Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 23:00 2 017 2

Нова трагедия в Мадагаскар: жертви и тежки опустошения

  • мадагаскар-
  • циклон-
  • африка

Циклонът Батсирай достигна островната държава със средна скорост на вятъра от 165 километра в час, като на моменти силата на ветровете е достигала 235 километра в час

Нова трагедия в Мадагаскар: жертви и тежки опустошения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова трагедия сполетя Мадагаскар: островната държава, в която цари страшен глад, бе връхлетяна от циклона Батсирай. Мощната буря остави след себе си жертви и опустошения, цели населени места са под вода.

Мощният циклон Батсирай е предизвикал на остров Мадагаскар много по-сериозни опустошения, отколкото се смяташе първоначално. Според последните данни на властите бурята е убила най-малко 20 души, хиляди къщи и постройки са под вода или напълно разрушени, повече от 55 000 души са останали без покрив над главата си. От снимки, които показват от птичи поглед югозападната част на острова, се вижда, че цели населени места са под вода.

Разрушенията ще изострят още повече кризата с глада

Циклонът удари най-вече източните и южните части на островната държава, а хуманитарните организации се опасяват от трайни опустошения, тъй като хората там още страдат от последиците от предишната мощна буря, връхлетяла региона.

По данни на УНИЦЕФ проливните дъждове са опустошили оризовите полета във вътрешността на страната. А това означава, че кризата с глада ще се изостри още повече. Мадагаскар се бори от месеци с най-тежката суша от 40 години насам. Според различни преценки една трета от мадагаскарците страдат от недохранване, а стотици хиляди умират от глад.

До 235 километра в час

Циклонът Батсирай достигна островната държава със средна скорост на вятъра от 165 километра в час, като на моменти силата на ветровете е достигала 235 километра в час. Южната част на Африка се намира в момента в сезона на циклоните, който до април може да донесе още мощни бури. Само преди броени дни Мадагаскар, Мозамбик, Малави, Зимбабве и Замбия бяха ударени от тропическата буря Ана, която също предизвика тежки опустошения. В Мадагаскар бурята Ана уби 58 души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.