Last news in Fakti

31 Януари, 2022 10:59 1 939 15

"Северен поток 2" едва ли ще заработи преди лятото

  • русия-
  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром

Поради ескалацията на напрежението в Украйна Берлин и Вашингтон предупредиха, че проектът може да бъде санкциониран, ако Русия атакува съседката си

"Северен поток 2" едва ли ще заработи преди лятото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Газопроводът "Северен поток 2" едва ли ще започне да функционира през следващите няколко месеца. Това стана ясно от думи на ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите.

Йохен Хоман заяви пред ежедневника Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "липсват допълнителни стъпки", за да може базираното в Германия дъщерно дружество, създадено от руския собственик "Газпром", да бъде вписано в търговския регистър.

"Заключението едва ли ще бъде възможно през първата половина на годината", каза Хоман.

Мащабният проект беше завършен през септември миналата година, но газ не тече. Поради ескалацията на напрежението в Украйна Берлин и Вашингтон предупредиха, че той може да бъде санкциониран, ако Русия атакува съседката си.

Директивата на ЕС за природния газ изисква експлоатацията на газопровода и разпределението на газ да се управляват отделно.

Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, подаде миналата година заявление до Федералната агенция за мрежите за сертифициране като независим оператор. Но това заявление не беше прието, тъй като правилата изискват мрежовият оператор да бъде регистриран в Германия.

Новото дъщерно дружество на "Газпром" в Германия - Gas for Europe GmbH, вече трябва да представи необходимите документи за сертифициране. Говорител на Gas for Europe заяви в сряда, че това ще стане "възможно най-скоро".

"Северен поток 2" има за цел да доставя руски газ до Германия по тръбопровод в Балтийско море. Той на практика ще удвои вноса на газ от Русия в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как е тръгнало с тази руска газ

    28 3 Отговор
    Нашите гладни български малцинства, да не вземат да извадят тръбите поне те да се облажат. В България нищо не хвнахме от руската газ хиляди българи си стоят на студено това си проблем за Германия не е наш
  • 2 6969

    39 2 Отговор
    Защо ФАЩ и Германия използват политически и геополитически аргументи, за да бавят един икономически проект? А обвиняват в такива действия Русия?
  • 3 Черен Петър

    38 1 Отговор
    Някой да каже кой използва "Северен поток 2" за политически цели - Русия или САЩ и немците? Тази игра на германците ако не е политическа шашма здраве му кажи...

    Коментиран от #5

  • 4 ЕССР

    30 1 Отговор
    Не очаквайте евтин ток и таз в скоро време. Не случайно ЕССР прави всичко възможно цените да са високи, три пъти увеличение на газта в ЕССР в сравнение с два пъти за Азия и Сев.Америка. Иначе няма да им върви схемата с ВЕИ инвестициите по зелената сделка, раздаането на пряснонапечатаните милиарди по плана за възстановяване от пЛандемията, които трябва да се върнат обратно в икономиките на големите и да се отчете фиктивен ръст. А междувременно ще се продължават с търсенето на теле под вола за да се забавят доставките на газ за ЕССР и да се вини Русия за енергийната криза. 25% от цената на тока в ЕССР се сформира на база цената на газта, която се полза в когенерациите. По-скъп газ, по-скъп ток, повече инвестиции в немски перки, немски фирми засяват със солари плодородни земи, а соларите се правят в заводи собственост на фирми от ЕССР! Да ни е честит новия колониален ред!
  • 5 Северозапад

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Черен Петър":

    Ами те се наиграха вече. С цена на газа $1500-2000 сами си бъркат отзад, а руснаците се кефят на далаверата!
  • 6 Като има купени

    24 2 Отговор
    евро "политици", играещи по свирката на фащ, против собствените си интереси, така ще бъде.
  • 7 Кире

    23 2 Отговор
    За да угодят на САЩ, ЕС едно дето купуват газа по-скъпо пък и няма достатъчно. Тоест сами се вкарваме в енергийна криза.
  • 8 Много му пука

    23 2 Отговор
    На Путинъ за вашите санкции.
  • 9 наблюдател

    22 1 Отговор
    Газопроводи много , евтин газ малко.
  • 10 ттт

    15 1 Отговор
    А бе Берлин може да санкционира или не, ама Вашингтон няма нищо общо. Апропо, Шулц посети ли САЩ? Те го викаха да преподпише т.н. Канцлер акт, ама той се дърпаше.
  • 11 Че няма въобще да заработи е ясно.

    6 2 Отговор
    Руснаците да започват да ползват тръбата за подривна дейност. Да пускат през нея всякакви терористи(сирийски емигранти) към европа, вместо да ги снабдяват с лодки към италия или да ги бутат към полската граница

    Коментиран от #12

  • 12 Не бързай с прогнозите

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Че няма въобще да заработи е ясно.":

    Засега евроамериканците си мислят, че те диктуват пазарните условия. Да ама не. Парадоксално, но е факт, че от неработещия, но съществуващ Северен поток най-голяма изгода имат точно руснаците - те имат неограничен пазар на азиатските газови пазари и получават повече от добра цена по сега действащите тръби към Европа. Заработи ли Северен поток 2, цените ще паднат -и край на американските надежди, че някой в Европа ще купува газ от тях. Проблемът обаче е американски - поне засега те смятат, че успяват в опитите си да "убедят" Европа да купува техния газ - и по-скъп, и по-несигурен, но пък политически "правилен". В този смисъл е и последният им опит да принудят Русия да нападне Украйна - само преди седмица НАТО твърдеше, че ще помага на Украйна в случай на руска инвазия, днес казва "няма да помагаме" - демек - хайде, Русия, вземайте Украйна, свободно е. И това нападение е надеждата на САЩ за нови санкции, при това - морално обезпечени. Ако и това не се случи - а то няма да се случи - какво остава... - ами политкоректният американски втечнен газ, който на всичкото отгоре е с руски произходе ще бъде наложен силово на европейските и всички "свободни" държави, към които се причислихме и ние.... Удивителна реализация на принципите на пазарната икономика, с която ни заливат отвсякъде...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мим

    8 0 Отговор
    Абе тези германци толкова ли са тъпи,че сами си правят спънки и се самосанкционират и наказват.Дреме им на руснаците кога ще го пуснат...
  • 15 Марков

    2 0 Отговор
    Някъде беше написано, че сертифицирането на тръбата през Украйна е станало светкавично, а Северен поток2 се влачи толкова месеци. Интересно, какви документи трябва да представи Gas for Europe GmbH. Те се обслужват от кадърни и много скъпоплатени специалисти и внасянето на документи и решение по тях да става толкова бавно, не е логично. Как липсват допълнителни стъпки, кой не ги прави. Я г-н Анатоли Станков да се поразрови малко и да внесе яснота по въпроса. Предварително благодаря!
Новини по държави: