1 Февруари, 2022 22:10 9 970 56

Когато са излагали африканци, индианци и лапландци като животни в зоопарк

  • белгия-
  • африка-
  • африканци-
  • расизъм-
  • конго

На Берлинската конференция за Африка през 1884/85, на която 14 европейски нации си поделят африканския континент, белгийският крал получава Конго като частна колония

Когато са излагали африканци, индианци и лапландци като животни в зоопарк - 1
Снимка: DW

До началото на 20 век африканци, индианци и лапландци са били излагани по света като животни в зоопарк, а жадните за сензации посетители са изпитвали превъзходство. Поглед назад към жестокото колониално минало.

Хора, изложени като животни в зоопарк: общо 267 мъже и жени от бившата белгийска колония Конго били наблъскани плътно един до друг в покрайнините на големия парк в брюкселското предградие Тервурен. Доведени били по разпореждане на крал Леополд Втори и изложени на показ под сламения покрив на уж автентична колиба от конгоанско село, за да бъдат разглеждани от удивената европейска публика.

По време на Световното изложение през 1897 година покрай мъжете и жените от Конго са преминавали дневно по 40 000 посетители, за да задоволят жаждата си за сензации. Тъжната равносметка от изложението - смъртта на седем конгоанци.

В памет на тези жертви Кралският белгийски музей за Централна Африка Тервурен организира специална изложба "Човешки зоологически градини - ерата на колониалните изложения". Тя е отворена до 5 март 2022.

"Пещерняци, подвластни на примитивни инстинкти"

Белгия относително късно става колониална сила. На Берлинската конференция за Африка през 1884/85, на която 14 европейски нации си поделят африканския континент, белгийският крал получава Конго като частна колония - територия, която е около 80 пъти по-голяма от самата Белгия.

Неговият някогашен музей за Африка и споменатата в началото изложба на хора от Конго още на входа са демонстрирали пред посетителите претенцията за превъзходство на бялата раса: на месингова табелка под златния портрет на Леополд, изобразен редом с две благодарни чернокожи деца, пишело: "Белгия внася цивилизацията в Конго".

Действителността обаче е била доста по-различна: Конго е бил подложен на безогледно ограбване на ресурси, хората са били превърнати в евтина работна сила или в екзотичен обект на примитивно удивление. Напливът от хора към "човешката зоологическа градина" е бил огромен, казва историкът и антрополог Маартен Кутение, който е един от тримата организатори на сегашната изложба в Брюксел.

"Те са показвали хората от Конго едва ли не като пещерняци, които постоянно танцуват с полички от слама и са подвластни на примитивни инстинкти", казва той пред ДВ. "Не са ги показвали като нормални хора", добавя Кутение и обяснява, че това е било обичаен феномен по онова време. По онова време е имало изложби на всякакви хора - европейци, латиноамериканци, африканци. И са ги показвали навсякъде по света - и в Европа, и в Америка, и в Азия, и в Африка. А механизмът винаги е бил един и същ: човек е гледал с превъзходство на "различните" и "чуждите".

В разцвета на европейския колониализъм множество подобни "човешки изложби" с африканци, "червенокожи", хора от Огнена земя или лапландци са обикаляли по света като странстващ цирк за увеселение. В същото време е било придавано голямо значение на псевдонаучната антропология за "расовите типове", увековечена на едно табло от 1903 година. От него става ясно, че расистките фантазии за превъзходство над определени типове хора са приравнявали всички неевропейци с маймуни, а колониалните владетелки са били убедени в собственото си "цивилизационно влияние".

В Германия също е имало "изложби на хора". Карл Хагенбек от Хамбург, който е бил търговец на животни и основател на зоологическата градина в града дори превърнал организирането на подобни изложения в свой бизнес. А през 1931 година Фридрих Вилхелм Зиболд показал на мюнхенския Октоберфест изложбата "Диваци от Южните морета". Първото подобно "колониално изложение" в Германия се организира в Берлин през 1896 година. Повече от 106 африканци от тогавашните германски колонии са били примамени с фалшиви обещания, за да участват като "екзотичен изложбен обект" пред удивената публика. Те са били подложени на многобройни унизителни медицински и "расови" прегледи.

И днес тази расистка концепция е жива

Расистката концепция за "човешки зоологически градини" съществува и до днес, убеден е Маартен Кутение. Негови колеги с по-тъмен цвят на кожата почти ежедневно са сблъскват с подобно отношение - например при търсенето на работа или на ново жилище.

"Механизмът е все един и същ - дефинира се някаква различност, като основание да се каже: Аз съм по-добър от теб. Тези манипулации не са вродени. Малките деца не са расистки настроени. Възрастните възпитават децата в расизъм и ги учат, че хората са различни и че на някои от тях трябва да се гледа като на по-малоценни", казва Кутение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    135 13 Отговор
    Това са тия , демократите и капиталистите, борци за либерален свят и права, нали? Където днес почитат жертвите на комунизма? Лицемерна пасмина, втори път няма да им се размине !!!

    Коментиран от #5, #8, #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    106 20 Отговор
    По мръсни животни от западноевропейците - няма ! Разбира се, има и благородни хора, но са изключение.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НКВД

    88 9 Отговор

    До коментар #1 от "⚜️Просветен⚜️":

    Евроатлантически ценности , другарю!
  • 6 дойчееееее

    98 6 Отговор
    Е и, ние какво сме виновни? От колко века живеят цигани в България, някога да сме ги избивали? Никога!
    До 60-те години в САЩ е имало надписи по ресторанти, кафенета, фризъорски салони и т.н. "ЗАБРАНЕНО ЗА НЕГРИ"

    Коментиран от #39

  • 7 Госあ

    38 8 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Когато пък са се смесили и с евреите на богат континент, портите на Ада са се отворили. Но скоро треа да ги затворят от Изток.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГАВАРИТ МАСКВА

    73 9 Отговор
    Западноевропейските дегенерати са ограбвали, измъчвали и избивали други народи, а сега им се връща и се самоубиват с техните крайнолиберални "ценности", плод отново на болно съзнание и наследствена уродливост.
  • 10 Boxer EZ 3.0

    67 5 Отговор
    Колониалистите се опитват да колониазират България, размахвайки ни поучително пръст, в последните 15 години!
    Познайте съответно какъв пръст им показваме и ние!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да питам

    11 43 Отговор
    Това , преди или след руско-индианската война саа случило ?

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    38 6 Отговор
    Достатъчно е днес да отидете на разпродажба в някой западен магазин. Простолюдието не се е променило изобщо.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БОЛШЕВИК

    65 6 Отговор
    Ако има Бог и той е създал човека, най-големата му грешка е появата на англосаксонците и евреите!
  • 16 Алфa Вълкът

    13 12 Отговор
    Тая корона нищо не им направи на черните, а на белите им разказа играта, СПИН и той. Измислете нещо по-сериозно специално на тях, бях гледал в Досиетата Х май, някаква зараза да побеляват до смърт!
  • 17 Така де

    70 4 Отговор
    Затова пък скоро в Белгия, белите белгийци ще бъдат показвани като нещо различно и екзотично пред африканците...!!1

    Коментиран от #56

  • 18 Механик

    72 9 Отговор
    Все си мисля, че в лошата Русия, това не се е случвало.
    Едно време се чудех, каква е тая наглост, да избиеш индианците и после да правиш филм за апахите....
    Наглостта продължава.

    Коментиран от #27, #28, #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Зелката

    12 2 Отговор
    Дойче шайсе
  • 21 И да не мислите, че нещо

    69 5 Отговор
    се е променило? Сега се гаврят с бедните от Източна Европа в хотелите в Англия, в кланиците в Германия, а внуците на тези от Зоопарка се подхилкват отстрани. Имат ни за подчовеци.
  • 22 какви идеологии бе,онзи?

    18 15 Отговор

    До коментар #11 от "⚜️Просветен⚜️":

    Ми бългрина е бил опитна мишка в цЕлаа история на вета,бе!И под турско е бил крепостен,и под съветско е бил комунист!Сега е демократ и либерал под америкнско-юдейско!!Къде се слагаш в "А" републиканска футболна група,бе!??Я ходи ти, да издоиш козите, че братята от Канада чакат златото,прясно издоено!
  • 23 Българин

    38 6 Отговор
    "И днес тази расистка концепция е жива"

    Така е англосаксонците се имат за "висша раса" също като нацистите навремето и мразят източно европейците но както и навремето сме се сдружили с нацистите а те са искали да ни правят на сапун така и сега сме се сдружили с англосаксонците а те ни ненавиждат - помните какво реване беше когато влязохме в ЕС.

    С такива "приятели" които успешно затриват държавата ни врагове не ни трябват - колко пъти българите повтаряме една и съща грешка и заставаме на губещата страна и се подмазваме на тези които ни мразят.

    Коментиран от #43

  • 24 Hoho Boho

    48 5 Отговор
    Горд съм, че не съм част от западната "цивилизация"!
    Българите, Прабългарите НИКОГА не са имали роби.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Потърпевш

    41 4 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Е богата нация се става не с работа а със завладяване на колонии, трепане и подтискане на местните аборигени, ограбване на държавите и ползване на аборигените за роби.

    Нещо по различно да е сега при нас и защо САЩ са богати - ние сме една от колониите.
  • 28 да ,бе

    23 34 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    За евенките ...не знаем!За гладомора в Украйна също не знаем....за 14 съветски републики насила пресъединени..и за тях не знаем!!!За Чехия и Унгария с тонковете ...и за тях не знаем!!За Чечня,Грузия,Абхазия,Крим ,Афганистан.....!!Абе нищо не знаем!!Всички сме малограмотници като теб, незнаещи!!

    Коментиран от #31

  • 29 Воевода

    34 7 Отговор

    До коментар #25 от "Верно е":

    Скрий се бе че ще ти хвръкне феса - българите не сме расисти ама до едно време.

    Коментиран от #32

  • 30 Е с туЙ съм съгласен

    14 7 Отговор

    До коментар #24 от "Hoho Boho":

    Прабългаринът роби е нямал,що ги е клал наред!Още от Атила като почнеш!Или си плащаш или мреш!
  • 31 Антитрол

    43 5 Отговор

    До коментар #28 от "да ,бе":

    Той Тексас доброволно се присъедини към САЩ според соросоидите а индианците на един цял континент ги хвана шап и от това умряха пък преди това доброволно си предадоха земите на "американците". Англичаните пък изобщо не са провеждали гладомор в Индия, изобщо не са изтрепали австралийските аборигени а "цивилизования" крал Леополд си нямаш идея какво е правил в Конго.

    Руснаците за разлика от господарите ти не са затривали цели нации.

    Коментиран от #33

  • 32 Верно е

    13 6 Отговор

    До коментар #29 от "Воевода":

    Що бе...? Я виж колко български революционери обиколили половин Европа на крепостничество и гонения с расизъм и бори ли се срещу робството са носили фесове !
  • 33 така ли?

    10 28 Отговор

    До коментар #31 от "Антитрол":

    Не са затривали твоите господари руснаците ,цали нации щото са некадърни!!В Полша влязоха, пък Хилер половината им я взема!!Във Финлндия влязоха пък фините гги наритаха като крастави псета!!После уж втората световна спечелиха,пък Германия поделиха с англичани и амери!!В Афганистан им канчетата набиха, от Грузия с гащЕ пълни забягнаха!!В Чечня ,сега пари наливат,щото със сила не стана!!Не са затривали твоите господари руснаците ,цали нации щото са некадърни!!
  • 34 Филмът

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Апахи / Apachen - ГДР, Румъния , СССР -1973 г.

    Коментиран от #35

  • 35 Гойко Митич

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Филмът":

    Стига ва .
  • 36 ха ха

    15 2 Отговор
    Нещо не разбрах. ДВ искат да кажат, че в Белгия е имало робство в края на 19-ти век? Тези хора нали са докарани насила? Значи Америка не е последната Западна държава отменила робството? Или нещо пропагандата послъгва?... ;) За расистките научни изследвани пак нещо не мистана ясно. Сега нали не дават на бели моноклонални антитела из Щатските болници? Това расизъм ли е? А, работата на млади бели хора из болниците на кралството преди 2 години? Това какво беше? Расизъм или солидарност според пропагандата? А, специалните изследвания на разликата между расите и разработване на лекарства и ваксини според расата, расизъм ли е? А„ това, че финландците ги използват за гените? Това расизъм ли е?... Хайде, да не питам повече, че пропагандата съвсем ще се обърка... Разделение и подчинение. Това искат глобалистите. Давос иска да разделя и владее, затова създава неработещи привилегии... Искам квоти на олимпийските игри на финала на 100 метра! ;)

    Коментиран от #37

  • 37 хахах

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    Абе, верно!Не питай,че ще се оплетеш като патка в калчища!Че питанките ти,нещо май нямат смисъл!Ама пък с искането за квота на олимпийските игри на финала на 100 метра,си ударил джакпота....за малко!!Да беше поискал и в скоковете от шанца!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Войникът 🇧🇬

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "дойчееееее":

    Ами не сме ги избивали цига.ните ,не сме, та затова сега ги храни държавата ни и цял един народ им плаща даже битовите сметки,а те горките пищят ,че няма работа ,че не ги наемат ,но пък и те не щат да работят😄😄😄
  • 40 Доко

    16 1 Отговор
    Такива материали изпращайте в Европейския парламент всеки месец да си припомнят великите сили, какви са ги вършили. А днес когато ги трепят наследниците на африканците, да не се чудят защо.
  • 41 Тома Неверни

    8 1 Отговор
    И в 21 век някои от западноевропейските държави имат колонии. Само че ги наричат вече модерно протекторати или доминиони. И продължават да смучат и грабят, и да си вършат мръсотиите. Били богати, ами разбира се, като са грабили и грабят от векове!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГОСТ

    2 1 Отговор
    То още си е така , показват ги по витрините на пуфовете .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Reinhard

    3 6 Отговор
    Руснаците обичат в клетка банани радостно да лапат!
  • 48 Тръмп

    3 2 Отговор
    Има расова разлика и това е,белия човек е най-развит умствено!;)
  • 49 Тони

    3 1 Отговор
    И нас така ще показват в Брюксел

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "⚜️Просветен⚜️":

    До 1 ком -другарю влюбен в Путина -разликата между тия западняци дето са убивали негри и индианци и твоите любими кумуняги е -Че любимите ти кумуняги са избивали собствения си народ около 20 милиона по времето на сатрапа сталин -от които само около 7 милиона украинци е избил и уморил от глад а другите в лагери и сибир

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Мито

    9 1 Отговор
    Преди години посетих този музей в Брюксел. Бях същисан от зверствата, които благородните белгийците са извършвали в Конго. В сравнение с това концлагера Аусшвиц е бил като детска градина. За какво става дума - КАУЧУК. Връзват се всички жени в конгоанското племе и така мъжете и децата са принудени да събират каучук в гората. Който не работи му отрязват едната ръка от китката. Има снимки на това.
    Една статистика казва че населението на Конго по времето на Леополд Сакскобурготски намалява с 10 милиона души.
    Разбира се от тази експлоатация се облажват шепа хора. Белгийските банки са пълни със злато по това време. Нормалния белгиеца обаче е мизерствал.
    Обаче каква е иронията на историята. Белгия е съсипана след 2 световни войни, златото плячкосано от Германия. Сега конгоанците си имат свой квартал в Брюксел казва се Матонге.
  • 53 ОСМАНАГИЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Тони":

    Нали затова изпращаме €депутати там.😭
  • 54 От тези 20

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян":

    като извадиш 19 и ще получиш цифрата,фаши!
  • 55 Така де

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян":

    Само през първия гладомор по време на британската колонизация през 1770-1773г. са измрели от глад приблизително 10 млн.души, милиони повече от официално обявените еврейски жертви през Холокоста!
    Това означава, че британците са успели да избият близо една трета от цялата популация в Бенгал. В своята книга „Невижданият свят“ Джон Фиск описва „Бенгалския глад“ като много по-смъртоносен и зловещ дори от Черната чума,
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: