проспериращият Ирак, който НАТО нападна заради някакви оръжия, които се оказаха измислени? Държавата е тотална щета днес. Афганистан- нападната от НАТО за да разбият талибаните и тероризма? НАТО отстъпи от страната а талибаните пак са на власт. Какво се случи с Либия? Съсипахте и тази държава и сега никой не спира африканците да мигрират в Европа и континента е залян от бежанци. Големи миротворци са НАТО , не казвай на никой. Виж Русия веднъж влезна в чужд конфликт , помолена за помощ от сирийското правителство срещу ИДИЛ, където година и повече НАТО буксуваха и повече пречеха ,отколкото помагаха

    Коментиран от #153

  • 153 Нема

    7 0 Отговор

    До коментар #152 от "Нема":

    и в резултат ИДИЛ са разбити, а Сирия живее втори живот.
    Продължавайте с пропагандата , хубаво е да се види, че в България хората все пак имат собствено мнение
  • 154 Мммм, да

    3 0 Отговор
    Някои още не искат да повярват, че има народ , който не желае да предаде страната си на традиционното хищническо разграбване! А колко много им се иска да разграбят ресурсите на Русия. За пряка военна агресия обаче не им стиска. Ако може да инсталират някой нов Елцин .....
  • 155 Грух

    2 0 Отговор
    Подписка за този "аФтор" да се маха. Мисля, че вече прекалява.
  • 156 Име

    0 1 Отговор
    Кратко, ясно и точно!
    Браво!
  • 157 Мито

    4 1 Отговор
    Путин винаги е казвал Нас не ни е страх нито от НАТО, нито от САЩ
    Така е, защото нямат обща граница със САЩ.
    Но истинската инвазия всъщност става от китайските приятели на Путин от другата страна на Русия. Там китайския бизнес бавно и полека завзема територии и засмуква руски ресурси. Пограничните руски градове там са двуезични, магазините са с табели на китайски. Рускините се женят за китайски бизнесмени и раждат китайчета. Китайците са във всички бизнеси- търговията, ресторанти, промишлеността дори правят оранжерии за домати в тайгата.
    Ето от какво трябва да се бои Путин.
  • 158 Румелия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НОВОРОСИЯ":

    Свободата ще дойде не само в Новорусия!
Новини по държави: