31 Януари, 2022 15:00 4 792 27

Хората колабират от глад, навсякъде мъртви животни: страшна суша в Кения

  • глад-
  • кения-
  • африка-
  • животни-
  • смърт-
  • гладна смърт-
  • суша-
  • климатични промени

Кения страда от невиждана суша

Хората колабират от глад, навсякъде мъртви животни: страшна суша в Кения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В района на Марсабит катастрофата е видна навсякъде. „Селата са осеяни с трупове на умрели животни. Животните са толкова слаби, че нямат сили да стигнат до следващия кладенец. Не издържат и просто се строполяват, преди да умрат", разказва Филип Евотон. Мъжът е ръководител на проект към хуманитарната организация Welthungerhilfe в беден селски район в Северна Кения. Само в Марсабит над 180 000 души спешно се нуждаят от храна. А краят на мъките им не се вижда: „Ако скоро не падне дъжд, броят на бедстващите бързо ще нарасне", казва Евотон.

Три дъждовни периода без дъжд

Редица региони на Кения често страдат от засушавания. Но сегашната суша е историческа: последните три дъждовни периода преминаха или без капка дъжд, или с много под нормалните за сезона количества. Земята е изсъхнала, растителният свят умира. В някои райони добивът на царевица, която тук е основна прехрана, е спаднал със 70 процента. А нашествието на скакалци и COVID пандемията допълнително влошават ситуацията.

Миналия септември президентът на страната Ухуру Кениата обяви сушата за национално бедствие, а правителството обеща помощи за населението в размер на 15 милиона евро. „Добитъкът ни измира. Хората гладуват. Като правителство трябва да направим така, че гражданите на страната да не страдат от глад", заяви губернаторът на Марсабит Мохамед Али при раздаването на хуманитарни помощи преди няколко дни. Активни в кризисните райони са и редица международни организации като Welthungerhilfe и ООН.

"В моя избирателен район вече има колабиращи от глад хора", казва местният депутат Тура Елема. А перспективите не са никак добри: „През последните години страната често е спохождана от тежки суши. Но заради климатичните промени те ще зачестяват, ще се разпростират и ще стават все по-страшни", казва Ландри Нинтеретсе, директор за Африка на екологичната организация 350Africa.org. За хората това означава, че повече не могат да водят нормален живот. Експерти и активисти смятат, че са необходими спешни усилия за приспособяване към новите условия. В интервю за ДВ природозащитникът Нинтеретсе настоява за дългосрочни помощи: за разширяване на капацитетите за складиране на дъждовна вода, за интелигентни системи за напояване, за преминаване към посеви, които са устойчиви на засушавания.

Кой ще плати сметката?

За всичко това обаче са необходими огромни суми пари, които не са по силите на правителството на Кения. Природозащитникът Нинтеретсе е наясно кой трябва да плати сметката: „Кения е сред африканските държави, които имат малък принос за климатичните промени, но страдат най-много от техните последствия. Международната общност и най-вече водещите индустриални държави трябва да помогнат на засегнатите страни да се пригодят към новите условия", убеден е природозащитникът.

Автор Даниел Пелц


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 9 Отговор
    и тука бъркат по кошовете доста, със тия мизерни заплати и пенсий и тоя скъп ток на там вървят и тука нещата


    но важното е да се наливат едни пари във украйна за памперси

    Коментиран от #11, #14, #22

  • 2 Световното задкулисие

    11 4 Отговор
    Поне няма Ковид

    Коментиран от #9

  • 3 Гошо

    8 2 Отговор
    В момента в Найроби вали
  • 4 Прокопи

    24 3 Отговор
    Имаме разлика с тия. Там умират от жега и глад, а тука от студ и глад...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Доц Мангъров

    7 19 Отговор
    Сушата е предизвикана от ваксините.

    Коментиран от #18

  • 7 Аватар

    28 3 Отговор
    Къде е ООН,къде е СЗО,къде са "филантропите"????!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 В момента са заети

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аватар":

    Със Русия и Китай в Европа има когато от техните братя ако се получи нещо като обезлюдяване ще ги върнем в родината те са последна грижа.И в България има бедни и гладни
  • 9 Емор

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Световното задкулисие":

    Автора г@ е добавил, Естествено че няма
  • 10 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аватар":

    Тук сме Ние за умиращи от глад не даваме храна и пари.и не ни пука за тях но ако искат ваксини за да не умрат с(от) ковид ще им дадем безплатно.
  • 11 Пак са по добре не плащат

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТОК И ВОДА МЕСОТО ГО ЛОВЯТ ПО УЛИЦИТЕ ИМАТ И ПЛОДОВЕ НЯМАТ КРЕДИТИ
  • 12 ДЕПОРТИРАЙТЕ ПРОТИВНИЦИТЕ

    5 16 Отговор
    НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ В КЕНИЯ😀😀
  • 13 В.В.П.

    17 1 Отговор
    Там шефове са Англичаните.Те им продадоха водата ,На Танзания .Нищо лично,просто бизнес .Мой познат,ходроинжинер,отиде да прави ,водни инсталации в Бангладеш,със италианска фирма..Видя ,че почват да им отклоняват водни източници .и се прибра .Това каза е геноцид
  • 14 Истина е

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Важното е да не ти бъркат във памперса ти, че е лошо . Хайде на патерица и към Дунав.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 0 Отговор
    Планетата е 70% вода и 29,99% суша....да не могат при такова развитие на техника да захранят един район колкото и голям да е,а да искат да ходят на Марс??????

    Коментиран от #17

  • 16 В.В.П.

    25 1 Отговор
    В колониите златото ,водата и петрола свършват бързо .Там където са англичаните три пъти по бързо
  • 17 В.В.П.

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Иска Мъск,аз не искам да ходя на Марс.Да върви,хайвана!!
  • 18 Германец ти ли си бе?

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доц Мангъров":

    Къде беше болен или без интернет веднага се усеща присъствието ти даже те бяхме оплакали тука чудихме се дали не си на вентилатори в болницата
  • 19 Aлфа Bълкът

    3 0 Отговор
    Иди във Факултета и отвори завод за кабели!
    Африка има голям ресурс, черните не трябва да са там!
  • 20 БарбаГанюс

    3 1 Отговор
    и там е пълно с Бг. парвенюта, ходят да се гмуркат там, ама явно се краде яко !!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ще видиш след няколко години...

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще има Мор!САЩ и Израел ще се оттеглят..и ЩЕ оставят 100 милиарда дългове на България!България затъва здраво в дългове в момента!ще стане нещо като Афганистан 😇
  • 23 Разбира се

    16 1 Отговор
    Все някой им е виновен на тези. Населението на Кения през 1950 е било 6 милиона, през 2020 47.5 милиона. Нар 65+ годишните. са 3.9% от населението. Излиза, че някой може да си прави по 10 бебета и да се разположда, а после други трябва да го гледат. Ако бяха 20 милиона щеше да има вода за всички сега, а гладните в пъти по-малко.
  • 24 селтак

    7 2 Отговор
    СЗО да дари комисионната която е взела от белата мафия за covid-19 на Кения! Или Кения не си е платила рекета на ковидарите и нема право на дарения! Един приятел се ядоса и го предложи,такова!
  • 25 барчо

    6 0 Отговор
    Ето в този случай се вижда разликата между човека-консуматор и човека, който създава. Човека-консуматор в Кения чака да падне дъжд, та да му падне банана от дървото и да хапне доволно. Човека създател не разчита единствено на дъжда, още повече, че един сезон е показал, че може да има и сух сезон. А предполагам и преди са се случвали такива разни работи да няма дъждове. Човека създател търси начини да се подсигури живителната вода и естествено за разумната и употреба, щом тя е кът. Га имаше дъжд лапаха, унищожаваха горските площи, а сега що няма. Ми няма да има, щото са лапали на версия.

    Коментиран от #26

  • 26 барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "барчо":

    Чета, че животните не можели да издържат до следващия кладенец и умирали по пътя до там. Ми еуементарно до ума за този който може мъничко да мисли. Щом е толкова сериозно, ще се направят междинни бази с водоноски за животните, та да не умират от жажда, а не да се чака банана сам да падне, дето има една дума. И това трябва да направят тези кукли дето зяпат оглозгания труп и едната явно се и усмихва за снимката.
  • 27 Иван

    1 2 Отговор
    Дреме му на тъмнокожия евреин Обама.